våren, ja det är våren

En kär gammal vän

 

..som har kommit igen, som en kär gammal vän! Våren med april, vårmånaden framför andra. April älskad och hatad för sitt lynniga, kynniga väder. Ena dagen försommarvärme och i stort sett bleke. Nästa dag sol, 6 grader och en iskall vind. En lokal väderrapport från det gångna nuet. Våren det är fler blåsippor och de första vitsipporna för mig. Ytterligare en utflykt till blåsipporna i naturreservatet och den här gången utan begränsande tidsramar.

Hepatica nobilis

April har hittills mest varit husvård. Du bryr dig kanske inte så mycket men jag har gjort rent stora trätrappen från smuts och alger, målat gamla garaget, målat grunden och yttertrappen, trappräcket och börjat fixa källarfönstren. Behöver mest skriva ner det för känslan av att komma någonstans… Under tiden blundar jag för trädgård, ogräs och det mesta annat. Fokusera är en viktig grej för mig annars blir det som man säger varken hackat eller malet.

Mellan varven har jag skolat om frösådder av bland annat Trillium, Magnolia, rönn och olika backsippor. Roligt nog så behövde jag låta såkrukorna av Trillium vara kvar för det har grott under ett par säsonger och det var förlöparna jag tog tag i nu. Skola är kul, skriva etiketter mindre kul. Men en kall eftermiddag över lunchen fungerar.

Våren är glädje, väntan och överraskningar! En tråkig – min dubbla adonis har valt att lämna mig. Ingen förklaring bara en tyst sorti. Likaså har en några år gammal Colchicum och ett par vita Corydalis tagit bakdörren ut. Samma rabatt och jag funderar på förra sommarens torka…

Glädjen när den lilla frösådda Corydalis bracteata visade sig. Tröttnade på frösådder i höstas och satte ut hela klumpen. När nu systern malkensis blommade så fint i såkrukan undrade jag – meen vad har jag gjort? Den lilla månskensgula var ju ett helt år yngre. Men i måndags kväll hittade jag henne, ser ut som blad från åtminstone 3 små knölar.

Förra årets strukturförsök – samla allt av en sort på en plats gick lika hopplöst över styr som vanligt. Det blir alltid någon lök kvar här eller där. Men ok, överlag så har det funkat. Nu har många blommat över så det är något jag kan skjuta upp till ett annat år. Gillar 🙂

Våren i bild är knoppar som växer och anas gröna. Det är 3:e växlingen i grönska och blomning. Nu kommer narcisser och tulpaner. Jag tittar på pionskott och försöker känna med bara ögonen – finns där en knopp eller ej. Istället för brun jord och ett färgfyrverkeri av krokus och annat kommer det gröna och klär även jorden och den där undersköna perioden tar sin början.
20150406_0130_Hepatica-nobilisHepatica nobilis

 

Igår när jag började tvätta stora altanen så kom doften av nygödslat från Koholmen nere i älven. Det är våren som kommit!

 

Fler tolkningar av ’Våren’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en härlig helg i vårens tecken! 

logga_rosaline

 

blommig fredag

36 Kommentarer

 1. Anita den 17 april, 2015 kl 07:49

  Log lite när jag läste din rubrik och första raden i inlägget. Kände igen det från Hélenas blogg där jag skrev i min kommentar vilken sång jag skulle gå och sjunga på hela dagen. Och nu kan jag definitivt säga att jag kommer att göra det 😉 Ska erkänna att jag faktiskt gick och sjöng på den redan igår …

  Våren ja, den är både närvarande och frånvarande. Idag mest frånvarande med endast ett fåtal plusgrader, regn och blåst. Sorgligt med din förlorade växter. Den torra sommaren kan nog vara boven. Men roligt med nykomlingarna. Jag kan konstatera att allt kommit såå mycket längre hos dig. Men det gör inget. Jag vet ju att det kommer att börja spira. Och så ska du ha beröm för allt du gjort på huset. Så klart du ska skriva om det.

  Ha en fin helg!

