Samlar inspiration - Eurybia radula och Astilbe 'Vision in Red'

Samlar inspiration och kombinationer

Om när något inte är så genomtänkt som det kan verka

 

Visst vill vi väl alla skapa vackra kombinationer i trädgården och helst ska de dessutom vara otroligt genomtänkta… Eller hur? Så blir det sällan hos mig. Det är oftast en ’happening’ eller två växter jag sätter tillsammans som jag sen kommer på – jamen det blev väl bra…

Här kommer några helt ogenomtänkta som jag gillat de sista dagarna. Ett resultat av var finns det en plats ledig?

Samlar inspiration - Eurybia radula och Astilbe 'Vision in Red'

Astilben heter ’Vision in Red’ och fick en plats jämte en rent röd daglilja. Tack och lov blommar de inte samtidigt. För mig är visionen sant magentafärgad och fungerar fint med den ljust syrenlila astern… I bakgrunden gör sig skogsastern redo att glänsa tillsammans med Miscanthus sin. ’Gracillimus’. Astern ska numera heta Eurybia radula

Samlar inspiration - Eurybia radula och Astilbe 'Vision in Red'

I lunden…

Har två favoriter dykt upp. Den första kombinationen här under pockade på uppmärksamhet häromdagen. En höstanemon som blommar nu och som jag tryckte ner där det fanns plats. Tänk när silveraxet ’Pink Spike’ blommar om ett litet tag. Bakom höstanemonen och silveraxet växer en hängkatsura, Cercidiphyllum japonicum v. magnificum ’Pendula’ och framför en rhododendronkorsning (yakushimanum x rex) x rex som börjar få rejäla blad.Höstanemon och Actaea 'Pink Spike'
Höstanemon och Actaea 'Pink Spike'

På andra sidan gången växer lönnen, Acer negundo ’Flamingo’, en variegerad lönn i grågrönt, vitt och rosa. Det visar sig att den grågröna färgen i bladen passar Zenobian ’Blue Shadow’ alldeles perfekt och att de vita blommorna plockar upp det vita i lönnbladen. Nu hittade jag en varmrosa doftaster ’Rudelsberg’ som faktiskt är genomtänkt placerad här.

Acer negundo 'Flamingo' and Zenobia pulverulenta 'Blue Sky'

Acer negundo ’Flamingo’ tillsammans med Zenobia pulverulenta ’Blue Sky’,  Hosta ’Gold Standard’ och ’Hyacinthina’. Aster novae-angliae ’Rudelsburg’ nedan har fått göra de sällskap. I bakgrunden växer Actaea ’Chocoholic’ som håller sig mörkt svartröd i bladverket hela säsongen

Aster novae-angliae 'Rudelsburg'

Västerut i en pionplantering

En fådd, variegerad Ajuga som jag inte har en aning om vad den heter. Är lätt kluven till släktet på det hela taget. Visst täcker de jorden men är lite för låga för att fungera helt 100:a. Dessutom är det ett evigt rensande för den ger sig snabbt iväg. Men här och nu är den en fantastisk bakgrund till blomställningen hos Hosta ’Cherry Berry’. Hostan  blommar i ganska mörkt violett och stänglarna gör skäl för namnet. Så småningom blir frökapslarna lika rödvioletta som blomstänglarna.

Hosta 'Cherry Berry' och namnlös Ajuga

Nu sparar jag bilder och samlar inspiration över sånt som tilltalar mig alldeles extra. Och jag spar också på namn, roliga namn som dyker upp i huv’et för nya planteringar 🙂

22 Kommentarer

 1. Anja den 3 augusti, 2017 kl 09:07

  Ja, riktigt snygga kombon. Men, jag är inte riktigt övertygad om att de ”innerst inne” ha bara ”blivit så” utan jag tror att det finns en medfödd känsla bakom.
  Den där brokbladiga revsugan är väldigt fin, men som med allt -helst på rätt ställe, där det invasiva blir till en fördel.
  F. ö. tror jag att den heter Ajuga reptans ’Burgundy Glow’ – kolla i Google.

