Trädgården just nu

Trädgården just nu

Trädgården glöder och vissnar i ett..

I tisdags var det mulet och blåsigt eftersom vi ärvt efterdyningarna av någon storm… ..namn bortglömt. Men attans så skönt det var. Jag rensade upp i själva arbetshörnan där krukor, tomma jordsäckar – ja precis allt låg slängt. Nu är flera säckar packade för att åka till återvinningen. Men en paus för att beundra alla gula nyanser tog jag…. Nu när jag slängt det gamla bordet och det blivit som ett rum i tomrummet efter funderar jag igen på en grusgård och hängmatta i tallarna…

Trädgården just nu - höstfärgerI den här bilden finns 6 olika sorters gräs. De flesta olika Miscanthussorter

Och gräsen har förutom att slå ut bytt över till rödgula nyanser på bara några dagar. I förgrunden är det Miscanthus sinensis ’Kleine Fontäne’ och i bakgrunden ’Kleine Silberspinne’. Ni vet att jag älskar gräs och det här är nog ändå den absoluta höjdpunkten. Till vänster i bilden och fortfarande grönt syns ’Adiago’ som just börjar blomma

Miscanthus 'Kleine Fontäne' Gräs och hösttrötta perenner

Gillar solens sneda strålar längs stigen och kombinationen av gräs och aster och de allt fulare pionerna. Här ska rensas och klippas… Carex siderosticha ’Variegata’ i förgrunden och Molinia caerulea ’Edith Dudszus’ precis bakom. Astern heter rugulosus ’Asrugo’ och går från vitt över till rosa allt eftersom blommorna åldras

Crocus speciosus 'Albus'Nu blommar olika höstkrokusar och tidlösor. Här har jag nog lyckats blanda Crocus speciosus ’Albus’ och pulchellus ’Albus’ men vad gör det..

Crocus speciosusCrocus speciosus har blivit en liten tuva sen jag tog bilden, det fanns många knoppar som bara väntade på solsken

Cyclamen får skydd av tallbarr

Någon undrade vad jag gör med tallbarren… Jag gör så här, slänger de rakt i rabatten. Här får de skydda cyclamenknölar mot vinterkyla. Men i rhododendronbäddarna ger de näring och porösa mullämnen också. Knölarna är planterade på en liten kulle i en våtbädd. Så får de tillgång till fukt i botten men kommer upp en bit och får dränering runt knölen. Barren ger skydd och dränering..

Jag odlar mängder av lundväxter och om jag tittar i naturen där de växer så får de tillgång till alla de löv och barr som faller ner. Det finns ingen naturlig städare, allt blir kvar och blir till ny jord. Det gillar och tillämpar jag hemma också.

Veckans tema i blommig fredag är ’Trädgården just nu’. Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Fredag  och jag ska göra ett ryck till i trädgården, säkert har jag missat en kruka nånstans!38 thoughts on “Trädgården just nu”

 • Jeg må innrømme at jeg måtte google hva tallbarren var for noe når du skrev om det på bloggen min. Det har jeg også mye av og nå skal jeg også bruke det til dekke. Takk for den gode ideén.
  Vakre høstbilder! Dine cyclamen ser veldig fine ut.

  Klem, Marit

  • Vi har en del ordskillnader mellan svenska och norska trots allt. Jag är såpass mycket i Norge att jag förstår det mesta men skulle inte vilja skriva…

   Cyclamenknölarna har mått jättefint i sommar och har klarat en vinter. Bara hoppas att det fortsätter så 😉

   Kram, Carina

  • Det är så jag tänker… Och det blev ännu tydligare efter jag haft förmånen att se trillium växa vilt i USA. Att jag sen är lat bidrar 😉

   Kram, Carina

 • Smart med barren! Klart man ska ta efter och efterlikna hur växterna växer naturligt. Som sagt, det finns ingen som krattar, klipper och städar upp ute i naturen.
  Jag gillar också gräs, som vajar med sina vackra plymer 🙂 Favoriten är det japanska gräset Malepartus.

  Ha de! /Birgitta

  • ’Malepartus’ har jag inte… och sen finns det en vacker vitvariegerad sort som jag letar efter 🙂 Ska gå ut och plocka några stänglar till ett vasarrangemang. Blev inspirerad när jag kikade in i en blomsteraffär häromkvällen.

   Ja varför jobba med sånt som inte behövs?

