Förändringens tid innan vinterns vila

Kemiska processer = förändringens tid

 

Vinden har rivit och slitit. Regn har fallit… sisådär 40 mm sen förra fredagen. Idag,tosdag, har solen visat sig och vindarna har varit varma. Lite lökar har planterats i krukor, en lugn dag. Höstens färger får illustrera förändringens tid. En av de sista att blomma är en Aster som precis börjat slå ut.

Förändringens tid - Acer palmatum 'Dissectum'Vinder river och sliter i lönnens blad, Acer palmatum ’Dissectum’

Färgskalan går hela vägen från klart gult via orange, rött, rosa, mörkt rött och vackert cognacsbrunt. Den lilla rönnen nedan har en hel palett med färger. Ett tag verkade den växa för mycket på höjden men nu har den lugnat sig strax under julrosruggens och börjat skicka ut grenar på bredden istället. Skönt, det var det som var meningen.

Sorbus reductaEn av de lägsta rönnarna, Sorbus reducta, har fått fantastiska höstfärger

Crocus speciosus 'Concquerer'Höstkrokusarna är fortfarande fina, Crocus speciosus ’Conquerer’

De här syrenlila nyanserna är sååå vackra tillsammans med höstorange och höstrött. Eller varför inte i vas inne på fönsterbrädan om krokusarna inte slår ut ute. Det kan ju hända om det är solbrist… Sockblommeblad i orange och cognagsbrunt är fina kompisar i vasen.

Prunus serrulaKörsbärsträden får också fantastiska höstfärger, ett prydnadskörsbär – Prunus serrula – väntar fortfarande på att den ska blomma. Ska vara en av de vackrare arterna

Acer tschonoskii ssp. koreanumAcer tschonoskii ssp. koreanum – lönnar är väl mer eller mindre synonyma med höstfärger. De röda grenarna klär de gula bladen, eller är det tvärtom?

Tricyrtis hirtaSkuggliljan, Tricyrtis hirta, har nog blommat färdigt nu… Borde prova den som snittblomma med gula och orange höstblad

Quercus x PondaimQuercus x Pondaim, en ek som inte blir så stor och som har vackra gröna blad

Veckans tema i blommig fredag är ’Förändringens tid’. Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Fredag i morron undrar vad det blir av den dan!34 thoughts on “Förändringens tid innan vinterns vila”

 • Visst är hösten förändringens tid. Från dag till dag ändras färger och former.
  Eller hela året är ju egentligen en enda lång förändring med våra årstidsskiftningar.
  Tur vi har våra årstider. Annars skulle det vara rätt långtråkigt.

  Ha en fin, fin fredag och helg!
  Birgitta

  • Det skriver jag gärna under på 🙂 Jag blir lätt uttråkad av samma, samma och skulle nog inte orka med en enda låååång sommar till exempel.

   Tack detsamma! Carina

 • Vakker forandring du viser! Høsten er virkelig forandringens tid. Alt som var grønt får plutselig en annen farge. Nydelig den lille Acer tschonoskii!

  Ønsker deg en fin helg!
  Klem, Marit

  • Tack! Javisst är den fin. Men mitt exemplar drar iväg på höjden och jag har tagit in eller bort nån sidogren. Tycker det är fint om den kommer upp lite över backen 🙂

   Tack detsamma! Carina

  • De kan nog vara lätta att glömma men väl där så blir höstfärgerna väldigt uppskattade. Sen finns det ju fina bär och perenner med sen blomning också.

   Kram, Carina

 • Ska kolla upp namnet på den lilla rönnen, skulle kunna vara en jag sådde för många år sedan där etiketten gått förlorad.
  Trevlig helg!
  /Anette

  • Det vore ju trevligt om det var samma. För konstigt nog är det roligare med namn. Min är frösådd.

   Tack detsamma! Carina

 • Hösten har färg som tema i förändring men trädgården är ju en enda stor förändring varje dag. Men vissa tider kanske man inte orkar eller har lust att uppskatta det, som när snön ligger. Beundrar alla vackra bilder på skuggliljan. Får nöja mig med det för jag har provat flera gånger och den vill inte här.
  //Helene

  • Håller helt med 🙂 Men när jag fotar så ser jag skillnaderna i ljuset även på vintern. Ofta är det ljuset som lockar mig ut även då.

   Min stora skugglilja är en delning från Martas trädgård. Kanske kan det fungera bättre hos dig?

