Vårtecken 2017 bjuder på gödsel och vårlökar…

Mörk jord och klara färger

Vårtecken 2017 bjuder fortfarande på mörk jord och lökväxternas klara färger. Den tidiga våren känns som en explosion i blått, gult, vitt… Tycker om det men eftersom jag är människa så ligger den där väntan där.. Väntan på nästa steg, de gröna tonerna och de ljusa pastellerna. Medan jag väntar så har jag kört gödsel. Det har blivit ca 15 tunga kärror per dag växlade med den där första rensningen som gör sån skillnad resten av säsongen. Det är nu jag kan dra upp en maskros och få med hela roten, eller samla ett gräs och det följer med som ett visset lövtäcke. DET gillar jag. Och jag gillar känslan av att känna mig i fas. Det är flera år sedan sist. Det har varit operationer, resor, bruten fot och annat så därför är det här alldeles extra njutbart.

Lunden, Lillevarn
Nygödslade bäddar, nu behövs bara regn och det kom lagom till torsdag lunch. Ser ni den blå trasan mellan grenarna i tallen? Jag hade sett ett träd som rasat över telefonledningen. Men idag så pratade stolpen… ..tlls jag insåg att det hängde en gubbe i stolpen. Men inte sjutton tar de ner träden som faller över.

Vårtecken 2017 bjuder på…

Efter att jag kört ut all gödseln kommer det nog ta en stund innan grönskan tar över. Men jag har gödslat upp ett 10-tal bäddar innan regnet kom. Det känns otroligt bra. Fram tills grönskan exploderar är det de här färgerna som gäller. Inte meningen att låta onöjd – jag tycker om de här ruggarna, mattorna av härliga färger. Men kanske är det otåligheten att få se frodigheten igen? Nöjdheten finns där för jag vet hur hjärtinnerligt fort det kommer gå sen, sen när det gröna gör entrée 🙂

Leucojum vernum och Crocus tommasinianus 'Ruby Giant'
Leucojum vernum, snöklocka, och Crocus tommasinianus ’Ruby Giant’ i förgrunden. En våning upp står Crocus ’Yalta’. Alla Heuchera jag satte i höstas ser ut att ha överlevt… Lite utspridd blomning eftersom jag hade uppe allt i höstas och planterade om.

Grupperna av krokusar fungerar som insektsmagneter så här års. Och färgerna lyser så underbart. När jag fotar en grupp så dyker bin och andra upp från ingenstans och försvinner lika fort ner i blommorna igen. Jag blir lätt fascinerad av deras febrila aktivitet. Sen gick jag och hämtade solstolsdynan som jag la ut på backen mot en liten bergskant. Där tog jag en utsträckt fikapaus och vilade för dem också.

Tulpanerna börjar nu…

I tisdags när jag kom gående såg jag det här utropstecknet på riktigt långt håll. Färgen skriker verkligen ut – vi är här nu!!! De första tulpanerna, Early Harvest, började blomma i förra veckan och nu har båda grupperna slagit ut. Det har även de första botaniska tulpanerna gjort,  Tulipa neustruevae som en minisol mot jordytan.

Tulipa 'Early Harvest'

Tulipa 'Early Harvest'

Tulipa neustruevae

Tips om läsbarhet på bloggen

En helt annan sak jag läste i veckan – tips från webbutvecklaren om vad som får henne  att sluta!! läsa. Och i kommentarerna ytterligare några saker. Personligen har jag svårt för centrerad löptext, svart bakgrund med andra insprängda färger än vitt och andra saker som går emot läsbarhetsrekommendationer. De är baserade på hur våra hjärnor snabbast och enklast tar in information och hur vi behåller läsarens intresse. Och faktum är att reglerna, om jag följer dem, gör texten mer lättläst. Jag gillar att underlätta så mycket det går. Är nog yrkesskadad från presentationskurser och kunskaperna från mina kollegor som pysslar med användbarhet och tillgänglighet för applikationer. Ny kunskap är alltid bra tänker jag 🙂
Veckans tema i blommig fredag är ’Vårtecken 2017’ och inget annat.  Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Önskar dig en härlig helg!

49 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 30 mars, 2017 kl 18:38

  Herlige farger du viser! Det er jo litt pastell i det du har i bedene 🙂
  Så dyktig du er som allerede har luket i bedene! Jeg misunner deg det… Det har regnet her i hele dag, men tele og snø er ikke helt borte enda dessverre. Så jeg får gjøre det senere.
  Nydelige tulipaner! Tenk at de har allerede har begynt å blomstre… De må være spesielt tidlige?

