Flitens lampa…

Flit – vart tog den vägen?

..går på sparlåga, fotograferandet likaså. Favoritobjektivet är på lagning och det kan jag väl tänka att foten också är där den ligger på soffryggen. Flitens lampa i trädgården – ja vad står flit för där egentligen? Lite funderingar ackompanjerade av flitiga blommare och kontrollerbara flitiga förökare i min trädgård här och nu.

Eranthis hyemalisNågra futtiga knölar vintergäck… ..ju fler som sätter frö, desto fler blir de, nästan som en myrstack

 

Flit är ett litet trevligt ord, ett man sällan hör. Kan det vara som så att vi idag gör tankevurpor och ’måste’ blivit synonymt? Om man knystade om mör eller ond rygg till morfar kom svaret rappt – det är latmasken… Undrar om han och farfars bror var flitiga? De var ju som myror, satt sällan still. Och då användes ordet måste på ett annat sätt. Flitig som en myra; funderar lite på vad det betyder. Är det bra och sunt att vara det? De – arbetsmyrorna – springer fram och åter i rätt högt tempo. Finns nog ingen annan reglering av arbetstiden än solens gång på himlavalvet. Sicket liv!! kan jag tänka…

Frösådda nunneörter - Corydalis solida

CorydalisCorydalis solida ’Beth Evans’ och ’GP Baker’ en knöl av vardera har börjat skapa fantastiska mattor

 

Flitiga människor… Vilka är dem? Är det de som far som torra skinn och kanske också får något gjort? Eller är det de som producerar mycket? Och räcker det med mycket eller är kvalitet en parameter?

Geranium 'Katherine Adele'Narcissus 'Jetfire'Geranium ’Katherine Adele’ och Narcissus ’Jetfire’ ökar också. Visst skulle de passa bra ihop

Jag använder solstolen och spaden flitigt. Njuter och tänker tankar flitigt. Utmanar tankar om när och hur man ska göra saker. Bara för att…

Idag ska jag sätta mig i bilen för en helg i norska fjällen. Där ska flitens lampa få lysa ikapp med solen hoppas jag.  Fler tolkningar av ’flit’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en riktigt skön helg!  /Carina

41 Kommentarer

 1. Annika den 4 april, 2014 kl 06:05

  Det är mycket fint som blommar i din trädgård nu! Bra för de flitiga insekterna!

  Jag har missat att du gjort dig illa i foten! Aj, inte bra! Hoppas du snart blir återställd!

  Flitens lampa kan lysa starkt både i tanken och i handling. Viktigt då med en solstol däremellan, blir så mycket roligare med balansen!

  Kloka ord från dig!
  Ha en skön helg!
  Kram Annika

  • Carina den 4 april, 2014 kl 06:08

   Tack Annika! Jag gillar solstolen skarpt för det mesta. Men inte lika kul när det är enda valet… ..men ska ta med förra sommarens stickprojekt 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 2. Ellinor den 4 april, 2014 kl 06:56

  Det var många kloka tankar om flit. Hoppas du får en riktigt skön helg och att foten läker som den ska!
  Må så gott

  • Carina den 5 april, 2014 kl 16:22

   Tack Ellinor! Ja det går framåt även om det är långsamt ibland.

 3. Ruben den 4 april, 2014 kl 07:07

  Vilken bra tolkning av betydelsen av ordet FLIT. Där föll en sten från mitt bröst – man kanske har rätt att vara lite lat ibland!!! Hippiiii!
  Fantastiska bilder!

  Ha det gott!
  /Ruben

  • Carina den 5 april, 2014 kl 16:21

   Tack Ruben! Tänker att du kan stryka ’kanske’ i din mening. Klart man ska unna sig att vara lite lat ibland. Det är i de stunderna idéer och lösningar landar eller bara några sköna solstrålar på näsan.

   Ha det gott! Carina

 4. Ingmarie we/Refugium den 4 april, 2014 kl 08:06

  Ja, jag gillar också din tolkning av veckans tema! Ibland har man helt enkelt inte lust att rusa runt som en skållad råtta’ i trädgården utan behöver dra sig tillbaka litet.Och ibland tvingas man att göra det pga skador el sjukdom. Krya på dig. Ha en fin helg.

  • Carina den 5 april, 2014 kl 16:15

   Trädgården och jobbet där ska vara lustfyllt. Ibland är det mycket skönare att njuta på andra sätt. Fascinerande att ena dan kan tungt grävande vara riktigt härligt. Nästa dag är det nåt helt annat.

