Blommig fredag; om måttfullhet

Dödssynderna en efter en

En efter en dyker de 7 dygderna upp som teman i blommig fredag

De sju dygderna går tillbaka på en vida läst och uppskattad dikt av 400-talspoeten Aurelius Clemens PrudentiusPsychomachia, som beskriver kampen mellan gott och ont.

Källa; Wikipedia

BokskogMåttfull, måttfullhet är väl inte den dygd jag är mest bekväm med eller känd för. Att utöva självkontroll, är inte en av mina utmärkande egenskaper om jag ska va ärlig. För nu pratar vi trädgård och växter….

Dygdernas motsatser finns bland dödssynderna. Motsatsen är frosseri (lat. gula).  Att bekänna sig till en dödssynd känns inte bra ens i modern tid. Men lugnar mig när jag läser; historia och orsaker till frosseri… ..slutsatsen att samhället i stort idag ägnar sig åt frosseri gör att jag känner mig rätt vanlig, liksom lagom. Lagom – detta underbara oförklarliga ord. Det är väl mest temat för bristen på min måttfullhet som i så fall är ovanligt. Thomas av Aquino angav 5 sätt för frosseri och alla är relaterade till mat.

20120503_Växter_0233_Anemone-nemorosasyndfullt frossande: äta för dyrbart, äta för mycket, äta för ivrigt, äta läcker mat, äta alltför snart

Om jag byter ut ’äta’ mot köpa och ’mat’ mot växter så är jag en frossare. En nöjd sådan också för den delen. Jag mår bra och har ingen direkt strävan efter att vara varken lagom eller vanlig.. Synonymerna till frosseri blir när jag tänker på trädgården enbart positiva; vällevnad, överflöd, överdåd, slöseri. Klart jag vill slösa med pioner, vårlökar och vackra blad. Att ge växterna vällevnad så blomning och fruktsättning blir överdådig. Och om jag vänder på tanken och frossar i många av varje sort så blir ju planteringen måttfull! Är rätt måttfull i val av färger.

20120521_Växter_0085_Epimedium 20120521_Växter_0078_Cornus-cousa

20120518_Växter_0004_Trillium-grandiflorum

Måttfull när jag rensar…

Stenpartier och alpiner har jag väldigt lite av. En del andra växtslag och sommarblommor också. Snittet blir helt enkelt lagom måttfullt! För att behålla snittet just där så har jag avstått från att anmäla mig till Peter Korns nördlördag och jag ska INTE åka till Gerben Tjerdsmaas marknad på Råda säteri trots celebert besök från välsorterade holländska plantskolan!

20120523_Växter_0067_Muscari-armeniacum-'Fantasy-Creation'20120520_Växter_0059_Muscari20120520_Växter_0232_Muscari-armeniacum-'Peppermint'

Fler tolkningar av ’måttfullhet’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en riktigt skön helg!  /Carina0 thoughts on “Blommig fredag; om måttfullhet”

 • Fantastiskt inlägg! Just nu vill jag vandra längs stigen i den översta bilden, in bland vitsipporna. När man ser en backe som lyser helt vit blir man glad att våra vänner Anemone nemorosa inte bryr sig om det där med måttfullhet. Det är skönt att se hur dom väller fram som en allt kraftigare, skummande vårflod varje ny vår.

  Kram Anita

  • Tack! Mmm… jag har också en förkärlek för stigar som försvinner bak en krök som ’bara’ måste undersökas. Ibland måste jag stoppa mig själv 🙂 Att få göra det i skogens vårlund fylld med sippor är bara ljuvligt.

   Hoppas nu makrot kommer från verkstan så får jag hitta ett sätt att ta mig ut där… kanske kan bli lite måttfullt långt på kryckor 😉

   Kram, Carina

 • I trädgården behöver man inte vara måttfull. Roligt att läsa ditt inlägg. Litet mer än blommor. Trevlig helg!

  • Tack Britt, roligt att höra!

   Måttfull i ordets sanna bemärkelse insåg jag direkt att jag inte är. Vet inte ens om det är ett bra ord längre.. Eller så är vårt egna lagom den mera moderna varianten. Kanske vänder jag mig mest mot sammanhanget det använts i…

   Tack detsamma!

 • Vilka underbara bilder. Och tillika en väldigt fin tolkning på temat. Tänkvärt!
  Jag tycker själv det är svårt att vara måttfull när det kommer till trädgård. Frossar nog också i inköp emellanåt. Men vaddå. Någon last måste man väl få ha?!

 • Ja, det där med måttfullhet, det är knepigt. Kanske är det pekpinnen som stör mig. Någon annans pekpinne som dömer, och kanske hindrar, lust och lekfullhet. Liksom. Föredrar ett lagom som inkluderar variationer, ditt lagom är kanske inte mitt.
  Tack för ett intressant inlägg och bilderna är underbara!
  Kram
  Katarina

  • Ler gott när jag läser… för det var det jag tänkte efter jag läste hos dig. Måttfullt är nån annans måttstock. Lagom är det som är lagom bra och mycket för mig.

   Tack!!

   Kram, Carina

 • Intressant inlägg och helt fantastiska foton!
  Ha en skön söndag – här lyser solen, och jag borde vara inne och städa, men väljer hellre utelivet.
  Hälsn
  AnnA

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.