  Var det du Carina som lämnade en kommentar hos mig där du undrade om man kan lita på SKUD även i internationella sammanhang? Vet inte vad som hände men jag lyckades inte publicera din kommentar. Fick till svar att den är publicerad, men nix. Hann läsa den dock snabbt innan den försvann. Men eftersom jag inte är säker på att det är du, så är du kanske snäll och kollar svaret i min blogg.

  Ha det riktigt gott!
  /Anja

  • Carina den 3 augusti, 2017 kl 09:15

   Tack Anja! Jo jag tror det finns någon omedveten tanke alltsom oftast. Även fast jag aldrig sitter och skapar en tänkt rabatt vid skrivbordet.

   Ska kolla namnet på revsugan. Jag sätter spaden i kanten med jämna mellanrum när den vill se sig ut på egna äventyr 🙂

   Det var jag som funderade kring SKUD och jag har skrivit om frågan igen… ..kommer på att jag glömde läsa ditt svar. Gör om gör rätt 🙂

   Tack detsamma! Carina

 2. Susie på Stjärnarve... den 3 augusti, 2017 kl 09:42

  Visst är det rätt namn på revsugan, har haft en sån – men numera växer den inte längre i rabatten där jag tänkt det utan i diket utanför! Inte SÅ snyggt i gräset!!
  Det där med att placea växter så det blir snygga kombon gjorde jag när vi flyttade hit för 15 år sen. Det märks dock inte längre eftersom jag satt växter där det funnits plats. Numera har jag dock inte många perenner kvar eftersom jag fick ”långrabatten” uppgrävd av mina trädgårdsvänner och perennerna borttagna. I dom andra rabatterna har perennerna mer eller mindre kvävts av ogräs eller av dom mer kraftfulla grannarna, så det börjar bli lite tråkigt…..men jag blev inspirerad och ska leta efter vackra kombinationer!
  KRAM
  Susie

  • Carina den 3 augusti, 2017 kl 16:56

   Det var ju kul att du fick inspiration 🙂

   Ha det gott! Carina

 3. Marit Sønstebø den 3 augusti, 2017 kl 14:44

  Vakre fargekombinasjoner hos deg! Acer n. Flamingo er så fin, og passer så godt til veldig mange planter. Jeg er så glad i den 🙂
  Flott farge på Actaea også. Den navnesorten har jeg ikke sett her.
  Det er riktig navn på den Ajuga ’Burgundy Glow’. Jeg kjøpte den i fjor på nytt , for den har ikke likt seg her før. Men nå har jeg fått den til. Fortetrekker den fremfor den vanlige Ajuga. Den er et forderdelig ugress her.

  Klem, Marit

  • Carina den 3 augusti, 2017 kl 16:59

   Såg det i din trädgård… ..så nu har jag tagit fler sticklingar och så småningom kan det bli fler kombinationer. Den här ajugan har växt hos mig några år nu men det var först förra året jag behövde börja begränsa den. Faktum är att den skulla passa bra med lönnen den också 🙂

   Kram, Carina

 4. Helene; Trädgård i Torslanda den 3 augusti, 2017 kl 15:41

  Mycket fint. Det är ju en stor del av nöjet att fundera på hur det kan blir med olika kombinationer. Det finns säkert alltid med i bakhuvudet. Och blir det inte bra kan man ju flytta dem….. det har du ju provat med stor framgång.
  //Helene

  • Carina den 3 augusti, 2017 kl 17:01

   Haha… jovisst är det så. Flyttas om gör det ganska ofta här. Det är säkert så att det finns i bakhuvudet allt som oftast. Det är nog mest när jag har mycket att plantera som det ’bara’ åker ner där det finns ledig jord.

   Ha det gott! Carina

 5. Karsten F den 3 augusti, 2017 kl 19:13

  Hej Carina

  Vackra kombinationer!
  Det lättaste sättet att få svaret på hur en kombination fungerar är ju att prova!
  Och ofta blir det ganska bra, eller leder till något som blir ännu bättre:)

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 4 augusti, 2017 kl 08:31

   Helt sant:) Fast det tar ganska lång tid – åtminstone 2 år med hostor oftast 3 – innan jag ser resultatet. Så jag brukar försöka dokumentera det jag gillar och sen planera utifrån det när jag ska skapa nytt. Ibland går jag runt och samlar blommor och blad, fotar det som känns bra.

