Ljusgul - Rhododendron wardii

Trädgårdsfärger – ljusgul

Ljusgul är nästa trädgårdsfärg

Charlotta, Charlottas trädgård, bjöd in att visa trädgårdsfärger; turen är kommen till ljusgul. Vårens och försommarens färg nummer 1 förutom allt det härliga ljusgröna. Vet att det finns många andra men de där ljust svavelgula är speciella.

Jag har tänkt på att det egentligen bara är den här perioden som bjuder på riktigt pastelliga nyanser. De som innehåller mycket vita pigment. Rosa, blått och violett finns kvar i ljusa toner hela växtsäsongen men i en lite gråare skala. Men ljusgult!!?? Finns det någon som blommar i ljusgult efter tja.. ..1:a juli? Så tänkte jag… ..de första bilderna jag hittade var av den gula stockrosen och dagliljan. Sen kom jag tänka på alla ljust gula ljusa rosor…

 

Finns massor av härliga bladväxter i gult eller är det mera lime då? Det här var det jag hade att bjuda här och nu. Mer ser du hos Charlotta! Charlottas trädgård

24 Kommentarer

 1. Charlotta den 25 januari, 2014 kl 10:38

  Klickar upp dina bilder och njuter av dem i bildspelets större format. Jag tror jag har förälskat mig i stockrosen. Jag har aldrig lyckats med stockrosor förut, men varför inte försöka igen.
  Tack för att du delar med dig av dina underbara ljusgula blommor.
  Kram /Charlotta

 2. Kristinas oas den 25 januari, 2014 kl 15:16

  Nu blev jag alldeles förälskad i din sista bild, den på svalörten, den var ju så fin! Bara att erkänna att det släktet har jag noll koll på, men det får jag nog åtgärda till våren känner jag. På en växtmarknad eller så. 🙂
  Kram Kristina

  • Carina den 25 januari, 2014 kl 18:25

   Kan jag rekommendera! Just den sorten brukar vara grön med lite marmorerade blad innan jul så den är fin en tid när det inte är så mycket grönt.

   Kram, Carina

   • Kristinas oas den 25 januari, 2014 kl 18:32

    Låter ju jättebra för Lundområdet.
    Kram Kristina

 3. Marit den 25 januari, 2014 kl 16:59

  Så vakre bilder du viser! Lysegult er vakkert og jeg liker bedre det enn knall gult. Det blir for sterkt for meg 😉

  Klem Marit

  • Carina den 25 januari, 2014 kl 18:26

   Samma här faktiskt. Men det ljust gula, citron- och limegult är fint. Dagliljan är inte så illgul som den ser ut här den drar åt grönt.

   Kram, Carina

 4. Meta den 25 januari, 2014 kl 18:06

  Vilket fint collage du har gjort på så många fina blommor.
  ha en fin söndag
  kram Meta

  • Carina den 25 januari, 2014 kl 18:27

   Tack Meta jag har inte så mycket gula blommor tror jag. Kram

 5. Gunilla den 25 januari, 2014 kl 19:13

  Hej Carina.

  Riktigt fint collage på läckra blommor.
  Du undrade om Meconopsis napaulensisen.
  Jag har frösått den 2013 och den blommade första gången i fjol. Enligt beskrivningar så skall den vara monokarp. Så jag får se om den dyker upp igen till våren.
  Jag har flera meconopsisar och de har kommit upp på samma ställe som jag planterat den och även frösått sig.

  Trevlig Helg

 6. anette den 25 januari, 2014 kl 22:01

  Underbart collage! Färg är precis vad man behöver just nu.

  • Carina den 26 januari, 2014 kl 18:08

   …mmm gärna lite solgult 🙂

 7. Anita den 26 januari, 2014 kl 08:04

  Åh, jag tycker om ljusgult. Vilken vacker bildbukett du bjuder på. Har klickat upp dom i stort format och njutit en lång stund. Ute är det grått idag, då blir man glad av ljusgult.

  Ha en fin söndag!

