Helleborus x hybridus 'Slate Blue'

Julrosor och tidiga tulpaner

Julrosor mörka som natten och några ord om tidiga tulpaner

Flera kommenterade de tidiga tulpanerna och att jag har blommande krokusar samtidigt… Och visst är det möjligt. Tulpanen ’Early Harvest’ beskrev Henrik Zetterlund, Göteborgs botaniska trädgård, så här när han presenterade den i vänföreningens löklista

En av de tidigaste sorterna, blommar i tidiga april med guldkantade, mönjeröda bägarformade kalkar som öppnar sig stjärnlikt varma dagar. Knopparna syns tidigt så prydnadsperioden blir långvarig. Breda grågröna blad med mörkare strimmor antyder att det är en korsning med strimtulpan, T greigii. Kaufmanntulpanen härstammar från Centralasien och vill ha ett väldränerat läge för att bli långlivad. Introducerad 1966. Belönad med ”Award of Garden Merit” 1993


Väldränerat har jag i västra ändan av åkern där jag odlar nu. Och där sätter jag alla tulpaner. De vackraste tulpaner jag hade på förra tomten som troget kom tillbaka år efter år växte i nästan rent grus och fick lite benmjöl.

Krokusarna har jag i varma, soliga lägen men också på skuggigare platser. Till exempel så växer den väldigt bleka C tommasinianus som jag kallar ’pale’ i skuggan där den får förmiddagssol och ibland lite sneda eftermiddagsstrålar. På det sättet har jag en väldigt lång säsong för mina vårlökar.

Julrosor så nära svart man kommer ’Slate Blue’

Flera är frösådder av en Helleborus x hybr. ’Slate Blue’ från Farmyard nurseries. Trots det är de egna individer och med kanske 20 meters avstånd från varann så har de väldigt olika bråttom upp under vintern. Flera av sådderna är riktigt, riktigt mörka när de kommer ur jorden. Över tid förlorar alla den absolut mörkaste svartröda färgen på bladverket. Jag får visa dem nu för snart kommer det kännas jättetrist att prata om mörka julrosor. Förra våren bad någon när jag visade en ljuvlig mörk knopp – du visar väl fler…

Helleborus x hybridus 'Slate Blue'Helleborus x hybr. 'Slate Blue'
Den absolut mörkaste mörka och moderplantan till en massa barn som dyker upp.
Helleborus x hybr. 'Slate Blue'Helleborus x hybr. 'Slate Blue'
Ett par frösådder på väg upp
Helleborus x hybr. 'Slate Blue'
Fredag morgon efter nattens regn, dimman som ligger kvar dämpar färgerna och ger ett underbart ljus. Nu har de etablerat sig fullt ut och kommer med mängder av blomställningar. Men nu räcker det med frösådder och snart kommer jag ta ett rejält rens nedanför de här två.

Helleborus x hybr. 'Slate Blue'

Jag skrev tidigare i vinter om hur jag sköter om dem för att få fina stora plantor. Förutom att förebygga svartfläckssjuka så klipper jag ner bladen i december-januari och ger de en mullrik jord. De vill etablera sig i lugn och ro. De här plantorna satte jag hösten 2014 i den här planteringen och det är först nu de blommar så här magnifikt.

Tanken har slagit mig flera gånger när jag vandrar runt nu… Jag ska nog samla ihop de mörkt blårödsvarta och plantera som en häck någonstans…

Nu ska jag försöka flytta de stora trågen med tomatplantor till växthuset utan att behöva plocka av alla krukorna. Håll tummarna…!

 

10 Kommentarer

  1. Marit Sønstebø den 2 april, 2017 kl 11:06

    Åhhhh sier jeg bare! Så skjønne dine mørke helleborus er. En hekk av de må jo bli helt nydelig.
    Ja, nedklipping av bladene må til, men her har ikke mine våknet ennå, så jeg må vente litt med det. ’Slate Blue’ ser flott ut! Jeg liker så godt de helt mørke av de. Alle er jo egentlig fine av de, men de mørke har en magisk tiltrekning… 😉

    Tulipaner har jeg gitt opp, for de krever både veldrenert jord og mye sol. De er fine første år etter planting, og så er det slutt…
    Den du viser ser jo veldig frisk og fin ut!

