Premiär i blommig fredag

Page in english>

Höstpremiär för blommig fredag och temat – premiär! Jaha vad ska jag göra med dig då?? Jag har väl ingen premiär direkt?

Jo jag har hittat ett par träd jag aldrig hört talas om.. Härdighet?? Namn = spännande. Sassafras låter som frasigt siden i skönt grönt. En dubbelvävd variant som ska bli vackert röd på hösten. Sen visar den hur bra olikheter kan samsas bara man vill… ..bladen är allt från släta till 2- och 3-flikade,  ALLA får plats och får synas. Mitt inlägg i pågående debatt 😉

20140910_0002Annars har jag faktiskt en premiär på hemmaplan. Det är första gången på hela säsongen som det är rensat, klippt, kantgrävt och tja allt som inte gjorts tidigare. När min dotter bröt handleden visade det sig att självgående gräsklippare behöver en förare ändå. Maskrosorna trivdes och bildade grön matta i grusgången. En Sanguisorba skickade iväg rotskott med egna långa rötter. Djupsängarna har visat en frodig meny av fröogräs. Men nu är det slut!! Före och efter huller om buller. Kanske ett kvitto på att man inte behöver ha panik om det går en säsong när man inte hinner/kan fokusera. Är det hyfsat tätplanterat så går det ganska fort. Hittills 12 timmar fördelat på två. Och mycket är klart.

20140910_0011_halvmånen20140910_untitled_001020140910_0007_halvmånen

Ett tips som du kanske redan känner… Jag får alltid jord på händerna även när jag har handskar. Men herregud mänschan har ju handskar med tyg på ovansidan. Det är väl inge’ konstigt? Spelar ingen roll vilket material; gummi, hela, med tyg eller tröjan rejält nerdragen – den kryper in ändå. Ibland funderar jag på om jag ens använt den riktiga spaden. Jag försöker komma ihåg att smörja in med en riktigt fet nagelbandskräm innan jag tar på handskarna. Då ser det BARA ut som på nedersta bilden när jag är klar 🙂 Och det går bort väldigt bra med en handtvätt.

20140910_0006_handskar20140910_0018

Fler tolkningar av ’premiär’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en riktigt skön helg!  /Carina

46 Kommentarer

 1. Marit den 12 september, 2014 kl 09:50

  Så vakre bed du har! Det er mye som vokser mer enn de skulle. Jeg har vurdert å kjøpe Sanguisorba, men dens etter rotskudd altså… Jeg synes de er så vakre, men er lite glad i rotskudd! 🙂

  Hansker er noe herk, for jeg synes de bare er i veien 😉

  Ha en fin helg!

  Klem, Marit

  • Carina den 12 september, 2014 kl 10:02

   Det är den enda som skickar iväg rotskott hos mig så du behöver nog inte vara så orolig 🙂 Växtvärdet överskrider problemet måååånga gånger.

   Jag måste ha handskar får så mycket torrsprickor annars 🙁 Skulle gärna klara mig utan…

   Kram, Carina

 2. Anette den 12 september, 2014 kl 11:51

  Oj, då flitiga ni är. Här tycker jag man får hålla på med gångarna hela tiden. Har bara handskar när taggigt ska hanteras, men så ser händerna ut därefter också. Bra tips dock.
  Önskar dig en trevlig helg
  Anette

  • Carina den 13 september, 2014 kl 08:54

   Ja du har helt rätt… sköts gångarna kontinuerligt så blir insatsen mindre sen och livet mera njutbart. Fast en städerska som hjälpte mig en period sa – det är roligare att städa när jag ser en skillnad sen… Och det får väl vara uppsidan med min insats nu. Skillnaden blev väldigt synlig 🙂

 3. Gunsan den 12 september, 2014 kl 13:14

  Så där ser mina händer ut med.Fast jag använder handskar jag med.
  Ha en fin helg.

  • Carina den 13 september, 2014 kl 08:54

   Haha… skönt att fler lyckas med bedriften 😉

 4. Villroses hage den 12 september, 2014 kl 18:34

  Godt å få rusket opp, tenker jeg. Ble så fint!

  • Carina den 13 september, 2014 kl 07:30

   Tack! Det är fantastiskt vilken skillnad en liten kantgrävning kan göra 🙂

 5. Ninni den 12 september, 2014 kl 20:00

  Bra jobbat…..härliga bilder….älskar jord under naglarna….=)

  Kram Ninni

  • Carina den 13 september, 2014 kl 08:56

   Tack Ninni!

