Trädgårdssäsongen-2023, Magnolia sieboldii 'Harold Epstein'

Trädgårdssäsongen-2023 har inga konturer

Trädgårdssäsongen-2023, jag skrev förra veckan om alla saker jag avstått kring trädgård redan så här i början av januari. Men jag får flumma lite och kanske kommer jag på något bra. Jag kan visa bilder på härliga och vackra strandiris i delvis ovanliga färger tillsammans med några vackra nya bladväxter.

Trädgårdssäsongen-2023, Iris sibirica 'Uncorked' - strandiris
Iris sibirica ’Uncorked’ – strandiris
Trädgårdssäsongen-2023, Magnolia sieboldii 'Harold Epstein'
Blomman satt tydligt och synligt i sidled istället för under bladen. Magnolia sieboldii ’Harold Epstein’
Hosta 'Crimson Desire'
En av hostorna med röda stjälkar har en svag röd ton i hela de nya bladen – Hosta ’Crimson Desire’
Actaea pachypoda 'Misty Blue'
Så snygga blad i silverblått om det nu finns – Actaea pachypoda ’Misty Blue’
Podophyllum pleianthum
Den här perennen har äntligen börjat växa på.. Podophyllum pleianthum

P. pleianthemum ska breda ut sig med rhizomer i sidled och bli uppåt 75 cm hög. I somras började den äntligen visa tecken på att trivas. Bladen som är stora och blanka, har den här stjärnformen med sex till tio lober. Nu ska jag hitta ett bättre ställe för den och den ska stå lite upphöjt eftersom jag vill se samlingarna av stora röda blommor som hänger under bladen. Frukterna lär vara djupt röda.

Epimedium acuminatum L575
Enormt stora blommar i en snygg färg – Epimedium acuminatum L575 – växer precis ovanför spetsmössan här under

Ska få breda ut sig trädgårdssäsongen-2023

En liten söt spetsmössa ska få breda ut sig. Jag köpte den för jag såg redan i krukan att den skickade små utlöpare, den skulle faktiskt passa himla bra i en ampel hos den som kommer ihåg att vattna. Jag valde att sätta den i kanten av en rabatt som slutar vid en bergkant. Och där har den redan börjat hänga ner. Tacksam perenn för en fuktighetshållande jord i ett halvskuggigt läge.

Trädgårdssäsongen-2023, Tiarella cordifolia 'Moorgrün' - spetsmössa
Tiarella cordifolia ’Moorgrün’

Fler fina färger hos strandiris. Men inför trädgårdssäsongen-2023 har jag faktiskt inte beställt några nya. Jag hade missat när de öppnade sin webshop och några jag önskade var slut. Sen behöver jag kanske en paus från trädgård för jag hade tanken – orka… Men jag kommer orka titta på de jag har.

Trädgårdssäsongen - Iris sibirica 'Unbuttoned Zippers'
Iris sibirica ’Unbuttoned Zippers’
Iris sibirica 'Fancy Me This' - strandiris
Den här har jag planterat många gånger innan ett exemplar till slut överlevde – Iris sibirica ’Fancy Me This’ – strandiris
Iris sibiriica 'Cape Cod Boys' - strandiris
Iris sibiriica ’Cape Cod Boys’ – strandiris
Norra lunden
Här var det tätt i somras och en delnings- och flyttcirkus förbereddes mentalt. Norra lunden
Norra lunden
Mer grönt och blad från norra lunden. Klematisen i mitten har börjat skicka rotskott, det var helt nytt. Kanske kommer den storbladiga magnolian blomma i sommar, den börjar bli gammal nu.

Eventuellt, kanske..

