En del av kinesiska muren

En dagsutflykt till Kinesiska muren

Kinesiska murenKinesiska muren är ju bara ett måste. De flesta som besöker kinesiska muren åker till den del man når från Beijing. Efter lite funderande och snällt erbjudande från vår kollega så valde vi att ta oss till Huangyaguan or Huangya Pass som är den del av muren som ligger nära Tianjin, ca 12 mil en väg. Vi åkte dit första helgen efter det som kineserna kallas ’Golden week’. Det är helt enkelt deras stora semestervecka och i stort sett alla har semester samtidigt. Även om det är en del besökare i bilderna så poängterade Gang flera gånger hur lite folk det var. Och eftersom det var väldigt varmt så var det skönt att det åtminstone inte var så mycket folk.

Jag var hiskeligt trött, astman kass så jag släppte mina kollegor som gick före. Indirekt hade jag sällskap av en grupp ungdomar och när dem skrikande började beklaga sig över hur fruktansvärt jobbigt det var och hur dem inte orkade längre… då vaknade tävlingsinstinkten i mig. Så jag kom en bra bit upp innan vi möttes igen.

I bilen längs vägen passerade vi mängder av odlingar. På själva området, utanför muren verkade det som man hade nästan som en kolonilott där man odlade olika fruktträd. Såg massor av valnötsträd och efter en stund landade 25-öringen. Dem heter ju faktiskt Juglans mandshurica , Manshurisk valnöloch manshurien är en del av Kina. Utanför ingången fanns en liten marknad med alla upptänkliga former av torkade frukter, nötter, svamp och nog egentligen vad som som går att torka. Jag ville fota en silverhårig söt liten gumma men det var ett stort kroppsligt nej. Efteråt ångrade jag att jag inte köpslog med henne. Jag handlar, du poserar…

Smogen var närvarande här också som ni ser. Det är tydligen bara rejäla regn som tvättar bort den, åtminstone tillfälligt. Men det kändes förunderligt att få två veckor i slutet av oktober med ljuvligt sommarväder smog eller ej. Vill du läsa mer om den här delen av kinesiska muren? Klicka här för mer

Nu har jag bara en liten bildsnutt kvar. När vi kom tillbaks till Tianjin släppte vår kollega av oss vid den ’traditionella gatan’ med dess handel…

namnteckning_medium

 

7 Kommentarer

 1. Kristinas oas den 20 januari, 2016 kl 19:05

  Intressant att få följa med på promenad, hur gick det, köpte du några valnötter?
  Kram Kristina

  • Carina den 21 januari, 2016 kl 08:40

   Nej det blev bara en sharonfrukt. Hade inte tillgång till nötknäppare och äter egentligen mest nötter hemma där jag har medicin utifall att. Men ett litet träd… det hade varit kul.

   Kram, Carina

 2. Laila den 20 januari, 2016 kl 19:31

  En resa till Kina står på min önskelista! Och muren får man väl inte missa då? Vad det värt ”besväret”s att resa de extra milen?
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 21 januari, 2016 kl 08:43

   Det är absolut värt besväret. Även om jag bara delvis kan få känslan av hur det var att vakta på den tiden så är det ändå en av världens mest imponerande sevärdheter. Vi kom väldigt smidigt undan. Bil som hämtade oss vid dörren och en kollega som inte ville ha betalt. Ska man ta en utflykt från Beijing så är det ännu mer tid i bil eller buss och en kostnad runt 1000 sek per person. En annan bra sak – vi fick sett en del av landsbygden och kontrasten mot den moderna storstaden är stor. Landsbygden motsvarade mer min bild av vad Kina egentigen är.

   Carina

 3. Anita den 21 januari, 2016 kl 10:56

  Tack Carina för att vi får följa med på dina Kinaupplevelser. Fantastiska vyer! Men så brant och vilka höga trappsteg det verkar vara. Det gäller att ha både bra kondis och bra knän tror jag. Och om det där var lite folk, undrar då hur det är när det är mycket folk 🙂 Jätteroligt att se och gallerifunktionen fungerar väldigt bra.

  Ha en bra torsdag!

  Kram Anita

 4. Britt den 21 januari, 2016 kl 11:10

  Intressant. Jag hittar inte var vi var då vi besökte Kinesiska muren, men det låg nära Mongoliet och det fanns en linbana, som inte varit igång på bra länge. Den gnisslade och hade sig. Inga turister, men efterhand kom litet folk från Mongoliet och ville sälja broschyrer och hjälpa oss. Det var inte helt lätt att gå på vissa ställen. Vi såg den vanliga delen som turister ser också.
  Vilken resa! / Britt

 5. lunasblogg den 21 januari, 2016 kl 12:53

  Tack för intressanta och lite annorlunda vinklar från Kinesiska muren. Ett osannolikt bygge i makalös terräng, som jag inte besökt dock de andra här.
  Landsbygden i Kina liksom i Japan är mycket mer intressant än i städerna.
  Tack för titten.
  Kram Luna

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.