Sjuka tujor; om Kabatina thujae

Kabatina en svampsjukdom hos thujor

Äntligen kom jag ihåg att leta information om vad som drabbat min drygt 30 meter långa tujahäck. Thuja occidentalis ’Smaragd’ som jag planterade 2004 har bitvis utvecklat  små bruna fläckar som sakta ökar. Och nej, det är inte frystorkning… ..utan en svampsjukdom; Kabatina thujae.

Jag ville ha en smal, tät, hög och riktigt grön häck. En häck som jag kunde plantera så nära gränsen som möjligt. Ett annat krav var att  den inte skulle behöva klippas på bredden. Tomtgränsen ligger i sydväst och sydvästan ligger nästan alltid på här. Hög ville jag ha den för att minimera insynen ner på min tomt. Och fräscht grön för den skulle fungera som fond för den långa perennrabatten som löper längs hela dess längd. ValdeThuja occidentalis ’Smaragd’ – det blev rätt självklart till slut. Jag har varit och är väldigt nöjd, den har varit precis alla de där sakerna. En sensommar när Echinacea ’Virgin’ lyste upp skuggan med sina vita strålblommor och en grön mitt som  precis fångade häckens färg kände jag aahhh….

Allt var väl men…

Men så började jag se såna här fläckar för kanske 4-5 år sedan. Jag har sett hur en häck jag passerar ofta angreps på samma sätt och hela plantor dog…. Men den häcken har repat sig utan att de egentligen har gjort något.

Kabatina eller som här Kabatina thujae är en svampsjukdom. SLU har skrivit ett faktablad som jag citerar från.

Svampen infekterar troligen först enstaka barr i ”fuktiga positioner” på undersidan av skotten. Från dessa antas svampen växa vidare och döda skotten. På de döda skotten uppträder svampens elliptiska, 1-2 mm stora fruktkroppar (acervuli).

Svampen växer i relativt låga temperaturer under milda och fuktiga perioder på hösten, vintern och våren. I regel stannar ett angrepp upp vid övergången till 2-årig vävnad…

..Kabatina thujae angriper framförallt Thuja occidentalis Chamaecyparis nootkatensis och C. lawsoniana

Som vanligt kring svamp- och virussjukdomar så är det klippa och bränna som gäller förutom det som skrivs ovan om vattning.

Jag har haft en tanke om att sticka nya plantor eftersom jag gillar egenskaperna hos ’Smaragd’. Den förökas bäst med toppsticklingar som tas i mars, topparna några meter upp är helt friska. Nu vet jag inte hur jag ska göra men jag får ju bestämma mig snart.

5 Kommentarer

 1. annamariaelle den 3 april, 2014 kl 08:11

  Usch vad tråkigt det är med alla sjukdomar på växterna. Jag hoppas att din häck ska klara sig, Smaragd är verkligen jättefin!

  • Carina den 3 april, 2014 kl 08:21

   Håller med dig! Tack och lov är det här inte dödligt utan hanterbart men med lite pyssel. Synd att Smaragd och Brabant tillhör den art som drabbas mest.

 2. Marit den 3 april, 2014 kl 08:26

  Så trist at din fine hekk har fått soppsykdom! Jeg har akkurat samme hekk her, og håper at jeg slipper å få det på min. Jeg har nok ca 25 meter med hekk, og de begynner å bli store. Håper du kan bruke toppstiklinger, men det tar jo endel år før de blir store. Det er nok det fuktige klimaet vi har fått i de siste årene som er skyld i alle disse soppsykdommene som planter får 🙁

  Klem Marit

  • Carina den 3 april, 2014 kl 08:34

   Ja tror som du Marit. Fuktiga höstar har gjort det värre har jag märkt. Det är tydligt att det bara är nertill där vinden inte kommer åt på samma sätt pga att grannens tomt ligger betydligt högre. Tror också att om jag håller fritt så luften cirkulerar nertill så blir det bättre. Jorden är rätt våt här pga inga grannar har några dagvattenanslutningar. Det är egentligen inget problem pga lutningen. Men gör kanske att klimatet för svamp blir gynnsamt.

   Kram, Carina

 3. Kristinas oas den 3 april, 2014 kl 17:27

  Men fy vad trist. Okej, inte dödligt som du skriver, men det är ju sådant här som är så tråkigt att lägga trädgårdstid på. Hoppas du kan minimera angreppen framöver.
  Kram Kristina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.