natur och trädgård i ord och bild

jätteljusgul, trädgårdsfärger #22

Page in english>

Den första gång jag såg dig, det var en junidag

Det vart kärlek och begär direkt! En jätteljusgul, dubbel pion eller lika riktigt en jätte till ljusgul pion. Blomman var enorm, citrongul och dubbel. Plantskolisten drog på munnen och kommenterade att den skulle nog gräva ett djupt hål i plånboken under en lång period. Har för mig att det var astronomiska 2.500 kronor i början av 20-talet. Nä det vart inget hål i plånboken. Jag hittade en enkel jätteljusgul, månskensgul Q-hybrid. Q-hybrider är korsningar mellan 4 olika pionarter. Grova rötter, stora och fräscht gröna blad och mina har enkla blommor tidigt på säsongen. Så småningom hittade jag en liten fröplanta till en ljust gul vildart, P steveniana, som i bilderna ser vitrosa ut för just nu står den i gassande sol som tyvärr inte är snäll mot gula pigment. Lång utvikning om pioner men jag slår gärna ett slag för de enkelblommande arterna och hybriderna som dessutom blommar tidigare än de doftpionerna. Så kan man få en längre pionblomning på köpet. Eftersom våren är på gång så började jag med en ljust gul och ljuvlig iris, en som vill stå lite halvskuggigt i torvblandad jord som inte torkar ut.

Förra veckans träfärgad var förberedd men inte klar när jag på fredagskvällen drogs in i att blanda en linoljefärg och så småningom måla. En förvånad kommentar från dottern – visste inte att du kunde det här. Så det blev träfärgat på riktigt…

Idag är de gula pionerna klart överkomliga, åtminstone en del av dem. Det var jätteljusgul från mig. Mer ser du hos Charlotta med bloggen Charlottas trädgård. 

Önskar dig en riktigt härlig helg och förhoppningsvis vårväder!
Carina


32 thoughts on “jätteljusgul, trädgårdsfärger #22”

 • Wow så mycket vackert och så ljust gult. Pioner är fina i alla färger, men de ovanliga blir ju självklart extra kära.
  Mitt gullregn har egentligen bara blommat så där vackert en gång, förra året. Kanske har det vuxit till sig nu så att jag kan se fram emot varannat-års-blomning? (Eller så tar vi ner det, för alla giftiga fröskidor sedan är ju inte så kul…)

  • Tack Charlotta! Synd om ni tar bort trädet men det kanske behövs om man har småbarn som äter allt som ligger på backen. Mina barn var lite överallt men har aldrig prövat några giftiga växter som jag har rätt många av.

 • Vad du har mycket i rätt färg. Så vackra. Egentligen är inte ljusgul en färg man drömmer om. Men dina bilder får en på andra tankar. / Britt

 • Åhh, nydelige bilder! Sterk gul er jeg ikke så glad i, men den lysegule fagen liker jeg veldig godt 🙂
  Peonene du viser er utrolig vakre!

  Klem, Marit

  • Tack Marit! Tänk den tanken kring gult delar jag. Fast… har börjat svänga en anings på senare år men då får det vara sensommargult.

   Kram, Carina

 • Jag har nu fått definitivt bekräftat vad jag egentligen alltid har vetat. Att jag älskar blekgult. Och precis nu så inträffade något annat fantastiskt. Jag återfick namnet på en av mina pioner. Jag tappade bort namnlappen för flera år sedan. Jag har sökt i minnet men omöjligt kunna komma ihåg namnet. Jag har tänkt att får jag bara se en bild där namnet står … då kommer jag att veta direkt att det är den pionen jag har. Och nu, för en liten stund sedan hände det. Jag fick se den där bilden med namnet som jag gått och väntat på, Paeonia ‘Primevere’. Så var det ju den hette! Tack Carina 🙂 Magnolian ’Elisabeth’ blev jag också förälskad i.

  Önskar dig en fin lördag!

