sommarens projekt!


Page in english>

Aha – lätt som en plätt! Sommarens projekt var = 1. Ett nätt och hanterbart antal. Uttänkt och planerat redan i vintras så skulle det gå om inte fort så enkelt…

20140104_lillevarn_0007Provisorisk rhododendronbädd som var i vägen

Med 1 strukturerat, planerat och genomtänkt projekt så fanns alla förutsättningar för ett smidigt genomförande. Jag skrev om skissandet och hur jag tänkte i det här blommiga inlägget. Jag beställde vackra växter och sådde fröer. Allt gick som på räls… Men som oftast när det gäller projekt – åtminstone är det så i mina projekt på jobbet – så händer något. Jag bröt ett par ben i foten och hela stora vårrensningen försvann i gipsdamm, och ett par andra saker tog mycket energi. I början av maj stod jag med en ogräshärd och antalet projekt växte med 100%.

Jag stog där i min tänkta lund och kände bara ’orka’ kring alltihop. Då måste jag först flytta det och för att få ner det så måste jag flytta detta. Var ska detta sen få plats… ..ååå visst – pionerna. Äv… var ska de få plats? Och hur kan man tänka sig att lägga en lund uppe på befintlig jord på en plätt man inte ska bo på? Det måste vara ren idioti att köra dit jord och torv om den inte går att flytta. Och hur gör jag det?? Mentalt kaos och kramp var det rådande tillståndet. Krampen bara pågick och pågick så småningom understödd av ihärdig värme som inte ens jag orkar gräva i. Pionbädd fick adderas till projektlistan.

20140104_lillevarn_0010En provisorisk våtbädd jämte kallbänken för frösådderna

Augusti rann förbi. Ogräs rensades men lundtankar undveks och kramptillstånd inför genomförandet var fortsatt diagnos. September kom med lökar på ingång. Jag vart helt enkelt tvungen att bestämma mig.

Tog spaden och grävde isär rhododendronbuskarna i översta bilden. 20140928_0003_lundenDrog buskarna åt sidan. Täckte den befintliga jorden med plast. Placerade ut buskarna, stammade upp träden och gick runt, kände efter hur jag ville gå. Grävde upp växter för att få in jordlassen jag beställde så nära som möjligt. La ut jorden och planterade = 57 ord!! Speglar arbetsinsatsen rätt väl – bara jag börjar är det inte så svårt.

20140928_0001-lunden 20140928_0007_lunden 20140928_0005_lunden 20140928_0004_lundenHostor och annat jordslaget eller bara ställt åt sidan – hostor är tåliga

Det har hänt mer sen jag tog de här bilderna och jag är ännu nöjdare 🙂 Bonus – pionerna får plats på köpet.

20140928_0006_pionbädd

Nu är det en sak kvar – fylla på med mer torv. Men idag ska jag hjälpa pionsällskapet packa pionbeställningar och hämta mina egna.

Fler tolkningar av ’sommarens projekt’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en riktigt skön hösthelg!  /Carina

blommig fredag

 0 thoughts on “sommarens projekt!”

 • Vilket projekt! Men du verkar ha rott i land det – det mesta iallafall. Vad roligt att se hur det blir nästa år. Trevlig helg!

 • Jeg måtte smile, for det lyder så kjent! Bare et prosjekt tenkte jeg også i vår, men det ble visst veldig mange flere enn det ene…

  Jeg gleder meg til å se dine peoner til neste år!

  Klem, Marit

  • Ja det är väl det som är problemet – det ena ger det andra. Hämtade pionerna idag och rötterna är så stora att några har alla chanser att blomma redan nästa sommar 🙂

   Kram, Carina

  • Haha… ja det är ett rejält ett 🙂 Jag gillar att anlägga men inte jobba och känna klockan mot mig. Nästa år hoppas jag verkligen det blir mera njuta.

