Narcissus pseudonarcissus 'Telamonius Plenus'

Telamonius Plenus i det vilda och mer vårblomning

Telamonius Plenus – en mycket gammal narciss som omnämns redan 1620 och som alltså har svindlande 400 år på nacken. Förra helgen var jag så himla trött att jag tog min hängmatta och tog mig den korta sträckan till gläntan där det växer pingstliljor. Jag ville vila men också se om det fanns någon kvar överhuvudtaget av påskliljorna som växte där för flera år sedan. Och se… ..det gjorde det, de var till och med fler. Och sorten är just Telamonius…

Narcissus pseudonarcissus 'Telamonius Plenus'
Narcissus pseudonarcissus ’Telamonius Plenus’

Men med 400 år på nacken som ’Telamonius Plenus’ har så råder det också en viss namnförbistring. ’Van Sion’ listas den ofta som men i början av 1900-talet beskrevs den som ’Double Van Sion’ i USA, som ’Wilmer’s Double Golden Daffodil’ i Europa och bland botaniker som N. telamonius plenus en fylld variant av en N. telamonius i England och ’Van Sion’ i Holland. Och precis som sina föräldrar så varierar ’Double Van Sion’ i storlek, form och andra karastäristika beroende på hur och var den växer. Varför började jag leta? Jo – det fanns olika typer i gläntan så funderingen var – är de sammasamma eller olika sorter. Men först.. idag är det giltiga namnet N. ’Telamonius Plenus’ allt annat är bara synonymer.

Narcissus pseudonarcissus 'Telamonius Plenus'
Narcissus pseudonarcissus ’Telamonius Plenus’ – det var den här med en helt intakt trumpet jag funderade kring. Men det är tydligen ofta ett tecken på en ung lök som sen fläker upp trumpeten och visar ett härligt virrande kaos

Variabel skönhet

Blommorna kan vara allt från helt fyllda till halvfyllda och beroende på lökens ålder så kan trumpeten vara helt splittrad i 6 segment eller sammanhållen. Blommorna är 10 cm vida där alla kronblad och kronbladsliknande segment är ovala och ljust gröngula mörkare vid basen och med en vit spets. Kronbladen är separerade från varann och böjda inåt eller bakåt, vridna och/eller rundade inåt eller utåt. Trumpeten är trattformad, slät och lysande gul men något ljusare vid basen och ibland med en grönaktig kant. I mitten finns alternerande rader av kronbladsliknande segment som är längre och trumpetsegment som är kortare. Ibland producerar lökarna blommor med mer grönt i och ibland kan de till och med vara nästan gröna men det sista har jag aldrig sett.

Narcissus pseudonarcissus 'Telamonius Plenus'
Narcissus pseudonarcissus ’Telamonius Plenus’ – jag tror att någon fortsatt vårda lökarna i gläntan. Det ser ut som alla ’Telamonius Plenus’ var isärplanterade eller så har någon planterat fler…

A quote from January 1966 edition of the American Horticultural Society Magazine: In Section 18 ”Daffodils in the Netherlands”… ..written by Gustave Springer, writes about what is now known as the synonym ’Van Sion’. The most famous is of course the double Van Sion (Telamonius Plenus). This amazingy dourable variety dates back to 1620 and was first introduced by Vincent Sion. Somehow it was listed as V. Sion and it was inevitable that everyone soon forgot what the ”V.” signified. As could be expected V. Sion became ’Van Sion’ and for som ’Von Sion’

Källa: Daffseek

Nog om Telamonius men lite om fyllda narcisser

De fyllda narcisserna med stora blommor blir ofta för tunga för stjälkarna. Jag vill odla dem ändå, bland annat för att de blommar så länge, längre än enkla. Men om jag sticker ner lite ris bland just de sorterna så får de stöd och jag slipper klippa de vikta stjälkarna till snitt. Nåja – det sista är inget jätteproblem.

..och så allt annat…

Det finns en hel del till som har börjat blomma. Och jag tänker att nu när vi fått regn så kommer allt, precis allt därute explodera i växtkraft och blomning.

Trillium rivale - nummer 2
Trillium rivale – nummer 2 – jag fick ju till slut 2 rhozomer ur en sådd. Och nu har även den andra blommat. Båda är rosa men den här har många fler och mörkare rosenröda fläckar. Så nu hoppas jag på fler frön…
Trillium albidum - vitt jättetreblad
Trillium albidum – vitt jättetreblad – nu har jag känt doften och är säker på att det är arten och inte en hybrid
Fritillaria meleagris 'Alba' - vit kungsängslilja
Fritillaria meleagris ’Alba’ – vit kungsängslilja
Tulipa 'Purissima'
Tulipa ’Purissima’ en suverän sort om jag vill ha en tidig tulpan som kommer tillbaka år efter år efter år… Jag räddade ett fåtal trötta lökar från sorkarna våren 2020. Satte de i ett torrt och soligt läge, gav dem guldvatten ett par gånger och se…
Fritillaria olivieri
Fritillaria olivieri skriker inte ut sin närvaro men är raffinerat färgsatt
Ficaria vern 'Wisley Double White' - svalört
Ficaria vern ’Wisley Double White’ – svalört

Inget medvetet färgtema

Det kanske är en happening att mycket som blommar nu, fortfarande är månskens- eller svaveltgult. Egentligen är det nog same-same. Sannolikt är det så att jag älskar färgen och den tillsammans med vitt och ljusblått hör till mina favoriter. De tidigaste rosa hundtandsliljorna har blommat över och då är det de här ljusa färgerna som blommar nu.

