Molinia caerulea ssp. arundinacea'Karl Foerster'

November börjar med sol

November so far… 50/50

Igår den allra första da’n i november föll ett fint duggregn hela dagen. Idag, torsdag, har solen bidragit med sköna och underbart varma strålar redan på förmiddagen. Månadens bild är temat i blommig fredag och frågan är vad ska jag visa? Jag har ju mitt egna datum och vy för min månadsbild och den ska tas i mitten av månaden. Jag landar med några spridda bilder från en härlig, solig eftermiddag i söndags. En suddig mobilbild på en av älgarna som nog var på väg till mina planteringar när hen stannade upp. Jag trodde den funderade på vad jag gjorde just där och då.  Men sen hörde jag hästhovarna och då förstog jag… Jag kommer inte ihåg vem av dem som inte tycker om den andra men någon är det. Inte tycker om betyder är riktigt rädd och kan få spel. Älgen vände tillbaks innan hästen kom nära i varje fall.

Finbesök på väg

Jag jobbade här när jag fick se att flera bilar stannade helt oförklarligt. Det var ju då älgen de hade sett komma gående över ängarna. Jag har flyttat en kallbänk och rensat upp lite. Kanske kan det här bli nästa års ’månadsbild’ för mig. Det behövs mer planteringsyta trots allt för ett gäng rhododendron som jag beställt för leverenas till våren.

Ny planteringsbädd på GDen här sena, sneda solen la sina sista strålar över gräset – Molinia caerulea ’Karl Foerster’ när jag var på väg in. Och i ungefär samma färgtema går faktiskt julrosfröerna jag hade sått tidigare på eftermiddagen…

Molinia caerulea 'Karl Foerster'

Det är gula, aprikos, gula med röda ådror, aprikos mm. Blir spännande att se hur de tar sig ut så småningom.
Helleborus frön

 

 

Har varit ute en stund idag men inte direkt orkat göra något. Men solen sken och spred värme även på eftermiddagen. Nu har löven fallig och strålarna letar sig in i lunden igen… Ormbunken, Polystichum setiferum ’Herrenhausen’,  såg ut att njuta. Och jag löste några tankenötter även om jag inte lyckades komma på nå’t klurigt månads-bilds-tema 🙂

Polystichum setiferum 'Herrenhausen'

Veckans tema i blommig fredag är ’månadens bild’. Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Ha en härlig helg!

31 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 2 november, 2017 kl 21:09

  Så vakre høstbilder! Samme været her med litt regn i går og sol i dag. Vi har ofte det samme været 🙂
  Jeg snakket med en nabo i går og de fortalte at det har begynt å komme mer hjort her. Før vi flyttet hit var det mye elg her, men jeg har aldri sett noen heldigvis. Flotte dyr, men jeg liker de best på bilder 😉
  Vakkert bilde med alt gresset!

  Klem, Marit

  • Carina den 3 november, 2017 kl 07:02

   Vi har haft några stycken som går här och i trädgården flera år nu. De älskar rödbetor till exempel 🙂 De är väldigt stora och det är fascinerande att se när de går för det går så oerhört fort. Ser ofta spår bland växterna men för det mesta, peppar, peppar så väljer de stigarna jag skapat. Men i vinter får jag börja med Trico garden för annars kommer älgar och rådjur som hittat hit att äta upp allt vårfint.

   Kram, Carina

 2. lisbeth den 2 november, 2017 kl 21:30

  Skønne billeder, dejligt med solskin, græsbilledet er vakkert.
  Spændende med såning af julerosefrø.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 3 november, 2017 kl 07:04

   Tack Lisbeth! Det var ett underbart varmt ljus i söndags kväll som klädde gräset guldbrunt 🙂 Det är andra gången jag sår frön från den firman och de gror bra. Har köpt julrosor där tidigare och de har ett fantastiskt förädlingsarbete på gång. Fröna de säljer är kontrollerat pollinerade och en delmängd av de som de själva sår av 🙂

   Ha det gott! Carina

 3. Rost och rädisor den 3 november, 2017 kl 07:20

  Vilken läcker ormbunke! Det är ett område jag ganska nyligen fått upp ögonen för. Inte måste man få nåt gjort hela tiden. Det är så mysigt att bara pyssla lite ibland. Ge trädgården lite kärlek. Slänga nåt, plantera nåt, sopa lite, klippa ner eller bara fota och njuta doften av våta höstlöv. Fortfarande går det att sitta på trappan med en kopp te och bara vara.
  Julrosfrö låter ju hur spännande!
  Kram
  /Anette

  • Carina den 3 november, 2017 kl 07:39

   Det har du helt rätt i! Jag har nå’n inflammatorisk skit i musklerna som ibland gör mig helt kraftlös, det är mest frustration när jag inte själv kan styra. Annars älskar jag som du skriver den där lugna och reflekterande trädgårdsvistelsen. Visst ser de spännande ut… 🙂 Just nu känns det långt till blomning men då om sisådär 4 år när jag ser tillbaks så har det nog gått fort.

