Pionfrossan fortsätter – del två

…jag pyntar mig i blå kravatt

 

Håller så sakteliga på att ta igen både bland era blogginlägg och bland växterna. ”…jag pyntar mig i blå kravatt” följde mig på ett behagligt sätt genom gårdagen. De följde på en liten melodislinga som jag läste om på Anitas blogg, de 4 blomsterhaven, igår morse.  Både när jag gjorde i ordning bilderna jag tog den 20:e juni och när jag gjorde en provisorisk vattenhåla för mina krukade växter. Kanske vore det trevligare om inte samma truddelutt gick på någon slags random repeat men icke desto mindre en himla vacker sång och behagligt sällskap. Den blå kravatten får irisien stå för. Sen blir det en fortsättning i pionfrossan närmare bestämt del två. Fast en kommentar om omslagsbilden. Även om den högra pionen i bilden är aningens trött här så ser man att ’Vulgar’ är som ett dasslock i blomman. Det var så jag fick syn på just den bland alla frösådder på ett fält. Sällskapet är en dubbel rosa bondpion som sjunger på sista versen och en ’Coral sunset’ som är på väg att slå ut.

 

Iris sibirica 'Roaring Jelly'

Iris sibirica ’Roaring Jelly’ mycket vacker och rejält stor blomma. Irisiarna visar att de har gillat vårens regnande

 

 

Det här blir en återblick, en visit i historien. Tog bilderna midsommardagen men hann inte göra klart de innan englandsresan. Då var det fortfarande ganska svalt. Jag pratade om halvtomma eller halvfulla glas. Det blev ett slags gyllene medel. Har missat några helt men det kommer som bekant en morgondag.

Paeonia steveniana

En underbar vildart, Paeonia steveniana, som jag köpt den från botaniska som. Men namnet diskuteras och jag ska fråga ett par pionexperter.

 

Paeonia lutea 'Mme Louis Henry'

Köttrosa min helt egna färgdefinition. Den enda buskpionen som överlevde flytten, P ’Mme Louis Henry’

 

Paeonia 'Red Charm'

En av de allra vackraste, ibland hållen som DEN vackraste dubbla röda, hybriden ’Red Charm’

 

Paeonia itoh 'Bartzella'

I år blommar itoh-hybriderna, korsningar mellan ört- och vedartade pioner, för första gången. Det här är ’Bartzella’ som är riktigt härligt gul

 

Paeonia itoh 'Old Rose Dandy'

P ’Old Rrose Dandy’ en rosendandy – har han månne en gmmal ros i knapphålet då? Blomman ska blekna men det gjorde den utan mig

 

Paeonia hybr 'Vulgar'

Här är frösådden jag kallar ’Vulgar’ igen. Enorma blommor som behöver relateras till något för det ska synas på riktigt. Det är första gången den blommar sen jag köpte den för flera år sedan. Glad att den fortsätter på samma sätt som när jag valde den.

 

Paeonia hybr. 'Mary Gretchen'

Pionen ’Mary Gretchen’ älskades av bin och blomflugor och mig. Fick en möjlighet att köpa henne till rimligt pris via pionsällskapet i höstas och jag tror det var första gången hon såldes i Europa.

 

Högsommarvärmen har landat hos oss. Doftpionerna slår ut samtidigt och underbart kommer bli kort. Å andra sidan så har många pioner sidoknoppar så det kommer bli ett långsamt farväl. Igår fick pionfrossan följa med hem, jag skar ner av 10 sorters doftpioner och satte de här hemma i vas. När de står i rabatten kan jag tycka rosa som rosa, men när de hamnar jämte varandra i vas så ser jag varma, kalla och bara underbara toner. Sen är jag väldigt glad för jag har länge velat ha en ganska ljust rosa med röda markeringar. Nu stog hon där på åkern. Vet inte om det är den kalla våren men den som växte här i trädgården och som jag tror är en Sarah Bernhardt blommar i rosa och purpur.

 

 

 Ta vara på tiden!

logga_rosaline

7 Kommentarer

 1. Marit den 5 juli, 2015 kl 13:31

  Nydelige peoner du har! Coral Charm er så vakker, og det samme med Itoh hybridene. Jeg har en som snart springer ut for første gang. Gleder meg 🙂

  Nyt det fine været så lenge det varer 🙂

  Klem, Marit

 2. kris den 6 juli, 2015 kl 06:58

  So beautiful! I so like paeonies.

 3. Katarina/En grön sida den 6 juli, 2015 kl 07:44

  Så lustigt! Jag gick också och nynnade på den sången igår… Kanske för att jag lyssnat på Lena Olins sommarprat som ipod och ja, det är väl hennes bror Mats Olin som skrivit denna klassiska sommarsång.

  Vackra pioner du visar! Variationerna verkar vara oändliga och förstår att det är lockande att börja utforska och samla… Att kunna ha i vas, sicken lyx!

  kram
  Katarina

 4. Rost och rädisor den 6 juli, 2015 kl 21:37

  Så många fina pioner. De babyrosa i vaserna urläckra!
  Allt gott
  Anette

 5. Kristinas oas den 9 juli, 2015 kl 11:44

  Wow, ’Vulgar’ är helt klart speciell med de otroliga blommorna. Kan inte låta bli att tycka den är häftig. Hoppas du hade det bra på resan.
  Kram Kristina

 6. Rost och rädisor den 13 juli, 2015 kl 14:18

  Du undrade hur jag gödslar med guldvatten… Grönsaker vattnar jag hela säsongen och perenner längst till midsommar, sommarblommor hela säsongen.
  Kram Anette

 7. Birgitta den 17 juli, 2015 kl 20:42

  Så fina bilder….särskillt den första.
  Fortsatt skön sommar!
  Birgitta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.