   Ha det gott! Carina

 6. Frk.Anemone / Ulla den 3 augusti, 2017 kl 19:35

  Dejlige kombinationer – som du selv skriver, så er det jo somme tider tilfældigt hvordan man lige får plantet og i mange tilfælde bliver resultatet bare skønt.

  Jeg kan så godt lide din sølvlys, som vi kalder den på dansk (silveraxet). Jeg har også to forskellige af dem.
  God aften til dig.

  • Carina den 4 augusti, 2017 kl 08:29

   Visst är de vackra 🙂 Men allra mest älskar jag de där stilla höstdagarna när de börjat blomma och doften lägger sig över trädgården.

   Höstanemonen just där var en tillfällighet men jag tycker väldigt mycket om resulatet.

   Ha det gott! Carina

 7. Sabelhagens olivlund den 3 augusti, 2017 kl 20:56

  Så snyggt med anemon ihop med Pink Spike. Undra om jag ska prova anemoner här på landet, jag fick dem aldrig att trivas i huset, men här är det torrare. Tycker de är så jättefina.
  Kram Maria

  • Carina den 4 augusti, 2017 kl 08:27

   Det kostar ju inget att testa 🙂 De i bilden står i en våtbädd och verkar trivas fantastiskt. Silveraxet vill ha mycket fukt men ändå väldränerat. Det som är med höstanemoner är att jag lyckas bara om jag vårplanterar, alla gånger jag prövat på hösten när de ofta säljs i blom så har de stendött.

   Kram, Carina

 8. Laila den 5 augusti, 2017 kl 09:32

  Instämmer med Anja – så fint blir det inte utan en säker blick och uppövad känsla!
  Måste jaga rätt på sådan där variegerad ajuga, den skulle gärna få bre ut sig på strategiska ställen här och utgöra doakör till soloartister med bluestoner!
  Kram, Laila

  • Carina den 9 augusti, 2017 kl 09:17

   Å men tack Laila! Kanske är det så… Jag har läst mycket om form och färg, hållit på med växter länge… Ajugan är fantastisk som doakör 🙂

   Kram, Carina

 9. Monne den 5 augusti, 2017 kl 12:58

  Har av egen erfarenhet upptäckt att det oftast blir vackrare kombinationer om jag inte tänker för mycket 😉 Fast ibland blir det katastrof ändå 🙂 Gillar dina kombos i alla fall genomtänkta eller inte. Ha det gott/Monne

  • Carina den 9 augusti, 2017 kl 09:21

   Tack! Haha… jo när jag börjar tänka så tar det mycket koncentration och jag blir väldigt fort väldigt trött. Det bästa är om jag tänkt till innan och i mindre sjok.

   Tack detsamma! Carina

 10. Merja den 7 augusti, 2017 kl 07:56

  Tänker mig alltid att jag ska få till det med färger och bladformer, men oftast slutar det med att jag bara gräver ner där det finns plats…Första bilden blev en favorit med de fina bladformerna. Fint med Aster och Astilbe ihop.
  Min variegerad Ajuga måste jag kolla om den finns kvar…tyckte aldrig den kom igång och växa.
  Ha det gott!

  • Carina den 9 augusti, 2017 kl 09:23

   Tack! Jag gillar den lilla flocken hos astern tillsammans med astilbens spira och färgerna fungerar också bra i mina ögon. Jag har en annan ajuga jag alltid behöver kolla, den sprider sig väldigt långsamt 🙂

   Tack detsamma! Carina

 11. Rost och rädisor den 8 augusti, 2017 kl 08:10

  Ibland är slumpen en god hjälp, men jag tror också på att erfarenheten finns där i bakgrunden även om man inte just sätter sig ner och ritar planteringen. Rosa och mörkrött är en favoritkombo.
  Allt gott
  /Anette

 12. Carina den 9 augusti, 2017 kl 09:25

  Så är det nog… Jag har läst mycket om form och färg genom åren. Någon enstaka gång har jag ritat. Men oftast försöker jag tänka ut och bestämma innan… När jag går runt och försöker optimera tar det så himla mycket energi. Den kombinationen älskar jag också, lägger gärna till lite silvriga blad också 🙂

  Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.