Rhododendron 'Prinses Maxima'

Vårblomningens Grand Finale

Grand Finale med extra allt…

Den här våren har varit tulpanernas. Flera nya sorter fyndade sent, sent i höstas. Inte ett nafs från en endaste marodör och bra väder. Det är ett par skäl till att de verkligen har stoltserat. Visste du förresten att de franska tulpaner du kan betala dyrt för i blomsteraffären är vanliga tulpaner av triumftyp? Du kan odla dina egna alltså. Och jag har plockat in och de har verkligen levererat under många dagar. Just nu gör de sin Grand Finale och de allra sista sorterna slog ut i veckan. En ny favorit blev ’Rayka’ eller ’Rajka’ som jag köpt den som. Överblommade är också de första små rhododendronbuskarna och några pioner.

Grand Finale blev det också när jag fick 3 kubik jord i veckan. Så i raketfart har jag skapat några nya små odlingsplättar. Trekanten för 3 magnolior fyndade i höstas och mängder av dubbla orientliljor. Flamingo är arbetsnamnet på en miniplantering där en lönn av sorten ’Flamingo’ står. Katsura heter den där hängkatsuran hamnade. Försöker hitta namn som när jag sen skriver i databasen gör att jag bara behöver skriva 1-2 bokstäver innan fylla-i-själv-funktionen går igång. Lat – ja väldigt ibland. Men nu har jag fått ner alla träd, buskar, liljor och clematis från i höstas och de rhododendron jag köpt in via rhododendronsällskapet plus lite till i jord. Och det känns fantastiskt bra. Jag måste iväg på ännu en långresa och jag har dålig erfarenhet av att ha härliga växter i kruka då. Förra året dog min lilla Styrax med hängande grenar när jag var i England. Fast jag hittade en Styrax ’Pink Chimes’ när jag var på Råda trädgårdsdagar i början av maj. Och då fick jag veta att plantskolan har kvar exemplar av den hängande Styraxen…  Bilder? jo jag har de i datorn men har inte hunnit editera dem. Min personliga final blev ett glas bubbel i solstolen när allt var planterat och vattnat igår kväll…

Grand Finale blir det också när jag testar en ny variant av ’slider’ för bilder. Har inte haft tid att pilla särskilt mycket med inställningar och annat. Du får gärna kommentera och berätta vad du tycker. Jag ser direkt ett par saker som jag vill förändra. Men ändå det är lite som ett självspelande piano…. så kanske är den en för alltid pågående ’Grand Finale’ veckans tema i ’Blommig fredag’. Jag kommer kika in hos er andra kvällar och mornar från annan ort. Och nu ska det gå att kommentera OCH prenumerera på bloggen 🙂

[cycloneslider id=”grand-finale”]

 

 

…önskar dig en underbar helg i solen och min trädgård en hejdundrande rotblöta! carina2blommig fredag

24 Kommentarer

 1. Susie på Stjärnarve... den 27 maj, 2016 kl 14:14

  Det där med en ”slider” är inte dumt, kanske nått för mig att ta efter som alltid lägger ut massor av bilder! Jag kan inte se vad du skulle kunna ändra, tyckte det såg bra ut!!
  Här har min gulblommiga rhododendron precis börjat blomma och några pionblommor har jag inte sett till ännu. Kan bero på att jag inte varit och tittat på dom, har haft för mycket att göra med växthuset! *fniss*
  Men dom måste vara på gång för på söndag är det dags för Trädgårdsamatörernas årliga ”pionvandring” hos mina goda vänner i Burgsvik (3 mil söder ut på sudret). Dom har flera hundra uppväxta trädpioner man kan vandra mellan. Underbart!
  En pion som jag dock inte är så förtjust i är P. mloko….. som jag köpte för en massa år sen för jag älskade dess vackra blad. Tyvärr trivdes den inte alls hos mig, trots att jag testade flera ställen. Till slut gav jag bort den – och då började den växa och blomma. Typiskt!
  KRAM
  Susie

  • Carina den 29 maj, 2016 kl 04:50

   Tack för återkopplingen. Ja ett galleri när det är mängder av bilder gillarj jag. Tycker själv det är lite tråkigt att bläddra vertikalt jag gillar horisontellt. Pionvandring låter härligt och buskpionerna blommar nu.

