2013 i trädgården

Page in english>

Börjar och slutar med frösådder… ..sådder som jag placerat i kallgaraget över vintern och som grott trots mörker och kyla. Då i början av året tror jag det var några pioner. Nu 2 krukor med Codonopsis clematidea som ger mig liite huvudbry. I vart fall tänder de vår-, trädgårds- och arbetslängtan!Pulsatilla pratensis ssp. nigricans

Farligt, farligt men härligt, härligt slängde jag mig över frölistor… ..och sådde. Fast långt färre än jag brukar. Jag skulle vara lite återhållsam var tanken. Och det höll – bara 30 st… ..under våren. Under hösten hittade jag många roliga listor på olika håll och ca 40 ytterligare har såtts sen dess. Några ser du här… ..har börjat fröså.

Pulsatilla pratensis ssp. nigricans

20130811_växter_0027_dagliljebädd

Trädgårdsbesök blev det 2 hos Karin Skara, en dagliljebädd från hennes trädgård medan ett riktigt svart moln vände ut och in på sig. En fantastisk trädgård på ca 5.000 kvadrat som byggts under många år. Det blir så när en barrsamlare och en Hosta- och dagliljetok inte är alltför petiga med vad som följer med hem. Träffade många nya trevliga trädgårdsbekanta där. Som i sin tur har fantastiska trädgårdar att besöka 2014. Vi samlades för en dagliljeträff med lotteri som berikade mig med fler växter. En variegerad liljekonvalj och flera dagliljor till exempel. En rolig ajuga, ’Metallica Crispa’ och mycket annat. Köpte och vann växter så både Hostor och dagliljor blev fler.

20130811_växter_0036_Hemerocallis-'Ribbonette'
Hemerocallis ’Ribbonette’ 

floralinnea_ros_leanderHittade rosor i en fyndhörna… Närmare bestämt 6 tror jag. De har fått platser i rabatterna jag bestämde mig för att skapa på Lillevarn. Faktiskt bästa trädgårdssaken 2013 – beslutet. Här Austinrosen ’Leander’ och lite längre ner ’Crown Princess Margareta’.

Årets goda gärning, inte den enda men den som känns bäst… Mamma fyller 81 på nyårsafton! När vi satt där i somras på nya, snygga stenläggningen som pappa gjort istället för den danska sjöstenen så önskade hon sig en rosenrabatt just där med orden – har ju inga rosor längre och skulle vilja ha doft. Tyckte det var häftigt att hon slutade där. Många jag känner skulle fortsatt med – men det är ju ingen mening vid vår ålder… Pappa ville inte men efter att vi varit vägen om Flora Linnea och köpt lite annat så har han dragit upp den gamla tråkiga häcken. Jag har grävt och fyndat rearosor. Köpt några nya från Flora Linnea och rosenrabatten är planterad med grupper av Austinrosor i vitt, rosa och mörkt rött. Rosbilderna är lånade av Flora Linnea som levererat fantastiskt fina plantor. Pappa höll jag glad genom att gräva upp ett annat område och sätta ner häckväxterna där….cpm03lb(1)

peonyscarletheavenPaeonia 'Bartzella'Årets galenskap? Att gå med  i SRGC, Scottish Rock Garden Society; Svenska Pionsällskapet och HIH-gruppen. En svår balansgång mellan trevliga och stimulerande möten med likasinnade och möjligheten till fler, många fler växter via medlemsinköp och byten. Under 2013 skaffade jag mina första Itoh-hybrider, via pionsällskapet blev de helt plötsligt lösbara. En visade jag här – blooming friday; om sex månader.

Paeonia ’Scarlet Heaven’ och ’Bartzella’, bilder lånade här och här

44 sorters lökväxter blev det tydligen också… Kraven, storleksmässigt, på en ny tomt och de olika biotoperna som behövs växer. Men det är ett problem att lösa i morrondan 🙂

Igår klippte jag ner bladen på julrosorna – därför att – rensade ogräs och tittade efter vårtecken men framförallt tittade jag till nysatta växter. De åker ju lätt upp och ner i jorden när det växlar mellan tjäle och tö. Allt såg bra ut. Och det blev slutpunkten för trädgårdsåret i kalendertid. Men eftersom fröer och annat inte bryr sig om sånt så har de redan börjat nästa växtcykel!
20131229_växter_0018_Helleborus-x-hybr.-'Yellow'

Ett riktigt gott slut och Gott Nytt År! Carina

21 Kommentarer

 1. lenaericsson den 30 december, 2013 kl 09:41

  Vilka härliga trädgårdsminnen! Ja nu börjar det klia i fingrarna… 🙂 Gott nytt!

  • Carina den 30 december, 2013 kl 11:58

   Idag skiner solen och jag funderar… ..finns det något bra att göra därute???!?

   Tack detsamma! Carina

   • lenaericsson den 30 december, 2013 kl 12:21

    så morötter kanske? 😉

    • Carina den 30 december, 2013 kl 12:38

     Jaaa, samma här! Kanske det – pallkragen preppades med kompost för ett tag sen. Spenat och ruccola har frösått sig. Tack för tipset.

 2. Anita den 30 december, 2013 kl 10:51

  Vilken härlig tillbakablick. Jag log när jag läste att det inte blev så många frösådder i år 😉 Och jag blev varm i hjärtat när jag läste om din mammas rosenrabatt. Julrosornas blad klipper jag också varje år, det sedan jag såg ett trädgårdsprogram (för många år sedan) från England där man rekommenderade det. Jag tycker faktiskt att jag märker skillnad sedan jag började med det.

  Nu ser vi fram mot nästa odlingsår. Ett gott slut på 2013 och ett Gott Nytt 2014 önskar jag dig!

