Retroväxter - Pionbukett

Trädgårdsglömska om allt jag förvånas över

Trädgårdsglömska den infinner sig både lite nu och då. Nånstans har jag lagt ifrån mig en rejäl brödkniv som jag använde för att forma torvblock. Saknad! Nån annanstans ligger en Felco sekatör med rullhandtag – den kan jag leva utan gillar den inte… Och nånstans har den avbrutna men väldigt bra-iga 3-klon hamnat sannolikt under en jordhög. Saknad! Bilderna kommer ibland vara av buketter jag glömt att jag gjort men som jag hittar när jag rensar bilder från 2016…

Pionbukett
Pionbukett – jag tittar extra på alla de där som lyfter pionerna – stjärnflocka, Bupleurum, Alchemilla och en Allium. De är jätteviktiga om man vill plocka buketter, ja faktiskt i rabatterna också…

Men så har vi växterna

Ja just det ja, eller jamen där är du ju… kommer lika ofta som jamen var äär du nånstans? Helgen som gick rensade jag ogräs och började leta efter pionen ’Do Tell’ trodde den var borta men till slut hittade jag en rot som inte mår bra. Den flyttar jag nu trots ’fel’ årstid. Jag hittade också en etikett – Allium ’His Excellency’ och några lökar. Det var väldigt bra för nu kan jag kanske skilja den från ’Lucy Ball’.

Allium 'Lucy Ball'
Allium ’Lucy Ball’

Trädgårdsglömska – när etiketterna saknas

Japp där var en grupp iris men vilka är ni som står där? Och varför ingen etikett? De började blomma i veckan så nu vet jag att det med största sannolikhet är Iris reticulata-grp ’Harmony’ men kommer inte ihåg att den har varit så mörk tidigare. Uteslutningsmetoden fungerar

Dahliabukett
Dahliabukett

Växten jag köpt men var hamnade den? Disporopsis pernyi köpte jag i somras och jag har skrivit att den står i en viss rabatt men jag kan inte hitta den. Efter långt letande har jag hittat två små rododendron leucaspis och charitopes som jag en lång stund trodde jag glömt i en påse och sen slängt. Men efter att ha lyft på löven i 3 olika vändor så hittade jag dem båda.

Hur blir det så? eller dem jag tog för givet

Jag är nog väldigt fokuserad i nuet och självklart har jag för många växter… Fast jag tror också att det just nu beror på att växterna är spridda över åkern utan att kanske stå optimalt. Så har jag tappat bort Saxifraga umbrosa, tror det är den, som jag älskade i skuggan vid förra huset. Där hade jag märkt direkt om den försvann här inte så. Kanske bidrar det att jag trodde den var odödlig. Och så har det varit med några älskade astilbe ur Glaberrima-gruppen. Fast jag har dock lite trädgårdstur och allt som oftast hittar jag en liten bit… Nu är den rosa sorten ’Sprite’ satt på uppförökning igen.

Saxifraga umbrosa
Saxifraga umbrosa? mest odlad för bladens skull men de har inte kommit med på någon bild

Pelargonium endlicherianum
Pelargonium endlicherianum
Dahliabukett
Dahliabukett – faktiskt fotad i juni

Ingen trädgårdsglömska

Nej Pelargonen ovan är inte bortglömd, tvärtom den tittar jag till allt som oftast. Den är planterad utomhus i ett upphöjt parti året runt. Den spenderar andra vintern ute hos mig och de jag köpte den av hade den utomhus i Varberg i många år.

18 Kommentarer

 1. Ätliga trädgården den 8 februari, 2020 kl 09:00

  Kul med pelargonen! Den hade nog till och med funkat här ett år som detta.
  Tycker du är duktig på att hålla reda på dina samlingar trots trädgårdsglömskan. Etiketter är väl det som försvinner mest, därefter sekatören som jag ofta hittar i komposten.
  Kram och trevlig helg
  /Anette

  • Carina den 8 februari, 2020 kl 09:48

   Javisst – det känns fortfarande surrealistiskt med en pelargon ute på vintern. Är övertygad om att alla verktygen kommer fram här också när jag flyttar jorden…

   Jo jag har bra koll eftersom växterna finns i en databas och de får en metalletikett som fåglarna inte drar iväg med. Harmony fick aldrig någon etikett har jag listat ut för det var 2-3 reapåsar som jag planterade i en kruka och sen planterade ut. Men om jag har nedskrivet vad jag köpt är det förhållandevis lätt att skilja ut vem som är vem 🙂

