Otänkbart – en trädgård utan vårlökar

Tänker den otänkbara tanken

Å vet ni bilden som dyker upp är den där härliga känslan när vi kom ner till bäcken som de busfrön vi var och mattan av vårlök lyste gul bland fjolårslöven. Vatten och eld var enormt lockande när vi var små… Så bäcken eller en bäck besökte vi i stort sett varje dag. Vi konstaterade också att det brann bäst när vi fått lov att ta tändstickor – vilket vi aldrig fick när vi var själva. Å andra sidan måste vi varit försiktiga för det blev aldrig någon brand.  Jag kan fortfarande känna solen, skuggan av alens grenar och se mattorna av gul vårlök, Gagea lutea – allmän vårlök. Trädgården vi passerade nedanför våran backe hade också en matta av vårlök och jag älskade den.

Gagea lutea

 

Man kan ju tro att allmän vårlök är lätt att etablera och få sin egna matta – men icke. Jag har aldrig haft en trädgård med jord den gillat. Skillnaden mellan ovanför och nedanför backen var lera vs skogsförna.

Fröernas vara eller inte vara

Kan ju verka konstigt, om ni brukar läsa hos mig, att jag egentligen inte har något måste frö… Men så är det. Frön ska vara kul, lustfyllt, lockande. Jag har haft flera år på raken när det inte kändes kul att så något alls. Mest lockande är nog det ätbara som tomater och gurka. Och det är framförallt stundens njutning som gäller. Gurkorna ska gärna vara lite mindre, typ salladsgurkor, och mer som Västeråsgurkor för att ha den där intensiva, söta gurksmaken. Gurka sår jag alltid 3-5 olika sorter av för att ha variationen.

När det blir över…

I somras blev det såå mycket tomater vi inte hann äta upp och jag letade inspirerande recept. Men det bästa tipset jag hittade kom från en trädgårdsamatör på FB… ..enkelt och genialt. Tomatröra på ett enkelt sätt. Och nu när jag tar upp en påse så kan jag känna de egna tomaternas sötma. Så vad rekommenderade hon?

Dela tomaterna och torka ur dem ett par timmar på låg värme i ugnen för att få fram mer smak och sötma. Häll ner tomaterna i en bunke och mixa till en så slät massa du vill ha

Fritt hågkommet från Christina Fryle

Det kan inte bli enklare! Jag testade sen att krydda dem i ugnen med min underbara basilikarapsolja eller varför inte lite andra kryddor du gillar.

Årets sådd

Nu har brickorna med tomater och chili fått åka ner i växthuset. Det är kölapp till värmen i pannrummet. Och i veckan som gick stog ett antal krukor med dahlior först i kön. Men med obefintlig plats så fick något flytta på sig. Trågen är stora och jag hoppades att det skulle gå för två personer att lyfta och bära ner dem som de var.

Veckans tema i blommig fredag är ’Fröer och vårplantor jag inte kan vara utan’.  Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Önskar dig en härlig helg!

24 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 7 april, 2017 kl 10:07

  Så vakre de gule blomstene var, og de har jeg aldri sett før! Barn og fyrstikker er en dårlig combo, men alle har vel prøvd det en gang. Her på landet hvor jeg bor er det mange som brenner bål, og jeg har mer enn en gang sett flammer ute av kontroll. Det er best å la det være!

  Det er kø i mitt drivhus også, og det er forsatt kjølig om natten her, og så kjølig at alt må være i varmen en stund til. Tomater er jo noe en må ha hver sommer, og solmodne tomater smaker utrolig godt 🙂

  God helg!

  Klem, Marit

  • Carina den 7 april, 2017 kl 18:12

   Vi lekte ofta med elden men klarade oss utan några problem. Antagligen hade vi mest tur.

   Visst är det härligt att ha kö och att kunna vara i växthuset även när det är svalt ute. Tror vi har haft nattfrost de sista nätterna det har varit klart och ska vara det några dagar nu. Så faran är inte över.

   Kram, Carina

 2. Birgitta den 7 april, 2017 kl 11:16

  Vårlök ger också mig minnen från bäcken som rinner 50 m från mitt föräldrahem. Där plockade vi buketter så fort den första gula blomman slagit ut.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 7 april, 2017 kl 18:08

   Mmm.. buketterna hade jag glömt. Blev lite besviken det var så få blommor och mycket blad från fröplantor. Inte den där mattan av gula blommor jag kom ihåg.

   Tack detsamma! Carina

 3. Susie på Stjärnarve... den 7 april, 2017 kl 11:32

  VÅRLÖK – visst har man underbara barnminnen av dom! Och stensöta, som alltid fick vara med när man lekte att man lagade mat. Konstigt nog åt man det mesta i naturen utan att bli sjuk. För det är nog så att det som är giftigt smakar inte gott…..
  KRAM och TREVLIG HELG
  Susie

  • Carina den 7 april, 2017 kl 18:06

   Vi hade nog fått en lektion i vad som kunde och inte kunde ätas tror jag 🙂 Kommer inte ihåg att vi lagade mat men vi lekte mycket i olika vatten och eldade så fort vi hann 🙂

   Kram, Carina

 4. Inger den 7 april, 2017 kl 11:59

  Vilka fina barndomsminnen. Vårlöken är så självklar men tydligen inte alls enkel.
  Kram

  • Carina den 8 april, 2017 kl 09:08

   Ja 🙂 Nu fick jag äntligen tagit mig ner till bäcken och känslorna kommer tillbaks. Doftminnen och annat poppar upp…

   Kram, Carina

 5. Gunilla den 8 april, 2017 kl 19:48

  Vilken fin växt. Den har jag inte sett tidigare.