   Ha det gott! Carina

 • Hej Carina!
  Nu blev jag helt hänförd. Vilka otroligt fina gräs du har. Suktade och tittade på dina fina bilder och drömde. Miscanthusgräsen är för härliga. Edith Dudszus också så fint ihop med asterns blommor.

  Den blå höstkrokusen en riktig ögonsten.

  Tycker absolut du ska satsa på en hängmatta. Tänk att ligga där och lyssna till trädgårdens ljud och spana upp mot talltopparna och himlen. Låter otroligt skönt. 🙂

  Önskar dig en fin helg!
  Kram Anna-Karin

  • Tack Anna-Karin! Har köpt gräs på höstrea så fort jag hittat nya. Kan inte ens komma ihåg vad som triggade från början. När jag sen delade och flyttade hit till åkern så delade jag igen. Det har blivit massverkan genom att ha 3-6 i grupp eller rad av samma sort 🙂 Edith är vacker men syns inte alls lika tydligt.

   Platsen är jättefin och beroende på hur det går med andra byggplaner så finns tanken om en grusgård just där.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 • Hej Carina!
  Härliga bilder från din höstträdgård. Gillar de stora grästuvorna med vajande vippor. Din aster ser ut att inte vara så hög, har en sort som blir hög och ranglig, behöver stöd. Gillar att de blommar sent när det mesta har gått i ide.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Tack! 🙂 Helt rätt astern blir bara ca 50 cm hög och växer rätt kompakt. Utlöparna får man hugga med spade om man vill hålla den på plats. Gräsen är fantastiska i trädgården 🙂

   Tack detsamma! Carina

 • ”Någon” var jag – som också lägger barren på mina rhododendron men undrade varför du behövde så otroligt mycket 🙂 Och tack för att du påpekade att min länk var tokig, den hade fått med ett A på slutet som jag inte såg med mina förkylningssömndruckna ögon.
  Jag imponeras av dina ståtliga gräs, de ger verkligen höjd åt planteringen och är ursnygga så här på höstkanten.

  • Aha… Jo jag har numera många rhododendron, fler än tallar som överståndare 🙂 Varsågod det var så lite 🙂 Gräsen är underbara inslag från sisådär semestern fram tills nu. På förra tomten hade jag gräs runt min grusgård där jag satt under gullregnet. Jag njöt av dem och ljudet när vinden lekte i tuvorna.

   Carina

 • Visst är det konstigt att det finns så mycket att städa undan när det blir höst. Var kommer allt ifrån? Vackra gräs det blir maffigt när du har många tillsammans. Har du annat emellan Miscanthusen också eller har dem dem ensamma?
  //Helene

  • Ja det är något konstigt som pågår… Gräsen står blandade med andra perenner men några sorter står i en rad med lägre saker runt eller längs raden. Jag gillar att kombinera så att det finns något att se fler säsonger.

   Ha det gott! Carina

 • Cyklamen saknar jag, har funnits här tidigare. Vill ha dem igen, det ser jag nu. Några gräs har jag. <ett par nya i höst då en byggfirma hade utförsäljning, fina plantor nästan gratis. Än så länge tillfälligt planterade, ska få ihop det hela i vintertankarna, så det blir att plantera rätt i vår med de.
  Trevlig helg!
  /Anette

  • Låter ju som ett jättebra sätt att skaffa gräs 🙂 De är ju ofta rätt dyra. Jag är jätteglad att cyclamen kom tillbaka i år. Håller tummarna för en snäll vinter.

   Tack detsamma! Carina

 • Bra att jag kom in nu, för strax ska jag iväg på middag hos goda vänner. Men jag vill ju gärna se hur alla andra har det i sina trädgårdar (är nog lite nyfiken av mig) och beundrar dina gräs. Jag är också gräs- och bambufantast, men mina har inte fått någon färg ännu. Konstigt med tanke på att det nu har varit två nätter med frost – varit nere under -5 – men innan dess var det ju otroligt varmt ett tag.
  KRAM och TREVLIG HELG
  Susie

  • En del har fått färg, andra inte. Adiago och Gracillimus är fortfarande gröna liksom Variegatum. Men underbara är de allihop 🙂

   Ha en trevlig helg! Carina

 • Den stolen skulle jag vilja sitta i. Vilken plats för kontemplation. Miscanthus sinensis ‘Kleine Fontäne’ har jag gått och funderat på att skaffa mig. När jag fick se din bild så kommer det nog inte bara att bli funderingar, nästa år slår jag nog till. Börjar få en hel del på önskelistan. Höstsilveraxet är ju en annan växt som ska införskaffas. Jag har hört någon gång att barr var bra för rhododendron och nu fick jag det bekräftat. Och vackert är det som täckning också.

