Trädgårdslycka här och nu

Page in english>

Ta vara på stunden, vara här och nu… ..fraser som ibland, oftast, är lättare sagda än gjorda. Trädgårdslycka här och nu. En alldeles ovanligt varm novemberdag, lika grå som jag vet inte vad. Men ändå förunderligt skön.
20141114_0099_änglatrumpet

Just nu brottas jag med en flytt av den här sidan från nån-annan-administrerad till själv-administrerad. Det jag trodde skulle bli svårt har visat sig lättare än jag trodde. Det som skulle bli lätt blev svårt. Kanske är så det brukar vara? Att jag gav mig på det var för jag ville samla ihop flera sidor men framförallt långt fler valmöjligheter för en ny sida jag ska skapa. Jag har använt export från gamla sajten över till en ny tidigare och det gick som en smäck. Det gjorde det nu också om jag ska tänka positivt. Bara en enda hake… ..mediabiblioteket har inte följt med. Nu kanske du tänker men VARFÖR berättar hon det här, för mig, nu? Jo – för sidan kommer se lite konstig och tråkig ut ett tag. Och för att gamla bokmärken du skapat inte verkar peka om trots att adressen är exakt den samma..

Men det var trädgårdslycka jag skulle berätta om. Den jag känner här och nu. Trädgård är många, många saker men en av grunderna för mig slog ner i måndags kväll när jag lagade middag. En hjortgryta med kylskåpsstädning. Jo jag vet vad kockarna säger – resultatet beror på råvarornas fräschhet (stavning enligt kontroll, hmmmm). Hah! Jag känner inte en äldre husmor eller husman som skulle slänga användbara saker. Så trötta äpplen, palsternackor och morötter fungerar fantastiskt bra. När jag kommer till kryddningen, det är då som trädgårdslyckan sprider sig i magen… Jag låser upp dörren och trevar fram på utsidan. Vad vill jag ha? Rosmarin – japp, salvia – sorry inte idag heller, timjan – har jag för ofta… DET är lyx, vardagslyx och trädgårdslycka i ett.

20141114_0094_kryddor 20141114_0101_miscanthus

Medan jag fotar så tittar jag på lönnens sista varma toner, gräsens silver efter dagar med kuling, magnolians djupa bruna nyanser. Till våren har mina bästa vänner maskarna gett mig de vackraste gråbruna skelett som finns – bara som ett tack för maten.

20141114_0113_acer

20141114_0139_magnolia

För övrigt har jag en knäpp relation till maskar… ..när jag rensar är det inte bara ogräs. Jag drar försiktigt ut daggmaskarna ur torvor och sätter försiktigt tillbaka maskarna i jorden 🙂 Medan maskarna mumsar på ska jag lägga tillbaka alla bilder, länkar till era härliga bloggar och, och… Ser du något som ser konstigt ut på just din skärm – säg gärna till 🙂

 

Fler tolkningar av ’trädgårdslycka’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en riktigt skön hösthelg!  /Carina

blommig fredag

 

26 Kommentarer

 1. Rost och rädisor den 15 november, 2014 kl 07:55

  Att ha egna kryddor är stor trädgårdslycka även här, men hjortstek har jag aldrig smakat. Vi har älg, rådjur och vildsvin.
  Så kärleksfullt du beskriver maskarna och hur skulle vi klara oss utan dom… vackra bilder, men nummer två täcker även sidebar hos mig.
  Lycka till med nybyggnaden. Det är kul när man kan själv.
  Anette

  • admin den 15 november, 2014 kl 08:28

   Tack för att du sa det!! Ska titta på det ikväll 🙂 Och det är lite som hos massören gott-ont. Ont när jag inte löser det men så himla gott när jag fattar och kan fixa.

   Min morbror jagade mycket förr och hjort är mitt favoritkött av allt vilt hittills. Vi har mycket här eftersom en friherre hade i hägn och på den vägen var det 🙂

   Ha en skön helg! Carina

 2. Ulrika den 15 november, 2014 kl 09:31

  Ja det är lycka att kunna själv! Precis som lyckan att njuta av sin odling i matlagningen. Inte alla kan njuta av hösten heller, bravo. Lycka till med blogg flytten!
  Skön helg på dig!

