Otänkbart – en trädgård utan vårlökar

Tänker den otänkbara tanken

Å vet ni bilden som dyker upp är den där härliga känslan när vi kom ner till bäcken som de busfrön vi var och mattan av vårlök lyste gul bland fjolårslöven. Vatten och eld var enormt lockande när vi var små… Så bäcken eller en bäck besökte vi i stort sett varje dag. Vi konstaterade också att det brann bäst när vi fått lov att ta tändstickor – vilket vi aldrig fick när vi var själva. Å andra sidan måste vi varit försiktiga för det blev aldrig någon brand.  Jag kan fortfarande känna solen, skuggan av alens grenar och se mattorna av gul vårlök, Gagea lutea – allmän vårlök. Trädgården vi passerade nedanför våran backe hade också en matta av vårlök och jag älskade den.

Gagea lutea

 

Man kan ju tro att allmän vårlök är lätt att etablera och få sin egna matta – men icke. Jag har aldrig haft en trädgård med jord den gillat. Skillnaden mellan ovanför och nedanför backen var lera vs skogsförna.

Fröernas vara eller inte vara

Kan ju verka konstigt, om ni brukar läsa hos mig, att jag egentligen inte har något måste frö… Men så är det. Frön ska vara kul, lustfyllt, lockande. Jag har haft flera år på raken när det inte kändes kul att så något alls. Mest lockande är nog det ätbara som tomater och gurka. Och det är framförallt stundens njutning som gäller. Gurkorna ska gärna vara lite mindre, typ salladsgurkor, och mer som Västeråsgurkor för att ha den där intensiva, söta gurksmaken. Gurka sår jag alltid 3-5 olika sorter av för att ha variationen.

När det blir över…

I somras blev det såå mycket tomater vi inte hann äta upp och jag letade inspirerande recept. Men det bästa tipset jag hittade kom från en trädgårdsamatör på FB… ..enkelt och genialt. Tomatröra på ett enkelt sätt. Och nu när jag tar upp en påse så kan jag känna de egna tomaternas sötma. Så vad rekommenderade hon?

Dela tomaterna och torka ur dem ett par timmar på låg värme i ugnen för att få fram mer smak och sötma. Häll ner tomaterna i en bunke och mixa till en så slät massa du vill ha

Fritt hågkommet från Christina Fryle

Det kan inte bli enklare! Jag testade sen att krydda dem i ugnen med min underbara basilikarapsolja eller varför inte lite andra kryddor du gillar.

Årets sådd

Nu har brickorna med tomater och chili fått åka ner i växthuset. Det är kölapp till värmen i pannrummet. Och i veckan som gick stog ett antal krukor med dahlior först i kön. Men med obefintlig plats så fick något flytta på sig. Trågen är stora och jag hoppades att det skulle gå för två personer att lyfta och bära ner dem som de var.

Veckans tema i blommig fredag är ’Fröer och vårplantor jag inte kan vara utan’.  Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Önskar dig en härlig helg!24 thoughts on “Otänkbart – en trädgård utan vårlökar”

 • Så vakre de gule blomstene var, og de har jeg aldri sett før! Barn og fyrstikker er en dårlig combo, men alle har vel prøvd det en gang. Her på landet hvor jeg bor er det mange som brenner bål, og jeg har mer enn en gang sett flammer ute av kontroll. Det er best å la det være!

  Det er kø i mitt drivhus også, og det er forsatt kjølig om natten her, og så kjølig at alt må være i varmen en stund til. Tomater er jo noe en må ha hver sommer, og solmodne tomater smaker utrolig godt 🙂

  God helg!

  Klem, Marit

  • Vi lekte ofta med elden men klarade oss utan några problem. Antagligen hade vi mest tur.

   Visst är det härligt att ha kö och att kunna vara i växthuset även när det är svalt ute. Tror vi har haft nattfrost de sista nätterna det har varit klart och ska vara det några dagar nu. Så faran är inte över.

   Kram, Carina

 • Vårlök ger också mig minnen från bäcken som rinner 50 m från mitt föräldrahem. Där plockade vi buketter så fort den första gula blomman slagit ut.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  • Mmm.. buketterna hade jag glömt. Blev lite besviken det var så få blommor och mycket blad från fröplantor. Inte den där mattan av gula blommor jag kom ihåg.

