Fritillaria imperialis 'Rubra'

jag gillar ju inte orange

Orange stog länge på undantag

..eller hur?!?!? En plantering  på åkern befolkades i höstas, hösten 2013, med tulpaner i rött. Det är så läckert när de blommar nu och jag ler för mig själv… Jag gillar ju inte orange eller varmrött  för den delen. Fast man kan ju ändra sig och ha en liiten hörna med flammande orange och rött. De här tulpansorterna har blivit lite av favoriter och klär en mörkgrå himmel fantastiskt. Faktiskt har det smugit sin in både det ena och det andra på sistone. Men jag behövde peta in några grönare bilder det röda och orange behöver det.

Om du klickar på en bild öppnas de i ett större format tillsammans med sina namn… Galleriet är uppdateras våren 2017 och nu har de orange blommorna flyttat in på fullt allvar… .så det kan gå!

 

/Carina

 

23 Kommentarer

 1. annamariaelle den 13 maj, 2014 kl 21:25

  Jo men det är ju jättefina färger! Jag älskart’!

  • Carina den 13 maj, 2014 kl 21:33

   Japp – tänk om, tänk rätt 😉 Det finns en plats för allt 🙂

 2. lenaericsson den 13 maj, 2014 kl 21:38

  ja jag är väldigt förtjust i varma färger!

  • Carina den 14 maj, 2014 kl 06:51

   De börjar få en plats här också 🙂

 3. Martas rike den 13 maj, 2014 kl 22:04

  Haha! jag gillade inte blått till en början men nu har jag en hel rabatt med bara blå blommor. Men spontant väljer jag varma färger och älskar att blanda olika röda nyanser, orange (och helst en skvätt cerise också). Så det var ett toppeninlägg för mig att titta på!
  Kram
  Marta

  • Carina den 14 maj, 2014 kl 06:54

   Tack! Håller med om det cerise i blandningen och när du säger det… ..en dutt violett också. Tulpanen ’Tangerine Beauty’ har en riktigt läcker färg, blomman är så häftig i sin storlek i proportion till bladen. Sen har den blommat läänge nu 🙂

   Kram, Carina

 4. Katarina /En Grön Sida den 14 maj, 2014 kl 06:04

  Klicka upp bilderna!
  Ja, det vill jag ropa då jag ser dem, för det är så vackert det du visar! Speciellt miljöbilderna… ja, och så föll jag handlöst för vivorna. Åh!
  Jag är inte heller någon anhängare av varmrött och orange. Tror jag. Trodde jag…
  Nu kikat på din sockblomma, den orange. Såååå vacker! Hoppas att min blir sådan. Och vilka fina kombinationer du visar i ditt växtalbum! Inspirerande.
  kram
  Katarina

  • Carina den 14 maj, 2014 kl 06:57

   Vivan, ja egentligen allihop, var kul. Alla verkade vara hose-in-hose, alltså som två blommor instuckna i varann. Skule vilja ha fröer… ..de finns närmre dig än mig 😉

   Tack – jag gillar kombinationer, att tänka i kombinationer. När jag får en idé om kompisar brukar jag hämta kameran.

   Kram, Carina

 5. Marit den 14 maj, 2014 kl 07:05

  De narcissene dine er så lekre! Husker du navnet på de?

  Klem Marit

  • Carina den 14 maj, 2014 kl 07:26

   Marit – ska kolla. Köpte 6 sorter som låg i korgar efter att Göteborgs botaniska plockat upp sina narciesser. Men när de blommade ser jag att namnskyltarna nog hamnat fel på en del…

   Kram, Carina

 6. Anita den 14 maj, 2014 kl 09:21

  Ååååh, själv så har jag börjat gilla varmrött mer och mer. ’Tangerine Beauty’ lever verkligen upp till sig namn. Och narcissen med den vackra trumpeten är så snygg. Dina bilder ropar våååår! Dom är underbara. Speciellt gillar jag bilden med vårgrönskan, den med trädstammen, det gröna gräset med gullvivorna och vårgrönskan i bakgrunden. En bild man vill gå in i.

  Ha en fin dag. Det är skapligt väder här idag och trädgården ropar efter mig 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 14 maj, 2014 kl 17:15

   Tack! vårgrönskan är fusk på ett sätt. I brist på gröna sköna miljöer runt mina växter där de står nu så fick det bli en längtansbild från Skåne 🙂

   Trenden är densamma här också. Det har börjat smyga in dagliljor och tulpaner i de färgerna.

