Vinden - Fothergilla major, häxal

Vinden skiljde oss åt – höstfärger

Vinden skiljde oss åt och höstfärgerna kändes som de uteblev. Men så tittade jag på bilder jag tagit senare och några träd och buskar hade härdat ut både frost och vind för att så småningom visa fina höstfärger tills hösten skiljer oss åt. Så här följer bilder jag tog i slutet av oktober.

Vackert i rött, gult och grönt

Men vad är det som gör vackra höstfärger? En frostknäpp – det känner de flesta till. Men läget, solen verkar bidra och säkert olika genetiska egenskaper för papegojbuskarna hos mig beter sig så olika. Hängvarianten, Parrotia persica ’Pendula’, jag har blev vackert gyllengul i ett soligt läge men arterna persica och subaequalis står i skuggan och behåller sin gröna färg och så har de alltid gjort.

Parrotia persica 'Pendula' - papegojbuske
Parrotia persica ’Pendula’ – papegojbuske
Parrotia persica - papegojbuske
Parrotia persica – papegojbuske och nu ser jag grenen som måste bort. Gör du?

Hederligt släkte som vinden inte biter på

Ekar… Till att börja med – vi pratar inte så mycket om deras höstfärger och jag har mest skaffat dem för ekbladens skull men blivit positivt överraskad. För egentligen är jag ute efter lätt skugga och blad som ger mullämnen – jo jag vet det tar tid. Förra hösten lyfte jag min Quercus x Pondaim i flera inlägg. I år är jag glad för den lilla och nyplanterade Quercus pontica som fått en lysande bärnstensfärgad? nyans. Och osökt kommer Bengt Grieves färgbeskrivningar upp och frågan är blir bärnstensfärgad en topp eller flopp? Q pontica ska såvitt jag förstår vara en chansning men varför inte?

Isolering

Och en annan sak som är bra med ekbladen är att de oftast rullar sig när de faller av och det gör att de bildar ett luftigt och isolerande lager som till exempel lönnlöv inte gör. Ett tips i programmet Strömsön från en rosenodlare i en riktigt tuff zon. Så jag har krattat ekblad för isolering och jag vet ju att många av mina amerikanska lundväxter växer under stora ekar och då måste ju ekblad vara bra tänker jag.

vinden förlorar mot Quercus pontica
Vinden förlorar mot Quercus pontica och bladen sitter kvar och går sakta över i cognacsbrunt

Exot ton i ton obekymrad om vinden

Taxodium distichum - sumpcypress
Taxodium distichum – sumpcypress, från ljusgrönt, via vackert gult över i magnifika brända toner av orange… ..till och med stammen är glödande. Frösådd som gett flera plantor som klarat vintern ute i 3 år nu
Skimmia japonica 'Rubella'
Skimmia japonica ’Rubella’ vackert mörkgröna blad och blomknopparna beredda att slå ut doftande blommor till våren. I förgrunden ett annat säkert släkte – rönn, Sorbus. Den här heter Sorbus schneverdinger ’Rock’ och det är en häxkvast som man förökat upp

Apropå rönnar

Vinden tog många av bladen men innan dess är färgerna glödande hos många. Och även efter det står bären för en egen show. Och till slut har jag äntligen fått bär på min Sorbus reducta. En krypande art ca 50 cm hög som breder ut sig med utlöpare. Men som också får fantastiska höstfärger och rosa bär.

Vinden biter inte på bär - Sorbus reducta bär
Sorbus reducta bär
Sorbus reducta
Sorbus reducta en bild sen ett par år men visar färgerna fint och på låg höjd gör vinden mindre skada

Tills hösten skiljer oss åt är veckans tema hos Trädgårdsfägring och jag undrar vad mer man kan skiljas från på hösten.

En vecka till advent!

23 Kommentarer

 1. Birgitta den 22 november, 2019 kl 20:07

  Carina!
  Härliga bilder!
  Oktober har bjudit på mycket fint tycker jag. Nog har vi haft en riktigt härlig höst trots regnet men visst har det gällt ”regnkläder på” ganska så ofta.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 23 november, 2019 kl 10:00

   Hej Birgitta!

   Visst har vi haft en härlig höst – helt enig. Ok inte solsken men jag älskar de grå och varma, om man har rätt kläder, dagarna när jag får gjort saker som inte blir av annars. Jag brukar ta en stickad hatt med brätte på huvudet så gör lite regn ingen skada för mig.

