lund och torvparti på gång

 Lund med spännande tillskott

Ibland är det farligt med roliga växt- och frölistor under en lång, skön julledighet. Visste nog att jag skulle hamna här ändå – har alltför många frösådder som behöver ut i ett torv- eller lundparti. Men en rolig lista ledde till nya växter; Prosartes, Lilium, Polygonatum mfl. Hostor har jag gjort en sambeställning av sen tidigare.  

Anemone nemorosa 'Green Fingers'

Anemone nemorosa ’Green Fingers’

För att få bättre kläm på förutsättningarna som behövs i partiet jag ska skapa, gör jag ett enkelt diagram. Skugga – sol på ena axeln. Fuktig – väldränerad jord på den andra. Sen gör jag en lista på växterna under diagrammet och alla får en siffra. Siffran placerar jag in i diagrammet efter en grov skattning av ljus- kontra fuktbehov. dubbelkollar gärna med trovärdiga källor på nätet eller liknande. Lägger till höjden på växten eftersom det här är planen jag har med mig när jag planterar. Det blir en minneslista också – vad skulle jag flytta dit. Har hänt mer än en gång att jag tänkt flytta en specifik växt, glömt och tagit något annat. Mindre kul!

Hosta 'Queen of the Seas'

Hosta ’Queen of the Seas’

Anemonopsis macrophylla 'White Swan'När jag gjorde det för de här växterna plus hostorna jag köpt så ser jag att några vill ha soligare och väldränerat medan tyngden ligger från halvskugga och fuktigt men väldränerat över till skuggigt och fuktigt. Det blir en grov plan och indikerar hur jag ska blanda jorden och hur mycket av varje jag behöver.

Den tredje dimensionen; förhållandet mellan torv,grus och mullämnen håller jag i huvudet. Ett släkte har oftast ganska likartade behov och det sitter rätt bra i skallen vem som behöver vad. Växterna som behöver det svalaste läget får mer torv. Det finns några som vill ha det riktigt svalt, Meconopsis till exempel. Jorden för lundväxterna blandar jag med mer vanlig trädgårdsjord och mullämnen. Det är bra att ha lite koll på hur och var växten växer i vilt tillstånd. Grus är nödvändigt för att hålla bla dränering och struktur på jorden. Mullämnen ’äts’ ganska raskt av olika organismer och utan grus känns det som jorden försvinner… ..min upplevelse.

Här ska det bli! Träden skyddar mot gassande sol från söder. Den bortre ändan än soligare än den under tallen. Den soliga ändan är också torrare. Den skuggiga delen är större än den soliga. Perfekt!

Haken? Ett rotogräs som funkar ungefär som knölklocka. Grävning till 2-3 spadtag djupt behövs – har lärt den hårda vägen. Sen vila några veckor och se hur mycket jag missat. Alternativt kan jag täcka men det kommer gå åt mycket material. Kanske blir det en kombination…

Funderar på om jag borde lägga en grusbädd i botten. Uppenbarligen blir vatten stående här regniga perioder. Eller om det räcker med att ’bara’ bygga på höjden med ett rejält jordlager – frågan går till STA’s forum.

Skulle vara kul att börja gräva men jorden är för blöt och fingrarna blir för kalla. Planera, skissa och förbereda får duga så länge. Känns som det kan bli bra det här!

Ha en skön dag därute! Carina

15 Kommentarer

 1. trädgårdsdrömmen den 7 januari, 2014 kl 13:14

  Underbara växter, vill ha,vill ha! Ja det där med ståndort för växterna är viktigt, tar man bara hänsyn till det så blir allt så mycket lättare.Jag kan riktigt se framför mig hur fint det kommer att bli! Hoppas att du har hunnit få ihop lite bokashijord som du kan blanda ner, den håller fukten läääänge. Det ska bli spännande att få se detta projekt utvecklas 🙂
  Ha det gott!/Anna

  • Carina den 8 januari, 2014 kl 12:50

   Tack Anna! Ungefär 50% av bokashihinkarna gräver jag ner med gödsel och torv. Tänker att det ska berika partiet så småningom. Det finns verkligen fantastiska växter för lund- och torvparti att gå loss på 🙂

   /Carina

 2. Kristinas oas den 7 januari, 2014 kl 21:13

  Kan bara hålla med, så spännande att följa ditt anläggningsprojekt från funderingar, via planer till förverkligande. Att rita ett sådant diagram gjorde det onekligen mer lättöverskådligt, tar med mig det när jag nästa gång ska plantera många plantor samtidigt.
  Kram Kristina