  • admin den 15 november, 2014 kl 20:46

   Ler när jag läser din kommentar och tänker på dem som tycker jag är lite för mycket ’kan själv’. Jo jag njuter av hösten. Var ute vid havet i gråvädret idag och det är en ljuvlig upplevelse totalt annorlunda och på ett sätt mycket bättre än en varm högsommardag.

   Tack detsamma!

 3. Sabelhagens olivlund den 15 november, 2014 kl 09:32

  Så fint du skriver, trevligt att läsa. Hos mig ser din sida jättebra ut. Lycka till i fortsättningen.
  Ha en fin helg
  Kram Maria

  • admin den 15 november, 2014 kl 20:46

   Tack Maria!

   Läser om era härliga köksplaner 🙂 Låter spännande och kul.

   Kram, Carina

 4. Ewa Sköld den 15 november, 2014 kl 09:57

  Hej ser inget konstigt med din sida utom att texten ligger bredvid på första bilden den hita blomman! Det är struligt med tekniken eller vad man ska kalla det ibland.
  Jobbigt att trixa till det så det blir som man vill, ibland.
  Härligt att vara lycklig trädgårdsnörd 😉
  Trevlig helg, hej Ewa 🙁

  • admin den 15 november, 2014 kl 20:48

   Skönt att det ser vettigt ut 🙂 Ja jag tror faktiskt att vi trädgårdsnördar är lyckligare. Varför förordar man annars grön terapi nuförti’n.

   Tack detsamma!

 5. Marika den 15 november, 2014 kl 10:49

  Fina bilder och en fin text, det är verklig lycka att kunna plocka in råvaror från sin egen trädgård. Sidan helt ok hos mig. Trevlig helg!

  • admin den 15 november, 2014 kl 20:50

   Tack för titten och hjälpen. Egenskördade grejer känns extra bra 🙂

 6. Kristinas oas den 15 november, 2014 kl 18:48

  Ja, det är verkligen trädgårdslycka det! Att i november kunna hämta färska örter och krydda med, det är inte varje år som det går inte.
  Sidan ser bra ut hos mig, men när du kommenterar står det ”admin”. Trist att inte alla saker hängde med i flytten, men lycka till med att fixa det där sista.
  Kram Kristina

  • admin den 15 november, 2014 kl 20:52

   Aha, tack! En sak till att rota i alltså 🙂 Tror hellre jag är Carina än ’admin’… Återstår att hitta något bra att klä i salvia…

   Kram, Carina

 7. Meta den 15 november, 2014 kl 19:30

  Kryddor och allt annat i trädgården gör dagen till en lycklig trädgårdsdag
  Ha en bra dag
  kram Meta

  • admin den 15 november, 2014 kl 20:53

   Så sant – det är lite som med vädret. Det finns inget dåligt 🙂

   Kram, Carina

 8. Villroses hage den 15 november, 2014 kl 21:15

  Ja, akkurat! Å hente inn egne urter til middagen er hagelykke hver gang 🙂
  Lykke til med siden!

  • Carina den 16 november, 2014 kl 11:36

   Tack! Jo det går långsamt framåt 🙂 Krukade kryddorna i våras och nu har de fått flytta in i garaget. Har en liten förhoppning om att jag ska kunna skörda där…

 9. Anita den 16 november, 2014 kl 08:10

  Oj så fin din blogg har blivit. Härligt stora bilder, det gillar jag. Jag förstår nu också varför jag inte fått något mail som talar om att det finns ett nytt inlägg från dig. Hur prenumererar jag på dina inlägg i fortsättningen? Vill ju inte missa något.

  Och så till det roligaste. Det där med maskarna. Vi har precis samma förhållande till maskar du och jag. När jag ska gräva och rensa i rabatterna är det ett schå (stavas det så tro) att ”rädda” alla maskar. Men jag är ofantligt rädd om dom. Fast det sitter alltid bevingade vänner omkring och kollar intresserat. Dom väntar nog på att jag ska gå därifrån så dom kan hoppa ner i jorden och kalasa.

  Fortsatt fin helg till dig!
  Kram Anita

  • Carina den 16 november, 2014 kl 11:34

   Tack 🙂 Och tack för blänkaren tänkte på det häromdagen men så försvann det igen. Nu kan du prenumerera. Det är så många saker som jag hade pillat med under rätt lång tid tidigare som jag nu kommer på att jag glömmer när allt ska göras på en gång. Jag har 1865 bilder… Som behöver flyttas in, länkas om och läggas tillbaka bland annat under ’VÄXTER’ menyn. Hoppas jag får tips om ett enkelt sätt.

