Planer och drömmar för trädgården

Planera och drömma hör vintern till

Det börjar bli dags att fundera på vad jag ska pyssla med 2014! Här hemma i ’riktiga’ trädgården inte så särskilt mycket inte.. Rensa och hålla undan så det ser hyfseligt ut. Ta fler sticklingar till sommaren av sånt jag missade förra säsongen. Hur jag gör kan du läsa om här

På Lillevarn – där blir det desto mer… ..fyller på med för många frösådder och nyinköp för att tanken jag hade från början ska hålla. Jorden var inte så bra som jag trodde och det behöver fixas bitvis. Då behöver jag gräva upp mycket av det som jag satt. Det ena ger det andra. I vilken ordning ska jag ta det, hur löser jag det enklast?

Gick där idag; funderade och kontrollerade. En del frösådda pionarter behövde en rejäl kupning – de visade redan blad. Etiketter som fryst eller plockats upp tryckte jag ner. Funderade på hur jag ska fortsätta grävandet och planterandet den här säsongen. Gör om, gör rätt utifrån att jag tänkt nytt! Det får bli mantrat medan skottkärran och spaden går varma.

Behöver skapa ett större torv- och lundparti efter att ha beställt fler hostor och ett antal andra växter. Dessutom ett antal frösådder som behöver komma ut i den typen av miljö; Codonopsis och olika stormhattar till exempel. Det får bli här… ..nedanför bergskanten står träd som tar värsta middagssolen. Morron- och sen kvällssol blir kvar. En naturlig vattenpöl med stående vatten finns redan – hmm…

Fylla på i sockan med fler vita perenner i den soliga delen. De finns på åkern idag men jag ville inte flytta de sent i höstas. Den skuggiga delen ska bli rolig att se – lyckades jag med planteringen eller kommer jag flytta runt en del? Kommer tanken om sorgklockan, 4-5 stycken, lysa så fint i skuggan som jag såg framför mig?

Rundeln, till vänster i bilden ovan, behöver lite grus i mitten och perenner i rosa och varmare toner som kompletterar pioner och rosor jag satte i höstas. Sannolikt också en del blått och violett för att lyfta fram huvudfärgen.

Larven; galet namn men planteringen följer berget och ser verkligen ut som en halvt hoprullad larv. Flyttade alla röda pioner, rosor och vita pioner med rött i hit sent i höstas. Västra delen är skuggig med bättre jord. Södra delen är torr och solig.

Jag kommer behöva en vilstol mellan varven och den vet jag var jag vill ha…

Ha en skön dag därute! Carina

6 Kommentarer

 1. Kristinas oas den 5 januari, 2014 kl 19:26

  Det blir ett spännande år för dig! Är så glad att du kom på hur du skulle utveckla området i väntan på nästa trädgård. Ser fram emot att se hur det ser ut där när alla lundväxter börjar spira och blomma.
  Kram Kristina (som skriver växtnamn efter växtnamn i mitt register. Det går långsamt framåt)

  • Carina den 6 januari, 2014 kl 11:07

   Register tar tid att bygga och man får ta lite åt gången och vara nöjd. Jag kommer allt som oftast på mig med att ha glömt saker i registret. Växter som är för självklara men ändå viktiga. Det tar tid helt enkelt.

   Ja det ska bli spännande. Men jag ska ha en alternativ lösning också. Det ska vara kul och i lagom doser.

   Kram, Carina

   • Kristinas oas den 6 januari, 2014 kl 22:34

    Det får ta den tid det tar med ett register, bättre att ha en del uppskrivet på ett ställe än inte alls, så tänker jag. Och alltid fastnar väl några nya vetenskapliga namn på kuppen…
    Kram Kristina

    • Carina den 7 januari, 2014 kl 10:26

     Så är det, ju mer man skriver dem ju bättre fastnar dem. Upplever jag i vart fall. Numera kommer stavningen automatiskt och de svenska namnen har jag svårt att komma ihåg 🙂

     Kram, Carina

 2. tant Otteskrufv den 6 januari, 2014 kl 09:46

  Kändes som rätt mycket det där…Börja med vilstolen, så kommer allt det andra att gå jättebra 🙂

  • Carina den 6 januari, 2014 kl 11:09

   En riktig iakttagelse – det ÄR mycket! Vet inte om jag saknar nån spärr eftersom jag ger mig in i så’na tokprojekt. Men jag mår bra av dem och jag är numera bra på att bromsa när det inte är kul längre.

   Vilstolen ska som du säger dit först. 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.