  Kram Anita

  • Carina den 17 april, 2015 kl 13:02

   Ja… det har hänt något! Ofta så triggar ord eller fraser igång textsnuttar som fastnar i huv’et. Då är dKanrömda klyschan om den som väntar… 😉

   Huset.. ja det tar på projekten. Kanske skulle ta och kontakta några mäklare också.

   Ha det gott! Kram, Carina

 2. Helena den 17 april, 2015 kl 08:01

  Oj, vad du har hunnit mycket annat utomhus som också måste göras! Här har jag tappat farten i fotoutmaningen och fokuserar just nu mest på annat som växthusprojekt och ljusrum och jag vet inte allt vad jag funderar på i den kreativa vägen… men har inte riktigt kommit till skott. Nu när jag läser allt du gjort – och klok som du är struntat i kratta och annat – får jag mycket inspiration att starta. Ha en underbar vårhelg Carina!

  • Carina den 17 april, 2015 kl 13:06

   Ja du… fotoutmaningen ligger rätt så väl i träda här med. Har i och för sig några teman men har inte tagit mig tid att göra i ordning dem. Ska fokusera på att fota till fotokursen först och främst. Tänk, snart har de där 52 veckorna gått..

   Huset är jag rätt bra på att jobba med när det finns en dead-line. Och i vår har jag satt en. Allt blev så mycket lättare då 🙂

   Tack detsamma till dig Helena!

 3. Mandelhjärta den 17 april, 2015 kl 08:08

  Vilken härlig vårblomning hos dig! 🙂
  Trevlig helg!

  • Carina den 17 april, 2015 kl 13:07

   Tack! Ja nu rullar våren på och sprider sig upp över landet. Tack detsamma till dig!

 4. Marika den 17 april, 2015 kl 08:34

  Så långt dina blommor kommit, mina Backsippor är små lurviga bollar än så länge.
  Trevlig helg! Marika

  • Carina den 17 april, 2015 kl 13:08

   Det är nog lite olika med de där. Systern till den ljusa har jag inte ens sett små lurviga bollar hos ännu. Just de här står i en solig kant som får sol tidigt på våren. Är nog en förklaring 🙂

   Tack detsamma!

 5. lunasblogg den 17 april, 2015 kl 08:35

  Fokusering denna tiden är många trädgårderares dilemma. Vanligare är som kalvar på grönbete, vi springer från det ena till det andra, medan husvården försummas och helhetsintrycket glöms bort. SÅ, grattis till dig att du fokuserat .
  Ha en bra helg
  och tack förresten att du kommenterar mina Feng Shui inlägg så fint! Det gör mig glad.
  Kram
  Luna

  • Carina den 17 april, 2015 kl 13:11

   Det är bara kul att kommentera. Att läsa och känna igen gör ju att tankarna blir sanna – Feng Shui alltså 🙂 Tydligen så har åtminstone vissa forskare bevisat en sak som jag redan hade lärt mig.. Multitasking ger bara sämre resultat. Det är bättre att göra en sak i taget. Jag måste jobba så numera efter en utbrändhet.

   Kram, Carina

 6. Britt den 17 april, 2015 kl 09:27

  Men vad du lyckats med mycket. Man får verkligen ha mycket tålamod när man försöker så perenner. Så ger man upp och etiketterna försvinner och så plötsligt finns det något i en krukan, som absolut inte ser ut som ogräs…
  Våren är nog den härligaste, med mycket drömmar och man tycker man har oändlig tid framför sig. / Britt

  • Carina den 17 april, 2015 kl 13:13

   Tack! Ja ibland undrar jag varför jag skjuter upp saker. Fast just de här tar rätt mycket tid. Tid som vore ännu roligare att lägga på annat. Fast resultatet blir himla snyggt om jag får säga det själv.