  Klem, Marit

  • Carina den 30 mars, 2017 kl 18:48

   Ja jag tror det. Särskilt den lilla gula brukade blomma jättetidigt när jag hade den inne vid husgrunden.

   Det är väldigt skönt att tjälen släppte tidigt och att jag har hunnit få gjort allt ded där.

   Kram, Carina

 2. Karsten den 30 mars, 2017 kl 19:14

  Hej Carina

  Imponerande med dina tidiga tulpaner, står de kanske på en speciell bra plats?
  Här har ingen tulpaner börjad – och Crocus håller på att vara färdiga…

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 30 mars, 2017 kl 19:53

   Den lilla nuestruevae är alltid jättetidig. Inne vid husfoten hade den blommat ännu tidigare. Jorden är lätt men annars är inte läget supervarmt på något sätt. Men förra sommaren var gynnsam tror jag.

   Ha det gott! Carina

 3. lisbeth den 30 mars, 2017 kl 20:36

  Ja først er der meget sort jord, men så kommer farverne heldigvis. Jeg undrer mig som Karsten over, at du har tulipaner og krokus samtidig.

  • Carina den 30 mars, 2017 kl 20:54

   Det är nog inte så konstigt. Snödropparna står också kvar. Men de krokusar som började blomma först är på väg att ge sig. En del krokusar står i skuggigare lägen – jag delar ofta upp och sätter en del soligt och en del skuggigt för lång blomning. Sen tror jag att jag har lite kyligare vintrar och då blir det fler saker som blommar samtidigt. Jag har haft tjäle i jorden januari och långt in i februari.

   Ha en fin helg! Carina

 4. Kristinas oas den 31 mars, 2017 kl 05:32

  Så skönt att ha rensat och gödslat ”klart” och kunna njuta fullt ut av allt som redan blommar och komna ska! 🙂 Fina tulpaner, härligt med tidig blomning!
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Kristina

  • Carina den 31 mars, 2017 kl 09:18

   Det är en underbar känsla för en gångs skull 🙂 Tulpanerna är fina och jag vet att du gillar färgställningen. För mig är den snubblande nära gränsen för för skrikig 🙂 Men som först ut så får den sin plats 🙂

   Tack detsamma, Carina

 5. Laila den 31 mars, 2017 kl 06:17

  Men oj, har tulpanerna redan slagit ut hos dig! Här har de knappt börjat sticka upp sina blad! Orättvist! När jag tittar ut genom fönstret nu ser jag bara vitt och det är inte snödroppar utan bara snö…
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 31 mars, 2017 kl 09:16

   Ja det är verkligen orättvist! Jag har haft otroliga ca 7 dagar med jättebra trädgårdsjobbarväder. Känns som en ovanlig ynnest. Ännu mer så när jag läser om snön ni fått norröver. Det får jag som välkommet regn här.

   Kram, Carina

 6. Anja den 31 mars, 2017 kl 10:41

  Tulpaner??!! Bor du vid ”medelhavet” eller ;-)? Hos oss är man glad åt tjälfri jord och blommande julrosor m. fl. vårblommor – dock inga tulpaner på ett bra tag till.
  Det låter härligt att du nu har full arbetskapacitet och kan köra dina gödselkärror till rabatterna. Inget är så frustrerande som när ”nära livet”-upplevelser sätter käppar i hjulet för trädgårdsambitioner.
  Ha det gott och var rädd om dig!
  /Anja

  • Carina den 31 mars, 2017 kl 20:32

   haha… medelhavet hade känts härligt nu. En lat solstol och rullande vågor…

   Den här sorten verkar tidigare än alla andra tidiga jag har.
   På sätt och vis har jag full kapacitet men det är nog också så att jag inser att jag har problem med lederna så jag gör lite extra nu ifall jag inte kan sen…

   Tack för omtanken 🙂 Carina

 7. Anita den 31 mars, 2017 kl 10:49

  Men vet du … jag tycker din översta bild är så vacker! Utlagd gödsel, ljuvligt! Kan riktigt känna doften 🙂 Och dina buketter med krokus får verkligen vårhjärtat att slå. Och att du redan har tulpaner. Det känns tidigt men härligt att se. Jag hoppas att mina får vara ifred för rådjuren som frekvent börjat besöka trädgården nu.

