Pulmonaria angustifolia 'Azurea' - lungört

Senvår och nu blommar spännande buskar

Senvår – ni vet den där sista knorren på våren innan försommaren tar över. Kanske är det bristen på höga temperaturer som gör det men blomningen varar riktigt länge i år. Jag är som du nog vet glad för det mesta, eller egentligen allt som kommer tillbaks och blommar. Men så finns det några som är så där extra fascinerande… Ja fascinerande inte bara vackra.

Jag har haft ett gaffelolvon i många år nu, ett helt vanligt vitblommande som aldrig blommat dock trots att det har 12 år på nacken i min trädgård. Så 2018 såg jag Viburnum furcatum ’Pink Parasol’ i listan hos min favorit träd- och buskplantskola. Plantorna var ynkligt små och jag valde nästan bort men nej den fick följa med hem. Och döm om min enorma förvåning när fick se den lilla stackaren i blom för en dryg vecka sen. En blomklase i varje tanig liten grenspets… Och en ljuvlig rosa ton mot bladen som är på väg att slå ut i någon slags kopparbrun ton. Det är uppenbarligen inte storleken som gör skillnaden i varje fall. Och jag tackar min lyckliga stjärna att jag gjorde rätt val då den där gången.

Senvår - Viburnum furcatum 'Pink Parasol' - gaffelolvon
Viburnum furcatum ’Pink Parasol’ – gaffelolvon med blommor sköljda i rosa

Flyttar växter

Jo för nu ska det lilla blommande gaffelolvonet flytta Flera har påpekat – du flyttar mycket växter, du flyttar ofta… Jamen så är det. Jag grävde upp nästan alla växter, började 4 år tidigare, innan jag sålde mitt förra hus. Sen har de stått på en tillfällig plats och på senare år började jag odla i snyggare bäddar även där – jag måste ju ha lite kul också. Men nu flyttar jag dem till det jag hoppas ska bli en slutdestination. Så är känslan just nu… Men det kan ändras i morron.

Senvår - Prunus - prydnadskörsbär
Prunus – prydnadskörsbär – och frågan är är det P. sargentii eller ett frösått ’Accolade’? Vackert är trädet oavsett. Och det stämmer delvis in på båda

Nu när det blir senvår börjar mina rododendron blomma

De är många som är på väg att slå ut men några som redan blommat ett tag är ’Topsi’ i en svårbeskriven rödrosa ton. Väldigt söt och det är första gången den blommar hos mig. Den hittade jag i ovan nämnda plantskola förra sommaren. Och så en av alla vita – det är en favoritfärg – det här en ur Cox fågelserie ’Eider’. Och en meter vid sidan av står den lilla ’Razorbill’ en annan av Cox hybrider och även det en i fågelserien. Den har satt mängder av knopp och har lite speciella blommor. Men de är små och söta och det kan få bli en liten fågelstudie av deras blomning.

Rhododendron 'Eider'
Rhododendron ’Eider’ – alla i Cox fågelserie är riktigt vackra och småvuxna vilket innebär att de passar i alla trädgårdar

Och flera perenner som jag förknippar med senvåren eller försommaren är den ljuvliga Ranunculus amplexicaulis – daggranunkel – en växt som gör skäl för sitt namn. Den nya bladrosetten är vackert, daggigt grå och bladen är tydligt nervade – tillsammans läckra detaljer. Sen kommer de olika släktena i feramsar och alla sorter av kaukasisk förgätmigej.

Senvår - Ranunculus amplexifolius - daggranunkel
Ranunculus amplexifolius – daggranunkel

Senvår och nu peakar lunden

Jag läste en bok – perennboken, jag har läst den många gånger, och där finns kapitel om lundväxter, torvbäddar med flera. Nu har jag blivit tillfrågad om jag kan hålla ett föredrag i höst om surjordsväxter. Men när jag tänker på det så har jag gjort en ohelig allians mellan lunden och torvpartiet. Jag tänker inte i termer av surjordsväxter. Många växter som vill växa i ett torvparti behöver inte det låga pH:et i sig utan de vill ha det riktigt kallt om fötterna. Sådär som bara blöt torv i skugga kan ge. Bra sällskap till rododendron upplever jag att olika Uvularia är och även om det inte skrivs så så har jag alltid odlat Brunnera, Kaukasisk förgätmigej, i samma bäddar. Rododendronblomning, kauakasisk förgätmigej och växter i de olika feramssläktena ingår. Faktum är att jag förträngt vad eller vilka som är surjordsväxter – förutom rododendron då.

Det finns somliga som redan börjar tröttna och dit hör lungörterna. Den här fotade jag redan den 18:e april men det är ett tacksamt släkte och några börjar blomma först nu. Men ljuset var ljuvligt den dagen.