 • Oj! Ja, och känner igen det där att Projekt kan kännas FÖR MYCKET innan man sätter igång, men då man väl börjat så… kanske inte lätt, men lättare. Ungefär som att bada i havet, att gå i – HU! – men sedan så… (jo, jag är en badkruka :o)
  Så fint det kommer att bli, tänk när allt etablerat sig och växt samman. Ska bli roligt att se… Bra jobbat!
  kram
  Katarina

  • Ja det är absolut själva ’börjandet’ som är det svåra.. Ibland ber jag någon om hjälp bara för att själv komma igång 🙂

   Tack för heja ropen – de värmer och stöttar! Kram, Carina

 • Vilket projekt förstår att du drog dig för det men tänk så härligt det är när man ser ett slut.
  Ha en fin lördagskväll
  kram Meta

 • Förr eller senare… Händer det 🙂
  Så är det ofta för mig. Vill men saker och ting blir inte som jag tänkt och det känns tungt att sätta igång men när man börjat går det av rena farten!

  Ha en bra vecka!

 • Haha .. åh vad jag känner igen mig. Det ena som måste hit och det andra som måste dit. Och sen när man plötsligt börjar så är det inte så svårt … BARA MAN VET VAD MAN SKA GÖRA 🙂 .. och det är ju det man har gått och tänkt på. Ser ut som du kommer att få en jättefin lund!
  Kram

 • Åh, men du, ibland blir det tungt när saker inte flyter på som man hade önskat. Jag är glad att det föll på plats och att det ser ut att bli riktigt bra. Tänk så skönt när du kan sitta där på en stol i vårsolen och njuta en stund. 🙂
  Kram Kristina (som snart kan se slutet på projekt trädgårdsbod. Det har varit seeegt)

  • I delar är det nog hela min process som är sådan. Jag vänder och vrider ofta på det länge i huv’et innan jag börjar på allvar. Och under tiden är det kramp.

   Skönt att få boden klar inför vintern och kunna stryka ett streck och börja nästa år rent 🙂

   Kram, Carina

   • Jo, så är det nog för en hel del. Det kanske verkar ibland som om jag bara kör på, men ofta är det saker som jag funderat kanske ett år eller två på och när pusselbitarna rätt som det är faller på plats och det känns ”rätt”, ja då kör jag.
    Jag längtar faktiskt efter att få stryka boden från listan och bara tänka på hur mysigt det ska bli att kunna vara där, inte minst under vårvintern. Ta en kopp te, läsa en trädgårdstidning, plantera om växter, så lite frön…
    Kram Kristina

 • Vilken fin skog du har att jobba med! Och det är klart att man ska ha en lund under de stora träden. Jag har aldrig att detaljerat slutmål när jag anlägger nya partier uten det får växa fram under arbetets gång. Det känns då lättare att börja. Jag tar bit för bit, går därifrån när det känns för tungt, gör något lustfyllt istället och tänker att jag ska må bra under resans gång. Jag antar att det inte den här sortens skapande man lär ut på projektledarutbildningar och att det inte går att jobba så yrkesmässigt. Konstigt nog ser jag mig själv som en mycket målmedveten person som gör något litet i drömmarnas riktning varje dag. Hur som helst, det jag vill ha sagt att det är en enormt beundransvärt och lovande projekt du gav dig in på!
  Min blå hortensia har besökare tagit sticklingar på som ska ha rotat sig, så det får du prova nästa sommar. H Lemon Lime tänker jag också på, sammanstråla någonstans?
  Det är inte så att du vill ansluta dig till TAG:s kurs om vinterskön trädgård som har sin nästa träff i direktörsvillan i Trädgårdsföreningen 2/12? Vi ska besöka Britta Johanssons trädgård i Vargön 26/12.
  Kram
  Marta

  • Låter spännande – den har jag missat helt. Jag mailar dig om kursen och hostan.

   Jag betraktas som väldigt drivande på jobbet och är väl rätt strukturerad. Men i trädgården ritar jag med fötterna medan jag jobbar. Bäddar utvecklas och där jag går utan att tänka lägger jag gångar. Ibland har jag inte gjort så och det har alltid slutat med att jag gjort om senare 🙂

   Kram, Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.