Blad – bara vanliga blad eller?

Blad och bladverk fascinerar mig

 

Blad att titta på, känna på och njuta av, blad att fascineras av, föränderliga blad – jo jag gillar blad och bladverk väldigt mycket. Strävbergenian, Bergenia ciliata, har fascinerat mig i sommar. Det har varit lite av en kamp men det 3:e exemplaret tog sig och har växt så att jag inte kan låta bli att fascineras. Skillnaden mot de två andra är total.

Fotbladet ’Spotty Dotty’ i bakgrunden har inte blivit den där ögonmagneten jag trodde ännu. Fast jag gillar kombinationen av fotbladet, bergenian och Hosta ’Neptune’ i bakgrunden. Jag går förbi här många gånger varje dag jag är i ’trädgården’ och fascineras av.. ..blad, bladen. Om du gillar Hosta och inte har ’Neptune’ så rekommenderar jag den. Långsmala, tydligt nervade och en fin vågig kant i läckert gråblått. Fotbladet hade jag hört skulle dö, det skulle vara svårt att etablera, så egentligen borde jag vara förundrat glad att det valde att stanna kvar. Men bergenian har blivit något som blicken alltid dras till…

Bergenia ciliata

Bergenia ciliata som har fått stora, ludna och underbart gröna blad i år

Några andra bladfavoriter

Den lilla cyclamen behöver inte blomma och om den gör det så ska blommorna helst vara vita. Den lyser av sig själv i skuggan under tallarna. Jag har planterat några olika sorter av C hederifolium så får vi se vad som händer över tid… Om du köper så köp av någon som har koll på att det är ok knölar. Det vill säga, de ska inte vara vildinsamlade… De handflatestora knölar med knopp vi hittar i handeln så här års är alltid? vildinsamlade och olagliga. Det finns många arter och 2-3 stycken av de går bra i södra Sverige.

Cyclamen hederifolium 'Silver Leaf'

Cyclamen hederifolium ’Silver Leaf’

Oemotståndlig i sin enkelhet var Hostan ’Purple Heart’. Den är äppelgrön med purpurröda stammar och det purpurröda fortsätter en bit upp på bladen. Den växer lite strutformat och kontrasten blir urläcker. Den har redan börjat etablera sig och växer så fint.

Hosta 'Purple Heart'

Hosta ’Purple Heart’

En utflykt ner till en trädgårdsintresserad fd kollega i augusti ledde till ett besök på 4 årstiders park och Simrishamns trädgårdsdag. Här fanns mycket inspiration. Stadsträdgårdsmästaren höll i en vandring genom parken och bjöd in att plocka frön. Kanske kommer baptisian gro och ännu mer hoppas jag på den gula vädden. Men jag hittade också ett gräs som jag förälskade mig i… Tydliga vita kanter gör att den också alltid fångar blicken. Den är läckert krispig och just ett blickfång. Den har jag satt i kanten där jag har alla krukor, bord och annat så nu kan jag bara lyfta blicken.

Carex 'Silver Sceptre'

Carex ’Silver Sceptre’

Blommorna kommer och går men bladen består. Önskar dig som läser en underbar helg!

carina216 thoughts on “Blad – bara vanliga blad eller?”

 • Jag fastnade för Hostan ‘Purple Heart’, så fint med en hosta som har rött i sig. Och gräset tilltalar mig också. Ja blad fascinerar.
  Ha en bra dag!

 • Det er så mye fint av blader og bladverk, og i dag viser du så mye fint. Jeg fikk helt anfall av å se C. hederifolium ’Silver Leaf’! Hvor får du kjøpt den? Fikk veldig lyst til å prøve den 🙂
  Vi har veldig lik smak 😉

  • Tack Marit! Den köpte jag krukad på Göteborgs botaniska. De hade massor i en hylla. Antagligen fick de över olika sorter när de gjorde sin höstplantering 2015. Men jag ska leta fram en länk jag har och ge dig.

   Kram, Carina

 • Du lyfter fram fina bladväxter. Ett stort exemplar av Bergenia ciliata höll jag i handen häromveckan, men avstod, då jag fick för mig att jag hade läst om dess dåliga härdighet + platsbrist. Nu var det dags att ångra sig. Hostan Neptune har jag, årets inköp, så den har bara några få blad.
  Hos mig har många bladväxter tagit stryk av torkan och det är få som har kvar sin glans så här i slutet av september.
  Kram
  Marta

  • Den finns säkert till våren också. Tror nästan det är bättre att plantera den då. De jag tagit död på har varit reafynd på hösten och det har inte gått bra. Visst börjar bladen bli hösttrötta och uttorkade. Fast just de här växterna står i en typ våtbädd så de är fortfarande fina. Du kommer säkert älska ’Neptune’ när den etablerat sig.