  Tack för länken om ”Tips om läsbarhet på bloggen”. Det var väldigt intressant läsning med flera matnyttiga tips. Bland annat det där med underrubriker som är något jag ska försöka ta till mig. Jag hör ju till dom som skriver mycket text, oftast alldeles för mycket. Men ofta far fingrarna fram över tangenterna utan att jag får hejd på dom. Se bara på den här kommentaren, nu får jag hejda mig även om det är svårt 🙂

  Önskar dig en skön helg!

  Kram Anita

  • Carina den 31 mars, 2017 kl 20:30

   Tack! Jo egentligen så är jag nöjdare och tycker bättre om den bilden än mycket annat. Just för jobbet jag vet jag lagt och känslan när jag är klar.

   Trico Garden har jag gått runt hela plätten med för ett tag sedan. Annars har vanlig urin duttat runt gränsen fungerat jättebra – ingen lukt 🙂

   Ibland är det bra att få de där tipsen och fundera över om man kan och vill använda dem. Det är ju trots allt frivilligt. Jag har betyg i maskinskrivning gubevars så jag skriver snabbt först och går sen tillbaka och strukturerar text – all text – efteråt. Måste skriva en hel del rapporter och annat i jobbet. Många presentationer och brev har jag fått strukturera för barnen. Det svåraste är nästan att välja bort och göra det så enkelt som möjligt. Jag kan tröttna av för mycket fakta. Har ett mantra från en kompis – vad ska mottagaren ha informationen till? Kan jag inte besvara det på ett bra sätt åker det bort.

   Kram, Carina

 8. Inger den 31 mars, 2017 kl 12:31

  Skönt att ligga i fas, jag kan än så länge säga detsamma. Så mycket gödsel och före regnet, bra jobbat.
  Kram

  • Carina den 31 mars, 2017 kl 20:12

   Det kändes bra och komma ut i eftermiddags efter regnet och känna en ljummen temperatur.

   Kram, Carina

 9. Anette den 31 mars, 2017 kl 13:45

  Tulpaner nu, läckert!
  Ligger bättre i fas än någonsin, kan bero på ledigheten. Härlig känsla.
  Trevlig helg!
  /Anette

  • Carina den 31 mars, 2017 kl 20:10

   Visst är den underbar – känslan 🙂 Javisst är det fantastiskt och härligt med tulpaner redan. Alla andra ligger långt efter.

   Tack detsamma! Carina

 10. margareta den 31 mars, 2017 kl 18:48

  Så härliga vårbilder du låter oss ta del av. Jag längtar till det börjar blomma hos mig också då ska jag riktigt njuta av våren.I morgon får vi mer snö men så är det med våren här uppe i norr den måste ner innan vi kan gå vidare den tar dessutom kål på den gamla.Nu ska vi även få mycket varmare så då börjar det hända saker även här.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 31 mars, 2017 kl 20:09

   Roligt att du gillar bilderna. Förstår att skillnaderna är stora men kan nog inte riktigt ta in det ändå – brist på erfarenhet helt enkelt. Hoppas ni får snösmältning och vår nu.

   Carina

 11. Sabelhagens olivlund den 31 mars, 2017 kl 19:18

  Härligt med alla vårfärger i ditt inlägg. Man blir så glad:)
  Jag tittade på mina maskrosor förut, och visst borde jag ta tag i rensning. Men jag blundar ett tag till;)
  Helt galet att du har tulpanblomning redan.
  Ha en fin helg
  Kram Maria

  • Carina den 31 mars, 2017 kl 20:06

   Tack! 🙂 Man ska göra det som känns bra. Jag har haft tid och lust i år. Visst är det knäppt men de heter nog Early Harvest av en anledning.

   Kram, Carina

 12. Villroses hage den 31 mars, 2017 kl 20:13

  Sååå mye innsats – dette må bli bra! Og så vakker blomstring allerede 🙂
  God helg!

  • Carina den 31 mars, 2017 kl 20:38

   Tack – det hoppas jag. Om inte annat så behöver jordnivån ständigt fyllas på. Blomningen blir ett härligt kvitto.

   Tack! Carina

 13. Marika den 1 april, 2017 kl 09:09

  Hej Carina!
  Både krokus och tulpaner som lyser i backen, alldeles underbart. Har några tidiga tulpaner, men ser inget som kommit så långt som hos dig. Trevligt att läsa dina funderingar och få följa med en sväng i din trädgård.
  Ha en fin helg /Marika

  • Carina den 2 april, 2017 kl 07:36

   Tack – det är alltid kul när någon vill följa med på en tur, även en virtuell 🙂

   Tar inte så mycket översiktsbilder nu. Tror det beror på att det ju egentligen är en tillfällig placering för växter. Så det känns som jag pysslar mer med växtdokumentation.

