Blommig fredag – kärlek

Polystichum braunii, ormbunkar Fantasin triggar igång bara av att skriva ’karlek’ i koden som genererar översättningen. Vad ska det bli av detta tema – ja du… 

Kärlek, kär lek, kääääärlek, kääärleeek – lite olika betoning kan göra stor skillnad. Ett par olika prefix kan göra likaså. Använder jag allihop i trädgårdslivet? Vi får se…

Kär lek är planer, skisser, idéer, kataloger, galna och vilda drömmar. Varför stanna vid stjärnorna när jag kan sikta på nästa galax? Bland stjärnorna landar jag senare ändå. Kär lek och inget annat är det att träda in i mitt växtskafferi för att välja och vraka;  du, du och dina systrar och så duuu där… ..eller nej förresten jag tar dig istället. Precis som man inte ska…

Numera en förkärlek för att göra rätt från början och hellre tänka ett varv till.  Gräva en bit till, köra några extra skottkärror. Lägga tid och pengar på bra jord. Vänta en säsong på att jorden ska sätta sig.

Hatkärlek till rensning, ta vara på verktyg och allt annat som är kvar när jag lessnat för da’n. Hatkärlek till projekten jag hade liite för bråttom med på ett eller annat sätt. För att inte tala om allt jag kan hitta på för att slippa tömma skottkärran och renskorgen med ogräs… 

Paeonia 'White Innocence'

Kääääärlek till många, alltför många växtslag. Uttryckte mig så här för ett litet tag sen –  Det är väl den jag allra, allra, allra, allra helst vill ha på listan över de jag absolut, absolut, absolut måste ha…  Så småningom fick jag tag i pionen och har kompletterat med min egen bild, Paeonia ’White Innocence’

Lamprocapnos spectabilis AlbaJag kan se att den har förändrats den där kääääärleken. Faller oftare för den lilla subtila detaljen idag. Sån’t man måste stanna upp för att se. De som är eller står nära en art. Blad har blivit långt viktigare på bekostnad av blommorna. Hoppsan alla pionerna då? Ja, jo och till och med i blaffiga färger ibland. Men de har en lång, härlig växtsäsong och är mycket mer än bara blommor. Skönheten jag nämnde nyss – kolla hennes annorlunda och alldeles underbara öga. Och jag behöver inte ens böja mig, hon blir 150 cm hög. 

Antikärlek… Faller sällan eller aldrig för trender – sånt man ska eller inte ska ha, blir snarast obstinat.

Kärlek - Fritillaria meleagris 'Alba'Kääärleeek till jobbet och  målet i sig tror jag. Tror det är gener för jag kan se att hela familjen ger sig i kast med saker som andra säger – men herregud vilket jobb! Jag fattar inte riktigt vad de menar utan tänker – men det är ju bara så, så och så; så är det klart. Det känns inte alltid så men jag upplever verkligen det på det stora hela. Jag är kär i visionen och resan dit och ser inte hindren.

Kärlek till trädgården – njae. Men till projekt och att kunna gå ut i en grön miljö, existera i en lagom skugga, njuta, se saker komma upp – det har jag en kärlek till. Det är lika mycket essensen av natur.  Kanske därför jag helst vill ha en trädgård som är en berikad naturlig miljö…

Valde bara bilder jag kände för; ser ut som en förkärlek till vitt, grönt med en gnutta månskensgult! Trädgårdskärlek hittar du långt fler tolkningar av  hos Bland Rosor och Bladlöss, länk via bilden nedan. 

Önskar dig en riktigt skön helg!

27 Kommentarer

 1. Merja den 1 februari, 2014 kl 09:22

  Bra skrivet! kärleken har många nyanser:)
  Trevlig fortsättning på helgen!

  • Carina den 1 februari, 2014 kl 10:44

   Tack Merja!

 2. Katarina /En Grön Sida den 1 februari, 2014 kl 09:54

  Härligt inlägg! Känner igen mig i mycket och så vackra bilder att vila blicken på och i. Allt gott!
  kram
  Katarina

 3. Britt den 1 februari, 2014 kl 10:01

  Fint inlägg, fina bilder på för mig okända växter.

 4. Anita den 1 februari, 2014 kl 10:17

  Carina! Vilket fantastiskt inlägg. Fick mig att sitta här och filosofera en stund …

  Kärleken kommer och kärleken går, ingen kan tyda dess lagar .. så är inledningsstrofen i visan ”I Folkviseton” som vi just nu sjunger i kören jag är med i. Kan det vara så med växter. Att en växt vi en gång förälskade oss i blir lämnad till förmån för en annan. Nja, jag vet inte. För mig består nog oftast kärleken. Har jag en gång blivit förälskad i en växt så går den nog att hitta år efter år i min trädgård. Men visst kommer det hela tiden in nya förälskelser. Just nu är det vita blommorna min stora kärlek. Och jag blir för varje år mer och mer förälskad i hosta just för de vackra bladens skull som jag kan njuta länge av. Det är därför jag tar bort mer och mer av gräsmattan och skapar nya rabatter. För att kunna ha kvar mina gamla förälskelser men även få plats med de nya.

