Hemerocallis 'Texas Sunlight' - daglilja

På knä hittar jag solar

Det har regnat och solen har lyst med sin frånvaro

 

Det har kommit mycket regn det sista. Jag kommer inte riktigt ihåg om det är senaste veckan eller till och med längre. Regnmätare har jag ingen. Läste kommentarer om hur mycket regn det kommit men när jag grävde då var det lika kruttorrt 2 cm ner i jorden. Sen har det regnat mer efter det och nu ser växterna gladare ut igen. Men skyfall som sprutar ur rännor som inte hinner svälja mängden vatten – det gör ingen större nytta. Trots regn och gråa moln så på knä hittar jag solar. Och tänk så många som flyttat in.

Vet inte om jag tyckt varken det ena eller andra om gult.. Jo jag har haft en stark känsla för vårgult – de där ljust citrongula tonerna, de med mycket vita pigment till de gula som fackliljan ’Pineapple Popsicle’. Resten har bara inte varit till förmån för ’pristine white’ som jag alltid gillat. Det är egentligen de sista åren jag kommit på att wow man kan ha en sensommarsäsong och höstblomning också.

Fick några ruggar av rudbeckia och flicköga, Coreopsis, och av spirstånds, Ligularia. Tillfälligt så satte jag de i 3 rader efter varann och nästa sensommar såg jag den enorma lyskraften och jag hörde surret från glada insekter. Nånting har hänt och fler varma nyanser flyttar in pö om pö. Vildarter av lijor, de hade faktiskt varit otänkbara för några år sedan men då var det nånting med prickarna jag ogillade. Dagliljor i varma nyanser. Nu konstaterar jag att de lyser som av neon och att det är något med färgen som lockar… Fackelliljan ’Mango Popsicle’ gör kalorifattig glasspinnenjutning lätt.

Hemerocallis 'Texas Sunlight'

Hemerocallis ’Texas Sunlight’

 

20150823_0033_Kniphofia-Pineapple-Popsicle

Kniphofia ’Pineapple Popsicle’

 

20150823_0049_Kniphofia-Mango-Popsicle

Kniphofia ’Mango Popsicle’
Liliium leichtlinii Lilium leichtlinii 

Förra sommaren blommade den med en ensam stängel och 2 klockor. Är alltid nervös när jag sätter ut liljor. Har helt enkelt misslyckats ett antal gånger. Men den gillade läget den fick i höstas och svarade med fler stänglar och många fler klockor. Så gul att den verkligen balanserar på slak lina mot orange. Tror det är de mörka stänglarna och krolllilje utseendet tillsammans med de strödda klockorna som gör DET för mitt öga. En nackdel med att inte ha växterna behändigt här hemma i trädgården är att jag har missat en massa liljebaggar även om jag samlat alla jag sett. Nu går jag runt och försöker samla ihop alla larver.
Lilium leichtlinii

 

Kirengeshoma palmata

Vaxklocka, Kirengeshoma palmata börjar öppna sina klockor nu. Tycker om bladverket även om den inte skulle hinna blomma.

 

Ikväll ska det komma mer regn efter en solig varm helg. Jag ska hämta trimmern, japp det är illa ställt med gräsmattan, behöver nog trimma en gång innan gräsklipparen orkar.

 

Ha det så gott!

logga_rosaline

14 Kommentarer

 1. Marit den 31 augusti, 2015 kl 13:35

  Så vakre bilder du har tatt av ”solene” dine! Ja, de ser virkelig ut som solen der de står 🙂

  Det har regnet mye her også den siste uke som var. Hele 103 mm på fire dager! I morgen skal det igjen komme masse regn, så det kan bli en stygg rekord på kort tid.

  Ha det godt!

  Klem, Marit

  • Carina den 1 september, 2015 kl 18:31

   Tack Marit! Har blivit riktigt förtjust i de där varma nyanserna. Här har kommit riktiga störtregn som bara spolat iväg jord och grus. Ingen direkt nytta med det. Idag har det regnat men lite lugnare. Igår var en härlig dag ute bland växterna. Hoppas ni får lagom nu då.

   Kram, Carina

 2. Katarina /En Grön Sida den 31 augusti, 2015 kl 16:30

  Åh, vackert! När vinter smakar på vår välkomnar jag det gula… sedan fortsätter det till och med påsken. Men sedan är det liksom kört… för det klart gula. De blekare tonerna däremot… Åh, som jag gillar din Kniphofia ‘Pineapple Popsicle’… Vaxklockan din verkar blekare i blomfärg än min, som är ljust gul även då blommorna slår ut. Men knoppar och blad verkar desamma som hos min.

