Trädfällning

Trädfällning och höstjobb

Vådan av att inte tänka innan…

Där jag har växterna nu finns också en massa aspar med rotskott. Så för några år sedan gick jag runt och ringbarkade massor… Första säsongen märktes inget, andra säsongen verkade en lite tröttare men det var väl först i år som den riktigt stora började se trött ut. Det märktes vintern som gick – grenar blåste ner.

Så jag bad pappa rycka ut med motorsågen… Och det var nu jag insåg att det här blir svårt. Varför tänkte jag inte innan? Hösten efter jag ringbarkat skapade jag en lund runt där den stora aspen växer. I plantering precis runt stammen satte jag en Magnolia tripetala som nu växt säkert 2 meter på höjden. På andra sidan en telefonledning. Och runt för övrigt träd och buskar.

Hittade en vinkel där jag kunde tänka mig offra växter och vips så var den nere. Magnolian klarade sig. Men tyvärr gick toppen på prydnadsapeln ’Ola’ och den upprättväxande buxbomen har fått ett par knäckar. Men jag slipper oroa mig för att den eller stora grenar faller i nån vinterstorm.

TrädfällningMagnolian band jag ihop och band den sen åt vänster för att vara ur vägen. Rhododendron ’PJM’ till höger om stammen räknade jag med skulle klara sig eftersom den naturligt delade sig runt stammen. 

TrädfällningBuxbom och apel som fick lite skador men inget kritiskt. Det var synd på apelns topp men det var jag som drog för långt åt höger. 

Resten av dagen

Det var en dag när massor blev gjort. Fick tömt alla tomatlådor och krukor från jord. De är nu blandade med bokashikompost.

Planterade ut frösådda buskpioner som stått krukade ett drygt år. Tror de får det bättre på friland. Och jag kom ihåg att flytta en kompakt form av P veitchii. Hittade en extra lång bambukäpp och band upp sydboken som dragit iväg rejält på höjden.

Kallbänken med frösådder har fått barr och torr halm och en plast löst över sig. Kallbänkarna med omskolade sådder och sticklingar har jag tänkt fylla med torra löv nu. Men kolla färgerna… 🙂

Kallbänk med diverse lönnar och rönnarDiverse lönnar och rönnar i motljus. Samma små träd i nästa bild. Ska så småningom märka de exemplar som har bäst höstfärger
Acer och sorbus med höstfärger

Ginkgo biloba Det här är Ginkgo fröna från Lamatemplet i Beijing

Koelreuitia paniculataKoelruetia i mitten har haft vackra orange toner också frösådd. Överhuvudtaget mår alla frösådder från Kina bra

Cercis och Stewartia med höstfärgerCercis, någon asiatisk art, och Stewartia med höstfärger

 

Nu brottas jag med om en del av växterna i bänken ska bo frostfritt i vinter…

 

11 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 31 oktober, 2017 kl 11:14

  Åh, du er en tøff dame! 🙂 Så bra at det ikke ble så mye skader på de andre plantene. Det er bedre å få de ned nå, enn når de blir så mye større. Rotskudd er alltid et problem med osp.
  Så nydelig de Ginko biloba er! Jeg har så lyst til å prøve en ute her for å se om de overlever.
  Cercis får alltid så fine høstfarger.

  Klem, Marit

  • Carina den 31 oktober, 2017 kl 18:01

   Haha.. det är lätt när jag har en expert i familjen 🙂 Elnätsbolatet ville ta ner några taller närmast elledningen, där fanns en teleledning nära också. Företaget skulle dit med kranbil och koppla ner ett stag och en utmatning. Då höll pappa på att gå i taket och tog lugnt och stilla ner alla tallarna själv. Han tyckte det var lite klent.

   En Ginkgo som har några år till på nacken och där du kan skydda marken mot djup tjäle med tex frigolit så borde det väl gå tänker jag 🙂

   Kram, Carina

 2. Karsten F den 31 oktober, 2017 kl 13:38

  Hej Carina

  Ja, det kan vara svårt att beräkna hurt träden faller. Bra det inte blev större skador.

  Besvärande livskraft på aspen – men också fantastisk:)

  Kul du har Ginkgo från templet i Beijing:)

  Ha en trevlig tisdag

  • Carina den 31 oktober, 2017 kl 18:03

   Det fixade pappa galant och det föll där det var tänkt. Det var jag som drog det lite långt med mitt mothåll 🙂 Asp är vacker i naturen men jag vill absolut inte ha dem på tomten.

   Ja de Ginkgo plantorna är har ett högt värde för mig.

   Tack detsamma! Carina

 3. lisbeth den 31 oktober, 2017 kl 13:38

  Godt det ikke gik værre, vi er i gang med næstensamme projekter, nemlig træfjernelse efter stormen. Det kommer der noget om i dagens indlæg i aften.
  Ha det fint
  Lisbeth

  • Carina den 31 oktober, 2017 kl 18:04

   Trädet föll där vi ville och det gick tyvärr inte att fälla helt utan skador. Det var bara att välja 🙂

   Tack detsamma! Carina

 4. Merja den 31 oktober, 2017 kl 15:42

  Vilket jobb ni gjort idag! Lite otäckt det där med trädfällning. Särskilt när det handlar om stora träd, men du verkar ha haft ett proffs med dig!
  Kul med så fina egen odlade frö plantor från Kina. Du kan!!
  Ha det gott!

  • Carina den 31 oktober, 2017 kl 18:05

   Ja pappa har lång erfarenhet. Han är 84 och jobbar fortfarande i skogen när det behövs. Ja det där fröplantorna är extra värda för mig 🙂 Tack!

   Tack detsamma! Carina

 5. Anita den 2 november, 2017 kl 17:45

  Puh, vilken tur att det ändå gick så bra som det gjorde. Inte alltid lätt att planera allt. Efteråt är det alltid lätt att veta hur man skulle gjort. Så spännande med den frösådda ginkon. Ser att dina har bladen kvar fortfarande. Min tappade bladen för en månad sedan. Tror det beror på den underliga sommaren. Tycker dina blad ser lite flikigare ut än mina men det kanske bara är inbillning.

  Kram Anita

  • Carina den 2 november, 2017 kl 20:08

   Mmm… och hellre planerat än helt okontrollerat i en rejäl blåst 🙂 Tänker att ginkgon är individer som alla andra. Antagligen är de som säljs här från nån klon och de jag plockade från kanske en annan?

   Kram, Carina

 6. Kristinas oas den 8 november, 2017 kl 12:24

  Snyggt jobbat! Hatten av för den fällningen, det är sannerligen en konst att fälla träd. Tur att ni fick ner trädet i tid och så skönt att du hittade en lucka i planteringen.
  Kram Kristina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.