Tomatodling mot vägg

Grönsaksfrön förnyas och preppertarmen mår bra

Grönsaksfrön åldras precis som alla andra och förra säsongen sådde jag ut nästan alla gamla frön. I år gjorde jag det lätt för mig och beställde nytt av de grönsaksslag jag verkligen gillar. Det är ju ingen större mening att odla det jag ändå inte äter… Därför är morotssorter ingen jättefavorit, det blir en sort för sakens skull. Fast på senare tid har jag börjat lättkoka bitar och sen göra sallad på dem med god dressing. Rödbetor – fantastiska för hjärta och kärl och dessutom goda. De blir det fler av. Annars är det kål, bönor och ärtor, sallat, tomater och paprika plus några till jag brukar odla.

Linneväder - odlingslådor
Odingslådor i grönsakslandet, i bakgrunden anas den andra raden sängar som ska få kanter

Stöd i ändarna

Lådorna står i två rader med en bred gång emellan. I vår ska jag sätta upp armeringsnät som bildar bågar mellan de två raderna, ett i varje lådpar. Då får jag 5 bågar som vardera är 150 cm breda. Det borde räcka för ca 10 sorter av höga bönor och ärtor. Och det är väl ungefär så många jag har.

Idéer finns och kan eventuellt omsättas för grönsaksfrön

När jag skrev att jag inte har några planer för trädgårdsåret 2023 förra veckan är det sant. Däremot så har jag alltid en mental lista med idéer. Och en idé är kring berget på norrsidan av grönsakslandet. Det vetter rakt mot söder, det lagrar och jämnar ut temperatur och är ur alla aspekter perfekt för känsliga växter. Men det lutar lite för mycket. Idén är att borra några hål och stoppa i järn som jag sen kan antingen luta armeringsmattor mot eller bygga en spalje över. Om det blir 2023? Det står skrivet i stjärnorna.

Snövitt i grönsakslandet
Snövitt och blå himmel, under snön finns berget perfekt att odla mot

Leverantör av grönsaksfrön

Jag är inte sponsrad men slår gärna ett slag för Runåbergs fröer eftersom de är kompletta och nästan alla sorter de har är av ekologiska frön. Det finns många svenska kulturarvssorter eller gamla sorter från runtom i världen och jag gillar de historiska vingslagen. Jag har också beställt såkalendern och ska försöka tillämpa den. Förra säsongen, när jag beställde den sent, tog det tid att komma in i tänket.

Preppertarmen mår bra av grönsaksfrön

Vi brukar skoja en kompis och jag om mini preppern inombords. Utan att egentligen veta något alls om just preppers. Det är känslan av att odla och äta det egna, gå ut, inspireras och sen plocka som alltid lockar mig.

Fröer som lockar är temat hos Trädgårdsfägring den här veckan. Jag har inte bara lockats utan också beställt. Dock inga blommor ännu. Men jag har tänkt ut en ny uppdragningsplats för plantor eftersom pannrummet blir för varmt…

Frölistor det är mitt liv det se!?? Som hon sa…

19 Kommentarer

 1. Marit den 13 januari, 2023 kl 10:27

  Ja, det har ikke noe poeng å så ting en ikke spiser. Så det gjør ikke jeg heller. Tomat, agurk og chili går det i her.
  Jeg har masse blomsterfrø , og burde ikke bestille noen frø i det hele tatt. Men jeg lar meg jo alltid friste.., 😉
  Preppers har jeg sett program om fra USA, og de skremmer meg litt. Jeg fikk en bok til min bursdag i høst om en kvinne som var født inn i en mormonerfamilie og som prøvde å frigjøre seg fra de. De trodde jo selvklart på dommedag etter dommedag, men som ikke kom. De var preppers i aller høyeste grad, for de skal jo ha mat for å overleve etter dommedag. Derfor er jeg skremt at disse preppersene 😉
  Ja, maten smaker aller best når den er fersk. Å hente solmodne tomater rett fra planten er bare så godt!

  Klem, Marit

 2. Carina den 13 januari, 2023 kl 10:57

  Den svenska tanken om preppers har inget med religion att göra. Endast att vara förberedd. Man måste ju inte gå till överdrift. Att ha en krisförberedelse och att kunna klara sig själv ett antal dagar är en skyldighet i Sverige.

  Kram, Carina

 3. Marit den 13 januari, 2023 kl 12:52

  Ja, jeg forstår godt forskjellen, og det samme anbefaler de her i Norge også at en kan klare seg med vann og mat i noen dager. En mellomting er alltid gidt 😉
  I USA har det tatt helt av, og spesielt i de områdene rundt Utah.

  Klem, Marit

 4. Elna Slot den 13 januari, 2023 kl 17:43

  Der var nogle ord, som jeg ikke helt forstod. Svensk sprog har en del ord, som ikke ligner de danske ord. Men jeg er helt betaget af det smukke snebillede med den blå himmel. Her har vi hverken sne eller blå himmel.

  Hilsen Elna

  • Carina den 14 januari, 2023 kl 10:41

   Det förstår jag Elna, det är detsamma för mig på danska. Men visst är det härligt att vi läser och försöker förstå varann trots en viss språkförbistring 🙂

   Ha det gott! Carina

 5. Marika den 13 januari, 2023 kl 17:48

  Hej Carina!
  Jag sår inte heller grönsaker som jag inte äter. Det blir inte många sorter. Sallad morötter, rädisa lite dill lök och bönor. Tomat, gurka och paprika i växthuset. Rädisor vill jag så gärna ha men de lyckas jag dåligt med.
  Blommor givetvis, så jag har något att plocka.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 14 januari, 2023 kl 10:43

   Hej Marika!