   Tack detsamma! Carina

 14. Anni den 1 april, 2017 kl 10:22

  Så långt det har kommit hos dig, till och med tulpaner! Du är redan ute och drar upp maskrosor och gödslar! Jag började så smått förra helgen när det var sommarvarmt men kom helt av mig när snön återkom. Räfsan står kvar där jag lämnade den.

  Vad gäller hibiskusträd så är det precis som du skriver det där tillväxthormonet som är boven. Du måste vänta ut det. Köper du en planta med ett eller tre (om du vill fläta stammen) bra skott så kan du ta bort de andra och vänta på att de ljusare gröna bladen börjar komma – då är det dags att forma stammen! Bäst är såklart om du kan få skott från någon som har större hibiskusar. Jag planterar gärna tre skott från olika plantor tillsammans och flätar dem allt eftersom de växer, sedan får jag blommor i olika färger på samma träd.

  Vad gäller läsbarhet är det för min del mörk text på vit botten som gäller, men jag vill helst ha typsnitt med serif. Jag kan ibland centrera texten, när inläggets rader är så korta eller lite mer poetiska. Skrattar alltid gott åt inbjudningar mm i centrerad Comic Sans 😀

  • Carina den 2 april, 2017 kl 07:34

   Mörkt typsnitt på vit botten är det som i tester är mest lättläst. Och du använder ju centrering precis så som det ger bäst effekt. Det är löptext som blir jobbig.Typsnitt kan ge mig beslutsångest. Har i mitt fotonätverk många diskussioner kring bra fonter och framförallt fontkombinationer sånt som art directors och andra tittar på. Sen ska fonten helst sticka ut också genom att inte vara så vanlig. Då kan prestationsångesten dyka upp 🙂

   Trädet jag har är en stor, dubbel, mörkröd sort som jag fick som skott. Underbar men jag vill ha fler. Fläta 3 ihop var ju ett kul tips.

   Ha det gott! Carina

 15. Helene; Trädgård i Torslanda den 1 april, 2017 kl 10:49

  Gott att gödseln är ute i rabatterna, det är ju en milstolpe. Vackert med vårlökar samlade så att det ger lite effekt. Väldigt tidiga tulpaner!
  //Helene

  • Carina den 2 april, 2017 kl 07:29

   Tulpanerna satte jag 2015 så det är första säsongen de har etablerat sig. Förra året var de inte lika tidigt.

   Milstolpe var ett bra ord. Det känns skönt att ha fått ut och framförallt att få på extra mull. Jag får lite ont i själen när jag ser växtcentrum och rötter som nästan kryper ur jorden.

   Carina

 16. Linda den 1 april, 2017 kl 11:01

  Hej!

  Nu börjar det ju bli lite vårblommor i trädgården (fast tulpanerna är långt bort här hos mig – så imponerad av att du redan har sådana i blom), men jag tänker att jag hjälper insekterna på traven när jag ger dem extra näring. Förr fanns det nog betydligt mer blommor i trädgårdarna än vad det gör nu. Och så är jag förstås väldigt egoistisk. Genom att mata bin, fjärilar och humlor så hoppas jag på att det ska komma ihåg adressen och flockas extra mycket i mina rabatter i sommar 😀 Dessutom är det väldigt häftigt att se en fjäril som verkligen klunkar i sin av sockervattnet. Det rycker i hela snabeln!

  Kram
  Linda

  • Carina den 2 april, 2017 kl 07:27

   Det låter spännande att få se – insektsmatning. Gick i botaniska häromkvällen och kom på att jag fundera ppå en bikupa. Men det verkar ganska skötselkrävande…

   Kram, Carina

 17. Trädgårdsvägen den 1 april, 2017 kl 15:13

  Så härligt att vara så ”klar”, jag ligger efter och känner mig lite stressad. Har inte gödslag ännu och har satt som mål att vara extra duktig med gödsling iår. Trevlig helg! /Charlotte

  • Carina den 2 april, 2017 kl 07:25

   Stressad är inte bra 😉 Växter är tåliga så om du inte hinner i år så förlåter de dig och växer på ändå. Det är det som är så fint med trädgård.