   Kram, Carina

 4. Anita den 3 november, 2017 kl 07:21

  Sicken en, älgen, på väg till dina planteringar. Har för mig jag hört att dom är rädda för hästar men är osäker. Kanske är det tvärtom. Bilden på solen som skiner på gräset är ljuvlig. Så mycket oktober. Och vilka fina julrosor. Ser fram mot dina månadsbilder nästa år. Har själv planer på att hitta en sådan plats även om den inte är i min egen trädgård … jag gör ju även besök i allas vår trädgård och där finns många fina platser att följa.

  Önskar dig en skön helg!

  Kram Anita

  • Carina den 3 november, 2017 kl 07:42

   Mmm… på ett sätt bra att det bara var en 🙂 Periodvis är det en ko som går här med sina kalvar också. Det här är nog en fjolårskalv för den såg inte fullvuxen ut storleken till trots. Jag tror som du – älgen är rädd för hästar.

   Det kan bli den men förhoppningsvis får jag positivt besked innan årsskiftet och då blir det en annan plats. Kryptiskt? Ja men jag ska berätta vill bara ta mig över bäcken innan jag roper hej 🙂

   Kram, Carina

 5. Karsten F den 3 november, 2017 kl 08:37

  Hej Carina

  Fint med älgar – de gör nog ingen stor skada:)
  Vildsvin däremot…
  Kul med dina Helleborus frön – är de från Farmyard Nurseries?

  Ha en trevlig helg?

  • Carina den 3 november, 2017 kl 15:11

   Hmm… jodå de kan trampa sönder och äta ordentligt de där älgarna. De har klivit rätt i lökbäddarna och de lämnar stora djupa avtryck. En satte klöven i min Rh ’Jens Jörgen Sörensen’. Och rödbetorna är det krig om varje säsong. Äpplen plockar de gärna direkt på träden genom att slita av hela grenarna. Så stora men inte likadana skador är min erfarenhet.

   Ja jag brukar handla från Farmyard. Det är en fantastisk plantskola att besöka också 🙂

   Tack detsamma! Carina

 6. Susie på Stjärnarve... den 3 november, 2017 kl 09:34

  Som tur är har vi inga älgar här på Gotland. Inte för att jag har något emot vilda djur, men i Älvsjö/Stockholm så var det en älg som stod gömd i äppelträdet och mumsade (man såg bara benen) när vi kom hem en sent kväll. Han blev lite grinig när vi klev ur bilen 2 m ifrån och skulle ta oss in precis där han stod. Ingte så kul! Dagen efter var det en kvinna som blev jätterädd så då sövdes han och kördes ut i Huddingeskogarna.
  Här har vi bara inplanterade rådjur i två omgångar (”Smart”, jägare!) som börjar ta över hela ön, men vi har inga på innertomten än så länge!
  KRAM och TREVLIG HELG
  Susie

  • Carina den 3 november, 2017 kl 15:13

   Rådjur är goda! Så jägaren var nog lite smart. Vi har en älgko med kalvar som går här i trädgården för jämnan. Det var ju snällt att de sövde och inte sköt…

   Ha en fin helg! Carina

 7. Anja den 3 november, 2017 kl 09:36

  Du har visat med bilderna hur det ser ut nu. Känner igen ”stämningarna” från dina bilder – ungefär som hos mig. Nu är prydnadsgräsen fin. Utan dem skulle trädgården börja se lite kal ut.
  Förrförra året hade jag min stora julrosplantering då det hamnade i jorden både ett och annat utseendemässig. I våras började de ta fart.
  Maffigt att få se älg på lite närmare håll!

  Ha en god helg!
  /Anja

  • Carina den 3 november, 2017 kl 15:18

   Tack Anja! Jag hade idétorka på riktigt. Älgar är gigantiskt stora när man kommer nära. Förra hösten skulle jag gå ut och köra undan en kviga alltså inte ens fullvuxen. Tonårsdamen och jag stirrade en stund på varann innan hon så småningom lommade iväg. Vi hade rätt många år utan särskilt mycket älg efter att ’Älvsborgssjukan’ härjat. Men nu verkar de ha fått fart på fortplantningen igen.

   Det blir spännande att vänta på de här julrosorna 🙂

   Tack detsamma! Carina

 8. Helene; Trädgård i Torslanda den 3 november, 2017 kl 10:22

  Eftersom du anlägger hela tiden har du ju inte kommit in i viloperioden ännu. Det tycker jag är ganska skönt annars, att det inte är så bråttom med allt nu på hösten. Har sett många älgar i skogen men aldrig i trädgården. De får gärna hålla sig därifrån. Räcker så gott med rådjuren.
  //Helene

  • Carina den 3 november, 2017 kl 15:24

   Försöker avsluta eftersom jag ska iväg i jobbet 2 veckor. Och man vet ju aldrig hur vädret är sen. Viloperioden är skön och det finns alltid lockande saker när det är lugnt.