   Jag är himla glad för äntligen efter många försök så har trilliumsådd börjat lyckas. Vet att det kommer ta en evighet till blomning men ändå.. Det är kul. Det var en bra sammanfattning av våren du gjorde 🙂

   Carina

 7. Kristinas oas den 17 april, 2015 kl 11:04

  Så mycket du har fixat på huset, måste kännas bra. En del växter blir man inte klok på, de bara försvinner. Tur andra trivs desto bättre.
  Ha en fin helg!
  Kram Kristina

  • Carina den 17 april, 2015 kl 13:15

   Jo tack det känns bra och det ser till och med bra ut 🙂 Det är ju tur! Försvunna saker behöver ju onekligen ersättas så det blir nog inga problem.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 8. Leena den 17 april, 2015 kl 11:49

  Så många fina vårlökar du har! Och så fina bilder … hos oss snöar det just nu men det kanske är sista rycket. Och visst är även gödsellukten ett vårtecken, och fina rengjorda altangolv. Ha en skön helg!

 9. Eva den 17 april, 2015 kl 13:13

  Så många fina vårväxter du har i din trädgård, och väldigt fint dokumenterat i bild!
  Ja det är verkligen mycket man ska hinna med att göra om våren… Men viktigast är nog ändå att hinna njuta!
  Önskar dig en fin helg!

  • Carina den 17 april, 2015 kl 13:19

   Tack Eva! Absolut är njutandet viktigast. Lovar jag ska njuta – det är jag faktiskt väldigt bra på. Men först ska sista fixet för en försäljning av huset göras.

   Tack detsamma!

 10. Carina den 17 april, 2015 kl 13:17

  Tack Leena! Jag har alltid gillat vårens växter och förr seglade jag mycket. Då var vårblomningen det jag såg. Så det har nog gjort samlandet av just vårlökarna. Gödsellukten är de professionella odlarnas signal till mig – nu är det på gång.

  Tack detsamma!

 11. Rost och rädisor den 17 april, 2015 kl 13:55

  Läckra bilder och så imponerad jag är över dina frösådder. Visst är det tråkigt att skriva etiketter:-)
  Mycket fint har du att se fram emot i rabatterna.
  Trevlig helg
  Anette

  • Carina den 18 april, 2015 kl 08:03

   Tack Anette! Roligt att höra från ett proffs. Javisst är det skönt att ha saker att se fram emot även om det tar tid. Sen kan jag få en lite mäktig känsla av att ’betvinga’ små frön och få se dem växa sig stora. Då stänger jag dövörat för den inbyggda livsviljan som ligger inbäddad i varje frö jag sår 😉

   Tack detsamma!

 12. Carita Nordén den 17 april, 2015 kl 14:44

  Så mycket fint och hundtandsliljorna är hur fina som helst, riktiga vårrabatter. Ha en fin helg. Carita

 13. Catarina Davidsson den 17 april, 2015 kl 16:15

  Åhhh, våren är underbar med alla sina blommor, trots vädernycker.
  Ha de gott. Kram, Catarina

 14. Katarina/En grön sida den 17 april, 2015 kl 16:36

  Så vackra bilder! Som vanligt fascineras jag av hur du skildrar växterna med kameran. Så vackert! O nu nynnar jag på en sång… Gissa vilken! Ha ha!
  Oj vad du jobbat med hus och frösådder. Allt är inte roligt, men så skönt när det är gjort…. En del annat kan (måste) vänta.
  Ha en riktigt härlig helg!
  kram
  Katarina

  • Carina den 18 april, 2015 kl 08:00

   Tack Katarina! Ja det var natur och växter som triggade fotandet från början. Det var det jag ville ’berätta om’ och spara känslan från, undersöka och se om bild och verklighet var samma eller samma fast olika. Så det känns bra om du tycker så.. Nu är jag tydligen en nörd… 😉 Och det är något fint kan jag tänka.

   Tänkte på dig och ditt kämpande med nyans, rätt nyans förra sommaren. Jag har fått ett litet mahognybord rengjort och nu ska det få bli blåsvart. Här kommer det bli en del blandande, lekande… Frågan är om jag ur bildminnet kan plocka fram nyansen jag såg för drygt 20 år sedan.

   Kram, Carina

 15. Sanda Cottage den 17 april, 2015 kl 17:23

  Galet vackra bilder på vårblommor! Kanske har du redan svarat på frågan i kommentarerna men vad är det för vackert längst ner till höger?