Pulmonaria angustifolia 'Azurea' - lungört
Pulmonaria angustifolia ’Azurea’ – lungört
golvet i lunden
Golvet i lunden – så här ser det ut nästan överallt. Jag ser ofta kommentarer om att lökväxter sprider sig och visst det gör en del av dem. Men en blandad lökkompott som blommar under buskar som fortfarande är vintertrött – jag ser inte problemet. Det här är rörigt på ett sätt men de klär varann och det är vackert. Hundtänderna har blommat över och en allium tagit över

Värmen kom och nu kommer blomningen

Senvår och snart kanske försommar – jag ser redan att regnet och värmen har gjort underverk för nu börjar blad och blommor ta över efter lökväxter. Nu börjar så mycket blomma att det blir många bilder i veckan bara ljuset är fint. Fler trädgårdsbloggar finns hos Trädgårdsfägring.

10 Kommentarer

 1. Lisbeth den 10 maj, 2021 kl 21:29

  Åh så mange fine ting du viser. Rhododendron er ganske rigtigt sen i blomstringen i år, men måske kan vi så nyde dem noget længere.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 11 maj, 2021 kl 09:26

   Tack Lisbeth! 🙂

   Ja jag hoppas och tror det blir en lång blomning som vi får njuta av länge.

   Kram, Carina

 2. Marit den 10 maj, 2021 kl 22:25

  Så mye fint du viser. Rhododendron er så vakre, og i år tror jeg vi får se en lang blomstring. Ja, nå er det spådd at varmen kommer hit også, så nå håper jeg at det blir blomstring her også. Blandede løker som lever sitt eget liv og sprer seg er bare så fint. Jeg har også sånne områder i hagen, og det er spennende å følge med på.

  Klem, Marit

  • Carina den 11 maj, 2021 kl 09:28

   Tack Marit! 🙂

   Det är härligt med mattor av lökar och sippor. Dessutom ser det ut som det gör i naturen där flera av mina växter växer vilt. Och det är känslan jag vill åt. Försöker du också ha de lite färgordnade? Jag börjar så men sen gör lökarna som de vill.

   Kram, Carina

 3. Marika den 11 maj, 2021 kl 09:26

  Hej Carina!
  En hel bukett av vackra blommor. Körsbärsträdets blommor är verkligen fina. Jag gillar dina lökväxter som får sprida sig fritt. Försöker få till det under mina stora träd, och i år har det varit riktigt fint, från snödroppar och blåsippor till pärlhyacinter, och nu är det dags för narcisser och gullviva. Värmen kom igår efter åska och hagelskur, men har inte hunnit njuta av den ännu. Min rygg gav upp, men tror jag skall göra ett försök att gå ut idag.
  Ha det gott /Kram, Marika

  • Carina den 11 maj, 2021 kl 18:04

   Hej Marika!

   Tråkigt med din rygg – hoppas att det lägger sig snart!! Här är varmt men vi har också regn sen igår eftermiddag och det ska hålla på till ungefär lunch i morron. Sen lär nog det gröna, både det önskade och oönskade explodera 🙂 Visst är det fint med de där naturliga lök- och örtmattorna – det naturliga blir ofta vakcert.

   Kram, Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 12 maj, 2021 kl 08:18

  Det var et godt køb, din nye viburnum. Så fin og sart en blomst og smukt nyløv.
  Din rhododendron er også smuk. Jeg kan allerbedst lide dem med enkle blomster frem for de store hoveder.
  Også jeg ser frem til en dejlig lang blomstringstid, med det vejr vi har.

 5. Ulrika den 13 maj, 2021 kl 18:20

  Har fem frösådda gaffelolvon, varav två som är drygt meterhöga, men ännu ingen blomning. Hade hoppats på att den skulle komma med tiden, nu blir jag ju lite tveksam…. Din ’Pink Parasol’ är helt ljuvlig. Den här tiden är lunden i sitt esse och att lökarna tar för sig och dyker upp lite här och där är en stor del av charmen. Här har tidig rosenrododendron blommat sedan några veckor och andra står redo att ta över stafettpinnen snart. Daggranunkeln har jag inte sett tidigare, fin. Är en härlig tid nu.

  Kram Ulrika

 6. Ingeborg Hald den 15 maj, 2021 kl 20:00

  Så mye fint du har som blomstrer nå. Her er dessverre den blå lungeurten nesten avblomstret. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

 7. Anni den 16 maj, 2021 kl 22:23

  Min Accolade har inte fyllda, men i alla fall dubbla eller halvfyllda blommor, så jag tjejgissar att ditt blommande körsbär är något annat.
  Finns det de som inte gillar att lökväxter sprider sig? Mäh. De får inte komma hem till min trädgård, det är då helt säkert.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.