   Vi bor mer eller mindre i skogen och har en dunge aspsly på andra sidan tomtgränsen. Den lockar älgarna liksom rödbetorna i grönsakslandet – där går de bärsärk. Rådjursavtrycken synd de också. Ibland har räven varit här och grävt ner saker i den arbetade potatisjorden. Saker som grannens hönor eller gympadojor hen hittade på trappen 🙂

   Ha en fin helg! Carina

 9. marie den 3 november, 2017 kl 14:58

  ine solskinsbilleder – forhåbentlig bliver november mere solrig end september. At se en elg i naturen må være en kæmpeoplevelse.

  • Carina den 3 november, 2017 kl 15:25

   Mmmm så är det nog – finns älg i Danmark? Här i skogen har vi flera stycken just nu och de kommer ofta in i trädgården. Verkar spännande att se om de kan utöka skafferiet. Men det är imponerande djur helt klart 🙂

   Ha en fin helg! Carina

 10. Gunilla Teckenberg den 4 november, 2017 kl 10:01

  Hej Carina!

  Älgar på besök är alltid en upplevelse, i år har de inte klampat in i trädgården och det beror på att vi inte fick några äpplen i år. Annars brukar vi ha regelbundna besök.

  Spännande med nya R. beställningar, hoppas du låter oss veta vad du beställt när paketen anländer.

  Kram!

  • Carina den 4 november, 2017 kl 14:23

   Visst är det. Jag möter de när jag är ute och går, kör bil eller bara ute i trädgården på kvällen.

   Ja vi fick möjlighet i rhododendronsällskapet att beställa från Glendoick trots allt. Då passade jag på. Det kan bli ett bra vinterinlägg om vilka ajg valt. Men jag är så nöjd med till exempel ’Golfer’ som jag hittade i somras. Tänkte direkt på dina fina bilder och lovord. Det är flera indumenterade som kommit hit på grund av dina tips.

   Kram, Carina

 11. Marika den 4 november, 2017 kl 11:17

  Hej Carina!
  Har inte mött någon älg på så nära håll. Tur att den vände, inte vill man ha den i sina planteringar.
  Hästar brukar vara rädda för det mesta som är ovant och nytt.
  Blev så imponerad av att du frösår Julrosor. Läste på, och det låter som ett långt projekt, innan man har en planta som står i blom. Är så glad över att jag hittat små nya plantor, som frösått sig själv, för de är en absolut favorit.
  Ha en fin helg!
  Marika

  • Carina den 4 november, 2017 kl 14:26

   Oftast så ser jag spåren från älgarna men de verkar gå i gångarna med lite undantag. En klöv sattes mitt i en rhododendron – inte så kul.

   Det tar rätt många år. Men de här färgerna finns knappt att köpa i handeln så jag får så och ha tålamod. Skulle hemskt gärna åka tillbaka till plantskolan men februari i Wales är inte så lockande 🙂

   Tack detsamma! Carina

 12. Merja den 4 november, 2017 kl 11:51

  Hualigen!! Spännande värre med älg så nära inpå!!
  Vackra julrosor kommer snart att blomma hos dig ser jag.
  Ibland behöver man inte göra nått…bara vara räcker:)
  Ha det fint!

  • Carina den 4 november, 2017 kl 14:28

   Helt sant! 🙂 Och det är lätt när jag väljer att inte göra nått. Men jag blir frustrerad när det beror på kroppen.

   Tack detsamma! Carina

 13. Veronica Axelsson den 4 november, 2017 kl 19:11

  Vad häftigt att plantera så många olika vackra julrosor! Vackert kommer det att bli 🙂

  Hösten är så vacker när gräsen når sin bästa prakt och färgerna på din bild är helt magiska!

  Ha en skön fortsatt allahelgona!

  Kram

  • Carina den 4 november, 2017 kl 20:44

   Tack! Den är tagen med mobilen, gillar kameran i den nya fånen riktigt bra. Vi kan ju alltid hoppas att det blir fint 🙂 Gräsen är fortfarande så himla fina. De och astrar är riktiga långkörare.

   Kram, Carina

 14. Inger den 4 november, 2017 kl 22:20

  Fantastisk färg gräset har i solljuset och så många härliga helleborus du hittat.
  Kram

  • Carina den 5 november, 2017 kl 08:18

   Det var en helt fantastisk kväll 🙂 Idag så ser jag hur regnet och gråheten brett ut sig. Jag hoppas de ska bli ett härligt tillskott om några år.

   Kram, Carina

 15. Jannicke den 5 november, 2017 kl 20:07

  Varme og gylne farger i novemberhagen din. Sååååå mange fine Helleborus! Lykke til med de.
  God ny uke.
  Jannicke

 16. Villroses hage den 11 november, 2017 kl 09:11

  Strå er jo fine året rundt!
  Så spennende med julerosefrø.
  God helg!

 17. Carina den 11 november, 2017 kl 11:42

  Tack Jannicke! Jag hoppas få se en väldigt vacker och varierad blomning hos julrosorna om några år.

  Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.