 6. Meta den 12 september, 2014 kl 20:05

  Ja minsann visst är det så händer skall se ut när man röjt i trädgården.
  Härlig premiär du beskriver
  Ha en fin dag
  Kram Meta

  • Carina den 13 september, 2014 kl 08:56

   Tack! Det är en härlig känsla efteråt – en storstädningsnöjd-känsla 🙂

   Kram, Carina

 7. Mias Trädgård den 12 september, 2014 kl 20:08

  Men åhhh, vilket roligt premiärinlägg! Smilbanden vill inte lägga sig ner! Ha en riktigt skön helg, jordiga fingrar eller ej! 🙂 Mia

  • Carina den 13 september, 2014 kl 07:37

   Men så bra att jag kunde bjuda på ett leende! Det känns minst lika bra som att det är premiärstädat därute. Helgen ska tillbringas med feber tyvärr 🙁

   Cariina

 8. martaronyai den 12 september, 2014 kl 20:53

  Hm, mina händer är tusen gånger värre. Mina knep är hårtvätt, kortklippt och mörk nagellack. Det har gått så långt att jag är numera stolt över mina jordiga nagelband och undrar förbryllat hur den manikyrerade delen av mänskligheten lyckas fördriva sina dagar. Samtidigt är jag djupt avundsjuk….
  Vi visar alldeles för lite av det slit en trädgård innebär, inser jag.
  Vacker grind!
  Stor kram
  Marta

  • Carina den 13 september, 2014 kl 07:41

   Jag har gjort precis som du förr… ..innan jag fick problem med torrsprickor. Fast naglarna har alltid varit långa – de växer också som ogräs och hinns inte med de heller.

   Vi kanske skulle passionerat missionera om trädgård och värdena det ger?

   Tack – portalen är lite sned och vind så som det väl egentligen ska va 😉 Finns inte många räta linjer här.

   Kram, Carina

 9. Sanda Cottage den 13 september, 2014 kl 07:06

  Jag använder nästan aldrig handskar. Har försökt men det funkar inte. Får ingen ”känsla” så jag gör som Marta, har mörkt nagellack och ser glad ut 🙂

  Ha en härlig fortsatt helg!

  //Veronica

  • Carina den 13 september, 2014 kl 07:44

   ..och jag är lite avundsjuk på er 😉 För visst fick jag ett helt annat grepp och känsla när jag kunde jobba utan. Nagellacken står rätt obegagnade trots att jag egentligen tycker att långa naglar ska vara målade. Men tiden räcker inte..

   Kram, Carina

 10. Katarina /En Grön Sida den 13 september, 2014 kl 08:36

  Först, hade det funnits en gilla-knapp hade jag tryckt på den angående ditt inlägg i pågående debatt =o))
  Så fint du har det! Blickar avundsjukt på det välansade och rensade, det frodiga och vackra. Just nu är den egna trädgården i ett visst förfall, en röra som inte tilltalar ens den slarviga. Du inspirerar och jag ska nog ta ett handtag här och där.
  Handtag, handskar… Jag sätter på mig dem, men så åker de av, utan att jag tänker på det. Ja, och jag har mycket bra handskar, inget fel på dem. Smutsig blir jag oavsett, så ska absolut testa det där med handkräm.
  Hoppas du njuter en härlig helg!
  kram
  Katarina

  • Carina den 13 september, 2014 kl 08:52

   Tack – kunde inte låta bli! Såg en bild på FB i morse… Klara, 5 år – ”Det viktigaste är att vi är olika! För annars vet vi inte vem som är vem.”

   Jag har varit precis som du. Men det blir så mycket torra flikar och annat. Jag har lyckats bita mig till en blodförgiftning som blev allvarlig.

   Hade stora, härliga, fina trädgårdsplaner. Men efter två timmar igår kastade jag in handduken – feber 🙁

   Kram, Carina

   • Katarina /En Grön Sida den 13 september, 2014 kl 11:08

    Åh, den där lilla Klara är en klok tös =o))
    Feber, stackare!!! SYND OM DIG!!!
    Krya på dig-kramar
    /Katarina

 11. lunasblogg den 13 september, 2014 kl 09:47

  Nu har jag blivit mer försiktig med mina händer sedan jag fick infektion och sedan svamp som spred sig under alla naglar. Trodde aldrig jag skulle bli av med det tills någon kemist sa att jag skulle trycka in vanlig Vicks salva mellan hud och nagel. Nu är det borta och naglarna kan växa normalt igen.
  Trevlig helg i nystädad trädgård.
  Luna

  • Carina den 13 september, 2014 kl 10:30

   Förstår precis vad du menar. Jag är en pillmänniska som i – jag kan inte låta bli små skinnflikar och annat torrt. Fick en svår blodförgiftning så. Numera försöker jag hålla nere möjligheterna för intressant pillande 🙂

   Sen får jag jobbiga torrsprickor både av vatten och jord. Har blivit bättre sen jag drog ner på mjölk till nästan ingen alls.

 12. Inger den 13 september, 2014 kl 19:53

  Skönt när trädgården är städad.
  Gillar ditt inlägg i debatten!
  Kram

  • Carina den 14 september, 2014 kl 06:59

   Tack! 🙂 Ja en nöjdhet har brett ut sig här hos mig.

 13. Britt den 13 september, 2014 kl 20:16

  Bättre sent än aldrig. Även jag blir jordig trots handskar. Men inte riktigt så som utan.

  • Carina den 14 september, 2014 kl 06:59

   Skönt att höra att jag inte är ensam 🙂

 14. Helena´s Hem & Trädgård den 13 september, 2014 kl 20:51

  Vad mysig din trädgård ser ut nu på hösten 🙂
  Ja jag är nog lite avundsjuk på tomatskörden som han den ende fått till gick liite bättre än för mig 😉 nåja bara liiiite 😀
  KRAM från mig!