    Nå har jeg priklet halvparten av tomatplantene. Det spirte helt vilt i år av de, så jeg få gitt bort noen!
    Hvordan gikk det med dine? 😉

    Klem, Marit

    • Carina den 2 april, 2017 kl 19:40

      Mina tomater har grott fantastiskt bra – har nog, tyvärr, något 90-tal. Det är bara ’Green Grape’ som jag verkligen vill ha som inte vill gro. Har sått den 2 ggr nu och 1!!! frö har grott.

      Konstaterade idag att de är lite olika mörka i bladen. En är nästan svart i bladen också.

      Kram, Carina

  2. Anna-Karin Rickardsson den 3 april, 2017 kl 08:40

    Vad kul med ”Early Harvest”. En tulpan jag funderat på. Den har så fina varma färger och det längtar man efter nu på våren. Gillar de där tidiga tulpanerna. Själv har jag en vild anemontulpan som blommar i rött riktigt tidigt men dock inte lika tidigt som ”Early Harvest”. Julrosen med sina svarta blad var riktigt härlig. Vilken mörk skönhet! En häck med julrosor låter ljuvligt. Tycker att de har väldigt vackra bladverk och att de är en riktig prydnad hela året. Tyvärr får de nästan bara uppmärksamhet när de blommar och det är lite synd. Roligt också att du har snökrokus! Du har mycket så mycket fint hos dig!
    Önskar en ny bra vecka!
    Anna-Karin

    • Carina den 3 april, 2017 kl 20:35

      Jag håller med dig bladverket är kalasfint. Blomningen är rätt kort men resten av säsongen är bladverket ett riktigt snyggt blickfång. Det är tack vara Botaniskas vänförening som haft många fina och prisvärda lökar i sina listor genom åren 🙂

      Ha det gott! Carina

  3. Laila den 3 april, 2017 kl 09:19

    Gillar dina svarta julrosor! Kan tänka mig ett gäng i vår orangerirabatt omgivna av vitarvens grå mattor! Men jag och frösådd av julrosor går inte riktigt ihop tyvärr. Efter fruktlösa försök har jag gett upp.
    ’Early Harvest’ åker upp på inköpslistan!
    Allt gott!/Laila

    • Carina den 3 april, 2017 kl 20:26

      De mörka passar himla bra ihop med rosa Scilla ’Rose Queen’ till det grå också 🙂 Du kan säkert hitta någon riktigt mörk ute i handeln.

      Ha det gott! Carina

  4. Anita den 3 april, 2017 kl 13:34

    Kul att läsa om ’Early Harvest’. Jag har ju inga tulpaner pga rådjuren men har bestämt mig för att pröva att sätta ett gäng i höst. Tycker det är så tråkigt att inte ha någon tulpanblomning. Men jag ska pröva med sena sorter då rådjuren är här mest under tidig vår. När det blir lummigt brukar dom ha lite svårare att ta sig in.

    Dina mörka julrosor är magnifika. Och en mörk häck vore väl läckert.

    Hoppas du lyckades med balansakten med tomaterna. Mina tomater har precis grott. Hög grobarhet på alla till min stora glädje.

    Ha en fortsatt bra vecka!

    Kram Anita

    • Carina den 3 april, 2017 kl 20:17

      Det kan nog vara värt att testa senare tulpaner. Hoppas verkligen du får ha dem ifred. Det är så härligt att gå ut och plocka en bukett.

      Japp vi lyckades balansera ner båda trågen. Tungt som attan uppför den branta trappen från pannrummet men sen gick det bra. Alla har grott jättebra utom Green Grape som ett enda frö grott av trots att jag sått den i 2 omgångar…

      Kram, Carina

  5. Marika den 4 april, 2017 kl 09:45

    Hej Carina!
    Gillar alla sorter och färger av Julrosor, men dina är magnifika, har nog inte sett så kraftiga frodiga plantor
    någonstans förut. Så vackra.
    Ha det bra /Marika

    • Carina den 5 april, 2017 kl 09:05

      Tack Marika! Det märkt att de börjar etablera sig och att de tycker om näring 🙂

      Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.