   Ha en härlig helg! Carina

  • Haha… jo det kan man bli. Så ett gott råd kan nog vara att undvika butiker med lökförsäljning 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 • Hej Carina!
  Riktigt fint med alla vackra färger. Sköna färgskiftningar på rönnen.
  Min trädgård är gul av alla nerfallande löv. Har krattat och lagt i rabatterna som skydd för kylan som kommer snart.
  Bäst att njuta av färgfyrverkeriet, så länge det varar.
  Trevlig helg /Marika

  • Färgmässigt har det varit en härlig höst. Och nu ser vi ut att få några soliga dagar på raken på västkusten 🙂 Klokt sätt att ta vara på löven på. Sen blir ju jorden så fin. Tänk när jag köpte förra huset och började gräva under en lönn där ingen krattat… Jösses vilken jord och vilket liv med maskar och goda små djur. Bästa arbetskamraterna 🙂

   Tack detsamma! Carina

 • Hösten är en så vacker årstid med alla sina färger som du visar i dina bilder och även en tid när allt förändras då löven ramlar av och en del träd intar en något kalare version.I vår trädgård så ligger det vit snö på marken en otrolig kontrast mot allt det gröna.Ha det gott/Margareta

  • Oj, jo jag har förstått att vintern börjat breda ut sig. Hemsedal där vi åker skidor har också fått snö. Här är sol och rejäl blåst men ingen snö i sikte än.

   Tack detsamma! Carina

 • Jag har redan tröttnat på höstfärgerna – och det kanske är tur, för nu dråsar löven av i blåsten! Men det är klart, jag gillar senhösten betydligt bättre än vintern så man kanske får vara glad ändå!!
  KRAM och TREVLIG HELG
  Susie

  • Ok – ja så kan det ju också vara. Jag gillar alla årstider inklusive vintern 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 • Visst är det skönt när man inte behöver anstränga sig det minsta och ändå förändras trädgården till en färgsprakande ”tavla”!
  I min trädgård uppskattar jag när min japanska zelkova ”rullar ut” en äkta matta över det slitna golvet i Salen 😉

  Ha en superhelg!
  /Anja

 • Din Zelkova är magnifik och efter att jag såg den ångrar jag att jag inte ens försökte gräva upp min på förra tomten. Nu har jag en liten, 50 cm hög, sak. Kanske hinner den bli i närheten av din så småningom 🙂

  Nu ska jag ge mig ut i solen och vandra länge i skogen.

  Tack detsamma! Carina

 • Låter som vi har samma väder. Regn i massor, och så blåst! Men du får till vackra bilder ändå! Det är så fina färger nu, jag gillar verklgien hösten, men i år har den varit väldigt regnig och blåsig…

  Kram Gunilla

  • Nu blev jag tvungen att kolla – flera av bilderna var fotade den 16:e så veckan innan. Men nu har vi fått mer sol igen och idag har det varit drygt 20 grader i solen. Men i skogen var det massor, verkligen massor av vatten 🙂

   Kram, Carina

 • Ja det har verkligen regnat den här hösten. Trädgården är helt vattenmättad och det går knappt att röra sig på gräsmattan.
  Den där fina skuggliljan hade jag. Den hade stått i skuggigt läge i många år men bliv lixom inte större.. Nån gav tipset att ställa den soligt och det gjorde jag för 2 år sedan! Sen dess har jag inte sett den!

  Man lär sig… Trevlig helg!

  Kram

  • Vad tråkigt! Tror den här är extra levnadsglad, jag är inte van vid så lätta skuggliljor. Den står i ett våtparti som är bottnat med ett rejält lager grus och sen en mycket väldränerad jord på det. Hela bädden ligger under en tall som skyddar i söder…

   Kram, Carina

 • Oj, vad mycket regn! Har ingen ordentlig koll på hur mycket som har kommit här. Njuter av alla vackra färger och löv och tänker att lila är en fin komplementfärg till alla gula, orange och röda toner i trädgården och naturen. Syns inte minst i dina snygga foton. 🙂
  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina

 • Lönnar, rönnar och prydnadskörsbär har verkligen en fantastisk höstfärg! Jag har en rönn vid entrén, men den tappar alla sina vackra blad lite för snabbt om hösten. Man får verkligen stanna upp och kolla den korta tid den är färgstark!
  Din skugglilja gillar jag, vilken snygging!

  • Har noterat samma här… ..en del har väldigt bråttom att gå i vila. Jag försöker titta extra noga på mina frösådder nu på hösten och ska markera de som har extra bra höstfärg. Jag är så tacksam för att jag fick en bit och prövade med skugglilja igen 🙂

   Ha det gott! Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.