Växtrea - Castanea, Cornus, Malus och tall

Växtrea och vad hände med löftet?

Växtrea och en halvfungerande telefon

Om jag börjar med löftet – inga fler växter i år! PUNKT! En ljudingång i telefonen som gjorde att hands-free inte spelade musiken från Spotify… Värdsligt för en del, livsviktigt för mig när jag ska träna. Så istället för att skjuta upp tog jag tag i problemet. Byte av moderkortet skulle ta 1,5 timma. En alldeles lagom stund för att bege mig till braiga plantskolans rea. I tanken tänkte jag – jag fördriver tid, de har reat ett tag nu, fynden är borta.

Och så blev det kring mycket. Men ett gräs till – Miscanthus ’Gold Breeze’ såg väldigt läckert ut med mängder av tvärgående ränder i gulvitt. Tog ett grepp om stråna och vandrade vidare. Enorma cedrar, magnolior mm, allt på rea. Men så en hermelin. En äkta kastanj med variegerade blad. En så’n jag sett EN gång förut i somras. Där fanns ingen planta till salu. Här i plantskolan var den hög och till salu men jag hade ju lovat mig själv… Så gräset och jag gick vidare utan kastanjen. Plockade några hyacinter till en kruka, betalade och åkte hem.

Men som i filmer med lyckliga slut slutade inte ’storyn’ där. När jag varit hos doktorn häromdagen så tog jag en sväng tillbaka. En tanke om att den går säkert att samla ihop, böja lite, så får den plats i bilen. Det jobbiga med att den verkligen kräver ett varmt läge försökte jag döva med olika lösningsmöjligheter… Nästan jämte stog den fina malusen ’Freja’ alldeles full med små, mörkt röda bär. Pagodkornellen och senaste dillet – tallar. Tallarna började faktiskt inte för vinteranvändningen av barren utan det är och var drivet av några praktfulla amaryllisbuketter där floristen lagt in grenar av långbarriga tallar… Pinus cembra har långa, mjuka barr och sorten ’Glauca’ har dessutom silverblå anstrykning. Häpp 400% växtfynd, eller höstfynd…

Växtrea - Castanea, Cornus, Malus och tall
Detaljer från alla 4 fynden… Till vänster blad från kastanjen i alla åldersfaser, till höger några blad från kornellen, bär från malusen och några silverblå barr från tallen

Malus toringo 'Freja'Malus toringo ’Freja’ med sina vackert julröda frukter

Malus toringo 'Freja'Bladen går från mörkt grönröda till det här gulaktiga och sen orange

Cornus controversa 'Variegata'Pagodkornell, Cornus controversa ’Variegata’, i lite större format och då är de oftast lite enklare att etablera

Inget höstfynd men vacker ändå

Viburnum lantana ’Aurea’ inget fynd från plantskolan utan en växt jag letat efter och hittade i somras. Den här viburnumen har sammetsluddiga, mjuka blad. Stora, vackra klasar med bär som börjar rodna tidigt på eftersommaren. Såg en vanlig buske av den här i Oslos botaniska have och tänkte att den… ..den blir fin i trädgård och bären är underbara i buketter och kransar. Nu visar det sig att den får vackra höstfärger också

 

Allt utom kastanjen är planterat. Kastanjen får bo i en stor kruka i garaget i vinter. Men beslutet har vacklat fram och tillbaka.

 

 

24 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 29 oktober, 2017 kl 14:20

  Så flotte ting du fant på salg! Kornell med variegerte blader er veldig fint. Pinus cembra vil jeg også ha. Den sorten var veldig vakker.

  Så godt at du har fått plantet alle.

  Klem, Marit

  • Carina den 29 oktober, 2017 kl 17:03

   Det är väldigt skönt att inte ha en plantkö att bekymra sig om i vinter 🙂 För länge sen så satte jag en cembratall på förrförra tomten. Den är en sån där mjuk och fluffig sak..

