Austinros 'Leander'

Rosa som i Rosa

Page in english>

Rosa heter Rosen på latin

En del ord triggar minnen av en barnbok. En bok som jag fick läsa nästan varje kväll. Orden låg bekvämt i munnen, antagligen för den var skriven på vers. En inledning har fastnat i huvudet…

Ulmus glabra heter almen på latin…

Den lilla korta strofen har triggat många rubriker här. Det var Majas alfabet som lästes så att rytmen fastnade som en grundslinga där hjärnan omedvetet byter ut orden. Läser rosa och tänker på rosor, som ju inte är en utan många i olika kulörer och nyanser.

Men det var rosa och inte barnböcker vi skulle skriva om i blommig fredag. En tolkning har jag redan i rubriken. Men så värst många rosa rosor har jag inte.  Namnet på färgen rosa kommer från latinets ’Roseus’ som i ett växtnamn visar på att något hos växten är… ..jaja rosa.  Men sen har färgen fått massor av varianter; aprikosrosa, laxrosa, korallrosa, varmrosa, kallrosa, skär… Jag tänker inte ens försöka mig på en förklaring det är bara så den beskrivs ibland. Jag kan direkt säga – jag gillar rosa, alla varianter av rosa. Från ljusa till mörka, från tidiga till sena, från korall till pärlemor. När jag läser årets pionerbjudande för medlemmarna i pionsällskapet så är det med ögon känsliga för rosa…

När rosor eller för den delen en del pioner dansar i vinden är det som att titta på en balettkjol fast upp och ner. Eller varför inte som rosa på bal? Att  se pionernas tyll veckla ut sig och vackert vända ett eller flera lager uppåt är härligt.

 

 

Tulpanerna är bland de första rosa att stolt veckla ut kjolen. ’Marilyn’ är en sen och riktigt läcker liljeblommande. De andra två är köpta som något annat än det dem levererar men rosa – japp.

 

En riktig prima ballerina vågar lyfta på kjolen och visa  benen i hela sin härlighet.

Men så var det ju det här med alla namnvarianter. Kanske är det mest pioner som beskrivs i aprikosrosa, korallrosa, laxrosa, pärlemorrosa, lavendelrosa… Jag har nog sett hur många olika rosa namnvarianter som helst. Visst jag kan förstå behovet.. Det finns många nyanser och visst vill jag som hybridisör få ut just min underbara skapelse och få uppmärksamhet. Jag vet att trots den gemensamma nämnaren, de 4 bokstäverna i rosa, så klarar inte mina ögon av att se de varmrosa nyanserna tillsammans med de kallrosa. Det blir total krock. Det ska bli spännande att se hur allt faller ut i vår. Jag har utsatt mina gamla pioner för en flyttcirkus och beställt nya via pionsällskapet. Delat upp de i en varmrosa och en kallrosa plantering. Nu är frågan; flipp eller flopp? Vet inte om mina ögon kommer hålla med om beskrivningarna.

 

Fast nu går jag runt och kikar efter rosa vårtecken fast jag vet det är tidigt.

 

Fler tolkningar av ’rosa’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en riktigt härlig helg!  /Carina

blommig fredag

26 Kommentarer

 1. Marika den 6 mars, 2015 kl 08:31

  Pioner är en absolut favorit, så läckra.
  Trevlig helg!

 2. Gunilla den 6 mars, 2015 kl 08:54

  Underbara bilder.
  Pioner är en stor favorit.

  Trevlig Helg

 3. Leena den 6 mars, 2015 kl 10:11

  Vilka vackra pioner du har! Den sista i mild aprikosrosa är så fin, sådan skulle man ha …
  Ha en skön helg!

 4. Lotta den 6 mars, 2015 kl 10:18

  Så mycket ögongodis! jag faller pladask för den rosa/vita tulpanen ( den första) vet du vad den heter? Jag har några rosa vårtecken hos mig! Trevlig helg.

 5. Carita Nordén den 6 mars, 2015 kl 10:36

  Vilka fina tulpaner för att inte tala om pionen i knoppstadie. Vad kallar du den färgen , ljust laxrosa? Ha en solig helg. Carita

 6. Sabelhagens olivlund den 6 mars, 2015 kl 12:34

  Många snyggingar hos dig. Kul med lite bakgrundsfakta också. Håller just nu på att kika efter en rosa klematis. Tack för råd om torvblock!
  Ha en mysig helg
  Kram Maria

 7. lunasblogg den 6 mars, 2015 kl 13:15

  Gillar ditt sätt att vidareutveckla texten. Jag förknippar också på ballerinakjolar ihop med många blommor och resonemanget med vilka rosa nyanser som matchar varann. En variant jag inte gillar är laxrosa ihop med cerise. Det såg jag när jag gjorde mitt rosa inlägg. En massa rosa toner gick bort för att matcha sidobilden i collagen.
  Lycka till med din nya pionplantering
  Luna

 8. Meta den 6 mars, 2015 kl 13:52

  vad vore trädgården utan rosa blommor, ganska klen får jag säga.Pioner och rosor är nog de vackraste i rosa. Du har en hel del fina hos dig ser jag. Måste bara fråga om pionen går mot aprikos?? jag är ute efter en sån.
  Ha nu en fin helg
  Kram Meta

 9. Rosor och ruiner den 6 mars, 2015 kl 14:38

  Majas alfabet har jga också läst många gånger, den är vacker och härlig att läsa. Och så brukar jag berätta vilka av växterna vi har i vår trädgård med, det är lite kul. Ljuvliga rosa blommor! Snart är vi där!