 5. anette den 4 april, 2014 kl 08:26

  Så fint och klokt du skriver om flit. Jag behövde verkligen landa lite i dina klokskaper efter flera inlägg med hur mycket folk hunnit med att göra på en dag eller en vecka. Jag har nämligen ett syndrom… Att-vara-duktig-syndromet. Jag vill hinna med massor men energin räcker inte alltid så långt som man önskar. Det är svårt att hålla balansen och vara lagom.
  /Anette

  • Carina den 5 april, 2014 kl 16:13

   Jag har varit likadan men kroppen satte stopp. Och det är förunderligt när det inte går att vara duktig… ..man gör lite mindre och märker att världen fungerar minst lika bra oftast till och med bättre.

 6. Katarina /En Grön Sida den 4 april, 2014 kl 09:11

  Härlig tolkning och jag instämmer i den. Underbara bilder. Den sista som visar ’Snowflakes’ fastnade blicken extra länge på…
  Hoppas nu att du får en fin helg där norröver och att din fot läker i rekordfart!
  kram
  Katarina

  • Carina den 5 april, 2014 kl 16:19

   Tack Katarina! Hundtandsliljor köpte jag mina fyra första knölar av -96 och våndades hela vintern. Men alla kom upp och blommade snällt våren efter. Både ’Purple King’ och ’Snowflakes’ är kvar sen dess. Och det roliga är att idag är ruggarna stora och jag stönar varje gång jag måste lyfta och dela isär. De små tänderna tar aldrig slut. Vi passade på att ta en tur med bilen över fjället idag. Har aldrig nånsin tagit tid till det förut. Då är det alltid backen som gäller.

   Kram, Carina

 7. lenaericsson den 4 april, 2014 kl 10:12

  Det är härligt att vila i en solstol, men som sagt inte om man inte vill vila på just det sättet! Hoppas allt snart är precis som du vill ha det. 🙂

 8. Gunsan den 4 april, 2014 kl 12:18

  Sitta i en stol i solen är något som jag gärna gör.Gå en runda i trädgården och sedan sätta sig och njuta av det vackra men har.
  Skönt.
  Kramar

 9. Linda den 4 april, 2014 kl 12:22

  Vilka intressanta tankar. Man ska nog vara flitig med måtta – ha roligt först och främst och hellre sikta på kvalitet än kvantitet. Måste nog fundera vidare i dina spår 🙂

  Kram och solsken
  //Linda

 10. Linda den 4 april, 2014 kl 12:29

  PS! Vad händer med frösådderna?

 11. Ninni den 4 april, 2014 kl 14:15

  Underbara bilder och kloka ord….=)
  Trevlig helg !

  Kram Ninni

 12. Sabelhagens olivlund den 4 april, 2014 kl 16:00

  Roligt att läsa om dina tankar! Så fina bilder!
  Ha en fin helg i Norge
  Kram Maria

 13. Ulla Laiho den 4 april, 2014 kl 16:07

  Det har gått åt en del balsam att smörja in det torra skinnet med under årens lopp. Jag försöker numera hitta växter som är flitiga och tåliga, så att jag själv kan få ett kvalitativt lugn i eftertänksamhetens tecken. Man är ofta effektivare då.

  Ha en bra helg

  • Carina den 5 april, 2014 kl 09:25

   Haha…. Javisst är det en klok strategi!

 14. AnnA den 4 april, 2014 kl 21:44

  Hej!
  Så underbara växter i collaget!
  Ha en skön resa och krya på dig!
  hälsn
  AnnA

 15. lenadyche den 5 april, 2014 kl 09:40

  Fina ord och vackra bilder. Ja, flit är ett ord med många betydelser, men kan nästan också ge dåligt samvete, vill vara lat ibland och varva ner!

  • Carina den 5 april, 2014 kl 15:53

   Det tänker jag att du gör rätt i. Varva ner är ett måste och lite lyxigt lat är bra.

 16. Lotta L den 5 april, 2014 kl 10:18

  Vilken fin reflektion över det lite bortglömda ordet flitig. Jag använder det sällan men nu blev jag påmind. För mig är flitig ett fint och positivt ord. Man behöver inte fara runt som en duracellkanin för att vara flitig, tvärtom för mig. Är man flitig får man saker gjorda ordentligt och kanske lite eftertänksamt. Jag tycker det är synd att ordet måste används så mycket, man måste väldigt lite. Det jag tycker man måste är att ta vara på sin stund här och göra så mycket att man mår bra, inte göra massa saker för att någon annan ska tycka att man är duktig. Det är DU som ska må bra. Att sitta i naturen och njuta av allt som växer och doftar , det måste jag för att må bra! Kram!

  • Carina den 5 april, 2014 kl 15:55

   Instämmer! Och kom på att flitig är något jag sammanknippar mer med handarbete. Antagligen har någon sagt det när jag var mindre. Måste är helt sönderanvänt. Har man makt över sitt eget liv finns väldigt få måsten.

