1:a maj och vi demonstrerar

Page in english>

Tyst och lugnt eller högt och synligt

 

1:a maj – demonstrationsdagen, arbetardagen. Jag har alltid sällat mig till den sista skaran. Jag har arbetat tyst och lugnt i trädgården. För inte sjutton har jag haft tid att lyfta blicken till några andra demonstranter än de från växtriket. Där praktiseras icke våld, tolerans över gränser, anpassningsförmåga och integration. Samverkan och förståelse – japp det gillar jag! Efter regnet igår eftermiddag tog jag med kameran till Lillevarn.

Narcisser - okända

Narcisserna skulle jag aldrig köpt om jag sett en uppiffad bild på en förpackning. Så hur landade dem här? Det är överblommade lökar från Göteborgs botan som jag plockade utan namn eller bilder förra våren.. Jag har väntat spänt på vad de skulle bli av de där 100+ lökarna. Just nu är de bussiga och tar delvis blicken från risiga perennrester. De blir en kaxig, snygg detalj som börjar med en starkt gul trumpet där färgen snabbt bleknar till en ljust aprikosrosa och jag älskar den. Min familj är inte lika begeistrade men i en demokratisk värld med fria åsikter så får var och en tycka precis vad den vill. Ser att den skulle passa bra tillsammans med tulpanen ’Flaming Purissima’ högst upp också.

En del är nya i demonstrationståget – mina nyinköpta rhododendron till exempel. Har funderat på varför jag plötsligt ville satsa på buskar och träd och kom fram till – jag tror på en ny tid. En ny trädgård är nog nära…  Och tiden för ’Wine and Roses’ som den här heter är på väg med raska kliv.

Rhododendron 'Wine and Roses'

 

Glaucidium palmatumMina frösådda bägarlönnar, Glaucidium palmatum, blommar för första gången. Blomningen är härlig men kort men bladens fräscha gröna består.

 

Paeonia 'Nosegay'Pionen ’Nosegay’ har massor av härliga knoppar. Tänk det är andra året i min trädgård och så fantastiskt stor. Det är en bonus med Pionsällskapets beställningar – vi har alltid fått stora, fina rötter som ofta blommar redan första säsongen. I år ska jag verkligen följa den här och blomningen. Förra året hann jag inte med på grund av sommarvärmen.

 

sockan

Sockan och rundeln andra våren. Det demonstreras enorm växtkraft. Pionerna skjuter fantastiska röda skott som kanoner ur jorden. Jag gick runt länge och tittade, njöt av de olika bladformerna och -färgerna. Allt från de små frösådda vildarternas som den nedanför, Paeonia mascula ssp. arietina, till doftpionernas. Tillsammans ger dem åtminstone 2 månaders blomning.

Paeonia mascula ssp. arietina

Epimedium hybrid 1

Första sockblomman att blomma för fullt. Den heter ’bara’ Epimedium hybrid men kompositionen med löjtnanshjärtat på väg i blom är fantastiskt härlig. Det är något med de här sirliga små blommorna som jag inte kan sluta fascineras av.

I år blir 1:a maj som vanligt en arbetsdag. En bit till av stora altanen ska tvättas och Irisdelningar ska krukas upp. Jag har faktiskt anmält mig som säljare på en växtmarknad – det är en 1:a för mig.

Fler tolkningar av ’1:maj’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

 

Önskar dig en härlig helg i vårens tecken! 

logga_rosaline

 

blommig fredag

14 Kommentarer

 1. Britt den 1 maj, 2015 kl 09:54

  Tack för en fin liten rundtur. Fattar inte vaföfr du inte tycker om narcisserna. Bägarlönnen är väldigt fin, men det är ju synd om de har så kort blomning. Det har jag läst om någonstans förut, fast då kallades de lunddocka, men det är väl samma antar jag. / Britt

 2. Carina den 1 maj, 2015 kl 15:02

  Tack Britt! Dubbelkollade för svenska namn är jag dålig på. Sötnosen verkar ha båda namnen; bägarlönn och lunddocka 🙂 Jag älskar narcisserna! Men hade jag sett en färgmässigt förbättrad bild på en förpackning så hade dem nog inte fallit mig på läppen. Jag kanske ska förtydliga texten… Carina

