natur och trädgård i ord och bild

sommarplåga


Page in english>

Sommarplåga är lika med musik. Nå’n låt som går runt, runt på alla kanaler. Saker som bits är också sommarplågor. Att inte hitta en helt egen och avskild klippa vid havet är en plåga som hör sommaren till… Tänkte om jag fortsätter sådär en stund – ja dåå kommer jag på en som jag kan relatera till trädgården… ..men det står änna’ still flera dagar senare också.

Ogräs och grävning har nog varit min mentala sommarplåga. Som jag i och för sig valt att se och visa den vackra sidan av. Nu när jag rensat och det är lite fukt på nätterna börjar resultatet synas. Myriader av små fröplantor, ogräsfröplantor kommer hålla mig sysselsatt länge, länge…

Nåja – bonde är vidtalad och halm ska fixas. Halm och liknande kväver frö elände, bryts ner till mullämnen och jag kan fokusera på gödselkörning. För allt som är torrt och kvävefattigt drar näring ur jorden för sin nedbrytning. Jag, jag bryts väl upp eller får mer muskler eller nå’t som ett resultat.

20140615_växter_0215_Iris-sibirica-'Blueberry-Brandy' 20140607_växter_0806_Nectaroscordum-siculum

Men nu, rätt försenat, så ska jag skapa plats till 22 efterlängtade pioner 🙂

Fler tolkningar av ’sommarplåga’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en fortsatt skön helg!  /Carina

blommig fredag

 0 thoughts on “sommarplåga”

 • Nej men oj så härligt … ja inte allt ogräs då utan platsen för de 22 pionerna. Dom kommer att bli allt annat än en plåga. Ser fram mot kommande rapporter.

  Önskar dig en fin söndag!

  Kram Anita

  • Tänk idag släppte tankekrampen och bitar föll på plats 🙂 Och plötsligt känns allt så lätt. Har flyttat, dragit, runt med stora Rhododendronbuskar idag. Behövde flytta den bädden för att få till pionbädden… Alltid är det nåt.. Men det där lundpartiet som ska bli färdigt ser just nu väldigt trevligt ut 🙂

   Kram, Carina

 • Instämmer, det där med sommarplåga plågade mig… Kom också att tänka på musik och flera efterhängsna och lättnynnade låtar började ljuda i mitt huvud. Plågsamt. Nåväl, även om bilderna dina ska visa något plågsamt, ser jag mest det vackra. För vackert är det! Men så fantastiskt med alla dessa pioner…
  kram
  Katarina

 • Hu ja, ogräs är alltid en sommarplåga. Nässlor och vildhallon är värst hos mig, och jag för en ständig kamp med blåsor och rivsår känns det som. Men så vackert med 22 pioner. Ska bli spännande att se.
  Kram

 • En egen och avskild klippa har vi men tusan vad den är hård ;-)) Här drömmer jag om pionen White Innocence men tänk om man hade haft plats för 22 st. Vilka hade jag då drömt om? Lyckliga du, trots ogräset.
  Birgitta

  • White Innocence är den jag ser allra, allra mest fram emot!!! Hoppas verkligen inte jag blir besviken. Klipporna blir jag avundsjuk på. Hellre lite hårt än sand överallt 🙂

  • White Innocence är den jag ser allra, allra mest framemot 🙂 Hoppas den är lika vacker som bilder visar. Egen klippa – wow så härligt. Jag föredrar det hårda framför sand men har i och för sig en tunn madrass att ligga på 🙂

   Ha det gott, Carina

 • Halm och gödning blir finfint. Oh, så många nya pioner är allt annat än plågsamt, tänk vilken lycka att gå och vänta på blommorna. Hoppas några blommar redan till våren.
  Kram Kristina (som för övrigt är svart under naglarna i kväll, trots flitigt användande av handskar…)

  • Det tror jag nog – vi fick väldigt stora, fina rötter förra hösten och några av dem blommade i våras. Nu har jag rensat upp helt och hållet inne bland tallarna och pappa ska hämta 7 ton jord. Det börjar bli rätsida på lunden som behöver bli färdig för att logistiken ska funka….

   Tja vi gjorde det vi kunde för de stackars naglarna… 🙂

   Kram, Carina

 • Tänk att ha möjlighet att plantera så många pioner! Vilken dröm!
  Det är skönt när saker och ting faller på plats och man kommer på hur man ska göra 🙂

  Ha en bra vecka!

  • Underbart! Och nu har jag fina bilder men datorn vägrar starta alla sorters skärmar så det går inte att editera dem.. Men det kommer väl fler veckor framöver 🙂

 • 22 pioner, wow!
  Varning för halm! Jag hade ju det i mitt pumpaland i år och det innehöll många havrekorn som slog rot. Efter en månad var landet helt grönt som av 2 dm högt gräs som fick handlukas. Föreslår gammalt ensilage som dessutom gödslar.
  Ska bli underbart att se dessa pioner i blomning så småningom.
  Angående ros- och klematistorn. Här är de vi hade med oss på mässan.
  //rostochradisor.blogspot.se/2014/09/dags-for-skordemassa.html
  De andra är fyrkantiga i av armeringsmattor i olika höjder som du enkelt gör själv klipper till och knyter ihop själv. Bilder saknas tyvärr på dessa.
  Ha det bra i veckan
  Anette

  • Aha! Tack för tipset. Jag tog halm för det har jag använt förut utan problem – mer än att jag måste gödsla betydligt mer i vår. Jag har vänt ner 2 eller tom 3 stora ensilagebalar. Ska be om mer nu i vinter som får ligga ett tag så mjölksyran drar ur. Doften uppskattades inte av grannarna förra sommaren 🙂

   Ska titta på tornen – tack! Carina

 • Ja, jeg husker at du skrev om de 22 peonene før i sommer. Det er litt av et anntall du skal ha ned i bakken, men du verden så fint det blir hos deg til neste år. Gleder meg til å se blomstringen!

  Klem, Marit

  • Hoppas det går att visa några redan i vår!! Och du känner säkert igen hur svårt det är det där med att begränsa sig 😉 Ibland vakenmardrömmer jag och ser en ny tomt som är långt mycket mindre än jag tänker att jag ska ha….

   Kram, Carina

  • Haha… ..du skulle höra mina föräldrar – nej fel ALLA som tittar in på åkern säger – jaaa här har du allt att göra. Men hellre det än inget att göra 🙂

 • Oj … 22 pioner!! Det är det som fastnar när jag läst inlägget 🙂 Det där med ogräs … ja det slåss man (dvs. jag) ju med hela tiden. Har ingen bra lösning så jag ser fram emot att höra hur det gick med halmen. Men ser ju ännu mer fram emot att få höra och se hur det går med alla pionerna!
  Ha det gott!

  • Jag har testat halm förut och det har fungerat bra. Men jag måste komma ihåg att gödsla extra rejält för nedbrytningen tar mycket ur jorden också.

   Ja det blir säkert pionrapporter. Med lite tur så blommar några redan i vår. De vi fick hösten 2013 var stora och rejäla rötter och några blommade i våras 🙂

   Ha det gott! Carina

  • ..och det var ju ett alldeles förnämligt härligt ord GRÄVRUMPA 🙂 Ja gräva lär det bli för jordfräsen bara studsade uppe på. Men nu har jag mantrat klart så det kommer funka det med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.