   Hos mig gick från skapligt till soligt. Jag har rensat och rensat…

   Kram Carina

 7. Britt den 14 maj, 2014 kl 10:44

  Jag känner också så för orange. Men växter är ju ändå växter. Och det skär sig inte i naturen. Och så kan man ju ändra sig.

  • Carina den 14 maj, 2014 kl 17:15

   Visst är det tur att inget måste vara för evigt i trädgården 😉

 8. lenadyche den 14 maj, 2014 kl 11:57

  Har också lite svårt för orange, men gillar djuprött. Finurligt det där med att man kan klicka på bildena och få dem större och namnen. Önskar jag kunde lite mer teknik!

  • Carina den 14 maj, 2014 kl 17:16

   Javisst är det – finurligt. Jag har experimenterat, skrivit och testat. Men sånt får ske på vintern när jag har tid.

 9. PysselMoster den 14 maj, 2014 kl 13:23

  Haha, visst är det härligt att man kan ändra sig!
  Jag har också börjat gilla rött så smått och gul också (fast inte ihop … än 😉 ) Var helt emot det förut! För att inte tala om när jag började trädgårdera och inte trodde att jag gillade rosa!!??

  • Carina den 14 maj, 2014 kl 17:18

   Gult och rött ihop – inte där ännu men vem vet??? Rosa har jag alltid gillat. Tur det finns så många färger att välja mellan för rabatterna 🙂

 10. anette den 14 maj, 2014 kl 21:19

  Det här med bloggande är fantastiskt! Har googlat på ditt pionförslag och allt verkar stämma mycket väl. Är så glad för att jag snubblade över en låg tidigblommande pion som dessutom verkar lättodlad och nu vet jag dessutom vad den heter och att den finns i fler färger. Kanonbra!
  Kul att din kompis frånb STA var där. Antagligen handlade jag nåt av henne.
  Stort tack för hjälpen Carina!

  Angående varmröda färger tycker jag spontant att det är en vacker accent och dina bilder är underbara. Min trädgård däremot går i kalla färger rosa-lila-blått-vitt förutom en hörna runt trädgårdslandet och det är mina mostras fel.
  Varje år har moster S frågat om jag har har några blomsterbönor eller hon ska skicka. (Nej, jag har ju inga för jag har inte sparat några, för de är orange och jag har ingenstans att sätta dom.) Alltså kommer det en näve i ett kuvert ett par dagar senare. Så har det pågått. Från början visste jag inte heller att de är goda att äta som späda. När jag kom på det blev det lite roligare och nu har jag faktiskt sparat egna och gläds åt dom. Jag vet att det finns vita, men nu ska de liksom vara orange för jag tänker på S då.
  Som om inte detta vore nog, får jag orange nejlikrot av en annan givmild moster. Försökte i flera år att låta plantan självdö i stenpartiet, men sen tyckte jag synd om den och satte den i bättre jord. Jistanes så den förökar sig. Inte aggressivt, men det har blivit en orange matta under tornet med blomsterbönorna. På kvällen träffas rabatten av de sista solstrålarna och jag går en runda för att se landet glöda.
  Idag har jag satt ut röda höga solrosor och därunder gul kryddtagetes, också i samma del av trädgården.
  – Vad händer med mig, frågade jag mannen.
  – Du håller nog på att bli gammal, var det uppmuntrande svaret. Kan det vara så eller håller jag på att genomgå nån slags personlighetsförändring. Lite rädd är jag allt!

  Längsta kommentar jag nånsin skrivit. Hoppas jag inte tröttade ut dig.
  Kramen
  Anette

  • Carina den 15 maj, 2014 kl 21:20

   Nope ingen risk, bara kul att läsa! Förändring är bra. Hua för ett statiskt liv. Varma färger på solrosor och zinnia är på väg ut här också. Bra du påminde mig! Jag köpte ju mjukt cremeorange blomsterbönor just för färgen och för jag alltid har såna till att äta. De är inte sådda ännu…

   Kram, Carina

 11. Kristinas oas den 14 maj, 2014 kl 21:48

  🙂 Att jag gillar orange vet du ju, så jag var tvungen att klicka upp bilderna och titta och njuta av färgprakten. Vivorna i det ljusgröna gräset är verkligen VÅR för mig.
  Kram Kristina

  • Carina den 15 maj, 2014 kl 21:21

   Och de är skånska!! Har ett gäng gula stående vid gången in till huset och det är en härlig doft de ger gullvivorna.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.