Kanske ska jag gå ner och hämta några vintersticklingar av olika vinbärssorter – Ribes. Det är både ett par blommande och två ätbara. Ett svart vinbär jag åt som mellanmål i somras. Inte ett enda bär kom längre än busken, men det var någon mer som gillade dem – antagligen rådjur. I höstas fyndade jag ’De Gröna’. En variant av svart vinbär som tappat det svarta pigmentet i skalet och som ska smaka lite fräschare med en aning citron. Och kanske komplettera med några sticklingar av goda druvor när en god vän beskär sina stockar…

Jag länkar till Trädgårdsfägring som har temat – En ny trädgårdssäsong!

Tror jag fortsätter min icke-planering tills vidare!

18 Kommentarer

 1. Marit den 6 januari, 2023 kl 19:06

  Hej Carina,
  Kanskje gjorde du for mye i fjor, og er derfor uten ork til å fortsette nå. Du må nok trappe litt ned, og heller gjøre andre ting du liker. Jeg hadde bestemt meg for å ikke kjøpe noen dahlia i år, men i går bestilte jeg plutselig mange igjen…
  Jeg synes jo de er så fine, men skal ha litt mindre tomater i år. Det gjelder å finne en mellomting på alt.
  Vakre bilder, og den ’Misty Blue’ kjøpte jeg også i fjor. Den er veldig fin.

  Klem fra Marit

  • Carina den 13 januari, 2023 kl 08:50

   Hej Marit!
   Tror snarare på det faktum att jag är periodare när det gäller intresse. Och genom åren har jag rullar runt ett antal av dem. Så jag lutar mig tillbaka och väntar på trädgårdslusten.
   Har faktiskt inte ens tittat till mina dahlior. Tror de mår mindre bra eftersom de stått kvar på golvet av betong och det brukar dra upp fukt.

   Kram, Carina

 2. Marie den 7 januari, 2023 kl 08:48

  Tja, i år har vi planlagt omsider at fælde et træ, som vi har diskuteret i årevis. Ellers har vi absolut ingen planer, og jeg vil gerne se, hvordan planterne har overlevet den hårde nattefrost, inden jeg eventuelt bestiller nye planter. Det virker faktisk tillokkende at tage et år nogenlunde med status quo.

  • Carina den 13 januari, 2023 kl 08:51

   Visst låter det skönt 🙂 Ibland är det bra att ta det lugnt och bara landa i det som är. Tror det är så som nya idéer föds. Att ta bort resterna av ett fällt träd tar tid.

   Ha det gott! Carina

 3. Elna Slot den 7 januari, 2023 kl 12:14

  Når dagene er mørke og grå, skal man somme tider lige sparke sig selv i gang efter nytår. Men når man så får det varme tøj på og haveredskaberne fundet frem, er det alligevel dejligt at være i haven, og nye planer begynder at tage form. Men jeg tror, man skal lære kunsten at begrænse sig, for haven skal jo gerne være en fornøjelse og ikke en pligt.

  Hilsen Elna

  • Carina den 13 januari, 2023 kl 08:53

   Jag håller helt med dig om att trädgård ska vara en förnöjelse och det är därför jag lyssnar på lustkänslan antingen den finns eller inte. I år ska jag planera en ny tomt och det kommer ta lite tid när jag nog inte ska genomföra så mycket mer.

   Ha det gott! Carina

 4. Villroses hage den 7 januari, 2023 kl 13:27

  Elsker Iris sibirica, og ikke minst de vakre sortene du viser her. Så flott de kommer fram sammen med annet spennende bladverk!
  Jeg har ingen store planer for 2023 (bortsett fra å plante en drøss med Dahlia som ble bestilt her om dagen. Inneværkos).
  /Irene

  • Carina den 13 januari, 2023 kl 08:55

   Visst är de vackra! Och de nya sorterna är ofta lite lägre och stadigare så de är fantastiska bladväxter att blanda med andra bladformer. Har inte tänkt några nya dahlior i år, men vem vet… Inneväderskos är en bra beskrivning.