  • Carina den 13 september, 2014 kl 20:55

   Låter som ni kommer sporra varann mot nya tomathöjder 🙂

   Tack! Jag gillar fortfarande strukturen i trädgården och gräs som jag gillar har sin bästa tid nu.

   Kram, Carina

 15. pilgrim69 den 14 september, 2014 kl 09:14

  Ser underbart ut hos dig och jag som inte har hunnit göra mycket alls den här säsongen känner verkligen att världen går inte under och växterna klarar sig…frågan är om jag gör det 😉
  Kram Hélena

  • Carina den 14 september, 2014 kl 11:06

   Tack! Det hoppas jag verkligen du gör 🙂 Förhoppningsvis gör du något annat kul istället.

   Kram, Carina

 16. Lena i Wales den 14 september, 2014 kl 09:21

  Jag har också naglar som du! Bär också handskar. Vad flitig du varit! Ha det bra!

  • Carina den 14 september, 2014 kl 11:08

   Jo det är väl så det blir. Nu ligger i vart fall ett gäng nytvättade handskar redo att tas i bruk igen 🙂

   Tack detsamma!

 17. Charlotta den 14 september, 2014 kl 10:40

  Jo jag har också upptäckt att en säsong utan större engagemang i trädgården inte är så farligt. Men jag har också erfarenheten att om man gör EN insats på hösten och en uppföljning på våren så kan sommaren bli lugn och behaglig. ”Men du har ju inget ogräs…” får jag ibland som kommentar. Men det har jag visst, det är bara att det inte växer fleråriga rotogräs i rabatterna. Det ogräset som kommer upp där under sommaren är oftast sådant som liksom smyger sig in och inte märks förrän långt in på säsongen.
  Ha det gott!

  • Carina den 14 september, 2014 kl 11:08

   Tänk jag känner samma. Gör ett rejält röj på våren och sen på hösten. Då kan resten tas med rätt stor ro 🙂

   Tack detsamma! Carina

 18. Mandelhjärta den 14 september, 2014 kl 16:45

  Vad fint du har gjort i din trädgård! Gillar din gröna portal – så romantisk…
  Tack för dina Dahlia-tips!! 🙂

  • Carina den 14 september, 2014 kl 19:31

   Tack! Och varsågod! Det är fördelen med avenbok att den kan växa sig hög och få bilda portal. Det är ’lilla’ ingången till trädgården.

 19. Birgitta den 14 september, 2014 kl 19:42

  Härligt inlägg – klart att alla skall ha plats och få synas. Trist att det alltid finns de som anser sig för mer och tar för sig – passar väl bra denna valdag?
  Ha det gott
  Birgitta

  • Carina den 14 september, 2014 kl 19:48

   Tack ska du ha! Ja för mig är det självklart att alla behövs och kan bidra.

   Carina

 20. Kristinas oas den 14 september, 2014 kl 21:53

  Underbart inlägg, inte minst om att alla olika sorter får plats, kram på dig för den saken! Vad skönt att ha höströjt och fixat, jag förstår vad du menar med storstädningskänsla.
  Kram Kristina

 21. Anita den 15 september, 2014 kl 09:30

  Vilket härligt inlägg. Blev riktigt upprymd när jag läste det. Och det där med jord trots handskar känner jag till mer än väl. Idag ska jag ut och plantera lökar och rensa lite. Då ska jag ta till ditt knep. Det tackar man för 🙂

  Önskar dig en fin dag!

  Kram Anita

  • Carina den 15 september, 2014 kl 18:09

   Tack! Tänkte faktiskt hoppa över… ..men så började orden pocka på 😉 Hoppas det hjälpte då – tipset. Blev en solig eftermiddag ute – fantastiskt väder nu.

   Kram, Carina

 22. PysselMoster den 15 september, 2014 kl 16:51

  Härligt att höra att det går att rädda upp! Har själv (många) men särskilt ett område som helt sunkat ihop i sommar … jag var så fint igång och rensade i våras men sen kom värmen och huset skulle målas och väster vattnas … men det finns kanske hopp än 😉
  Missade premiären på blommig fredag – kanske hänger jag på nästa vecka. Ha det gott!

  • Carina den 15 september, 2014 kl 18:11

   Ser fram emot att du hänger på! Förstår precis vad du menar.. Jag missade hela vårens rensning pga ett benbrott och hann inte jobba ikapp pga värmen. Och hopp finns det alltid – det är väl det sista som lämnar? Eller hur var det 🙂

   En skön vecka till dig, Carina

 23. lenaericsson den 21 september, 2014 kl 19:47

  ja visst är det så att det är omöjligt att ha rena händer även om man har handskar?! Enda fördelen att det blir lite enklare att skrubba rent naglarna om man haft handskar. 🙂

  • Carina den 24 september, 2014 kl 18:29

   Sant – det går fortare och enklare. Kanske är det produktutveckling som ’nån’ borde ta tag i?? 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.