Trädgårdssäsongen 2014 ett oskrivet blad

En ny oskriven trädgårdssäsong

 

2014s första blommiga fredag går himlen och världen utanför i tokgrått. Kanske en extra bra anledning att väva några färgglada drömmar om trädgårdssäsongen som kommer. Vad året ska innehålla? Ska jag spekulera i det när vi pratar så mycket om att vara här och nu? OK några saker i efterdyningarna av 2013 vet jag.

 • Efter att jag gick med i HIH gruppen, som du kan läsa mer om på bloggen eller hemsidan, inom trädgårdsamatörerna följde gemensamt inköp av Hosta som kommer levereras v 15. De ska krukas och senare få en plats… ..nånstans
 • Frösådder från de gångna åren är nästan genomgående lund- eller torvpartiväxter och av de kommer många behöva en riktig plats i jorden om de inte ska dö i en misskött kruka
 • Det ena leder till det andra brukar man säga. Jag hittade en ny grupp på Facebook och som av en händelse la en medlem ut att Lars med sin specialiserade plantskola lagt ut katalogen för 2014. Frestestelser i långa banor och bland annat ska en Anemonopsis microphylla ’White Swan’, bild här,  få en plats…
 • I början av året kommer jag få en ny pionkatalog från pionsällskapet fullständigt livsfarligt. Hur det kommer gå kan jag berätta senare

Slutsatsen blir att jag behöver skapa ett större lund- och torvparti på Lillevarn. Den lämpliga delen ser du härunder och jag har skrivit mer här… Mycket torv, grus, naturlig gödsel och mullämnen behöver dit. Motivator – den lilla spegeln av vatten som finns där naturligt idag och bilden på näthinnan om hur det kan bli. Plus ett mått av envishet – typ.

Torvparti med vatten

Erythronium dens-canis 'Charmer'Efter en regnig period som nu inser jag att någon form av dränering av Lillevarn vore kalas… ..var bland projekten det nu ska placeras i så fall. Jag ska titta på härliga tulpaner jag sett hos er därute i bloggvärlden och som jag sen hittade i handeln i höstas. Och alla små sköna vårblommare dessförinnan.

Funderar på att bygga någon form av ’Potting shed’ där också. Tidigare har jag stått här hemma men nu är ju alla sådder och krukor där på åkern. Ett litet skjul för krukor, jord, verktyg och med en sittplats under tak för njutning. Några stolpar som håller upp taket som de frösådda Clematisarna kan klättra i…. I somras sa jag till pappa – jag har en idé… ..jag tycker du har väldigt många så’na svarade han!

Lättast av allt är ändå att hänga upp en hängmatta här i tallarna som skuggar våtbädd och kallbänk.

Kallbänk för perennsådder

Ta upp några stolar som jag kan placera ut i rundeln. Runtom den står ju rosorna och pionerna jag skaffade 2013. Hoppas på blomning från flera… och sen ska jag flytta dit komplementväxter från resten av åkern. Så det blir sådär snyggt 🙂

Allra först ska jag så fler fröer från trädgårdsamatörerna och SRGC, och förundras över växtkraften hos de som redan valt att titta upp. En inbyggd radar verkar de ha. Längst in i ett mörkt garage ’vet’ de att ljuset finns 9! meter bort bakom en garageport. De har lagt sig i nästan rät vinkel mot krukkanten för att sträcka sig mot ljuset. Jag har förundrats men igår förbarmade jag mig och satte de under växtbelysning.

Fanns ju långt fler trådar i den drömväven än jag trodde…. ..antagligen kommer ännu fler dyka upp i huv’et nu, triggade av det här. En lista av möjligheter men inga måsten! Titta gärna in hos – Bland Rosor och Bladlöss för fler tolkningar av ’Trädgård 2014’. Jag ska titta  och säkert kommer fler bra idéer att åka upp på möjligheternas lista.

Önskar dig en riktigt skön helg!

carina21-blommig-fredag

19 Kommentarer

 1. Anette den 10 januari, 2014 kl 09:04

  Vilken energi! Det där låter hur spännande som helst. Mitt trädgårdsår blir lite lugnare. Ha en fin helg. /Anette

 2. Gunsan den 10 januari, 2014 kl 10:07

  Mycket jobb där men det låter spännande.
  Ha en fin helg.

 3. Lotta den 10 januari, 2014 kl 10:25

  En pionkatalog…det låter ju alldeles oemotståndligt, jag gick genast in på deras sida och kollade 🙂
  Trevlig helg.

  • Carina den 10 januari, 2014 kl 10:26

   Mmm… det är härligt, härligt men farligt, farligt 😉

 4. lunasblogg den 10 januari, 2014 kl 11:50

  Oj, oj du har att göra ser jag. I din kommentar till mig ser jag också att du har humor vad gäller årets projekt.
  Take it easy!
  Luna

  • Carina den 10 januari, 2014 kl 15:12

   Haha… ..ja utan humor och en viss självdistans blir hela livet tråkigt så även trädgårdslivet. Jag kommer ta det lugnt är tvungen till det nuförtiden.

