Tips för lång lökblomning

Hur får jag en riktigt lång säsong för vårlökarna?

Tipset man ofta läser – sätt varannan lök upp och ner… Visst fungerar det men bara första säsongen. Vill jag ha lång lökblomning år efter år så behöver jag tänka längre än så.

De första snödropparna har blommat över sen ett tag men de sista står fortfarande helt ok. Hur går det till? Jag använder mig av solen och värmen. För den riktigt tidiga blomningen sätter jag lökar i lägen som tidigt nås av solen och som värms upp snabbt på vårvintern. Nästa våg kommer i ett mittemellan läge där det tar lite längre tid för solen att nå. Och sist lägena som värms upp allra sist och bara har delvis sol under dagen. Nu kanske du tänker att vad som helst kan inte växa var som helst. Sant, jag behöver välja tåligare lökväxter för mera skuggiga lägen. Men vissa krokusar som Crocus tommasininus trivs bra även i skugga och under buskar till exempel.

 

Varma, soliga och sommartorralägen

Crocus chrysanthus 'Romance'Här trivs namnsorterna av Crocus chrysanthus och andra som precis som våriris, I reticulata, vill växa varmt och sommartorrt. Och odlade så här ger de riktigt tidig blomning tillsammans med snödroppar. Det är inte snödroppens favoritjord men några stycken bara för att… få den där tidiga vårkänslan. Crocus chrysanthus ’Romance’ står i en solig rabattkant och blommar bland de allra första. Här är den fotad den 15:e mars men då hade den blommat några veckor. ’Romance’ slår oftast ut före snödropparna hos mig. Några dagar efter ’Romance’ slår de första snökrokusarna, C tommasinianus ’Whitewell Purple’, upp sina kalkar hos mig.. Crocus tommasinianus 'Whitewell Purple'

I det här läget trivs också många tidiga tulpaner ur en grupp som kallas Kaufmanntulpaner och de botaniska, vilda arter eller närstående de vilda arterna. Sorter är till exempel ’The First’, ’Stresa’ och ’Heart’s Delight’. Arter är till exempel neutstruevae som tål det mesta verkar det som och turkestanica.
Tulipa turkestanica

Tulipa turkestanica

 

Nånstans mitt emellan dit solen når senare – buskar och träd som ger sommarskugga

Det finns många vårlökar och knölar som nöjer sig med lite mindre sol eller ett läge dit solen når senare. Många lökar passar också bra till förvildning, Vintergäcken, Snökrokus, Snödroppar, den vanliga nunneörten, Corydalis solida och många fler passar bra här. Jag har alltid snödroppar i de här lägena också för att de börjar blomma 2-3 veckor senare.

Corydalis solida ssp. incisaCorydalis solida ssp. incisa i en solig rabattkant

I den partiella skuggan med fuktigare jord

Snödropparna följer med hit också och de ljusa varianterna av grekisk krokus. De sista snökrokusarna här slår ut ungefär som de allra tidigaste i varma rabatten tackar för sig.

Corydalis bracteataCorydalis bracteata i skuggan under en tall och i en fuktighetshållande jord

Lång lökblomning nästa vår?

Kanske dags att gå en sväng nu när våren börjar återvända. Titta och fundera… Hur värms trädgården upp, var har jag de där första ställena dit solen når tidigt, tidigt och var vill jag ha fler färgklickar till våren? Kanske en tråkig plätt under en buske… Gör en notering i minnet eller varför inte sätta ner en pinne så är platsen utmärkt när det är dags att plantera. Det finns alla möjligheter att ha en lång lökblomning nästa vår.

 

14 Kommentarer

 1. Sabelhagens olivlund den 6 april, 2017 kl 11:28

  Fina härliga bilder. Tack för all matnyttig information, jag ska prova tulpaner i kruka nu framöver 🙂
  Ha det gott
  Kram Maria

  • Carina den 6 april, 2017 kl 19:28

   Det fungerar ju minst lika bra 🙂

   Kram, Carina

 2. Marit Sønstebø den 6 april, 2017 kl 13:27

  Ja, du er god til å lage smarte løsninger på noe som er vanskelig å få til! Det høres så enkelt ut når du beskriver det sånn 😉

  Jeg er så glad i løkblomster, men jeg synes ikke de trives så godt her. De er fine første året, og så er det slutt 🙁
  Har endelig fått vanlige snøklokker til å trives, og det er jo koselig. Corydalis og Perleblomster/muscari kommer også igjen. Jeg får være fornøyd med det 😉

  Skulle nok hatt ditt milde klima her, ja…

  Klem, Marit

  • Carina den 6 april, 2017 kl 19:27

   Det var inte så genomtänkt utan blev så när jag ville ha lökar överallt. Genom åren har det visat sig vilka som kan vara var och hur jag kan tänja på växtplatserna.

   Zonerna kan vi inte göra så mycket åt. Vi får gilla läget 🙂

   Kram, Carina

 3. Rost och rädisor den 6 april, 2017 kl 13:47

  Den där tulpanen alltså och bracteatan …
  Bra tips. Jag tillämpar samma metod för lång smultronsäsong.
  Ha det gott
  /Anette

  • Carina den 6 april, 2017 kl 19:22

   Smultronen – jamen så självklart! De vill jag ju ha många av länge, länge.

   Visst är de underbara lökarna 🙂

   Ha det gott! Carina

 4. Laila den 6 april, 2017 kl 15:49

  Bra tips! Har gärna hur mycket vårblommor som helst och ska ta en sväng runt trädgården första bästa solstund! Måste också komma ihåg att anteckna dina sortförslag – nu hinner jag inte för vi ska iväg på konsert:-)
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 6 april, 2017 kl 19:18

   Konsert… det lät härligt! Jag är så dålig på att komma iväg själv.

   Carina

 5. Gunilla Teckenberg den 6 april, 2017 kl 16:51

  Ett utmärkt och informativt inlägg, tack för det Carina! Din blogg blir något av en kunskapsbas där man kan leta information när det behövs!

  Jag skall plantera mera lökar – basta!

  Kram!

  • Carina den 6 april, 2017 kl 19:17

   Tack – det var en komplimang. Men jag hoppas att det inte blir för mycket eller tråkigt.

   Kram, Carina

 6. Karsten den 6 april, 2017 kl 18:57

  Hej Carina

  Bra informationer, specielt det sommartorra glömmar man (=jag) lätt:)

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 6 april, 2017 kl 19:15

   Varsågod 🙂 Tycker om att ha lökar länge så jag utnyttjar alla lägen.

   Tack detsamma! Carina

 7. Anita den 12 april, 2017 kl 10:00

  Vilket fantastiskt bra inlägg. Tack för det och tack för alla tips på olika sorters lökar. Det där med att plantera lökväxter under buskar har jag börjat så smått att tillämpa. Det känns som dom får vara ifred mer där. Jag ska faktiskt göra som du föreslagit, gå ut och titta var jag skulle kunna tänka mig att sätta grupper med lökväxter till nästa vår. Men inte idag för idag värker regnet ner.

  Kram Anita

  • Carina den 13 april, 2017 kl 08:42

   Nunneörter är ljuvliga under buskar och de tror jag aldrig ätits av något. Säg till om jag har något du gillar – det finns kanske överskott 🙂

   Igår blev det fint här på eftermiddagen men nu är vädret lite tråkigt. Får se vad jag ska hitta på idag.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.