  Kram Anita

  • Jamen det var ju extra kul att kunna ge dig ett namn!! Pioner finns det ju en uppsjö av så att börja leta från scratch är omöjligt tänker jag. Blekgult är vackert, starkgult mera tveksamt 😉 Elisabeth är bra hon har aldrig frusit tillbaka här. En sen frost tar blommor och blad ibland men hon har fått växa i fred och blivit ett vackert litet träd.

   Kram, Carina

 • Så vackert. Ljusgult är faktiskt fint. Jag undrar om jag har en bild på varggapen jag fick av en konstnär jag intervjuade förra våren. De blommar så fint i ljusgult. Var just ute för att kolla en sak och såg att de verkar ha överlevt.

  Kram
  //Linda

  • Tack Linda! Googlade varggap och ser att jag nog sådde den förra vintern. Så jag får väl se här till våren om de gror. Om det nu är rätt frön ibland är det ju tokfel. Den ska nog vara helt perenn och till och med spridningsglad.

   Kram, Carina

 • Dina fina bilder värmer i det kulna vädret. Jag får lite vårkänslor och snart snart så är vi mitt i det! Hoppas du får en trevlig helg! Kram!

 • Jag njuter av dina ljusgula blommor. Så fint du skriver. Det finns en del som jag skriver upp på min lista över önske blommor.
  Ha en fin helg
  kram Meta

  • Det är en bra grej med färgtemana – det dyker upp nya växter till önskelistan. Och det blir så tydligt när just färgen är sammanhållning.

   Kram, Carina

  • Tack Maria! Under narcissen är en svalört som heter Ranunculus ficaria ’Salmon White’ och visst är det en klöver, Trifolium trichomanes. Namnet kommer fram om du ’hoovrar’ över bilden med muspekaren.

   Kram, carina

 • Vi har tur att ha dig, som är en fantastisk växtsamlare, bland oss. Du har så mycket fint och koll på allt. Gul magnolia har jag bara sett på bild, knappt det. Jag skaffade mig en rotbit av Primevere förra året, men har låga förväntningar, den är för fin för att vara livskraftig, tänker jag. Men hoppas förståss att jag har fel. Stor kram.
  Marta

  • Tack Marta men jag tänker att du har väldigt många fina växter själv, och stor kunskap därtill 🙂 Pioner är tuffa så det går säkert bra, bara den hade ögon som kan utvecklas till blad.

   Kram, Carina

 • Nu har jag hittat igen din trädgårdsblogg efter flytten! Underbara vita blommor du fotograferat. Känner att jag längtar lite till våren även om den med sannolikhet är en bit bort här i norr. Jag har också ändrat på min bloggs design nu i dagarna, men inte ännu tagit steget till att vara min egen. Ha en fin söndag Carina!

  • Välkommen Helena! Har sett att du bytt men inte haft möjlighet att titta. Ska göra det senare ikväll och kika på alla härliga bilder.

 • Många härliga gula eller kanske snarare gräddvita nyanser hos dig. De där gula pionerna är ljuvliga. Jag hade en svavelpion som jag hoppades mycket på men den klarade tyvärr inte flytten till Skåne.

  Kram, Karin

  • Tack och kul att du tittade in här 🙂 Tråkigt att den inte klarade flytten. Jag köpte en delning av en riktigt gul från Svenska Pionsällskapet i höstas. Kan rekommendera dem om man gillar pioner.

   Kram, Carina

 • Den ljusgula irisen var underbar, får spana efter den bland höstens lökar. Har en liten gul svavelpion som hittills bara blommat med en blomma, tänk om det kunde bli två i år?
  Önskar dig en fin vecka!
  Kram Kristina

 • Ljuvligt i de ljusgula tonerna! Det finns ju så mycket när man börjar se sig omkring. Till och med pioner 😉 Oj, jag förstår att du inte köpte den där plantan. Har stått och suktat över en blåsippa nån gång på nån trädgårdsmässa…….Ibland måste man bara lägga band på sig:) /Anette

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.