   Tack detsamma! Carina

 2. Veronica den 22 november, 2019 kl 20:41

  Först var det sommar läänge. Sen blev det höst och här är det samma ännu. Enda skillnaden är att bladen singlat ner. Ingen vinter i sikte.

  Ha en fin helg!

  //Veronica

  • Carina den 23 november, 2019 kl 10:01

   En bra beskrivning som jag känner igen även här. Fast en hel del blad sitter ändå kvar trots allt 🙂

   Tack detsamma! Carina

 3. Rost och rädisor den 23 november, 2019 kl 08:52

  Fina bilder, fina färger. Taxodium distichum alldeles fantastiskt vacker.
  Märkligt så fort färgerna försvann. Ena veckan helt inbäddat i gult och nästa vecka allt bortblåst och brunt.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 23 november, 2019 kl 10:02

   Tack Anette!

   Så var det här också men jag hade missat ett antal träd och buskar som stog kvar gröna. De blev fina senare.

   Kram, Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 23 november, 2019 kl 08:52

  Hej Carina
  Sumpcypressen i nærbillede og dine fine farvedetaljer i både foto og tekst er herlige.
  Det er de nu alle. Krybende røn er ny for mig. Smuk.
  Jeg har tre ’papegøjer’. En citromgul. En varm gul. Og en flammende orange. Hvert år gør de sådan. (Ja, du har en strittende gren).
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 23 november, 2019 kl 10:04

   Hej Lisbeth!

   Visst är den irriterande. Tittade på den i förrgår IRL. Den ska antingen tyngas ner för att bli vågrät eller tas bort 🙂 Då hoppas jag att alla mina 3 papegojor blir finare färgmässigt om jag sätter dem soligt senare. Sumpcypress är häftiga växter men tar stor plats och mycket vatten.

   Ha det gott! CArina!

 5. Anita den 23 november, 2019 kl 10:12

  Visst är det väl märkligt, känner lite igen mig. Ena stunden tyckte jag att alla löv fallit för vinden, i nästa stund upptäckte jag att många ända var kvar. Jag njuter av dina kvarvarande färger, att vinden ibland står som förlorare och inte alltid vinnare. Bärnstensfärgad är en topp tycker jag. Och även jag kommer att tänka på Bengt Grieve. Mitt Ginkgo-träd blir alltid bärnstensfärgat innan löven faller, inte för vinden dock då det står i mitt uterum. Nu har det kala grenar och får välbehövlig vila. Till slut, sumpcypressen tyckte jag mycket om.

  Ha en fin helg!
  Kram Anita

  • Carina den 24 november, 2019 kl 12:13

   Ska gå ut och titta idag om löven fortfarande är kvar – jag fick en fråga på instagram. Tänk så olika växterna är – mina ginkgo blir alldeles lysande gula innan ’bladen’ faller. För är de inte barr egentligen? Jag har glömt. De står kvar ute i den ena kallbänken dock men fick ny jord i somras så nu kan de vara krukade ett tag till. Sumpcypressen är läcker och liknar i mångt och lärkträd i att barren är alldeles lysande gröna när de kommer på våren och får sen de lysande färgerna på hösten.

   Kram, Carina

   • Anita den 25 november, 2019 kl 11:23

    Jovisst är Ginkgo-bladen barr. Tycker nästan det går att se barren inuti bladen. Min får också lysande gula blad men precis innan dom faller så går dom över åt bärnstenshållet. Men det kan ha att göra med att den står i uterummet och att därför bladen sitter kvar några dagar längre än på dom som står ute. För det är inte lång tid som bärnstensfärgen finns, det gäller att titta på den varje dag för att inte missa den.