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  • Carina den 1 februari, 2014 kl 10:48

   Mmm den är vacker och tänkvärd texten till visan. Problemet är väl att jag har och får nya förälskelser men inte behövt begränsa mig ännu… Det mest tänkvärda för mig är att de blir enklare och renare för varje år. Faller inte för pråliga yttren på samma sätt. Är det en livserfarenhet kanske?? Kan inte på rak arm komma på en enda förälskelse jag grävt upp och slängt. Har jag tröttnat så är det på kompositionen och då flyttar jag förälskelserna och i en ny komposition kan jag bli nykär 🙂

   Hostor… mmm 🙂

   Kram, Carina

 5. Anette den 1 februari, 2014 kl 10:32

  Man känner igen sig i din beskrivning! Hatkärlek att plocka undan allt efter sig 😉 Det är då det är bra med stora starka söner som man kan muta lite….Härliga bilder. /Anette

  • Carina den 1 februari, 2014 kl 10:51

   Tack! Ja allt är inte idyll och jättekul 🙂 Mina barn, vi är rätt raka i familjen – säger; trädgården på den nivån den är har du valt och det är DITT intresse. Sen får jag hjälp ibland också och vi hjälper varann men jag köper deras synsätt. Jag vill ju inte spela dataspel med sonen 🙂

   Carina

 6. LottaM den 1 februari, 2014 kl 11:14

  Så fint skrivet och mitt I prick plus alla härliga foton.
  Ha en fin helg. LottaM

 7. Charlotta den 1 februari, 2014 kl 11:18

  Mycket kärlek i alla former, det kan det aldrig bli för mycket av. Jag gillar dina tankar om anti-kärlek också. 😉 Tänk så fint att lägga kärlek i ordet om det man inte riktigt gillar… Det är så vi bygger en bättre värld! :)) Inte bara vackra trädgårdar.

  Kram Charlotta

 8. Enerhagen den 1 februari, 2014 kl 11:37

  For et herlig kjærlighetsinnlegg hvor du byr på alle dens toner. Jeg koste meg virkelig med både tekst og bilder. Ha en kjærlig helg!

 9. Annika den 1 februari, 2014 kl 14:27

  Så fint beskrivet med den kära leken att planera och drömma! I drömmen kan man verkligen nå galaxerna! Och som vanligt så underbara bilder!
  Kram Annika

 10. Marit den 1 februari, 2014 kl 19:53

  Så flott tolkning! Det er lett å få litt for mange planter i hagen, for jeg klarer ikke å begrense meg. Men hvorfor skal en begrense seg? 😉
  Ha en fin kveld.

  Klem Marit

  • Carina den 1 februari, 2014 kl 21:37

   Precis! Vi brukar säga så länge det finns hjärterum så finns det stjärterum 🙂 Kram

 11. Aud den 1 februari, 2014 kl 20:35

  Spennende tolkning 🙂 Og fine bilder!

 12. Meta den 1 februari, 2014 kl 21:41

  Mycket finurlig tolkning av temat.
  ha en fin söndag
  kram Meta

 13. AnnA M den 1 februari, 2014 kl 22:01

  Så vackert beskrivet och så vackra bilder!
  Ha det!
  Hälsn
  AnnA

 14. Tittis trädgård den 2 februari, 2014 kl 01:35

  Vackra bilder och vackra ord! Visst är det så att man blir klokare med åren, lär sig njuta av de små tingen och tar sig tid att upptäcka andra saker än tidigare. Ha en skön helg/ Kram Titti

 15. Linda den 2 februari, 2014 kl 08:21

  Jag känner verkligen igen mig i mycket av du skriver 🙂 Den översta bilden sätter igång min fantasi – ser en krokodil (typ Disneyvariant) som böjer sig ner över vattnet 😉

  Kram
  //Linda

  • Carina den 2 februari, 2014 kl 08:24

   Haha… ..bilder som triggar fantasin – de är bra! Trädgården är ett bra exempel på att kärlek kan vara så mycket 🙂 Och inte alltid bara positivt.

   Kram

 16. Veronica den 2 februari, 2014 kl 12:17

  Mycket vackert skrivet.
  Definitivt känner jag igen mig i mycket du beskriver! Alla projekten, visionerna och att ha liite för bråttom D
  Och definitivt det där med att ta hand om ogräsrenset!
  Men jag har det nog bra där för jag rensar och mannen går med korgarna!
  Ha det bra!

  Kram

 17. Kristinas oas den 2 februari, 2014 kl 14:08

  Vilken härligt underfundig tolkning av kärlekstemat, jag känner igen mig lite för mycket i en del (tex det där med att orka rensa upp för dagen), men också i den där kära leken att fundera och planera. Pionen ser helt ljuvlig ut.
  Kram Kristina

 18. Trädgårdstid/Elin den 2 februari, 2014 kl 21:27

  Hej! Ja, vad sant det är att det finns många sorters kärlekar! Känner väl igen mig i hatkärleken till ”göra iordning” efteråt – särskilt höstens diska-krukor-maraton…;-)
  Kram
  Elin

  • Carina den 3 februari, 2014 kl 17:19

   Välkommen hit! Jag har börjat slarva nåt fruktansvärt med att diska krukor. Är nog inte att rekommendera egentligen…

 19. Mandelhjärta den 3 februari, 2014 kl 17:28

  Härligt! 🙂

 20. trädgårdsdrömmen den 3 februari, 2014 kl 21:32

  Diska krukor vad är det?? Det räcker att man är good enough när det gäller att hålla sina redskap i schack, bättre att göra mycket av det man finner roande istället…bra ursäkt va? Sen kan man ju alltid låta mannen ta hand om det man hellre låter bli, som att se till att sekatören är vass och spaden inte rostar sönder mm…måtte jag få honom till att kantskära också, då så är saken biff 😉 Ja tänkt vad olika kärlekar det finns, tack för en fin tolkning av veckans tema Carina!

  • Carina den 4 februari, 2014 kl 09:26

   Absolut och därför är krukorna odiskade 🙂 Bra med en man 😉 Jag får hitta andra lösningar. Men att det finns många olika kärlekar – så sant!

   Tack ska du ha! 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.