I veckan som gått har jag börjat gräva upp och dela alla skägglösa irisar jag odlar. De ska flyttas och då passar det bra. Delningarna är krukade och kommer få följa med på växtmarknader i vår och sommar.

Och eftersom det är fredag så länkar jag inlägget till Trädgårdsfägring. Jag ska snart läsa ikapp – i veckan har jag inte hunnit mer än jobbjobb och trädgårdsjobb.

Undrar om vi får värme nu? Ha en fin vecka!

24 Kommentarer

  1. Marit den 7 maj, 2021 kl 20:44

    Så spennende med den gamle narcissen. Den har jeg aldri sett før.
    Trillium rivale er så vakker! De mørke røde flekkene gjør den ekstra flott. Tulipa ’Purissima’ har jeg sett på flere blogger og fb i år. Den ser veldig fin ut. Den må jeg prøve å få tak i.

    Klem, Marit

    • Carina den 7 maj, 2021 kl 20:53

      Det är lite med de gamla narcisserna liksom tulpanerna – de är tåliga och mer lättodlade. Purissima är en både vacker och trofast tulpan. Sen är de äldre narcisserna mer gracila och många gånger vackrare 🙂

      KRam, Carina

  2. Marie den 8 maj, 2021 kl 08:25

    Dit portræt af den historiske narcis fik mig til at fundere over, hvornår vi mennesker i grunden begyndte at glæde os over synet af blomster? Purissima er også en af de få tulipaner, jeg har positive erfaringer med.

    • Carina den 8 maj, 2021 kl 11:47

      Ja – så är det för mig också. Och i den här gläntan ligger det stengrunder kvar och den där jag gissar att huset stog därför att den har en tydlig rad av pingstliljor runt hela grunden är så väldigt liten. Den lilla plätten är mindre än 20 kvadratmeter så säkert fattigt och slitigt men man villa ha något vackert och doftande runt sig på våren. Och sen börjar jag fundera på – var fick man lökarna från? Någon som gav bort en enda liten lök?

      Ha det gott! Carina

  3. Lisbeth den 8 maj, 2021 kl 08:42

    Jeg har en påskelilje, der ligner meget, men kender ikke navnet. Jeg har sat den for mange år siden.
    Wow en fin trillium revale, den kendte jeg ikke.
    Kram

    • Carina den 8 maj, 2021 kl 11:49

      Trilliumen är ursöt. Nu har jag satt den så att om jag sätter mig på knä har jag trilliumen i ögonhöjd. Det är ett lyckokast 🙂 Telamonius är åtminstone i Sverige vanlig i handeln igen. Och den är spridd över hela världen. Du får ta bilder och jämföra. På Daffseek.org finns massor av referensbilder.

      Kram, Carina

  4. Lillian den 8 maj, 2021 kl 19:12

    Så mange nydelige blomster allerede, det må være en fryd for øyet å være i din hage.

    • Carina den 9 maj, 2021 kl 08:23

      Tack Lillian!

      Ja det finns en hel del att vila ögonen på 🙂

      Ha det gott! Carina

  5. Elna Slot den 8 maj, 2021 kl 21:16

    De gamle narcisser er smukke. De er ikke så store og prangende som mange nye sorter.
    Den hvide kobjælde er elegant. Det er en af mine forårsfavoritter.

    Hilsen Elna

    • Carina den 9 maj, 2021 kl 08:25

      Håller med – de gamla är vackra. Det finns ett par ställen där jag kan hitta och köpa historiska narcisser. Och jag tänker att de dessutom är tåligare och mer lättodlade än många nya sorter. Igår kväll gick jag runt och grävde upp enstaka lökar av Kungsängsliljor som blivit kvar på åkern. Jag älskar både arten och de vita.

      Ha det gott! Carina

  6. Lisbeths Haveblog den 9 maj, 2021 kl 09:24

    Fint portræt af Telamonius. Med de mange variationer kan jeg sådan set godt forstå, at den har haft mange navne. Heldigvis er blomsten smuk uanset menneskers behov for systematik.
    Mange hilsener Lisbeth

    • Carina den 9 maj, 2021 kl 19:10

      Tack Lisbeth!

      Variationen och åldern har säkert spelat in. Vacker är den oavsett. Dessutom står den ganska stadigt på sin stjälk trots att blomman är så fylld.

      Ha det gott! Carina

  7. Marika den 9 maj, 2021 kl 11:12

    Hej Carina!
    Det är så härligt på våren med alla lökväxter som tittar upp. Jag planterade massor förra hösten, och det får jag njuta av nu. Den stora blomningen har inte börjat ännu. Det finns så många vackra påskliljor och narcisser. Fritillaria Olivieri ser jag för första gången, riktigt läcker.
    Ha det gott /Kram Marika

    • Carina den 9 maj, 2021 kl 19:11

      Hej Marika!