  Trevlig helg!
  Gunilla

 10. Catarina Davidsson den 6 mars, 2015 kl 15:09

  Även om jag inte tillhör de rosa fanatikerna, måste jag medge att det är fint.
  Ha de gott. Catarina

 11. Katarina /En Grön Sida den 6 mars, 2015 kl 15:50

  Vackert, vackert! Och pioner som kjolar… jo, kan se det. Ibland ser jag inte det kalla eller varma förrän just i mötet med den andre. Men då syns det och kan få mig att rysa av förfäran. Minns fortfarande en stackars näva som hamnade fel, hu! Pionen som lyser som champagne… Mmmmm.
  kram
  Katarina

 12. annamariaelle den 6 mars, 2015 kl 16:23

  Dina foton är alltid så fina, du är en riktigt duktig fotograf! Tulpanen Marilyn har jag tänkt köpa länge nu men kanske blir det i höst nu när du påmint mig om hur fin den är! Tack och trevlig helg!

 13. Marit den 6 mars, 2015 kl 16:26

  Så vakre bilder! Peonene dine er så fine, og jeg lengter etter å se de i blomst igjen. Den tulipanen ’Marilyn’ plantet jeg i høst, og din ser akkurat sånn som den så ut på bildene når jeg kjøpte den. Gleder meg til å se den også ;)) Vi har mye å glede oss til fremover!

  Ha det godt!

  Klem, Marit

 14. Anette den 6 mars, 2015 kl 18:11

  Det var ett fint urval av rosa du visar, gillar särskilt tulpanerna och pionerna.
  Jag letar efter allt som visar liv i rabatterna nu!
  /Anette

 15. Den Lykkelige Hagen den 6 mars, 2015 kl 18:28

  Tulipanene dine var nydelige! (De andre også forresten:) )

 16. Villroses hage den 6 mars, 2015 kl 20:02

  Ja, det er vanskalig å mislike rosa når de vikler ut kjolen….

 17. Lotta den 7 mars, 2015 kl 08:50

  Rosa, härliga bilder på underbara blommor! Läser och njuter av bilderna och får tröst för att helgen inte blir så varm som utlovat. Skulle vilja se dina pionplanteringar ! Älskar verkligen tulpaner och det kan man inte heller få nog av. Den fina flikiga, en dröm!!

 18. Kristinas oas den 7 mars, 2015 kl 09:51

  Håller med, kalla och varma rosa nyanser vill jag inte heller ha ihop. Blir spännande att se om din pionuppdelning stämmer när de blommar.
  Den laxrosa pionen var så fin, får kolla namnet sedan, ser det inte när jag har mobilen.
  Önskar dig också en fin helg!
  Kram Kristina

 19. Anita den 7 mars, 2015 kl 13:07

  Som vanligt är det en glädje bara att läsa dina texter. Men du glömde gammelrosa 🙂 Skämt åsido, det är märkligt så många rosa nyanser det finns. Och jag gillar liknelsen med balettkjolar, fast upp och ned. Det är ju på pricken precis vad det är. Jag såg på bloggen Klarbäret uttrycket att ”pioner klär i rosa”. Det tyckte jag var fyndigt. Och när jag tittar hos dig så ser jag att det nog är så att de flest blommor faktiskt klär i rosa. Fast så var det ju de där alla rosa nyanserna förstås. Hm. Ska bli spännande att se hos dig hur din flyttcirkus har fallit ut.

  Önskar dig en fin helg!
  Kram Anita

 20. Tittis trädgård den 7 mars, 2015 kl 17:10

  Åh så mycket ögongodis för en vintertrött tant som längtar efter vårblomningen! Många vackra nyanser av rosa har du hittat. Alla lika vackra!
  Trevlig helg/Titti

 21. Mias Trädgård den 7 mars, 2015 kl 17:17

  Men, oh, vilka underbara pioner du visar! Ja, du hade lite samma tolkning som mig med släktet Rosa, vad spännande med Majas alfabet, den hade jag missat! Får väl bli till att införskaffa om vi får barnbarn någon gång… Ha en fin helg! 🙂 Mia

 22. Livet på Brovägen den 7 mars, 2015 kl 19:35

  Underbara växter i Rosa! Trevlig helg /Anita

 23. Sanda Cottage den 7 mars, 2015 kl 19:52

  Den där Skumpa-pionen är helt underbar!
  Have to have 🙂
  Och det är verkligen inget fel på den rodnande flickan heller

  Vackra bilder på vackert rosa nyanser

  Ha det gott!

  //Veronica

 24. Piasofia den 8 mars, 2015 kl 12:27

  Trevligt inlägg! Ja, tänk så många beskrivningar det finns på just rosa. När jag började läsa om Ulmus… väcktes minnen till liv om när jag läste den för mina barn när de var små. Men det var tur att du skrev varifrån raden kom, annars hade jag nog grubblat mig tokig över det.
  Må så gott!

 25. Ruben den 8 mars, 2015 kl 15:08

  Mycket vackert i din rosa kavalkad! Fantastiskt fint foto av tulpanen!

  Ha det gott!
  /Ruben

 26. Piasofia den 9 mars, 2015 kl 11:11

  Trevligt inlägg! Det finns verkligen många sätt att beskriva rosa på. Kul att bli påmind om Ulmus…. Läste Majas böcker för barnen när de var små.
  Må så gott!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.