   Kram, Carina

 2. Sabelhagens olivlund den 29 oktober, 2017 kl 15:33

  Härligt med rea, så fina speciella fynd du gjorde. Kommer bli så fint.
  Hoppas telefonen fungerar som den ska nu.
  Ha det gott
  Kram Maria

  • Carina den 29 oktober, 2017 kl 17:03

   Tack! Nu mår den bra även om jag fick hicka när jag kom till gymmet häromda’n och den inte ville skicka ut nåt ljud. Men det löste sig.

   Kram, Carina

 3. Laila den 29 oktober, 2017 kl 16:07

  Förstår så väl att du inte kunde motstå. Så läckra allihop!
  Är själv helt hopplöst tråkig som kund. Hatar att shoppa, faller aldrig för extrapriser, rusar genom alla slags affärer med en lista i handen, handlar det jag måste och ut fort som attan – utom i plantskolor typ Zetas och Ulriksdal. Och nu har jag börjat köpa plantor på nätet också. Planterade ett gäng i går och idag, givetvis i orangerirabatten.
  Fortsatt skön helg!/Laila

  • Carina den 29 oktober, 2017 kl 17:05

   Det känner jag igen mig i. Har till exempel aldrig varit på Ullared för jag hatar så’na ställen. Men plantskolor av kvalitet är annorlunda… Den här är typ Zetas fast i Göteborg.

   Tack detsamma! Carina

 4. Karsten F den 29 oktober, 2017 kl 17:34

  Hek Carina

  Festlig berättelse. Ja, klart du köper nu, till nästa år är det nog höga vanliga priser igen…

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 29 oktober, 2017 kl 21:35

   Absolut men det jag var mest rädd för var att det inte skulle bli så lätt att hitta den där kastanjen igen… 🙂

   Tack detsamma! Carina

 5. Linda den 29 oktober, 2017 kl 18:15

  Hahahahaha! Det är så underbart och jag känner så igen mig. Tänker på hur jag har lust att spraka mig själv när jag kommer hem med de där växterna som absolut inte skulle med hem och som jag plötsligt både måste hitta en plats till och plantera. Med andra ord – hög igenkänningsfaktor 🙂 Jag måste ändå få gratulera till de fina fynden. Och tänk så glada växterna är just nu för att de fick följa med hem till just dig. Det måste vara en riktig plantlycka 😀

  Du kan inte odla chili under en stor odlingsklocka med ventilation? Eller ett riktigt varmt hörn? Eller helt enkelt i ett fönster? Inte helt idealt, kanske, men absolut inte omöjligt 🙂

  Kram
  Linda

  • Carina den 29 oktober, 2017 kl 21:38

   Man lär så länge man lever… Odlingsklocka har jag inte ens tänkt på, det kändes på något sätt väldigt engelskt, viktorianskt 🙂 Jag är glad för fynden trots allt. Och en plats hittar vi nog alla. Det är väl det som är trädgårdsmänniskor tänker jag.

   Kram, Carina

 6. Kristinas oas den 29 oktober, 2017 kl 18:38

  Haha, det är därför jag inte ens besöker plantskolor under rean… 😉 Har alldeles för svårt att motstå fynden.
  Grattis till dina fynd, du har ju en härlig förmåga att hitta de där extra tjusiga träden. 🙂
  Kram Kristina

  • Carina den 29 oktober, 2017 kl 21:39

   Tack! Jo men så vet jag ju vad jag letar efter. Men jag blev väldigt förvånad över att hitta kastanjen. Men den plantskolan är väl ungefär Göteborgs motsvarighet till Zetas.