  Hyllorna som jag ställer småplantorna på är såna där ”miniväxthus” som finns överallt på billighetsvaruhusen att köpa men jag har inte kvar plasten längre. Jag ställer dem i växthuset och om det skulle smälla till och bli massa minus så kan jag lätt lägga över filtar eller nåt!

  Ha en skön helg!

  //Veronica

  • Carina den 18 april, 2015 kl 07:54

   Tack Veronica! Ska kika på så’na.. Alla växterna har namn om du håller muspekaren över så dyker namnet upp även om det kan ta nån sekund. Ska försöka få till en bättre gallerifunktion igen… ..en dag vilken som helst 🙂

   Tack detsamma!

 16. Sabelhagens olivlund den 17 april, 2015 kl 20:06

  Så vackra vårbilder! Jag blir så glad av dem alla:)
  Ha en fin helg
  Kram Maria

 17. Meta den 17 april, 2015 kl 20:48

  Ohh alla dessa underbara sippor som kommer med våren jag blir alldeles varm när jag ser dom.
  April har sitt liv för sig men snart är de maj och då kommer värmen hoppas i alla fall jag
  Ha en fin och skön lördag
  Kram Meta

  • Carina den 18 april, 2015 kl 08:04

   Det hör liksom till charmen med april. Maj är en mer stabil leverantör av förväntningar. Båda har sin charm. Tack och en fin lördag till dig! Kram, Carina

 18. Gunilla den 18 april, 2015 kl 10:32

  Otroligt fina bilder på vårens framfart.
  Jag får njuta av dem tills det blommar här.

  Trevlig Helg

 19. martaronyai den 19 april, 2015 kl 07:56

  Doften från nygödslat är ett säkert vårtecken!
  Strukturförsök var ett bra ord. Ibland undrar jag om någon annan än jag förstår sig på mina idéer om struktur.
  ”Försöker se med ögonen om det är knopp i pionskotten”, hahaha, samma här. Böjer mig ner, krafsar lite, tar av mig glasögonen, lånar mannens utifall att de visar något annat, något bättre…. Som du vet har jag problem med mina pioner.
  Vad gäller våra växtöverskott, är mina inte så attraktiva som dina. Daggkåpa, stjärnflocka och sköldpaddsört, typ. Det är nog kvartersloppis som gäller för mig, eller rättare satt för mina barn.

 20. Mias Trädgård den 19 april, 2015 kl 08:46

  Härligt skrivet och fotat! 🙂 Känner precis som du att det är underbart att skola om, men etiketterna får gärna någon annan göra! 😉 Tråkigt med Adonisen, men vad kul att så mycket annat spännande grott! Ha en skön söndag! 🙂 Mia

 21. Lena i Wales den 19 april, 2015 kl 13:30

  Vilka fina bilder och trevlig text!
  Jag har varit lite sen i starten i trädgården p g a att jag inte varit hemma, men nu är jag på gång!
  Ha en skön söndag!

 22. martaronyai den 19 april, 2015 kl 20:16

  Gör nu dagens andra försök att kommentera, det första försvann i ett obevakat ögonblick.
  Strukturförsök var ett bra ord, ska ta efter. Att man måste upprepa det varje vår och höst är ju beviset på att det bara är ett försök.
  Pionskottspaning pågår här också, jag går ner på knäna, tar av mig glasögonen, lånar mannens i hopp om bättre utfall…. Det verkar så där. Som du vet är jag inte kompis med mina pioner.
  Vad gäller plantöverskottet är mitt inte riktigt på samma nivå som ditt. Mina plantor passar bättre för kvartersloppis än för STA; daggkåpa, sköldpaddsört och dagliljor, typ. Men i mina drömmar står jag där och drygar ut pensionen med försäljning av rariteter som alla vill ha….
  Sötsöta blommor, som väntat.
  Kram
  Marta

 23. martaronyai den 19 april, 2015 kl 20:22

  Ja, det får bli en tredje kommentar också, fast du förstår nog vad som hände.

  • Carina den 21 april, 2015 kl 20:05

   Haha… nej jag ser alla tre men tack! 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.