Rensat var det här

Nästan före och absolut efter

 

20150712_0015_weedDå var då och nu är nu. Bilderna är nästan före och absolut efter. Fast nu är läget omvänt och det känns som jag ligger före och ogräsen efter. Jag har rensat, grävt, rensat och grävt igen. Tagit mig igenom de äldsta bäddarna där jag satte ner växterna i rader på åkern från början. Under tiden har jag tänkt på morfar, ryggont och latmask. Hans populärtes om man klagade på ryggont var att latmasken satt in. Jag har testat ryggen grundligt i några dagar Det fanns ingen latmask. Men för att göra det hela mer komplicerat så rensade jag efter att alla gräs, maskrosor mm har fröat. Varför göra det lätt för sig?

Det händer något när jag börjar och själen försvinner in i ett ’flow’. Jag kan komma på så småningom att klockan nog är mycket, antagligen borde jag ätit lite… ..men jag ska bara först. Bilden ljuger lite för i vanlig ordning fotade jag först när jag behövde ta en paus. Och precis där jag gick och stog såg det ut så här….

 

weeding

 

Men när jag tog några steg åt höger och vände mig om så syntes det inte ens att jag börjat rensa i andra ändan.  Då såg det ut precis som i översta bilden. En utmaning i sig. Rensandet är ok. Det är en skottkärreförare jag behöver. Inga särskilda krav eller kompetenser behövs. Mellan varven kan en solstol och svalkande dryck erbjudas. Bara jag slipper tömma eländet själv. Därför ser det ofta ut så här runt mig

weed

 

I bästa fall har jag hämtat skottkärran eller en ogräskorg men lika ofta så blir det höger som jag ska ta bort sen. Skottkärran finns faktiskt där inunder. Man kan ju tänka… ..hur svårt kan det vara? Det är säkert inte svårt alls. Det går ju snabbt och lätt när jag gör det. Det är bara tanken som är motbjudande, högt trappsteg och allt det där.

 

20150712_0027_weeding

 

Jag är helt klar med den här delen nu. Och jag har börjat ta itu med nästa ända. Behöver mer utrymme för jag hittar bara fler och fler växter, mer och mer behöver delas, fler och fler frön behöver sättas ut på friland.Mellan varven tar jag en paus och tittar till det andra.

 

20150712_0018_Miscanthus

 

Lika tätt åt andra hållet men här är det mest önskade växter. Jag tror den röda Astilben är ’Fanal’. En växt mamma fick av en väninna för många år sedan. Just omkring här så plockar olika röda upp och bryter av det gröna havet.

 

20150712_0017_Astilbe

 

Den röda trolldruvans bär mognar och eftersom de står ganska soligt är bären djupt röda, Actaea rubra. Från där jag står så ser jag båda och de röda inslagen repeterar.

 

20150712_0022_Actaea-rubra

 

En delikat fingerborgsblomma för dig som gillar detaljer, Namnet är fullständigt tungvrickande – Digitalis ferruginea ssp schischkinii. Den harmonierar och smälter in i det röda och gröna. Maskerar sig och kanske är termen fulsnygg rätt? För insekter är den oemotståndlig.

Digitalis ferruginea ssp schischkinii

 

Det går så sakta framåt och det känns som jag börjar få läget under kontroll. Huset är sålt på RIKTIGT som vi brukar säga. Finns inte så mycket ute att titta på just nu. Så jag rensar vidare och bryter av med några trädgårdsbesök. Sortimentet med träd och buskar har utökats kraftigt.

 Ta vara på här & nu!

logga_rosaline

9 Kommentarer

 1. Sabelhagens olivlund den 19 juli, 2015 kl 07:35

  Vad du jobbar och ligger i. Det kommer bli bra när det är klart.
  Jag gör likadant, tycker det tar emot att plocka upp och lämnar högar efter mig:)
  Jättesnygg fingerborgsblomma.
  Kram Maria

  • Carina den 20 juli, 2015 kl 08:01

   Skönt att höra att fler gör likadant 😉 Det är nog anläggaren i mig som går igång, ser nya möjligheter och börja tänka i projekt. Visst är den läcker trots sin lite anonyma attityd…

   Kram, Carina

 2. Britt den 19 juli, 2015 kl 08:58

  Visst känner man sig nöjd då man är klar, om man nu kan bli det. Egentligen är inte ogräsrensning tråkigt om det inte tagit över helt.
  Vilken fulsnygg digitalis. Supersmå blommor, men de hittas tydligen ändå. Astilbe är fint, inte minst den röda. De är ju så tacksamma och blir så stora – varje år. / Britt

  • Carina den 20 juli, 2015 kl 07:59

   Javisst är den, en läckerbit med många små detaljer. Tycker om Astilbe som har lösare, sirligare blomställningar som den här. Och här på åkern har den verkligen gillat läget så tom bladen är rödare och hela den mycket snyggare.

   Carina

 3. Marit den 19 juli, 2015 kl 09:32

  Så dyktig du er! Når du er ferdig kan du komme hit og rense et bed for meg ;))
  Jeg har et kjempestort bed som er infiltrert av forskjellige ugress. Må nok starte på de neste sommer og spa opp alle sammen 🙁

  Belønningen er jo når en endelig er ferdig!

  Klem, Marit

  • Carina den 20 juli, 2015 kl 07:57

   Tack 🙂 Det är ju en bra idé det där med att åka vidare och hjälpas åt. Har några trädgårdsbekanta en bit härifrån. De har bildat ett ’rallarlag’ som åker runt och hjälper varandra med större projekt. En underbar lösning tänkte jag.

   Visst är det en härlig belöning 🙂

   Kram, Carina

 4. Katarina /En Grön Sida den 20 juli, 2015 kl 07:18

  Rensa, rensa, rensa… Känner igen mig i det där med att komma in i ”flow” och bara fortsätta utan tanke på tid förrän magen kurrar eller något. Bra jobbat!
  Vackra bilder från bäddarna med önskade växter. Det röda och det gröna i samspel med – är det daggkåpor kanske? – det gula som nästan går mot lime. Vackert, vackert! Den röda trolldruvan, så fin! Nyligen skaffat en vit, som ännu står i kruka. Ja och så föll jag – såklart – handlöst för fingerborgsblomman. WOW! Går den att så? Plockar du frön? Har du några frön över? Jo visst tigger jag!!! =o))
  kram
  Katarina

  • Carina den 20 juli, 2015 kl 07:55

   Klart du får frön! Ska försöka komma ihåg att ta vara på för plantorna jag hade i en rabatt här hemma dog vintern efter blomningen 🙂 Trolldruvorna är läckra och jag gillar verkligen den djupröda färgen de fått här. Vita mognar lite längre bort i rabatten. Det limefärgade är vanlig daggkåpa som är dags att klippa nu. Annars får jag ännu ett fröelände.

   Kram, Carina

   • Katarina /En Grön Sida den 20 juli, 2015 kl 08:32

    Toppen, tack! (Ja, och du hojtar om jag har något du önskar…)
    Trolldruva är en ny bekantskap för mig… Ännu en början på en ny vänskap =o))
    kram
    Katarina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.