vårgrönska, trädgårdsfärger #23

Page in english>

Det andas vår därute

Förra lördagen när jag gjorde utkastet till det här inlägget så började solen så passande anas utanför. Hela luften kändes ljust gul och glad! Jag vill tacka Charlotta med Charlottas Trädgård för att hon kör de här färgtemana. Det är roligt att se färgsamlingarna, tolkningarna och få många fina tips på växter som kan komplettera just mina egna färgteman. Nu avslutar vi vårens färgteman med vårgrönska.

Grönt är den enda färg jag kan komma på som både blivit verb och substantiv. Vi kan vara gröna, vi äter grönt, naturen grönskar… Vårgrönskan har den bredaste gröna paletten med flest kulörer och nyanser i spektrat. Så småningom växer de ihop och allt blir mer ’bara’ grönt. En sen och solig eftermiddag i veckan tog jag kameran och letade vårgrönska. Det är bara det att det som är just vårgrönska nu är inte särskilt grönt. Det är en färgexplosion som jag tittar på därute. Den gröna vårgrönskan kommer senare i april och maj. Så bakvända exempel på vårgrönska idag 🙂

Iris 'Lady Beatrix Stanley' Våriris, Iris ’Lady Beatrix Stanley’

Cyclamen coum Cyclamen coum

Galanthus nivalis 'Flore Pleno'En häck av dubbla snödroppar, Galanthus nivalis ’Flore Pleno’. Hade förmånen att få lov att gräva på en rivningstomt där man skulle dra en ny vägsträckning.

Crocus tommasinianus Snökrokus, Crocus tommasinianus, är liten sirlig och väldigt tidig. Får den fröa fritt så blir färgnyanserna som en matta i violetta toner

Helleborus En fröplanta jag hittade i en rabatt hos mamma. Det enda bladet som visat sig genom åren har varit som en stor solfjäder men många, smala delblad allt perfekt ordnat. I år blommar den. Det är definitivt en korsning av en art och de vanligaste hybriderna. Jag gillar den!

pionsådd Pionsådden som står i kylen just nu. En vit och fin grodd på våren är också vårgrönska

 

Det var vårgrönska från mig. Mer ser du hos Charlotta med bloggen Charlottas trädgård. Idag ska jag ta itu med tomat- och sommarblomssådd.

Hoppas de där trevliga solarna från väderprognosen visar sig och ger oss ett härligt vårväder i helgen!
Carina

8 Kommentarer

 1. Marika den 7 mars, 2015 kl 10:20

  Underbar vårgrönska även om inte allt är grönt. Ha det gott!

 2. Helena den 7 mars, 2015 kl 14:58

  Underbara vårbilder! Här ligger snön kvar på marken även om jordgubbsplantorna börjat titta fram. Idag snöstorm och 14 m/s. Vår land är avlångt. Ha en fin lördag Carina! 🙂

  • Carina den 11 mars, 2015 kl 16:40

   Tack Helena! Visst är landet avlångt men just nu är jag inte ett dugg avundsjuk på snöstorm och hård vind. Vinden har just mognat här. Såg dina jordgubbsplantor.

 3. Rost och rädisor den 7 mars, 2015 kl 21:08

  Häck av snödroppar och pionskott, vilken ljuvlig grönska!
  Allt gott
  Anette

 4. Ninni den 8 mars, 2015 kl 07:31

  Härliga bilder fulla av vår…..=)

  Kram Ninni

 5. Sanda Cottage den 8 mars, 2015 kl 20:00

  Ja, idag har det verkligen varit vår hos oss i Stockholm. Underbart!
  Dahlian som du frågade namnet på heter Karma Choc 🙂

  //Veronica

 6. Anita den 9 mars, 2015 kl 07:05

  Fast jag kan allt ana grönt i varje bild. Det gröna bär ju upp blommorna. Igår hade vi en härlig vårdag här och jag var ute i ett par timmar och promenerade i skogen och längs sjön. Såg årets första citronfjärilar. Så härligt det låter med en häck av snödroppar. En dröm jag har är att någon gång få åka på en snödroppsresa.

  Ha en fin vecka!

  Kram Anita

  • Carina den 11 mars, 2015 kl 16:38

   Visst finns det där, det gröna 🙂 Men det var först när jag letade efter det jag hade på näthinnan som jag insåg att det kommer sen.. ..i en morrondag längre bort. Jag såg och läste ditt ljuvliga inlägg och gick i dina fotspår, njöt av orden 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.