 5. Kristinas oas den 10 januari, 2014 kl 22:11

  Vad jag ser fram emot att se din nya trädgård (för det är ju det det blir nu, inte plantering) växa ihop (kan man säga så?). Se den fyllas, inte bara med växter på rad, utan med ett litet skjul, en sittplats och vattenblänk. Måtte vi få en riktigt fin vår och sommar när vi alla kan vara ute och trädgårdera riktigt mycket!
  Ha en fin helg!
  Kram Kristina

  • Carina den 11 januari, 2014 kl 09:31

   Så kan man absolut säga. Förra sommaren började jag i andra ändan och nu tar jag den östra.. Har vissa tankar för mitten men där är mest ett oskrivet blad. Växa ihop blir det – här finns ju ingenting mer än själva plätten. Ganska ovanligt faktiskt 🙂 Nu håller jag i tanken att det ska gå att få in lite grönsaker och en friggebod OM jag väljer att ha kvar växterna där senare.

   En fin vår vore kalas! Kram, Carina

   • Kristinas oas den 11 januari, 2014 kl 20:24

    Friggebod låter som en bra idé, eller i alla fall någon form av väderskydd.
    Kram Kristina

 6. Berit den 11 januari, 2014 kl 09:57

  ÅÅ vilken underbar plats för ett lundparti. Det kommer att bli superfint. Jag är med i den gruppen också på f.b och visst hamnar en hel del på önskelistan…av Larz har jag handlat i måånga år han har sånt spännande sortiment.Kan tips om en till Borealis om du gillar lundväxter,
  Ha en underbar dag!!

  • Carina den 11 januari, 2014 kl 11:12

   Tack Berit! Tips är alltid bra och lundväxter – de’ ä’ mitt liv de’ se’ 🙂 Jag har sett dina bilder och jag tror faktiskt det var du som skrev om listan och triggade mig 🙂

   Ja jag hoppas, nej tror, det kommer bli bra. Nu ska jag läsa om nån Primula du bloggat om.

   Ha det gott! Carina

 7. Annika den 11 januari, 2014 kl 10:23

  Så många härliga planer du har! Ska bli roligt att följa dina projekt. Och du har en sund inställning till trädgårderandet – kul ska man ha och lugnt ska det va’ !
  Ha en toppenhelg!
  Annika

 8. Tittis trädgård den 11 januari, 2014 kl 11:23

  Jag förstår att det kommer hända mycket hos dig under 2014. Men glöm inte att man ska hinna med att njuta av trädgården också. Det där med hängmattan tycker jag lät alldeles förträffligt, där kan man ligga och smida nya planer:)

  • Carina den 11 januari, 2014 kl 11:34

   Jo jag förstår att det låter mycket och det ÄR mycket som tyvärr behöver koordineras. Paniken skulle lätt kunna sprida sig. Men jag har blivit erfaren nog att inse – panik gör det inte bättre. Ett kliv tillbaka och några andetag – det funkar alltid! Men ’no worries’ min omgivning säger allt som oftast – du är en livsnjutare på riktigt 🙂

   Nya planer i hängmatta… hmm.. låter bra 😉

 9. Merja den 11 januari, 2014 kl 11:30

  Låter både spännande och underbart! Vi får se var drömmarna leder:)
  Ha en bra helg!

 10. Anna-Karin, Landet Krokus den 11 januari, 2014 kl 15:53

  Jadu.. att snöa in på lundväxter är rent livsfarligt. Eller iaf tufft för plånboken.. 😉 Som vanligt blev beställningen hos Lars D alldeles för lång. Attans. ’White Swan’ försvann innan jag hann lägga vantarna på henne. 🙂 Har en vanlig, en liten, liten frösådd som jag inte vågar lita på att den överlever. Så jag köpte faktiskt en till. Bra idé att göra ett inlägg om alla fina växter som beställts. Vad har du köpt mer?
  Blir lite avis på all yta du kommer få till dina lundväxer. Och ett vattenblänk! Fantastiskt!
  Ha en finfin helg!
  Kram

 11. Rosor och ruiner den 11 januari, 2014 kl 18:25

  Många härliga planer att se fram emot! Det där med pionsällskapet lät extra spännande…. =)

 12. ormbunke den 11 januari, 2014 kl 22:21

  Vilka härliga framtidsplaner. Ha de gott.

 13. pilgrim69 den 13 januari, 2014 kl 21:45

  Mm, en lund står på min önskelista men får nog vänta ett par år… Finns lite annat att göra först! Ska bli spännande att följa ditt år!
  Kram Hélena

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.