  Kram Anita

  • Carina den 30 december, 2013 kl 11:58

   Mmm… allt är relativt och vissa löften till för att brytas! Eller så är de mer en rekommendation till mig själv och det vet vi ju hur det är med det.

   Ja det var en rabatt som var extra värd att göra och som fått mycket energi. Men som jag är övertygad kommer göra de väldigt nöjda många da’r 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Marit den 30 december, 2013 kl 14:56

  Flott oppsummering av hageåret 2013! Det var en flott pulsatilla du viste der 🙂
  Godt nytt (hage) år!

  Klem Marit

  • Carina den 30 december, 2013 kl 16:19

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Kristinas oas den 30 december, 2013 kl 20:21

  Kul summering! Det där med frösådder är väl en begränsning som man inte nödvändigtvis måste följa… 😉
  Gillar att din mamma inte har slutet planera trädgård. Låter som en härligt rosenrabatt, lova att du visar hur den blev sedan till sommaren.
  Min morfar lantbrukaren, han blev nästan 95, satte sin egen potatis i alla år. Hade han slutat planera för odlandet hade vi allvarligt börjat fundera på hans livslust. Måtte jag bli som han. Få bli gammal och vara klar i huvudet och ha tillräckligt med ork för att glädja mig över att det gror, i år också.
  Kram Kristina

  • Carina den 31 december, 2013 kl 11:23

   Japp det ska jag försöka göra! Dessutom hittade jag en pion i grönsakslandet hon köpte för några år sen… ’Polka’ ska bli kul att se om den blommar där också. Är övertygad om att det som håller mamma och pappa så friska är att de alltid håller igång, alltid har projekt och idéer. Mamma brukar sätta potatisen här 😉

   Kram, Carina

 5. Martas rike den 30 december, 2013 kl 20:44

  Vilken jättetrevlig läsning idag igen!
  Karin i Skara har jag också besökt i år, fast det var innan dagliljeblomningen. En helt fantastisk trädgård, borde vara en utav de mest sevärda i det här landet.
  Apropå din kommentar till bilden på Ulla Molins trädgård på min blog, så är den, precis som du tror, väl omhändertagen av entusiastiska efterträdare. Trädgården är kulturminnesförklarad, som första och enda trädgård i Sverige (uppgift från 2011)! Det innebär att den inte får ändras. De sköter den med stor respekt och pliktkänsla.
  Gott Nytt År!
  Marta

  • Carina den 31 december, 2013 kl 11:21

   Jag var där första gången i juli och då var Hostorna huvudfokus… ..fler önskade på listan efter det. Och några med hem också 😉

   Gott Slut! Carina

 6. Anna-Karin, Landet Krokus den 30 december, 2013 kl 20:53

  Vilken härlig summering av året. Även du har hunnit med MASSOR läser jag. 🙂 Härligt med din mamma. Gissar att rosorna gör henne yngre till både kropp och själ… 😉
  Kram o gott nytt år!

  • Carina den 31 december, 2013 kl 11:19

   Tack Anna-Karin! Absolut är det så och jag tror vi alla håller oss yngre med drömmar.

   Gott Nytt år till er! Kram, Carina

 7. martaronyai den 30 december, 2013 kl 20:54

  Vilken jättetrevlig läsning idag igen!
  Karin i Skara har jag också besökt i år, fast innan dagliljorna blommade. Vilken upplevelse det var! Det är en helt fantastisk trädgård, borde varanen utav de mest sevärda i det här landet.
  Apropå din kommentar till bilden på Ulla Molins trädgård på min blogg, så är den, precis som du tror, väl omhändertagen av entusiastiska efterträdare. Trädgården är kulturminnesförklarad, som första och enda trädgård i Sverige (uppgift från 2011). Det innebär att den inte får ändras. Den sköts med stor respekt och pliktkänsla.
  Gott nytt år! Vi hörs.
  Marta

  • Carina den 31 december, 2013 kl 11:17

   Tack Marta! Så kul att höra om trädgården, när jag läser om k-märkningen så ringer en klocka långt bort 🙂

   Kommer absolut att följa din härliga trädgård och blogg. Gott Nytt År! /Carina

 8. Katarina /En Grön Sida den 31 december, 2013 kl 13:27

  Härlig läsning! Ja, och underbar mamma… en så god o bra inställning!
  Var ju tvungen och kolla varför du klipper ner julrosornas blad och inser att det bör nog jag också göra. Nu skiner solen, men idag blir det ingen trädgårdsdag. Men imorgon, kanske imorgon…
  Ett riktigt gott nytt år önskar jag dig!

  • Carina den 1 januari, 2014 kl 16:11

   Ja det är definitivt en bra idé att klippa alltså. Tror jag lärde från en bok om julrosor och det har helt klart visat sig värt besväret.

   Skumt – några kommentarer från dig hade åkt in under ’spam’. Tur att jag kollade igenom.

   God fortsättning till dig! Kram, Carina

 9. Annika Norberg den 31 december, 2013 kl 15:43

  Du har haft ett fint trädgårdsår läser jag! Och roligt för din mamma att kunna njuta av rosorna till sommaren!
  Önskar dig ett Gott Nytt År!
  Kram Annika

 10. Laila den 1 januari, 2014 kl 11:21

  Känner igen det där med att försöka hålla igen på frösådder! Har redan skaffat för många fröpåsar är jag rädd…
  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År i trädgården och i övriga livet!
  Laila

 11. PysselMoster den 2 januari, 2014 kl 12:12

  Känner också igen mig i frödilemmat … det finns ju så mycket fint som man skulle vilja ha och så glömmer man bort att det behöver skötas. Rosår har jag också haft 2013 insåg jag när jag rannsakade mig inför 2014.
  Allt gott!
  /PysselMoster

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.