  • Carina den 8 januari, 2014 kl 12:52

   För mig spar det massor av tid och energi som jag kan använda till annat. I höstas när jag planterade pioner hade jag skrivit ner färg och höjd – så mycket fortare det gick då än att stå där och fundera; hur var det nu igen 🙂

   Kram, Carina

 3. Katarina /En Grön Sida den 8 januari, 2014 kl 10:01

  Åh, det kommer att bli så fint! Imponerad över hur metodiskt du går tillväga. Är själv en sådan slarvmaja, mycket ”i stunden”. Men ser poängen med att tänka till mer vad gäller såväl uttryck som växternas behov. Inspirerande och lärorikt inlägg. Tack, tack.
  Ha det gott!
  /Katarina

  • Carina den 8 januari, 2014 kl 12:38

   Haha… ..jo jag har kommit underfund med att jag nog är ganska strukturerad. Men jag har lärt av misstaget också! För tre år sen tog jag upp alla buskpioner – stora och fina – här och satte på fel ställe och alla dog. Såna saker motiverar mig. Upplever allt att du jobbar medvetet med din trädgård och dina miljöer också.

   Ha det gott! Carina

 4. Bertil Larsson den 8 januari, 2014 kl 10:47

  Var rädd om vattnet även om det är lite mycket just nu. Bygg upp med jord/torv ovanpå och använd växter som gillar fukt. Jag har en alldeles för väldränerad trädgård så det blir (nästan) alltid för torrt på sommaren. Då hade det varit bra med ett vattenmagasin under,
  Bertil i Rostock

  • Carina den 8 januari, 2014 kl 12:36

   Tack Bertil! Känner din långa odlingsgärning och erfarenhet från STA. Dessutom spar det mig rätt mycket jobb, och när jag står där i valet och kvalet är det extra skönt med input som din!

   Carina

 5. Helen den 8 januari, 2014 kl 12:42

  Det är så kul att planera rabatter och växtinköp. Dina planer ser helt fantastiska ut och det kommer att bli supersnyggt.

  Ang. frön är det faktiskt lite knepigt då dom gror för tidigt.
  Vissa sorter går att förodla tidigt utan större problem medan vissa sorter far illa av det.
  Primula, Allium och Codonopsis kan man förodla under växtbelysning och svalt fort medan Meconopsis går sämre (enligt min erfarenhet)
  Jag skulle nog försöka hålla Meconopsis mörkt och svalt så länge det bara går innan krukan måste tas in svalt och under växtbelysning. Sen brukar jag sätta ut alla omskolade plantor i lådor direkt det blir frostfria nätter.

  Önskar dig en fin dag!

  • Carina den 8 januari, 2014 kl 12:55

   Tack Helen!

   Växtbelysningen hänger på plats men det hade varit lite skönt att kunna vänta. Får vi – vilket är sannolikt – en rejäl frostknäpp så måste jag ha en fläkt gående… Men ok, jag ställer upp de idag och väntar med Meconopsisen. De ska tydligen inte ha över +10 efter grodd för att utveckla rötter bra.

   Tack detsamma! Carina

 6. annamariaelle den 8 januari, 2014 kl 13:22

  Oj vilka härliga planer! Avundas din förmåga att vara ordentlig och skriva ner! Jag brukar ha den intentionen men… ;D

 7. Veronica den 8 januari, 2014 kl 22:05

  Jag tänker alltid att jag är helt ostrukturerad och bara ”kööör”
  Men med åren är det inte så utan det mesta jag gör är, väl, övervägt och med en del kunskap bakom det jag gör.!

  Vänta du med grävandet till våren när våryran spritter i kroppen! Det bli roligare så 😀

  Kram

 8. PysselMoster den 9 januari, 2014 kl 10:27

  Vilka härliga planer! Och så strukturerad du är! Jag tror hela tiden att jag skall minnas … men det gör jag ju inte 😉
  Sen har jag tyckt att det varit skönt att bara gå på känsla som omväxling till arbetet men har märker att det blir en hel del ”gräva upp och flytta” med den ingången.
  Ha det gott!

 9. Anna-Karin, Landet Krokus den 11 januari, 2014 kl 16:48

  Hade missat det här. Det var värst vad du är strukturerad! 🙂 Imponerande! Säger det igen… Det kommer bli galet snyggt!

  • Carina den 11 januari, 2014 kl 17:07

   Tack! En dag ska jag kanske berätta varför jag är strukturerad… ..det är inte helt naturligt för mig utan faktiskt lite påtvingat.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.