  Önskar dig en skön helg!

  Kram Anita

  • Stolen är bra men det finns bättre – den har tappat översta ribban i ryggstödet 🙂 Kan varmt rekommendera höstsilverax och visst är det vackert med barren i både rabatten och på stigarna 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 • Fina höstfärger och blomstring. Det var ett bra tips att slänga tallbarr kring cyklamen. Jag brukar ha svårt att lyckas med dem men nu gör jag ett nytt försök. Gäller bara att hitta tallar Det finns inte många häromkring.
  ha det gott
  kram Luna

  • Där har jag väl tur… eller så planerade jag 😉 Det växer 5 tallar över en del av unden och de behöll jag för skugga och skydd över lundväxterna och rhododendronen.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 • Hej Carina

  Ja, här ser man folk köra las på las av löv, avklip och sånt bort från trädgården för sen at fylla på med ny jord från handelsträdgården…..
  Fantastiska gräs du har!

  Ha en trevlig helg

  • Tack Karsten! Jag är väldigt nöjd med gräsen 🙂 Det är samma här om man inte tar ner träden för det blir ju så besvärligt med alla löv… Det sista blir vanligare och vanligare – tyvärr.

   Tack detsamma! Carina

 • Hejsan Carina!
  Förutom alpiner och träd är jag också ”omåttligt” förtjust i gräs. Har många olika arter/sorter, men etableringen av dessa går långsamt – om inte alls hos mig.
  Angående tallbarren. Mina hamnar lite galet: I grönsakslandet som vill ha kalk istället för sur förna. Kanske borde jag köra skottkärrelass till mitt woodland? All organisk material är ju bra – om de hamnar någorlunda rätt.

  Ha det supergott!
  /Anja

  • Aha… då kanske du kan hjälpa mig med namnet på ett vackert och frösående Carex så småningom 🙂 Ibland växer ju inte träden precis där man vill och då är det inte lika lätt.

   Tack detsamma! Carina

 • Hösten är en vacker tid med sina färger det visar du i din första bild och vad trevligt med höstblommande Krokusar det borde man kanske tänka på att inköpa ,du har även vackra gräs som vajar för vinden mycket dekorativa.Trevlig helg/Margareta

  • Höstkrokusarna är väldigt trevliga soliga höstar. De behöver lite sol för att öppna sig nämligen. Men i ett soligt läge där man kan sitta och njuta på hösten är det härligt med några stycken.

   Tack detsamma! Carina

 • Naturen ordnar allt till det bästa, man ska inte bråka med den för mycket tänker jag. Tänker också att miscantus kanske vore lösningen för min plottriga stäpprabatt på solsidan… tål att tänka på. Det som växer där nu ska i sin tur ta vägen nånstans. Angenäma problem. Härliga färger på gräsen!
  Allt gott
  /Anette

  • Gräs är härliga – jag gillar att ha dem där jag har en sittplats nära. Då kan man njuta av rasslet vinden skapar i ruggarna. Visst behöver man lite att fundera och skissa på under vintern 🙂

   Kram, Carina

 • Snyggt snyggt snyggt! Höst är bra fin ändå:)
  Det där med gräs har jag gillat länge, men inte förrens förra året började jag skaffa mig några egna. I år blev det några till. Så det lär dröja länge innan jag har så fina stora bestånd som dina. Smart med barren!
  Ha en fin vecka!

 • Så himla snyggt med allt det höstigt gula gräset. Hösten är verkligen vacker på ett avslappnat sätt.
  Men först när de sista krukorna är räddade och de sista lökarna nedgrävda kan man koppla av!

  Ha det gött!

  //Veronica

 • Vilka härliga gräs du har! En Kleine Silberspinne har jag haft, men tyvärr fick den bo för länge i kruka, så den överlevde inte.. I år har jag äntligen fått ner ett par gräs i rabatterna, har aldrig riktigt fått till det förut, det tar ju liksom ”lite” plats… 😉 Men det är ju SÅ vackert!

  Kram Gunilla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.