Slingerstormhatt stark och stilig

Slingerstormhatt stark och stilig ja till och med ståtlig – det är jag

Lite ouppskattad har jag känt mig där jag stått och väntat på bättre tider. Men en glad optimist som jag är så har jag ändå trott på en bättre framtid. Och så en dag…

Men först en kort presentation av mig. Jag är en höstblommande, klättrande stormhatt, de kallar mig slingerstormhatt. Jag trivs och syns bäst där sensommarsolen lyser på mina blommor så att den purpurröda färgen verkligen lyser som lyktor. Jag trivs bäst i fuktighetshållande och näringsrik jord. Men har fått hålla tillgodo med allt utom det. Sa jag att jag är stark, en riktig överlevare?

Slingerstormhatt - Aconitum hemsleyanum

Slingerstormhatt, Aconitum hemsleyanum

Grävmaskin och traktor togs fram. Och det som grävdes bort kom traktorn med och la på sidan om oss i rabatten. Så småningom kom trädgårdsmästaren med alla sina verktyg. Först blev jag orolig – har jag växt för dåligt månne? Nej – det var den städsegröna barrbusken som fick en rejäl omgång med sekatören. Och ljuset – ja det blev genast bättre.

Trädgårdsmästaren fortsatte renoveringen och vi fick en rejäl dos jord allihop ur högen som traktorn lagt där. För sanningen att säga så har hon varit lite slarvig med att fylla på humus de sista åren. Körsbärsträdet som är mitt stöd i livet har till och med haft rötterna ovan jord bitvis.

Varför allting måste grävas upp, bäras runt och flyttas har vi aldrig förstått. Men vi fogar oss och tänker att hon, trädgårdsmästaren, har säkert nå’n tanke med det hele.

En sak är hon bra på. Hon ger oss verkligen rejäla doser vatten när vi flyttas. Man riktigt känner hur jorden lägger sig tätt runt rötterna, inga luftfickor här. Nu har vi fått en del nya grannar – vi får väl se hur det blir. Men om jag fattat rätt så är hon klar för i höst. Näring skulle vi få först till våren, det var något om att vi skulle förväxa oss i höst och kunna dö under vintern.

Men jag är glad och blommar av bara farten för hösten och sensommarsolen är min tid 🙂 Det hade hon inte trott vår kära trädgårdsmästare! Men vi går många år tillbaks och egentligen har jag henne att tacka för att jag står här. Ett litet frö hon satte i början av 90-talet… Vill du hitta frön kan du kika här till exempel

carina2

14 Kommentarer

 1. Lena i Wales den 11 september, 2016 kl 16:55

  Vilken skönhet och kul skrivit! Tack!

  • Carina den 12 september, 2016 kl 19:42

   Tack Lena! Ja den är läcker särskilt när den står så den får sol på blommorna annars blir den mest smutsröd.

 2. lunasblogg den 11 september, 2016 kl 20:21

  Vem vill inte älska Slingerstormhatten efter dessa välformulerade rader.
  Ha en bra vecka!
  Luna

  • Carina den 12 september, 2016 kl 19:45

   Tack Luna! Jag bara måste beundra den för att den stått ut med lite jord och torka.

   Ha en fin vecka du också! Carina

 3. Ulrika Johansson den 13 september, 2016 kl 08:18

  Om man såg livet mer med växtens ögon skulle man beundra många av trädgårdsväxterna. Fin och tänkvärd berättelse 😉 Här blommar de som bäst nu och jag ångrar att jag inte har satt ut fler i planteringarna vid snygga, högt klättertorn.
  Ha det gott!

 4. lotta den 15 september, 2016 kl 07:34

  Haha, en sån grävde jag upp från sin skuggiga plats för det såg ut som små köttbitar som hängde där. Nu står den soligare och jag kan äntligen njuta av de vackra blommorna. Tack, tusen tack, för tipset om Clematis hearcleifolia! Som jag har grubblat över den växten och har absolut inte haft en tanke på clematis men nu ser jag ju att det är en sådan och kan äntligen sova gott. 🙂
  Ha en fortsatt fin vecka. /Lotta

  • Carina den 18 september, 2016 kl 07:51

   Varsågod! Det är bara kul att kunna hjälpa. Vet hur irriterande det kan vara. Och nästa gång är det kanske jag som behöver hjälp 😉

   Carina

 5. Laila den 15 september, 2016 kl 19:46

  Men oj, har ni både traktor och grävmaskin! Skulle verkligen behövas här också, men nu är det handkraft som gäller…
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 18 september, 2016 kl 07:36

   Ja mina föräldrar har markerna efter farmor och farfars gård så ibland behövs ’riktiga’ maskiner 🙂 Jag själv kör nästan alltid handkraft.

   Ha det gott! Carina

 6. Anita den 17 september, 2016 kl 07:49

  Kära slingerstormhatt, du är verkligen vacker. Vilken tur att trädgårdsmästaren fick till det så bra så att du äntligen fick storma fram och visa upp din skönhet.

  En skön helg önskar jag dig, dina kompisar och naturligtvis trädgårdsmästaren själv 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 18 september, 2016 kl 07:41

   Tackar, tackar! Inte hade jag räknat med så mycket komplimanger 😉 Men jag ska hälsa och tacka trädgårdsmästarn och mina kompisar.

   Kram från trädgårdsmästaren

 7. Linda den 17 september, 2016 kl 09:07

  Hahaha, ja, de kan vara jobbiga de där trädgårdsmästarna 😉 Men så vacker du är! Jag tror inte att jag någonsin har sett en sådan som du. Om du någon gång tycker att trädgårdsmästaren där du bor blir för jobbig, så är du mer än välkommen hem till mig. Jag lovar – jag är en sådan där som väldigt sällan flyttar runt på saker 😀

  Ha en finfin helg!
  Linda

  • Carina den 18 september, 2016 kl 07:43

   Det kan jag bara hålla med om. Tack för erbjudandet, det känns alltid bra att ha alternativ. Jag är väl inte jättevanlig men inte så ovanlig heller. Kan finnas i plantskolan ibland.

   Du får också ha en fin helg! Carina

 8. Katarina /En Grön Sida den 2 oktober, 2016 kl 16:10

  Åååååååh så fin! Läcker! Ja, och så härligt hon talar, berättar om livet sitt, tillvaron sin. Fängslande… och jag fångas. Väcker habegär! (Nej, kan inte locka med bättre förutsättningar här… ;o)
  kram
  /Katarina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.