luktpioner - Paeonia lactiflora 'Angel Cheeks'

Sista pionfrossan i år

Änglakinder, godishjärtan och en och annan fröken

 

Det är av sådant som pionrabatterna byggs – änglakinder och godishjärtan. Har väntat på de länge nu. Vi kände inte varann sedan tidigare. Så klart har jag sett bilder, dragits till det ljust, varma och rosa fluffet men en egen bekantskap live… Det har jag väntat på. Madamer och Monsieur’s är också med och gör pionlanden. Det  finns klara trender bland namn och bland de äldre pionerna finns många damer och herrar. ’Madamer’, på franska ett ord för dam? På svenska blev madame synonymt med ett rekorderligt fruntimmer, typ tvättmadam. Att njuta nyutslagna knoppar av pioner mot slutet av juli är ovanligt, för mig unikt. En kombination av lägre temperaturer och nysatta pioner gör att det fortfarande blommar och doftar hos mig i Göteborgstrakten. Faktum är att häromdagen hade en av de nya inte ens börjat öppna knopparna. Passande nog heter den ’Klehm’s Pink Unknown’.

De vita jag beställde i höstas planterade jag i den ljusa skuggan i utkanten av lunden i en plantering som får heta ’Månskensdröm’. Det lyser där inne i skuggan som av vita och limegula månar även mitt på dagen. Damen nedan är ’Amalia Olsen’ ett namn som känns praktiskt, jordnära och liksom nära. En helt vit, dubbel och sen pion på stadiga stjälkar. Hon har sällskap av…

Paeonia lactiflora 'Amalia Olsen'

 

..’Fringed Ivory’ med synliga gula ståndare mellan kronbladen. En pion som också ska vara stadig och egentligen klara sig utan stöd.

 

Paeoni lactiflora 'Honey Gold'

 

De här två vita har sällskap av ’Honey Gold’ och ’White Innocence’ nedan. ’Honey Gold’ verkar jag ha glömt att fota. Tycker det är häftigt att alla 4 nysatta pionerna har blommat med flera blommor. White Innocence var verkligen så läcker i verkligheten som jag anat från bilder och redan i år huvudet högre än sina grannar. Tyvärr tokmissade jag skärpan.

 

Paeonia 'White Innocence'

Paeonia 'White Innocence'

 

Den andra nya pionplanteringen fylldes med rosa drömmar i enkelt, halvfyllt och dubbelt utseende. ’Rosa tyll’ – tänker mig en upp-och-ner-vänd tyllkjol – blev namnet på planteringen en ruffig höstdag när jag fixade bland mina noteringar. Men ’Rosa drömmar’ skulle passa lika bra. Även här har de nya pionerna från pionsällskapet blommat. Två valde att vila men det var ynkliga, vårköpta rötter från annat ställe. ’Candy Hearts’ – mjukt varmrosa fluff med inslag av hallonsylt och aningar av gula ståndare i botten, precis som jag vill de ska vara. Blomman ser mer ut som en kanelbulle från sidan, lite toppig alltså.

Paeonia lactiflora 'Candy Hearts'

Paeonia lactiflora 'Candy Hearts'

 

3 bilder av samma? Nej bara nästan identiskt lika. ’Angel Cheeks’ nedan är mera skålformad när jag tittar in i blomman. Sen är det första säsongen och det har varit en kall vår så nästa säsong kan de olikna varann… Vad finns det för argument för att köpa en i stort sett likadan? Tänker på trädgårdsbesökaren som introducerades till en mycket speciell Hosta av trädgårdsägaren. Besökaren svarar spontant – en sån har jag hemma! Den trädgården behövde bara en enda Hosta… ..ja då behöver jag kanske ha ett för argument för mångfald. Kärlek och more-is-more är mina argument.

 

Paeonia lactiflora 'Angel Cheeks'

 

 

Ännu en dam, ’Mrs FD Roosevelt’, i ljusaste babyrosa. Väntade och väntade men blomman öppnade sig inte riktigt.

 

Paeonia lactiflora 'Mrs FD Roosevelt'

 

En helt förbisedd skönhet som dolt sitt inre. Den har funnits i mammas rabatt i många år. Jag har tänkt – ja,jaa en rosa pion. Hur har jag missat den jämna blomman, den vackra färgen och de underbara märkena i samma kulör fast mera mättat rosa? Den blommade väldigt sent trots att den är etablerad och står mot en riktigt solgassad sydsida. En okänd skönhet som jag föll pladask för.