   Ha det gott! Carina

 18. Ulrika den 2 april, 2017 kl 09:37

  Ååå nu vill jag också ut med dyngkärran! 😉 Måste bara vänta ngn månad till. Det ser helt fantastiskt fint ut med nygödslade planteringar och alla Krokus. Tack för skrivtipsen!
  Ha en skön söndag!

  • Carina den 2 april, 2017 kl 19:46

   Visst är den ett riktigt härligt vårtecken 🙂 Nu är krokusarna bara sladder nästan överallt.

   Tack detsamma! Carina

 19. Gunilla Teckenberg den 2 april, 2017 kl 10:02

  Härliga bilder Carina! Jag kan nog konstatera att jag gillar våren bäst, inte bara för att vintern är över utan också för att växterna får visa upp sig i ensamt majestät. Jag är så udda så jag vill ha synlig jord mellan alla växter. Jag vill inte att allt blir en enda grön massa där växterna konkurrerar med varandra och inget egentligen kan urskiljas. Jag vet.. inte många tycker som jag.

  Bra att du tar upp detta med läsbarhet, jag får ständigt tänka på att begränsa mig, blir lätt långrandig …som nu.

  Kram!

  • Carina den 2 april, 2017 kl 19:44

   Du är såå välkommen att skriva länge, länge. Klart man ska kunna göra det. Det är mer att göra texten så lättläst om möjligt 🙂 Det är ju som Anna skriver också det är skillnad på bloggar och kommersiella sidor också. Men det är ändå bra att tänka på en del av sakerna.

   Ibland är det jättefint med jord emellan. Det är nog att jag inte tycker det är superkul att rensa ogräs 🙂

   Kram, Carina

 20. Lotta L den 2 april, 2017 kl 10:14

  Härligt ögongodis du bjuder på ! Tack för den underbara första bilden, den doftar vår och tar mig rakt in i trädgården !

  • Carina den 2 april, 2017 kl 19:42

   Tack – kul att du gillar bilderna. Du är såå välkommen in i trädgården. Säg till om du vill komma på riktigt.

   Kram, Carina

 21. Lotta L den 2 april, 2017 kl 21:30

  Det skulle vara jättekul! Säg till när du har tid! Kram!

  • Carina den 3 april, 2017 kl 20:48

   Lite längre fram i vår när det är lite grönare tänker jag. Men vi hörs 🙂

   Kram

 22. pilgrim69 den 2 april, 2017 kl 22:07

  Helt helt underbara vårfärger som jag blir tokglad av. Här är det bara blad än så länge men jag njuter av dagarna i trädgården, äntligen!
  Ha en härlig start på veckan!
  Kram Hélena

  • Carina den 3 april, 2017 kl 20:43

   Tack 🙂 Det är helt underbara nyanser som börjar komma nu. Och visst kan man njuta en bra stund innan dess.

   Kram, Carina

 23. Anna-Karin Rickardsson den 3 april, 2017 kl 09:04

  Läste ditt senaste inlägg före det här och får återigen säga att ”Early Harvest” är otroligt fin. De blekblå snökrokusarna likaså. De andra vårlökarna också förstås men de här fastnade jag verkligen för. Visst är det härligt att rensa ogräs nu när man nästan bara kan plocka bort det utan ansträngning. Tänk vilken massa tid och ont slit man sparar jämfört med om man ska brottas med ogräset när det hunnit rota sig ordentligt. 🙂 Kogödsel väntar på utkörning här också.
  Allt Gott!
  Anna-Karin

  • Carina den 3 april, 2017 kl 20:29

   Mmm… håller med! Det fina är att gruppen av den riktigt bleka står så den träffas bara av den sneda förmiddagssolen 🙂

   Ha det gott! Carina

 24. Carita Nordén den 3 april, 2017 kl 09:49

  Låter som om din vår är väldigt bra förberedd nu, med gödsel och allt och vilka underbara krokusar du har. Med en gödningen kommer det att växa över alla breddar. Ha en fin dag. Carita

  • Carina den 3 april, 2017 kl 20:23

   Tack – jag är glad i krokusarna. Hoppas i varje fall att det ger en hel del mullämnen.

   Carina

 25. Christian Dingwell den 16 april, 2017 kl 22:15

  Jag flyttade till ny bostad förra året så detta är första året med ’den nya trädgården’. 25 mars slog de första Tulpanerna ut – jag misstänker att de är Early Harvest och blir ännu mer övertygad efter att ha läst ditt inlägg.

  Vänliga hälsningar
  Christian, växtzon 1, norra Halland

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.