  Kram Anita

  • Carina den 26 januari, 2014 kl 18:09

   Tack! Hur går det med fåglarna? Jag har varit i Skåne, fotat och biivit iskall om fötterna. 🙂 Så lite solgult känns bra!

   Kram, Carina

   • Anita den 26 januari, 2014 kl 19:12

    Hoppas fötterna blivit varma och goa nu 🙂 Det går bra med fåglarna. Jag kommer att spana imorgon också för att se om jag ser någon sort som inte visat sig tidigare i helgen som jag kan rapportera. För man kan aldrig veta. Idag såg jag nämligen för första gången i mitt liv en Steglits. Dom är fantastiskt vackra och jag har alltid velat se en i verkligheten och nu fick jag det. Och igår kom sparvhöken tillbaka. Men då fick han tji. Alla småfåglar hann sätta sig i säkerhet. Imorgon eftermiddag ska jag lämna in min rapport och samtidigt ska jag skriva ett inlägg på bloggen om hur många jag såg (vid ett tillfälle) av de olika sorterna. Jag har faktiskt lyckats ta en bild av varje sort jag kommer att rapportera även om en del bilder är väldigt dåliga 🙂

    Ha en bra kväll och vecka!

    Kram Anita

 8. Anette den 26 januari, 2014 kl 08:23

  Så vackert! Jag får nog försöka hitta lite mer ljusgult efter att ha kollat på allas inlägg. Den där lilla anemonen fastnade jag för hos dig. /Anette

  • Carina den 26 januari, 2014 kl 18:10

   Tack! Ja, en enkel och fin vitsippssläkting. Korsning med Gulsippan om jag kommer ihåg rätt.

 9. Britt den 27 januari, 2014 kl 10:43

  Fina val av ljusgult. Stockrosen var nog den jag fastnade mest för. Just en sådan har jag försökt så kommer jag ihåg. Men det blev tydligen inget.

  • Carina den 27 januari, 2014 kl 13:10

   Tack! Se om du kan få tag i frön eller planta av Alcea rugosa. Den ska vara perenn. Jag kanske har någon planta över till våren om de överlever.

 10. Livet på solsidan den 27 januari, 2014 kl 15:47

  Mer gult åt (trädgårdsfolket)! Så vackert, så vackert 🙂 Så mycket ljusgult har jag inte (utan att ha tänkt efter) i trädgården men stockrosen i ljusgult är minsann en goding att se fram emot varje år!

 11. Millas Trädgård den 27 januari, 2014 kl 16:18

  Alla är inte förtjusta i gult. Märker det hos mina kunder ibland. ”Vad som helst men inga gula blommor i rabatterna!”. Synd tycker jag. Gult som är så härligt i alla nyanser!
  Tyvärr har jag ingen trollhassel. Det står på önskelistan.
  Ha en härlig vecka!
  Milla

 12. Britt den 27 januari, 2014 kl 16:46

  Du har rätt när det gäller den gula busken – så heter den. Vore roligt med stockrosen, vi får ta det litet senare till våren. Litet lurigt det där med namn. De flesta kanske inte sätter ut sitt fullständiga namn. Det finns en mailadress på min, men det är ju inte heller mitt namn. Men Britt är helt rätt.

 13. Susie på Stjärnarve den 27 januari, 2014 kl 20:13

  Jag älskar gult – både ljusgult och mörkgult (om man nu kan säga så) – och dina vackra bilder gör ju att man verkligen längtar till våren då jag tror att vi alla har en massa ljust gula växter!

 14. Linda den 28 januari, 2014 kl 12:27

  Så fint det är med alla gula blommor. Jag har tittat på så många sidor och fått så mycket inspiration till gult. Härligt! Vad är det på den mittersta bilden högst upp?

  Kram
  //Linda

  • Carina den 28 januari, 2014 kl 17:35

   När bilder ligger i galleri som de gör så hoppar bilderna runt.. ..vet inte säkert vilken du menade. Men om du klickar på en bild öppnas galleriet och där har alla bilderna namn. Alternativt så tror jag du ser namnet om du håller muspekaren över bilden 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.