   Ha det gott! Carina

 2. Villroses hage den 27 maj, 2016 kl 15:40

  Mange flotte tulipaner og en griselekker Rhodo!
  Bildefremvisningen er fin, men litt for rask når det er mye undertekst.

  • Carina den 29 maj, 2016 kl 04:51

   Tack – jag håller med om att texten och bläddrandet inte riktigt går hand i hand. Ska kika på bättre alternativ. Rhododendrone är superduper 🙂

 3. Marika den 27 maj, 2016 kl 19:29

  Det har verkligen varit tulpanernas vår, och du har många olika, fina. Gillar din slideshow.
  Ha en fin helg/Marika

  • Carina den 29 maj, 2016 kl 04:52

   Tack Marika! Det är fördelen med att bo på västkusten och att kunna köpa realökar sent, sent på hösten 🙂

 4. Marit den 27 maj, 2016 kl 19:34

  Den rhododendronen var veldig fin, og navn takk 😉

  Flotte bilder og slideshow! Du finner stadig på noe nytt 🙂

  God helg!

  Klem, Marit

  • Carina den 29 maj, 2016 kl 04:54

   Tack Marit! Ja efter kommentarstrulet det sista så behövde jag hitta lite fördelar med att bo på eget webhotell. Fiffiga galleri- och slider lösningar är en. Namnet skrev jag i en kommentar hos dig. Men visst är hon urläcker ’Princess Maxima’ 🙂

   Kram, Carina

 5. Anette den 27 maj, 2016 kl 19:52

  Väldigt trevligt att kolla på bilderna i bildspelet. Finfina tulpaner. Några av dem kände jag igen. Läckra rododendron.
  Trevlig helg!
  Anette

  • Carina den 29 maj, 2016 kl 04:56

   Tack Anette! Personligen är jag lat och gillar att klicka horisontellt mer än att scrolla massor när det är många bilder 🙂

   Carina

 6. Meta den 27 maj, 2016 kl 21:24

  Så härligt inlägg njuter av ditt bildspel på blommorna har sett det några gånger så härligt men nu går vi in i en annan fas i trädgården den är lika fin den
  Ha det gott i helgen
  Kram Meta

  • Carina den 29 maj, 2016 kl 04:57

   Tack, roligt att höra! Visst är det en helt annan fas. Det syntes tydligt när jag gick runt med kameran häromkvällen. Tänk att var sak har sin tid.

   Kram, Carina

 7. Katarina /En Grön Sida den 28 maj, 2016 kl 07:35

  Många vackra bilder på härlig blomstring! =o)
  Bildspelet är inte så dumt, men det jag – o nu är det kanske bara jag – gärna skulle vilja se annorlunda är att texten (som är jättebra att den finns) inte kommer så mitt i o stör upplevelsen av bilden. Går det att göra den mer diskret?
  Ha det nu riktigt gott ”på annan ort”!
  kram
  /Katarina

  • Carina den 28 maj, 2016 kl 14:00

   Tack Katarina! Nej det är inte bara du… Jag ogillar starkt texten som den är utformad nu. Men jag hade inte tid att testa igenom mallarna och se hur resultatet blev. Men det ska göras;)

   Har gått en liten sväng i Tokyo idag. Men sov så dåligt på vägen hit att jag blev tvungen att sova en stund.