  • Rost och rädisor den 1 maj, 2015 kl 18:05

   Gillar narcisserna och fin masseffekt. Trädgårdsdag även här.
   Allt gott
   Anette

 3. Catarina Davidsson den 1 maj, 2015 kl 15:52

  Under vårblomning!
  Ha de gott. Catarina

 4. Marit den 1 maj, 2015 kl 17:21

  Ja, en sånn 1. Mai kan jeg like som du beskriver 🙂 Spennende med alle dine peoner! Utrolig at de blomstrer allerede første året. Jeg så i dag at min ene trepeon hazde 6 knopper. En for to år siden, to i fjor og i år altså seks stykker. Jeg gleder meg som et lite barn 🙂
  Epimedium er en vakker planteslekt. Jeg liker de veldig godt, både blomster og blader.

  Ønsker deg en fin helg!

  Klem, Marit

  • Carina den 3 maj, 2015 kl 20:10

   Så kul att blommorna blir fler och fler på buskpionen. Det blev en underbar arbetsdag i trädgården 🙂 Sockblommorna har massor av knoppar och visst är de fina.

   Kram, Carina

 5. Millas Trädgård den 2 maj, 2015 kl 07:21

  Vilken härlig rundtur i din fina trädgård! Det ligger verkligen i startgroparna. Man kan nästan höra hur det knakar i jorden.
  Vad roligt att du ska stå och sälja växter. Jag älskar växtmarknader. Tyvärr missar jag trädgårdssföreningens i år…attans!
  Ha en underbar helg!
  Milla

  • Carina den 3 maj, 2015 kl 20:19

   Vad synd att du missar marknaden. Jo – det ska bli spännande. Har ingen aning om vad folk är intresserade av men det ger sig. Träffar många trädgårdsmänniskor i vart fall.

   Kram, Carina

 6. Kristinas oas den 2 maj, 2015 kl 23:04

  Vilken pion, kan förstå att du är nöjd med den andra året! Kan hålla ned dig om narcisserna, ibland är det tur att vi inte vet vad vi får, för de var ju snygga i verkligheten.
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina

  • Carina den 3 maj, 2015 kl 20:20

   Ja den har en otrolig växtkraft. Räknade till 8 knoppar nu ikväll och de hade blivit rejält större på ett par dagar. Har hunnit rensa bland narcisserna så nu är det lite snyggare 🙂

   Kram, Carina

 7. Katarina/En grön sida den 3 maj, 2015 kl 07:05

  Åh, vilket härligt demonstrationståg! Narcisser kan överraska… (liksom tulpanerna till extrapris på Lidl ha ha). Mycket på gång i din trädgård, fantastisk växtkraft i pionen! Men allra mest tjusas jag av den lilla sockblomman… Älskar dessa sockblommor!
  kram
  Katarina

  • Carina den 3 maj, 2015 kl 20:21

   Ja det har du rätt i och en del överraskningar blir riktigt, riktigt bra 🙂 Visst är de härliga sockblommarna, undrar varför de kallas så egentligen?

   Kram, Carina

 8. Anita den 3 maj, 2015 kl 16:27

  Dom narcisserna gillar jag också! Ett riktigt snyggt demonstrationståg måste jag säga. Och nu är det andra gången jag läser om rodden ”Wine and Roses”. Har redan skrivit upp den på ”vill-ha-listan”. För övrigt är jag nyss hemkommen från en resa till Holland med Keukenhof som höjdpunkt. Wow säger jag bara! Och när jag kom hem så blommade narcisserna i min trädgård och tulpanerna är i knopp och inte ett dugg avätna. Rådjuren var här i vintras men sedan har dom försvunnit och ingen är gladare än jag.

  Önskar dig en fin vecka!

  Kram Anita

  • Carina den 3 maj, 2015 kl 20:23

   Härligt med en resa till Keukenhof OCH att sen ha kvar sina egna tulpaner 🙂 Peppar, peppar mina är också kvar. Nu ska jag kika på din resebilder 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.