  Ha det gott

 6. Rost och rädisor den 8 april, 2017 kl 22:24

  Har också barndomsminnen av vårlöken och blev så glad när jag fick denna trädgården där det växte en matta i gräset, men nu har de behagat fröså sig på de flesta ställen i trädgården och det känns inte roligt alls. Att gräva upp i samma takt verkar inte lätt.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 9 april, 2017 kl 08:34

   Kan föreställa mig att den kan bli nästan en plåga när den börjar fröså sig. Såg mängder av små blad från frösådder när jag var nere vid bäcken men förvånansvärt få blommor.

   Ha det gott! Carina

 7. Anja den 9 april, 2017 kl 06:50

  Där måste jag bara hålla med om dig. Inte ett enda år har jag ännu missat tomaterna och gurkan. Receptet som du angav här har jag inte sett från förra året, så att TACK! för det. Vi hade dock inte ett jättelyckat tomatår förra året. Det var för solfattigt. Får hålla tummarna att denna sommaren blir bättre.
  Ha det fint!
  /Anja

  • Carina den 9 april, 2017 kl 08:33

   Ja tänk en sommar med mycket sol, lagom med regn och bara allmännt perfekt 🙂 Det är något att drömma om.

   Ha det gott! Carina

 8. Ulrika den 9 april, 2017 kl 08:30

  Kul val av växt! De är verkligen fina på nära håll. Vi har den i vårt gamla Woodland där den kom in för länge sedan genom att följa med ngn annan planta. Nu sprider den sig i rask takt där marken är riktigt fuktig om våren.
  Så synd på dina Rhododendron sådder. Jag har haft problem med vissa fröpåsar, kanske har de kort hållbarhet eller kan vara dåligt matade från början.
  Skön söndag!

  • Carina den 9 april, 2017 kl 08:32

   Tack! Rhododendronsådderna är jag ledsen för men det är väl inget att göra.

   Vårlöken är underbar men jag såg mest blad från små frösådder och förvånansvärt lite blom. Minnet som spelar mig ett spratt eller har förutsättningarna förändrats?

   Tack detsamma! Carina

  • Carina den 13 april, 2017 kl 08:47

   Det måste vara något sånt, bara för det är bös är det inte garanterat grobart.. Men himla tråkigt för den blåbäriga Gaultherian är en av 5 som inte grott alls. Får väl maila och fråga om det finns någon som helst chans till frön i framtiden..

   Tack! Den var underbar 🙂 Carina

 9. Laila den 11 april, 2017 kl 11:14

  Misslyckas också med vårlök, känns skönt att veta att jag inte är ensam!
  Det där tomatreceptet måste jag testa. Brukar bara torka och frysa in eller göra en tomat- och chilichutney som jag har som bas i grytor och soppor men då utan föregående torning. Antar att torkningen lyfter fram aromerna mer?
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 13 april, 2017 kl 08:44

   Ja den där lilla torkningen tar bort vätska och förstärker smaken, rundar och plockar fram sötma 🙂

   Jag testade att göra sambal badjak också och trots att jag inte hade alla grejer hemma blev det en fantastisk liten röra.

   Kram, Carina

 10. Anita den 12 april, 2017 kl 10:13

  Vårlök ger mig också minnen. Och tomatröran får det att vattnas i munnen. Jag håller med, de ätbara fröna är de viktigaste för mig. Och jag hade också en rekordskörd av tomater förra året. Och jag gjorde flera omgångar av tomat/paprika -soppa som jag lagrade i frysen och som vi njutit av hela vintern. Där är det också rostning i ugn som gäller. Det blir något alldeles extra när värmen tar fram smaksensationer man inte trodde fanns.

  Kram Anita

  • Carina den 13 april, 2017 kl 08:40

   I sommar hoppas jag på både tomater och paprika – då ska ditt recept plockas fram. Men lite värme som torkar ur vätska koncentrerar och förstärker till något vida bättre 🙂

   Kram, Carina

 11. Marika den 12 april, 2017 kl 13:55

  Den finns hos dottern, är lite avis varje vår när hennes fina slänt är gul av vårlök. I år skall jag försöka komma ihåg att ta några lökar hos henne.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 13 april, 2017 kl 08:32

   Det måste vara en härlig syn att se slänten på våren. Det är värt att pröva att flytta några. Jag har för lätt skogsjord…

   Ha det gott! Carina

 12. Anni den 18 april, 2017 kl 12:45

  Vårlöken är verkligen ljuvlig, men vilka minnen som poppar upp hos dig när du tänker på den! Vilket busfrö du var!

  • Anni den 18 april, 2017 kl 12:46

   Jo just det, torkat tomater i ugn har jag gjort men inte mixat dem efteråt – det var ett bra tips!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.