    Kram Anita

    • Carina den 30 november, 2019 kl 12:04

     Aha då ska jag studera dem ännu noggrannare nästa år för bärnsten låter vackert på ginkgobarr 🙂

     Kram, Carina

 6. Marit den 23 november, 2019 kl 12:33

  Så vakre bilder og ikke minst farger! Her er verden i svart-hvitt, og jeg blir helt varm i hjertet angånde alle fargene du viser. Jeg sliter med å komme meg gjennom vinteren, for den er så lang her. Spennende å se din Sorbus reducta. Jeg fikk noen frøplanter av ei venninne for noen år siden av en sort som får rosa bær. Den kan minne om den du har der. Jeg hadde den inne i flere år om vinteren, men i fjor plantet jeg den ut. Den er så liten enda, men håper at den en dag kan få rosa bær 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 24 november, 2019 kl 12:16

   Tack Marit 🙂

   Du får nog bär lättare och snabbare om rönnen får etablera sig i jord. Och de flesta tål ju vårt klimat väldigt bra. Jag har flera andra sorter jag dragit upp från frö som också får rosa bär. Men de bildar träd med en eller flera stammar.

   Förstår att vintrarna blir långa hos er när snön faller och sen ligger kvar såpass länge. Vet inte om jag skulle orka med det. Här är bart och jag har dragit ut kompostkvarnen och börjat mala grenar igen. Kommer jag bara ut går tiden fort. Men det är ju betydligt svårare när det kommit snö.

   Kram i mörkret! Carina

 7. Marika den 23 november, 2019 kl 15:00

  Hej Carina!
  Blir glad av dina fina höstfärger, här är det bara grått och väldigt blött. Grannens rönnbär lyser röda och fina. Har en stor ek på tomten, den är fin och ger en härlig skugga.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 24 november, 2019 kl 12:18

   Hej Marika!

   En stor ek… det är något att drömma om för mig 🙂 Idadg ska jag ge mig ut och titta om löven fallit nu eller om fler sitter kvar. Julrosorna hade sträckt på sig och häromdan var flera blomstjälkar över bladen 🙂

   Tack detsamma! Carina

 8. Elna Slot den 23 november, 2019 kl 23:18

  Det er en fin billedserie med smukke høstfarver. Navnlig sumpcypressen er fin. Papegøjebuske har en lidt “uregerlig” vækst, og jeg synes, det er svært at forme dem til smukke buske/træer.

  Hilsen Elna

  • Carina den 24 november, 2019 kl 12:20

   Tack Elna!

   Jag har börjat förstå att papegojbusken beter sig väldigt spretigt och egensinnigt. Är inte riktga papegojor också egensinniga 🙂 Men hängvarianten sköter sig bättre åtminstone hittills. Om jag måste välja skulle jag ta Parrotiopsis före Parrotia idag. Parrotiopsisen får lika fina gula toner men blommar vackert på våren och växer snyggare.

   Ha det gott! Carina

 9. Anja Hill den 24 november, 2019 kl 06:45

  Carina!
  Vilka magiska bilder med en färgpalett som bara naturen själv kan skapa!
  November har varit mild och solfattig men träd och buskar har ändå ståtat med granna färger.
  Vi får se om farhågorna om en vargavinter i år blir sann , så som man har förutspått.
  Ha det gott!
  /anja

  • Carina den 24 november, 2019 kl 12:22

   Hej Anja!

   Oj jag har nog stoppat in öronproppar och nu önskar jag nästan att jag inte kunde läsa… Jag vill inte ha en vargavinter. Har planterat en Rhododendron rotschildii, rex ssp fictolacteum, beanianum och några till som inte klarar en varjavinter ännu, kanske aldrig… Jag får väl ge mig ut och sticka ner grenar som jag kan linda säckväv runt senare.

   Tack detsamma! Carina

 10. Susie på Stjärnarve... den 25 november, 2019 kl 12:54

  Tryckte det var lite dåligt med höstfärger i år, varför vet jag inte. Kan kanske vara att den första och enda frosten kom så otroligt tidigt, men det gjorde att löven föll ganska tidigt trots att det varit en otroligt varm höst. Men nu borde vi haft några fler dagar med frost, men icke…..det är alldeles för sent nu. Alla löv har blåst ner!
  KRAM/Susie

  • Carina den 30 november, 2019 kl 12:05

   Det är ett resultat av at jag har så många olika släkten av träd och buskar som gör att jag till slut fick höstfärg trots allt. En kortare period än förra året men ändå höstfärger till slut.

   Ha det gott! Carina

 11. Lisbeth den 30 november, 2019 kl 13:42

  Hej Carina
  Nu har jeg også nydt dine smukke høstfarver, af en eller anden grund har jeg ikke set indlægget før. Jeg nød de smukke farver og fik set, at du også har Taxodium, den er uundværlig.
  Ha´ det godt

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.