  Nu när jag ser dina klara och rätt färgstarka nyanser känner jag att kanske, kanske, kanske kan jag ta ett litet steg mot detta… Vi förändras allteftersom, ibland obemärkt. Plötsligt verkar något vara inte bara tänkbart utan önskat…

  Tack för vackra bilder och härlig inspiration!

  kram
  Katarina

  • Carina den 1 september, 2015 kl 18:39

   Varsågod, kul att du gillar 😉 Ja det är väl ungefär där jag var. Hade jag inte fått de där ruggarna kanske det inte blivit mer gult heller. Det kan vara vitbalansen när jag fotade som är en bov i dramat. Eller platsen – den står rätt skuggigt och i mager jord. För mig får den gärna bli lite mer citrongul. Och Pineapple är läcker och får gärna blomma länge, länge. Du kan ju sätta något gult i kruka…

   Kram, Carina

 3. Sabelhagens olivlund - Maria den 31 augusti, 2015 kl 18:49

  Vilka spännande gula solar du har. Lilja och daglilja är toksnygga:) Liljebaggarna har gått hårt åt mina stackars liljor, det är nästan inget kvar av dem. Så fin blekgul färg på vaxklockan.
  Kram Maria

  • Carina den 1 september, 2015 kl 18:40

   Vaxklockan är en fin lundväxt, den växer tacksamt även när jag misshandlar den i för torrt läge. Liljor har flyttat in sista året men nu när jag går runt och doftpuffarna kommer så tror jag det kommer bli fler 🙂

   Kram, Carina

 4. Anita den 31 augusti, 2015 kl 20:04

  Ja så är det. Vi går mot höst och solen står lägre och lägre, så lågt att man till och med får stå på knä för att se den. Eller dem, för vilka fantastiska solar du har i knähöjd. Kniphofia ‘Pineapple Popsicle’ var en riktig snygging men min favorit blev vaxklockan. Den där härligt blekgula färgen är jag svag för. Fast jag är faktiskt svag för den starkare också. Lilium leichtlinii får mig nästan att tappa andan. Mycket vacker!

  Tack för ett härligt solsken!

  Kram Anita

  • Carina den 1 september, 2015 kl 18:47

   Vaxklockan är tacksam i lunden så du får kika om du kan hitta den. Inte så ovanlig 🙂 Liljan går verkligen inte att vara neutral inför. Den kräver uppmärksamhet. Ärligt så visste jag inte vad jag beställde men nu gillar jag de där gula turbanerna. Om du gillar det ljust gula så kanske du gillar en klematis som börjat blomma nu… klart och härligt citrongul mot lite daggiga blad.

   Kram, Carina

 5. martaronyai den 31 augusti, 2015 kl 20:38

  Mycket fin gul samling.
  Liljorna gillar jag nog mest, säkert för att jag inte har några gula.
  En gul sensommarrabatt med lite lime och orange inslag skulle vara fanta

 6. martaronyai den 31 augusti, 2015 kl 20:45

  Nu råkade jag komma åt någon knapp som jag inte skulle. Alltså fantastiskt vackert med gult i olika nyanser. En hel rabatt i gult är även lite opportunistiskt, det är inte ofta man ser folk att experimentera med det. Du har växterna!
  Stor sensommarkram,
  Marta

  • Carina den 1 september, 2015 kl 18:53

   Tack, tack! Som jag sa – det var inget jag köpte men när jag väl ser det nu och tillsammans med violett så är det läckert. Tror starkt på din idé om lime och orange, måste finnas massor med liljor i de nyanserna. Just nu kommer det puffar med härlig liljedoft när jag rensar och gräver så jag kan tänka mig fler.

   Kram, Carina

 7. Rost och rädisor den 7 september, 2015 kl 06:41

  Säkert bra att avsluta säsongen med en rejäl färgboost. Vaxklockan så söt och kniphofian känns excotisk.
  Allt gott
  Anette

 8. Britt den 8 september, 2015 kl 20:21

  Sharonträdet har jag köpt på en plantskola i Danmark i våras. Jag vågar inte ha det ute i vinter, fast han på plantskolan trodde att det skulle gå. Kan man tröttna på att sy?
  Vad mycket solgult. Inte minst vaxklockan. / Britt

 9. Kristinas oas den 9 september, 2015 kl 13:28

  Gillar liljan, så vacker färg till de mörka stjälkarna. Och visst får man lov att ändra smak? 😉 Annars blev trädgårderande allt bra trist med tiden.
  Kram Kristina (som numera har en rabatt med en hel del gult i. Men den ligger i norr och behöver många solar)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.