   Ja det där känner jag igen. Här hemma verkar kajorna utrustade med radar känsliga för grävning. På åkern är det betydligt lugnare… ..eller så smyger fåglar dit när jag vänder ryggen till.

   Kram, Carina

   • Anita den 16 november, 2014 kl 12:17

    Sådär, nu prenumererar jag 🙂

    Kram Anita

 10. Marit den 16 november, 2014 kl 13:23

  Vakre bilder! Ja, hagelykke er så mye! Vi som har egen hage er så heldige 🙂

  God søndag!

  Klem, Marit

 11. PysselMoster den 17 november, 2014 kl 13:24

  Hej! Va kul att du bara gjort om bloggen! Var inne här om dagen och då syntes ingenting så jag var rädd att du lagt ner …
  Har du bara bytt tema eller har du bytt plattform också? Har också funderat på att ha något i den här stilen där man får klicka för att läsa mer … Bloggen ser fin ut … men antar att tomma rutorna är bilder som ska länkas om?

  • Carina den 20 november, 2014 kl 21:19

   Roligt att höra! Jo jag har bytt från wordpress.com till worpress.org och ett serverhotell. Javisst är det bilder som ska laddas upp igen. Har väntat på svar från support men verkar som jag får sätta mig och göra det själv. Det var liksom inte tanken. Det brukar vara en inställning i temat där man väljer att visa en sammanfattning eller hela blogginlägg. Om jag förstår dig rätt vill säga 😉

 12. Birgitta den 18 november, 2014 kl 00:11

  Härlig beskrivning av lyckan, om det är trädgårdslycka eller bara ’vanlig’ lycka spelar ingen roll, det är det enkla, vardagliga och lite lågmälda som betyder mest här i livet. Gillar dina stora fina bilder :-))
  Birgitta

  • Carina den 20 november, 2014 kl 21:21

   Tack Birgitta! Visst är det så… Nu har jag varit på loppis i Dalsland. Min dotter sa chockat – dem är svindyra!

 13. Katarina /En Grön Sida den 19 november, 2014 kl 16:30

  Spännande att läsa om ny sida i egen regi… Jag håller på med att försöka fixa en hemsida till mitt lilla företag, men det tar mycket mer tid än vad jag tänkt. Kanske för att så många frågor dyker upp, där svaret – för mig – inte är givet sådär på direkten. Jag har inte funderat så mycket på att flytta bloggen från blogspot till något annat… Vad tänker du kring vad som är fördelarna med att ha i egen regi?

  ”Tager vad man haver” brukas passa speciellt bra till grytor. Att ”skafferiet” därute fortsätter att bjuda är absolut en lyx! Ja, efter intensiv period riktigt längtar jag ut att höströja (nä, inte gjort det färdigt alls än), vara därute bland löv (och maskar) och njuta det där Nuet. Fast inte just nu, hinner inte. Men sedan, då ett annat nu infinner sig. Hoppas vintern dröjer med sin ankomst lite till…

  kram
  Katarina

  • Carina den 20 november, 2014 kl 21:15

   Jaa du… just nu undrar jag 😉 Men egen regi gör att jag kan påverka färger, layout mm så mycket mer och jag är lite ombytlig. För att motverka virus kan man inte ladda ner plug-ins till den delen som de administrerar. Det kan jag nu. Men främsta skälet är att jag vill ha en lite mer proffsig sida för viss typ av fotograferande. Och jag ville ha kvar trädgårdsbloggen för sig och tills vidare i vart fall bloggen för 365 foton. Men visst tar det tid. Fast jag hade ju lagt en del tid på bloggen också det är väl mer att nu kom allt på en gång. Finns en liten webbyrå, Vimle webb, hon har bloggat om wordpress.org kontra wordpress.com. Och att det senare mycket väl kan passa även verksamheter beroende på typ av verksamhet osv.

   Såg en sooool, nej faktiskt flera på väderkartan för måndag och tisdag 🙂 Hoppas du kan få tid att njuta dem 🙂 Grytan blev riktigt, riktigt god!

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.