 

Paeonia lactiflora Färdsle sen

 

Och med more-is-more metoden så finns det plats för många och stora pionbuketter. Jag har alltid varit allergisk men vaccinerades som ung och slapp sen mediciner i många år. Nu är allergin värre och jag ska börja en ny vaccineringsomgång i augusti. I sommar har jag klarat av att ha doftpioner inne, de har ju oftast inget pollen att reagera på.. Vardagslyx är en riktigt hög bukett med 10 sorters doftpioner.

pionbukett

 

De här sorterna som blommat otroligt sent får summera och sy ihop pionfrossan för i år, åtminstone när det gäller bilder av själva blomningen. Det har blommat från 25:e maj och 2 månader framåt. Jag tittar på bladen och ser att det finns en del att önska så kanske ett inlägg om hur jag håller de friska? Det är nu i höst jag kan lägga grunden för nästa säsong. Och sen har jag ju ett behov av stöd. Inte av mig utan av de äldre pionsorterna. Så att svetsa lite i vinter är nog en idé. Det visade sig att det, naturligtvis, fanns en mojäng för att böja rundjärn i verkstaden… Själv är bäste dräng som di gamle sa!

Pionerna som blommade i början av juli kan du se i galleriet nedan.

Idag är det beställt regnväder utanför fönstret. Jag har känt behov av en städdag även inne där dammtussarna ligger staplade på hög. Det regnar lagom och det blir två flugor i ett: städat och vattnat 🙂

 

 Ta vara på tiden!

logga_rosaline

 

 

 

 

 

10 Kommentarer

 1. Marit den 21 juli, 2015 kl 11:06

  Vakre peoner du har! Likte så godt den ’Angel’s Cheeks’. Utrolig flott peonbukett du har! Det er hverdagsluksus ja 🙂
  Håper det blir bedre med allergien din etter vaksineringen. Jeg har ikke allergi, og er veldig glad for det. Det regner her også, og jeg skal også støvsuge for det behøves .. . 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 21 juli, 2015 kl 11:42

   Tack! Ja den och Candy Hearts var väldigt vackra 🙂 Jag håller fortfarande på och skjuter upp dammsugningen. Men har börjat förbereda lite.

   Kram, Carina

 2. Britt den 21 juli, 2015 kl 11:29

  Vilken pionfrossa! Men ingen gul? En del är väldigt begeistrade i de gula, men för mig är pioner rosa. Vad roligt att de blommar så fint första året. Mina blommar också, fast liggande. De är nog litet lata. / Britt

  • Carina den 21 juli, 2015 kl 11:40

   Jodå det finns gula men de blommar tidigare och fick inte plats den här gången. Jag återkommer också alltid till de rosa – kan bara hålla med. Man kanske ska ha en vilsäng jämte pionerna och passa på när de blommar? 🙂 /Carina

 3. Högagärde den 21 juli, 2015 kl 21:43

  Alla dessa underbara pioner. Så vackra. Tänk att det finns så många olika sorter. Hur många olika har du?

  Elisabeth

  • Carina den 21 juli, 2015 kl 21:47

   Tack Elisabeth! Något 100-tal… ..men då har jag tiggt och bett om delningar, frösått arter från Konnässörsklubbens frölista och så vidare 🙂 Sen bildades det ett pionsällskap och det är farligt men härligt. Kan varmt rekommenderas!

   Carina

 4. Nina Västerplana den 22 juli, 2015 kl 08:12

  Så himla länge som i år har inte pionerna blommat förut! Underbart o jag har flera i kruka som jag ska hitta en plats för i höst….

  • Carina den 22 juli, 2015 kl 08:42

   Det är nog sant att den varit ovanligt lång, inte bara sen 🙂 Så kul att ha pioner att gå och fundera på var dem ska ner medan du gräver. Vi kanske ses när höstens beställning anländer till Mariestad.

 5. Mari Eriksson den 9 oktober, 2015 kl 10:20

  Wow tack för detta otroliga inlägg! Så vackert, intressant och mycket pedagogiskt!!! Jag tänkte framåt göra en genomgång av mina pioner och undrar om jag får länka till ditt inlägg. Mina favoriter som jag inte hört om innan är ”Mrs FD Roosevelt” och ’Fringed Ivory’. Allt gott Mari

  • Carina den 10 oktober, 2015 kl 11:50

   Tack, och välkommen hit. Väldigt roligt att du gillade inlägget. Visst får du lov att länka, skicka gärna en blänkare så kan jag få se vilka pioner som du har.
   /Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.