   Ha det gott! Carina

 5. Marika den 8 januari, 2023 kl 10:39

  Hej Carina!
  Du har en massa vackra växter, inte minst dina fina Iris. Jag har nästan gett upp dem jag delade ,för några år sedan. De har inte börjat blomma. Jag har inga större planer för trädgården, det får bli som det blir. Lite sådder och lite nya växter. Men det är helt ok.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 13 januari, 2023 kl 08:57

   Hej Marika!
   Tack! Jag har en tendens att periodvis förälska mig i ett visst släkte och skaffa fler. Sen är det som en bägare och när den fyllts så räcker det. Men jag tycker om iris bladens formbryt mot andra blad. Strandiris behöver en hel del näring och fukt för att blomma optimalt.
   Tanken på en säsong utan planer är väl skön? Jag brukar i och för sig aldrig bestämma en massa i förväg. Livet har lärt mig att det blir aldrig som jag tänkt och allt ska ändå göras 🙂

   Kram, Carina

 6. Lillian den 8 januari, 2023 kl 11:09

  Flotte blomster som får utfolde seg selv et år, så kanskje du får flere ideer og planer til neste år. Slike innlegg gir skikkelig sommerfølelse.

  • Carina den 13 januari, 2023 kl 08:58

   Tack Lillian! Vi får se – det blir nog en del trädgårdsjobb men jag har inga planer. Å andra sidan brukar jag inte planera så det är ingen större skillnad.

   Ha det gott! Carina

 7. Ulrika den 12 januari, 2023 kl 09:22

  Så frodig norra lunden blivit! Verkar som om växterna trivs bra där.
  Med det tempo du hållit det senaste året (eller snarare de senaste åren) är det inte så konstigt att du känner dig ”mätt”. Värd att pausa ett tag, tycker jag! Sen ska du se att lusten kommer tillbaka, även om det inte behöver innebära att fortsätta i samma tempo…
  ”Misty Blue” var spännande och så fin lärken är mot hostabladen.

  Kram Ulrikaa

 8. Carina den 13 januari, 2023 kl 09:01

  Japp – den har blivit nästan mer än frodig men jag satte medvetet mer än vad som skulle få plats. Jag behövde jorden de stog i tidigare. Det är nog en mental paus för att tänka om nu när jag vet att det kommer bli en annan tomt.
  Lärk – nu fick jag bläddra… ..det är faktiskt en Ceder som tagit sig jättebra på friland och börjat växa rejält.

  Kram, Carina

 9. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 15 januari, 2023 kl 13:22

  Vilka härliga bilder du visar det är så fint att få se dessa trädgårdsbilder den här årstiden på året när man åter börja sukta efter lite grönt utanför och inte bara gröna granar även om det också är fint.Det är även bra att lugna ner sig lite och inta ett vänteläge.Här snöar det för fullt vi har ca 70 cm snö så det dröjer ett bra tag innan den töar bort i april ungefär.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 20 januari, 2023 kl 09:47

   Tack Margareta!

   Jag behöver lugnet och mörkret vintertid. Jag har alltid gillat omväxling, tröttnat när det är samma,samma. Och därför älskar jag årstiderna och hur jag kan använda de på olika sätt. 70 cm snö! Så vitt och vackert ni måste ha det.

   Ha det gott! Carina

 10. Anni den 18 januari, 2023 kl 11:44

  Ställtid kallar jag den där tiden då man faktiskt bara låter bli att tänka på vissa saker. Ofta händer det med en växt, en pryl eller en glasidé som inte riktigt mognat än. Jag vet ju att hjärnan arbetar även utan mig och plötsligt kommer snilleblixten eller lusten eller insikten att helt enkelt låta bli.
  Det finns så mycket annat man kan variera sig med.

  • Carina den 20 januari, 2023 kl 09:42

   Mycket bra beskrivning av ett fenomen jag känner igen så himla väl… ..det gäller både jobb och privat. Ställtid var också ett väldigt bra uttryck 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.