   Kram, Carina

 2. villa Ryttarängen den 8 februari, 2020 kl 10:10

  Tänk om man kunde förvara sina pelargoner ute, det vore ju toppen. Kram Pia

  • Carina den 8 februari, 2020 kl 20:24

   Haha… ja men det kan jag inte här heller. Det är en vildart som tål vårt sydsvenska klimat bara 🙂

   Kram, Carina

 3. Anita den 8 februari, 2020 kl 10:49

  Åååh! Dina buketter. Dom kan jag aldrig se mig mätt på! Vet du, när jag går omkring och handlar blommor och grönt nu på vintern så tänker jag ofta, ”undrar vad Carina skulle välja”. Försöker liksom se med dina ögon när jag ska komponera buketter.
  ’Lucy Ball’ … hm, varför klingar nu det namnet så bekant. Jo just det, Lucy show fanns ett gammalt tv-program från barndomen som hette. Och visst hette hon väl Lucille Ball?
  Men nu till det som jag inte trodde var sant när jag läste. En pelargon som du har planterad utomhus hela vintern! Ok, den här vintern har ju inte varit så mycket vinter med men förra var väl lite mer vinter. Pelargoner brukar ju packa ihop så fort det blir lite frost. Imponerande!

  Ha en skön helg!
  Kram Anita

  • Carina den 8 februari, 2020 kl 20:33

   Tack Anita!
   Du är så oerhört bra på att ge kommentarer som lyfter och glädjer!! Om jag ska se vad jag väljer privat och i blomsteraffären så får jag nog krasst säga att jag och naturen runt har förbaskat större urval än just en vanlig standard blomsterbutik. Jag har ett par enstaka undantag inne i Göteborg men de andra… Verkar som nästan alla butiker idag köper av en bil från Holland som kör runt. Men blomsteraffärerna jag gärna handlar hos gör sig omaket att åka till partihallarna i svinottan och välja…

   Exakt, alliumen är tydligen döpt efter henne för hon var tydligen Lucy förkortat. Kommer inte ihåg Henrik Zetterlunds presentation exakt men det var starka referenser till yrvädret och att det de skulle påminna om varann. Han brukade alltid göra roliga presentationer av lökarna i listan från Botaniskas vänner.

   Det trodde jag inte heller på när jag såg den först i sin kruka. Men så visade de mig den i trädgården också. Det var sista gången jag kunde besöka innan de flyttade till Grekland för gott så det fanns inte nån direkt tid att tänka. Samtidigt köpte jag en Pulsatilla integrifolia som jag så gärna vill odla men den gav upp direkt… Arten kommer från Turkiet och det är nog det som gör den annorlunda. Den är van vid kallare och snöiga vintrar.

   Kram, Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 8 februari, 2020 kl 19:00

  Det var et morsomt tema. Jeg tænker nu tilbage på alle de redskaber, jeg har forlagt. (Og en ørenring).
  Og på planter, jeg kan se i arkivet, at jeg må have ejet.
  Og på de mange navneskilte, der mærkværdigvis er væk. Jeg gør mig ellers stor umahe, men….
  Sikke mange minder du har skabt i mit hoved. 🙂
  God weekend. Lisbeth

  • Carina den 8 februari, 2020 kl 20:35

   Hoppas det var bra minnen då 😉 Jag har vid 3 tillfällen nu gått runt och letat. Jag vet att jag såg en frösådd julros som hade en ovanligt rent vit knopp. Men jag kan inte hitta den överhuvudtaget – helt galet. Och det känns inte rimligt att den mörknat och blivit rosa… Jag tänkte följa upp den som utslagen för den såg ut att bli speciell…

   Tack detsamma! Carina

 5. Lotta den 8 februari, 2020 kl 22:55

  Haha, jag känner allt igen det där första. Det är alltid lika spännande att tömma komposten. Mängder av saknade redskap kan dyka upp och ibland är de faktiskt användbara. Just nu tror jag två snigelsaxar ligger på lager därnere, men de behövs nu så nya har införskaffats. Vilka underbara buketter du fixar, och när jag läste texten så kom jag på att jag faktiskt sådde bupleurum förra våren… undrar var dom är nu?
  Och tack för att du vill hjälpa till med mina kommentarsproblem. Jag har tvingat en någorlunda datorkunnige bekant att titta på det och han hade ingen lösning men ändrade lite i inställningar så jag får se om det löst sig nu.
  Ha en härlig helg /Lotta

  • Carina den 9 februari, 2020 kl 11:32

   Den här hamnade i skräpkorgen först. Nu när jag godkände den bör det inte hända på ett bra tag….