   Kram

 17. Anita den 5 april, 2014 kl 11:18

  Som vanligt är det så trivsamt att gå in och läsa dina inlägg och njuta av dina bilder. En helg i norska fjällvärlden låter inte fel alls. Men utan favoritobjektivet??!! Hoppas ändå du har någon glugg att använda så du får lite sköna bilder med dig hem.

  Det där med vintergäck är lite lustigt. Jag har två vintergäck som kommer upp på samma ställe år efter år. Dom är som ett litet gult strävsamt par som står där i sin ensamhet. Dom förökar sig aldrig utan kommer själva troget vår efter vår. Tror dom kommit upp där i 10 år nu. Dom är ett av mina mest välkomna vårtecken.

  Ha nu en riktigt skön helg!

  Kram Anita

  • Carina den 5 april, 2014 kl 16:02

   Tack Anita! När du säger det så… ..så var det nog på min förra tomt. Inga ymniga sådder där inte. Skillnaden? Tyngre och rikare jord där de växer nu.

   Favoriten är makrot och en lördag morron för ett par veckor sen åkte jag till fotoaffären för att hämta det. Det var klart efter en vända på service – tokskramlade inuti. Kommer hem, snubblar på yttertrappen och objektivet ramlar ur påsen. Ligger lite retfullt på översta steget innan det studsar ett par gånger, så att objektivlocket åkte av och sen rätt ner i gruset…….

   Har varit en tur ner till Laerdal och Sognefjorden idag. Normalt sett åker vi aldrig nån annanstans än backen 🙂 Vackert men inget kul fotoväder.

   Kram, Carina

 18. Kristinas oas den 5 april, 2014 kl 20:01

  Skönt med en helg i Norge, hoppas ni har det bra. Trist med objektivet bara. Det gäller ju att koppla av och njuta lite av trädgården och växterna också, annars kan det ju kvitta att man har trädgård. 🙂 Och corydalsimattor kan man aldrig få för mycket av.
  Kram Kristina

 19. Villroses hage den 5 april, 2014 kl 21:22

  Ja, du kan spørre…
  Flittighet er i hvert fall en fin egenskap hos de plantene du viser!
  Håper du har en flott helg i fjellet 🙂

  • Carina den 6 april, 2014 kl 09:32

   Ja fördelen med gips är att jag blev körd ner till Sognefjorden istället för backarna. Vackert därnere – ska försöka åka dit i sommar och vandra.

   Ja jag gillar att de sprider sig och blommar fint 🙂

 20. Sanda Cottage den 5 april, 2014 kl 22:14

  Jag är alltför dålig på att använda solstolen, tyvärr…
  Eller kanske inte! För jag mår ju så bra av att vara ”flitig”en

  Kram

  • Carina den 6 april, 2014 kl 09:33

   Visst är det väl fiffigt att vi är så olika och får lov att vara det också 🙂

   Förra sommaren frågade/påstog min mamma att det var en ’Ivar’ i farten på min åker. Så hon tyckte nog jag var flitig…

   Kram

 21. Britt den 6 april, 2014 kl 12:02

  Både läsvärt och sevärt om fliten.

 22. Sanda Cottage den 6 april, 2014 kl 21:30

  Oj, vad det blommar ”flitigt” hos dig!
  Hos mig har inte våren kommit så långt men snart så!
  idag satt jag i en solstol, faktiskt! Typ 2 minuter,
  sen var jag i farten igen och ändå tyckte jag att helgen var för kort 😉

  • Carina den 7 april, 2014 kl 07:19

   Ja det gör det faktiskt… hoppas nästan det ska lugna sig lite. Hade jag kunnat så hade jag valt bort solstolen just nu och nån månad framåt 🙂

   Kram, Carina

 23. Birgitta den 6 april, 2014 kl 22:46

  Härlig tolkning Carina. Även här är det mycket som redan blommar flitigt och jag behöver lära mig att ta makten över mitt liv ;-)), sitter still och njuter alldeles för sällan.
  Ha det gott!
  Birgitta

  • Carina den 7 april, 2014 kl 07:21

   Tack Birgitta! Nu kom jag ihåg… ..jag skulle ju leta efter Hostabilder. Så här års är det både kul och skönt att springa runt, rensa, köra skottkärra mm..

   Carina

 24. Merja den 7 april, 2014 kl 05:16

  Så bra du skriver! Härliga bilder!
  Önskar dig en bra resa:)

  • Carina den 7 april, 2014 kl 07:22

   Tack Merja! Roligt att höra 🙂 Vi tog oss ner mot Sognefjorden och där var björkarna utslagna och fruktträden på väg att slå ut. Ett träd blommade redan…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.