   Tack detsamma! Carina

 • VÅRLÖK – visst har man underbara barnminnen av dom! Och stensöta, som alltid fick vara med när man lekte att man lagade mat. Konstigt nog åt man det mesta i naturen utan att bli sjuk. För det är nog så att det som är giftigt smakar inte gott…..
  KRAM och TREVLIG HELG
  Susie

  • Vi hade nog fått en lektion i vad som kunde och inte kunde ätas tror jag 🙂 Kommer inte ihåg att vi lagade mat men vi lekte mycket i olika vatten och eldade så fort vi hann 🙂

   Kram, Carina

  • Ja 🙂 Nu fick jag äntligen tagit mig ner till bäcken och känslorna kommer tillbaks. Doftminnen och annat poppar upp…

   Kram, Carina

 • Har också barndomsminnen av vårlöken och blev så glad när jag fick denna trädgården där det växte en matta i gräset, men nu har de behagat fröså sig på de flesta ställen i trädgården och det känns inte roligt alls. Att gräva upp i samma takt verkar inte lätt.
  Allt gott
  /Anette

  • Kan föreställa mig att den kan bli nästan en plåga när den börjar fröså sig. Såg mängder av små blad från frösådder när jag var nere vid bäcken men förvånansvärt få blommor.

   Ha det gott! Carina

 • Där måste jag bara hålla med om dig. Inte ett enda år har jag ännu missat tomaterna och gurkan. Receptet som du angav här har jag inte sett från förra året, så att TACK! för det. Vi hade dock inte ett jättelyckat tomatår förra året. Det var för solfattigt. Får hålla tummarna att denna sommaren blir bättre.
  Ha det fint!
  /Anja

  • Ja tänk en sommar med mycket sol, lagom med regn och bara allmännt perfekt 🙂 Det är något att drömma om.

   Ha det gott! Carina

 • Kul val av växt! De är verkligen fina på nära håll. Vi har den i vårt gamla Woodland där den kom in för länge sedan genom att följa med ngn annan planta. Nu sprider den sig i rask takt där marken är riktigt fuktig om våren.
  Så synd på dina Rhododendron sådder. Jag har haft problem med vissa fröpåsar, kanske har de kort hållbarhet eller kan vara dåligt matade från början.
  Skön söndag!

  • Tack! Rhododendronsådderna är jag ledsen för men det är väl inget att göra.

   Vårlöken är underbar men jag såg mest blad från små frösådder och förvånansvärt lite blom. Minnet som spelar mig ett spratt eller har förutsättningarna förändrats?

   Tack detsamma! Carina

  • Det måste vara något sånt, bara för det är bös är det inte garanterat grobart.. Men himla tråkigt för den blåbäriga Gaultherian är en av 5 som inte grott alls. Får väl maila och fråga om det finns någon som helst chans till frön i framtiden..

   Tack! Den var underbar 🙂 Carina

 • Misslyckas också med vårlök, känns skönt att veta att jag inte är ensam!
  Det där tomatreceptet måste jag testa. Brukar bara torka och frysa in eller göra en tomat- och chilichutney som jag har som bas i grytor och soppor men då utan föregående torning. Antar att torkningen lyfter fram aromerna mer?
  Allt gott!/Laila

  • Ja den där lilla torkningen tar bort vätska och förstärker smaken, rundar och plockar fram sötma 🙂

   Jag testade att göra sambal badjak också och trots att jag inte hade alla grejer hemma blev det en fantastisk liten röra.

   Kram, Carina

 • Vårlök ger mig också minnen. Och tomatröran får det att vattnas i munnen. Jag håller med, de ätbara fröna är de viktigaste för mig. Och jag hade också en rekordskörd av tomater förra året. Och jag gjorde flera omgångar av tomat/paprika -soppa som jag lagrade i frysen och som vi njutit av hela vintern. Där är det också rostning i ugn som gäller. Det blir något alldeles extra när värmen tar fram smaksensationer man inte trodde fanns.

  Kram Anita

  • I sommar hoppas jag på både tomater och paprika – då ska ditt recept plockas fram. Men lite värme som torkar ur vätska koncentrerar och förstärker till något vida bättre 🙂

   Kram, Carina

 • Den finns hos dottern, är lite avis varje vår när hennes fina slänt är gul av vårlök. I år skall jag försöka komma ihåg att ta några lökar hos henne.
  Ha det fint /Marika

  • Det måste vara en härlig syn att se slänten på våren. Det är värt att pröva att flytta några. Jag har för lätt skogsjord…

   Ha det gott! Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.