   Kram, Carina

 7. Luna Ek den 29 oktober, 2017 kl 20:25

  Mustiga bilder! Det är inte lätt att ta sig ut tomhänt från en växtrea fast jag är egentligen ingen växtsamlare, hi hi. Men nog vill jag också ha Malusträd med små vackra vinterfrukter, det har jag tänkt ett tag. Vitbrokig pagodkornell har jag alltid suktat efter, men där råder förnuftet än så länge, vi har zon 5 med massa tjäle och inte zon 1.
  ha en bra vecka/
  kram Luna

  • Carina den 29 oktober, 2017 kl 21:41

   Det får jag nog ändå erkänna – jag är en växtsamlare… Det är det luriga hos mig. Jag kan få både jättemilt och jättekallt. Det är inte en stabil zon 1 år efter år. Det är därför jag bestämt mig för att kastanjen får bo i det ouppvärmda men frostfria garaget 🙂

   Kram, Carina

 8. Jannicke den 29 oktober, 2017 kl 20:51

  Kjent problemstilling det der. Så mange fine busker og trær. Du har fått meg til å ”oppdage” hvor mye flott som finnes.
  God ny uke.
  Hilsen Jannicke

  • Carina den 30 oktober, 2017 kl 08:40

   Tack 🙂 Skönt att det finns fler än jag som gör likadant. Det är det fina och roliga med bloggandet… Man upptäcker mycket nytt.

   Tack detsamma! Carina

 9. Inger den 29 oktober, 2017 kl 20:56

  Grattis till fynden! Kastanjens blad är magnifika och en kornell kan aldrig vara fel.
  Kram

  • Carina den 29 oktober, 2017 kl 21:42

   Visst är de vackra – bladen. Den jag såg i somras gick inte att missa med sina smala, blanka blad med vita kanter…

   Kram, Carina

 10. Marika den 30 oktober, 2017 kl 09:19

  Hej Carina!
  Du gjorde fina inköp, och att det var på rea gör det inte sämre.
  Alltid kul med fynd, händer att jag kommer hem med något jag inte riktigt vet var jag skall ha.
  Men det brukar lösa sig.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 30 oktober, 2017 kl 12:37

   Visst löser det sig 🙂 Och det är kul att göra fynd, ännu roligare att fynda det jag väldigt gärna vill plantera 🙂

   Tack detsamma! Carina

 11. Merja den 30 oktober, 2017 kl 09:51

  Härliga fynd och första bilden är som en otroligt vacker tavla!!

  • Carina den 30 oktober, 2017 kl 12:38

   Tack Merja! Det finns en snyggare variant, editerad, av bilden men den följde inte med i laddningarna mellan olika tekniska prylar 🙂

   Carina

 12. martaronyai den 4 november, 2017 kl 09:44

  Gud vad vi liknar varann när det gäller växtreabeteende! Jag kanske behärskar mig på första rundan, men åker tillbaka och kånkar hem med de mest omöjliga storlekarna intrycka i en kombi. Vill helst att ingen ska se mig i det stadiet, absolut inte polisen eftersom jag sällan kan se ut genom bakluckan på vägen hem.
  På en annan punkt är vi dock väldigt olika, det är känslan för foto. Bilden med bladen skulle platsa i Elle Decoration! Den är så färgstämd och fin, med lite lagom kontrast, läcker bakgrund, magisk! I mitt nästa liv vill jag också kunna…..
  Malus gillar jag med, har en med gula bär, men suktar förstås efter en med röda frukter. Köpt en pelarformad i år, en mörkbladig som ska få svarta bär. Jag föll för den smala siluetten, om den nu förblir smal eller behöver hjälp på traven.
  Kastanjen la jag också märke till i våras på plantskolan, inget konstigt alls att du köpte den. Inte ett dugg.
  Stor kram
  Marta

  • Carina den 4 november, 2017 kl 14:20

   Haha… du skulle varit med. Det kom en son och hans mor. Först kommenterade hon något om – skulle jag verkligen få in alla dem, 4. Sen sonen. De har aldrig sett mig och bilen när jag lämnat Tommy A 🙂 Men ibland är det rätt skönt att dra sig tillbaka och fundera först.

   Tack Marta! Jag skulle behöva ta tag lite i fotandet igen. Anstränga mig mer… Men är åtminstone sugen på lite mer produktfoto igen.

   Malusen lät spännande. Har tänkt i höst hur fint det är med färgerna från frukter och att det är fint att satsa på det. Uppenbarligen gillar fåglarna det också.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.