   Kan hålla med om att rädisor inte är så lätta som jag kan få intrycket av… När jag tänker på det så odlar jag ändå många fler sorter än mamma och morfar gjorde när jag var liten. Då var de ärtor, morötter, rödbetor och ’vanliga’ sorter. Sen dess har gurkor, aubergin, tomater, chili och en hel del annat kommit in i bilden. Oavsett så ger det en lyxig känsla att skörda eget och plocka blommor.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Hannas krypin den 14 januari, 2023 kl 17:16

  Under flera år har jag tänkt mig att göra en riktig köksträdgård. Men det stannar vid tanken. Jag ska inte säga att jag inte har tid utan snarare att jag prioriterar annat.

  • Carina den 15 januari, 2023 kl 09:43

   Det låter klokt! Prioriteringar är viktiga när önskelistan är lång 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. Birgitta den 14 januari, 2023 kl 17:56

  Carina!
  Gör som du, köper de flesta av fröerna från Runåbergs men vill man ibland ha lite spännande ringblommor eller t.ex blomsterkörvel Orlaya grandiflora blir det Impecta och mina luktärtersfröer kommer från Blomstersafari. Luktärten ’Charlie’s Angel’ är en stor favorit.
  Vilka fina odlingslådor du har. Kommer säkert att bli helt perfekt och väldigt vackert med bågar mellan dem.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 15 januari, 2023 kl 09:45

   Hej Birgitta!

   Tack – jag tror det ska bli bra 🙂 Vi använder samma leverantörer ser jag. Ska spana in Charlie’s Angel för luktärter, kommer inte ihåg vad det är jag har liggande kvar i frysen. Det är lite synd att vi inte kan handla från England längre. Mina favoritfirmor, 2 st, fanns där. De har mer färgpackade påsar – gissar att de kan hålla det pga större efterfrågan.

   Ha det gott! Carina

 8. Ulrika den 15 januari, 2023 kl 16:44

  Spännande idéer om hur man kan skapa nya platser att odla på/mot. Sen är jag helt enig, ingen idé att odla saker man inte vill/brukar äta. Särskilt om ytan är begränsad. Jag har alldeles för lite ytor med bra sol och än så länge är gräsmattan helig, men tomten kom med nya pallkragar så kanske kan det bli lite mera egenodlat i år ändå.

  Kram Ulrika

  • Carina den 20 januari, 2023 kl 09:46

   Tack Ulrika!

   Grönsakslandet är sedan det skapades för längesen strategiskt och optimalt placerat. Det är nästan så att det numera kan kännas för varmt sommartid mitt på dagen. Solen står högt och bergen på nord- och sydsida reflekterar tillbaka…

   Låter som du ska fokusera på andra saker för att optimera resultatet. Det finns ju jättebra grönsaker att köpa. Ibland vet jag inte varför jag gör det… Jag lägger oftast all kraft på att skapa, plantera och sköta perenner, buskar och annat..
   Kram, Carina

 9. Anni den 18 januari, 2023 kl 11:49

  Då är du igång ändå! Jag har inte börjat titta på fröer än, men tänkte ägna morgondagen åt att gå igenom vad jag redan har och vad jag villhöver. Fick några timmar extra ”till skänks” när en tjejmiddag ställdes in.
  Ser fram emot bilder på dina ärtfyllda bågar!
  kram!

  • Carina den 20 januari, 2023 kl 09:41

   Jag fick ett ryck 🙂 Bra att få några extra timmar ibland – det sprider en känsla av lyx fast kanske inte när en tjejmiddag ställs in. Jo det får vara ett mål – bilder av bågarna. Större chans att det blir av då. Enda problemet är att de är så stora, 5 m långa, de där mattorna så transport måste lösas.

   Kram, Carina

 10. Ingeborg Hald den 18 januari, 2023 kl 20:44

  Jeg sår ikke så mye grønnsaker, selv om jeg har en del flerårig, men i år fant jeg plutselig aubergin på frøbiblioteket, så da skal jeg prøve det (uten noen som helst forventning om at det skal gi noen avling). Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 20 januari, 2023 kl 09:39

   Det är ju ganska mycket pyssel med grönsaker och jag upplever att jag behöver motivation för att göra det. Aubergin ska jag ev så idag. Jag gillar den som grönsak och till röror.

   Ha det gott! Carina

 11. Anita den 22 januari, 2023 kl 09:40

  Från att ha sått väldigt många olika sorters chili och tomater (för det var ju så kul att pröva) så insåg jag att det är bättre (för mig) att bara satsa på ett fåtal sorter som jag tycker extra mycket om och som jag hinner konsumera. Nu sår jag bara tre sorters tomater, möjligen kan det bli fyra, samt fem sorters chili. Sår också två sorters gurka, en slanggurka och en inläggningsgurka. Lite sallad och dill, persilja och gräslök blir det också men inget annat. Jo, potatis också. Morötter skulle jag gärna odla men det misslyckas jag alltid med så det struntar jag i.

  Vilken vacker vinterbild. Snön ser ut som lättvispad grädde. Här är rimfrost idag men mulet.
  Ha en fin söndag!

  Kram Anita

 12. Carina den 22 januari, 2023 kl 10:00

  Mmm känner igen mig i beskrivningen eller det jag tolkar – hur lätt det är att ryckas med och vilja ha många, många sorter. Jag har fortfarande många sorter men är numera mycket mer restriktiv kring hur många frön av varje jag sår… Morötter framställs som lättodlade men är tydligen, har jag läst, en av våra mer svårodlade rotfrukter… Jag delar din erfarenhet – de blir sällan eller aldrig sådär fina som bilder visar.

  Vi hade en vacker vinter för några säsonger sen. Det har jag haft här i korta perioder i år också och det vita ger ett lyft.

  Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.