 6. Lotta den 8 februari, 2020 kl 22:57

  Haha, jag känner allt igen det där första. Det är alltid lika spännande att tömma komposten. Mängder av saknade redskap kan dyka upp och ibland är de faktiskt användbara. Just nu tror jag två snigelsaxar ligger på lager därnere, men de behövs nu så nya har införskaffats. Vilka underbara buketter du fixar, och när jag läste texten så kom jag på att jag faktiskt sådde bupleurum förra våren… undrar var dom är nu?
  Och tack för att du vill hjälpa till med mina kommentarsproblem. Jag har tvingat en någorlunda datorkunnige bekant att titta på det och han hade ingen lösning men ändrade lite i inställningar så jag får se om det löst sig nu.
  Ha en härlig helg /Lotta

  • Carina den 9 februari, 2020 kl 08:55

   Ja… snigelsaxen ja den är någonstans. Men jag upplevde att det ganska snabbt byggdes upp ett band av äckligt slem så den slutade fungera… Jag ser mängder av små så det är nog dags att ta en burk med lite salt i och gå en runda. Jag vet från förra trädgården att de där tidiga rundorna gjorde enorm skillnad.

   Bupleurumen, om det var en som överlever här, kommer den säkert upp nu till våren. Har för mig att de oftast behöver en vinter, eller köldperiod för att gro.

   Hoppas det löser sig då. Jag vet inte att jag gjort något mer än att skräppostskyddet är aktiverat men det har det alltid varit.

   Kram, Carina

 7. Elna Slot den 8 februari, 2020 kl 23:35

  Dine buketter er smukke. Jeg kan godt lide farvesammensætningerne, de er dristige på en fin måde.
  Jeg kan sagtens nikke genkendende til det at glemme en plante. Navnlig blomsterløg har jeg svært at huske, hvor jeg har sat.

  Hilsen Elna

  • Carina den 9 februari, 2020 kl 08:57

   Tack Elna! 🙂 jag tycker om att kombinera ihop och att gå och plocka buketter .

   Lökarna hade jag också problem med så började jag lägga ner en plastetikett i gropen vid lökarna och det är jättebra men bara om jag gräver upp dem. Så nu får även lökarna en metalletikett…

   Tack detsamma! Carina

 8. Marika den 9 februari, 2020 kl 11:23

  Hej Carina!
  Är förvånad över att du minns vilka växter du har, och saknar dem. Jag har en mindre trädgård, men kan inte hålla ordning på vad jag har var. Borde skriva upp, men det blir inte av. Tror att jag skall komma ihåg, fast det gör jag ju inte.
  Redskapen brukar jag ha koll på, det är värre för maken, han tror att jag går och gömmer hans verktyg..
  Ha en fin söndag /Marika

  • Carina den 9 februari, 2020 kl 11:29

   Hej Marika!

   Det är inte så konstigt… Förr gjorde jag som du och trodde minnet skulle fungera. Insåg att det gör det inte men ville ändå ha koll. Så i samband med en längre sjukdom så skapade jag sakta en databas som jag sen hållt uppdaterad och fyllt på. Utan den… ..totalt kaos 🙂 Jag är som din man fast jag kan oftast bara skylla på mig.

   Tack detsamma! KRam, Carina

 9. Susie på Stjärnarve... den 11 februari, 2020 kl 13:07

  Precis som ovanstående så känner jag igen mig! Jag som gjorde så vansinnigt många perennrabatter att jag sen var tvungen att ta bort perennerna i den 50 m långa blandade rabatten, passade ju på att ge bort växterna där. Så många, många ovanliga och fina perenner saknar jag. Men jag har naturligtvis satt en massa kul buskar och små träd istället, så tomt är det ju inte…..
  KRAM/Susie

  • Carina den 12 februari, 2020 kl 10:14

   Det är nog viktigt att vara realistisk när man anlägger också. Jag tänker att lunden som är mycket stor kan få ha lite frösått gräs till exempel. Gräset kommer inte ha en chans att ta över men det kommer kunna skötas med en mindre insats. Det kan lätt bli lite tråkigt med mängder av perenner men inga överståndare så en blandning för bra balans kanske 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.