   Kram, Carina

 8. Marit den 28 maj, 2016 kl 21:41

  Jo, nå så jeg navnene på alle blomstene! ’Princess Maxima’ er helt skjønn 🙂

  Klem, Marit

 9. Anita den 29 maj, 2016 kl 08:08

  Prenumerationen fungerar nu hur bra som helst! Och toppen med bildspelet med tillhörande text även om den ibland skymmer motivet! Så många fina tulpaner du har. Det passar ju bra idag med tulpanen ’Ronaldo’. Såg just på nyheterna att han tydligen avgjorde Champions League igår. Vilken tur att du klarat rådjuren, här upptäckte jag igår att alla phlox var avätna igen. Årets Chelsea klippning har dom fixat samma helg som CFS går av stapeln. Dom vet vilken helg dom ska slå till, även om jag föredragit en senare klippning … utförd av mig själv och i lite olika nivåer med en hel del knoppar kvar. Nåja, dom brukar blomma ändå … om nu inte marodörerna kommer tillbaka förstås.

  Ha en bra söndag och en bra kommande resa!

  Kram Anita

  • Carina den 29 maj, 2016 kl 09:26

   Skönt att höra 🙂 Jag upplever texten som den är just nu som extremt störande. Så det blir en sak att pyssla med. Aha.. det har jag missat men Ronaldo som tulpan är en urläcker mörkt nästan violettröd beroende på ljuset. Rådjuren har jag motat med urin tidigt på vårvintern och sen en sprutning med Trico garden i slutet av mars. Borde hunnit spruta en gång till innan jag åkte till Japan men det får bli när jag kommer hem. Visserligen har nog de flesta rosorna dött i vinter men phlox har jag ju…

   Kram, Carina

 10. Lena i Wales den 29 maj, 2016 kl 11:14

  Härligt bildspel! Men vet inte hur jag tekniskt skulle kunna åstadkomma det. Vad duktig du är!
  Så vackra tulpaner och rhododendron!
  Ha en skön söndag!

  • Carina den 31 maj, 2016 kl 10:31

   Tack Lena! Ja i år har både tulpaner och rhododendron blommat överdådigt. Om du har din blog på wordpress.com som jag har för mig… Då är det inte särskilt svårt att skapa ett galleri (gallery) och plocka in bilder där. Det blir bara lite klurigt när du istället använder webhotell och wordpress.org. 🙂

   Ha en härlig vecka! Carina

 11. Lena i Wales den 29 maj, 2016 kl 11:15

  Härligt bildspel! Men vet inte hur jag tekniskt skulle kunna åstadkomma det. Vad duktig du är!
  Så vackra tulpaner och rhododendron!
  Ha en skön söndag!
  Vet inte om denna kommentar kom in eller inte.

 12. Kristinas oas den 29 maj, 2016 kl 11:46

  Ha en bra resa och hoppas det kommer lite väta till dina växter medan du är borta. Jag läste ditt inlägg på Bloglovin först och gick sedan in för att kommentera. Slidern syns inte alls i Bloglovin, bara om man går in på din blogg på riktigt. Så jag fick bilderna på rad neråt (som jag gillar). 😉
  Kram Kristina

 13. Carina den 31 maj, 2016 kl 10:28

  Tack! Det var väl bra att du kunde vya bilderna som du gillar. Njae det är nog ingen prioritet för tema- och plug-in skapare att saker ska funka med bloglovin. Bloglovin är, upplever jag, ett sätt för någon att tjäna pengar med vybarhet för dig som lockbete. Men jag har å andra sidan aldrig blivit någon förtjust bloglovin användare.

  Kram, Carina

 14. Rost och rädisor den 1 juni, 2016 kl 07:00

  Många härliga växter och bilder du visar särskilt den lilla bergenian. Bildspelet trevligt som omväxling och bra sätt att visa många bilder. Om texten görs mindre måste också bildserien gå långsammare.
  Önskar dig skön resa och hjälp med vattningen från ovan.
  Allt gott
  /Anette

 15. Laila den 2 juni, 2016 kl 08:04

  Vilken fin kavalkad! Instämmer dock med Anette att det går alldeles för snabbt för att man ska hinna att både titta på bilden och läsa texten!
  Allt gott!/Laila

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.