      Visst är det fint! Jag satte massor av tulpaner och det är en grön matta på väg upp där nu. Ska bli så kul att se dem i blom. Jag blev klatt överraskad av olivieri – väldigt fotogenisk 🙂

      Kram, Carina

  8. Villroses hage den 9 maj, 2021 kl 19:43

    Fint og spennende med historiske narcisser!
    Så lekker Trillium. Var litt bekymret, da jeg ikke så noen trilliumblader noen steder, men nå kommer de 🙂 Regner nå og noen dager, så da blir det fart på saker og ting, særlig hvis det kommer varme også. Ha en fin søndag!
    /Irene

    • Carina den 11 maj, 2021 kl 09:30

      Tack! Söndan var härlig – besök i en plantskola. Jag var också bekymrad ett tag – jag flyttade ju många i somras. Men de var bara sena i år. Och det är ju skönt. De historiska narcisserna är underbara. Ska försöka plantera några fler för jag inbillar mig att de lever längre i trädgården.

      Ha det gott! Carina

  9. Titti den 9 maj, 2021 kl 20:38

    Vilken ljuvlig narciss med en såååå fantastisk historia! Ja nu får våren gärna snabba på lite, jag är trött på regn och blåst!
    Underbara bilder….
    Varm kram från Titti

    • Carina den 11 maj, 2021 kl 09:31

      Tack Titti!

      Visst är den fin!! Jag har sett den i flera äldre trädgårdar och ibland varit övertygad om att det är olika sorter men nej, den gillar bara att variera sig.

      Kram från Carina

  10. Ulrika den 10 maj, 2021 kl 17:09

    Ibland är det lätt att förstå den namnförvirring som kan uppstå när en och samma sort kan bete sig på så många olika sätt. Intressant historia och fin narciss, liknar en som står i grupp på grannens tomt som i princip är orörd sen evigheter tillbaka.
    Försökte gå in på ditt inlägg igår men fick bara upp en blanksida, men nu hade det ordnat till sig.
    Många fina vita/svagt gula och den lilla svalörten i synnerhet. Ni är en bra bit före oss, här har kungsängsliljorna precis börjat och trillium står i knopp. Hoppas också på att regnet ska sätta fart på trädgården.

    Kram, Ulrika

    • Carina den 11 maj, 2021 kl 09:34

      Blank sida – jag tror det blir så om första inläsningen inte lyckas. Kan tex bero på att nätet är lite för långsamt. Sen ligger den blanksidan kvar i cacheminnet och beroende på vilken webläsare man har så tar det olika lång tid för blanksidan att rensas bort. Det är enda förklaringen jag kan se. Jag har inte gjort något 😉

      Visst är de fina och det är säkert Telamonius som står hos er granne också. Jag var så glad när jag fick tag i svalörten. Jag vet att den vilda arten är spridningsglad men de här namnsorterna brukar hålla sig på sin plats och om inte är de lättrensade.

      Kram, Carina

  11. Anita den 10 maj, 2021 kl 17:30

    Jag tänker på årtalet, 1620 och tanken svindlar. Det känns så stort att det är svårt att greppa, att en växt varit med så länge.
    Tänk så sent allt är hos mig. Min vita kungsängslilja syns ännu inte till. Men jag vet att den kommer. Jag väntar nu på att värmen ska komma. Regnet har kommit ordentligt och kommer sedan värmen … ja då … Veckan kommer att ägnas åt städning av trädgård. I sakta mak. Jag älskar att städa sent, att se rabatterna förvandlas på bara ett par timmar, för det gör dom. Se hur det torra förvandlas till saftig grönska. Måste komma ihåg att ta före och efter-bilder. Tulipa ’Purissima’ har jag några stycken också. Dom står i skuggan vid boden och har därför klarat sig från att bli uppätna.

    Kram Anita

    • Carina den 11 maj, 2021 kl 09:37

      Å så roligt att du får njuta av några tulpaner i varje fall 🙂 Din strategi låter lysande. Och vi kan låtsas att jag kör samma… Jag har inte rensat ännu i år så det blir samma sak här. Men visst är det en rensning som gör skillnad. Just nu plockar jag mängder av småsniglar – ett städjobb i sig..

      Kram, Carina

  12. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 11 maj, 2021 kl 09:23

    Vilken härlig plats att ha en hängmatta i med så mycket vackert som blommar på backen verkligen så njutbart.Vilken fin historia om din narciss,men man häpnar över årtalet när den först omnämns det är riktigt svindlande tänk så mycket som har hänt sedan dess.Ha det gott/Margareta

    • Carina den 11 maj, 2021 kl 09:38

      Det är en härlig plats och ännu härligare var att jägaren som var där för att rensa sly sa – jamen då kan jag fortsätta en annan dag 🙂 Det är en svindlande tanke vad några stackars lökar kan ha fått se genom århundradena.

      Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.