   Kram, Carina

 • Håller med om bladens betydelse för vad vore växterna utan blad? Ibland måste man påminna sig själv och andra om det. Som Bergenian som så många ogillar-vilka härliga blad, tycker jag!
  Ha det gott!

  • Roligt att fler än jag gillar Bergenia 🙂 De nya hybriderna som har betydligt större blommor är underbara på våren och sen får de ju så fina höstfärger. Kan inte riktigt förstå att de är så ogillade. De förtjänar mycket bättre rykte.

   Carina

 • Fina! Spotty Dotty har jag aldrig sett. Jag är också bladälskare och helst ska de vara silvriga eller rödådrade. Är det städsegrönt är det extra plus. Jag har en vitfläckig hosta (med riktigt stora fläckar) som ingick i ett pris jag fick förra året och då visste jag inte att det skulle bli min favorithosta. Vet du vad det kan vara? Tyvärr kan jag inte skicka med en bild här. Får nog fråga på bloggen.
  Bra inlägg/ Luna

  • Tack Luna! Njae det vågar jag inte gissa på, det finns så många hostor att välja bland 🙂 Men lägg ut en bild så kanske… Det finns en liten söt x Heucherella ’Stoplight’ som har gula blad med rödare mittparti. Den skulle du kanske gilla. Jag tycker om silver och rött – gärna i kombination. Har svårare för gulbladiga och rödbladiga växter tillsammans den lilla spetsmössesläktingen till trots. Förutom lammöron – har du några vackra silverbladiga att tipsa om? Just nu står det still i huvudet för mig.

   Kram, Carina

 • Oj, finns många, varav de flesta är vanliga perenner: ulleternell,. kattfot, malört, silverarv, bergnejlika, purpurklätt, randgräs, perovskia m.m
  Själv är jag svag för rosenplister ’Lamium maculatum’, (vitsilvrig marktäckare med små runda blad och grön ytterkant och rosalila blommor)
  klätterbenved Euonymus f. ’Emerald Gaiety’ städsegrön låg buske och marktäckare
  Silverhavre ’Helictotrichon sempervierens’ städsegrönt dekorativt gräs
  Lilla japanska dvärgpilen ’Hakuro Nishiki’ vit-silver-rosa-grön, på håll ser salixen helt vit ut
  Regnbågsbräken ’Athyrium niponicum’ metalliskt gråvit med rödlila färg ut från nerven

  Kram Luna

 • Jag gillar också blad och kombinationer av olika bladverk, men lyckas inte så bra med att låta bladen få tala själv i trädgården. Så småningom övermannas jag alltid av lusten att stoppa dit något blommande i alla fall, och jag har väl efterhand accepterat att jag är en blommig person som får nöja sig med att beundra bladkompositioner hos andra!
  Kram Elin

 • Här har du en bladälskare till. Hostor av olika slag är ett måste. Cyklamen ’Silver Leaf’ är otroligt vacker. Men fungerar cyklamen hos dig? Jag har inte ens tänkt tanken på att försöka men blev ju sugen när jag ser din bild. Vid min damm har jag ett gräs som liknar ditt. Det står vackert hela vintern, eller rättare sagt, skulle kunna stå vackert hela vintern om inte rådjuren kom in och åt upp det. Dom brukar äta ända ner och sedan tar det till slutet av juli innan det vuxit till sig igen. I år ska jag pröva med att sätta nät över.

  Önskar dig en fin vecka!

  Keam Anita

 • Härliga bladverk du bjuder på! Var in på din flik Växtöverskott till salu, men kom inte vidare. Du kanske inte lagt till något än? Det lät intressant:))
  Ha en bra dag!

 • Vackra blad. Nu grävt upp sjuka och smittade hostor, så nu gapar platsen under äppelträdet rätt så tom. Gräset med vita kanter, så fint! (Vore kul att jämföra den med den japanska starren – Carex morrowii – som finns här.) Den ljusgula vädden har betraktats och åtråtts där på Fyra Årstiders Park. Nu har jag en planta i min ägo (nej, hade inte med spade och grävde upp, ha ha). Nyss plockat frön från den, hoppas på flerfaldigande. (Om – mot förmodan – din frösådd inte lyckas, hojta, så kanske jag kan hjälpa till.)
  kram
  /Katarina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.