Nyanser av grönt - blad i lunden

Nyanser av grönt och nya ormbunkar

Nyanser av grönt – när bladen trots fotosyntes tonar i annat än just grönt. Vi pratar om blad som om de alltid vore gröna men när jag ser mig omkring så ser jag många blad som tonar i andra nyanser. Hostor och lönnar är kanske de hos mig som visar upp en otrolig bredd i det gröna färgspektrat. En del lönnar är ju till och med helt rödbladiga. Förra veckan betraktade jag blomningen innan bladen tar över och nu börjar bladens tid på allvar. De som blommat, rododendron framför allt, får nya blad och det är en läcker fas att följa. Lönnar och ormbunkar fortsätter att få nya blad hela sommaren och därför ’blommar’ det hela tiden .

Men det är också nu när vi går över i bladverk som sanningens timme kommer. Jag upplever att det är lättare att skapa fina kombinationer med blommande växter och att det därför också är svårare, kräver mer tanke, när det kommer till bladverket.

Nyanser - Acer palmatum 'Atsugama'
Acer palmatum ’Atsugama’ är en lönn som jag nästan ångrade att jag skaffade. Men nu i vår när jag följt bladens utveckling är jag såld. Titta på formen, de röda bladskaften och se… ..är färgen grön? Tänk om jag hade kunnat fråga Bengt Grieve…
Nyanser av grönt - blad i lunden
Nyanser av grönt – blad i lunden hostan som lyser i blågrått är ’June’

Blått eller obestämbara nyanser

’Blå’blad liksom de som tonar i silver trivs och behöver generellt ett soligare läge. Jag har klumpar av hostan ’Hadspen Blue’ stående i en balja och den har stått i de senaste veckornas solgass. Och den är fantastiskt ’blå’ nu. Fast sanningen är väl att om jag gnuggar riktigt ordentligt så lär färgen vara en mer dassigt grågrön.

Nyanser - Antennaria plantaginifolia - jättekattfot
Antennaria plantaginifolia – jättekattfot, har en nästan obeskrivlig grön färg. Den tonar i gult som här i solsken och i blått om det är mera skugga och alltid överdragen av en svagt silvrigt nyans…

Smaken är som… Jag gillar nyansen

Läste något om jättekattfoten ovan och författaren var inte nådig mot den här ’tråkiga’ växten. Men jag tänker som vanligt det finns en plats för det mesta. Jag tycker om jättekattfoten för alla nyanser den visar upp i bladverket och för att den bildar en vacker matta. Sniglarna verkar rata den vilket ger den en extra merit.

Ett par hostor som är lika obestämbara när det gäller färg, det vill säga de visar många nyanser är ’Fog Light’ och ’Gold Regal’.

Hosta 'Gold Regal'
Hosta ’Gold Regal’

Paradiset glimrar i grönt…

På senare år har jag haft en dragning till enfärgade hostor. Trenden hos hybridisörerna har dessutom varit att få in rött i hostorna. Mer intensivt röda bladstjälkar och ju mer det röda blöder in i bladet desto bättre. Av alla nyheter jag tittat på i hostavärlden de sista 2-3 säsongerna är enfärgat med röda bladstjälkar da… Och de här hostabladen i bilderna är min referens för vad grönt är tror det är det man skulle kalla äpplegrönt fast då är ju gröna äpplen egentligen inte så här gröna… ..så tänker jag.

Hosta 'Purple Heart'
Hosta ’Purple Heart’ en absolut favorit och en av de första jag skaffade med röda stjälkar som en uttalad feature
Hosta 'Valley's Rodeo'
’Valley’s Rodeo’ har vackert gröna blad som man ser på redan på håll är ’köttiga’ – alltså dem är tjocka, har mycket substans
Hosta 'Paradise Glimmer'
’Paradise Glimmer’ – ja paradiset glimrar uppenbarligen i grönt.

Man kan skapa sofistikerade planteringar i bara grönt med blad som hos de här hostorna. De är gröna men sen är de olika i bladform, höjd, nervatur mm. Mixa och matcha med några ormbunkar och det borde bli ett säkert kort

Polystichum munitum
Polystichum munitum – svärdbräken – rullar ut sina nya blad nu och de står sen kvar gröna hela vintern igenom
Cyrtomium macrophyllum v. tukusicola
Cyrtomium macrophyllum v. tukusicola – bredbladig mahoniabräken – det finns stor variation i hur bladen hos ormbunkar kan se ut
Polystichum polyblepharum
Polystichum polyblepharum – sköldbräken – en mycket vacker ormbunke liksom följande…

Petig – javisst

Jag upplever att de äpplegröna hostorna blandar sig osnyggt med blå- eller blådaggiga blad. Eller för den delen med det gula som i ormbunken nedan. Jag tycker inte heller om hostorna som går i mjukt gröna och gula nyanser tillsammans med de som har blådaggiga blad. I norra lunden ser jag redan hur några ska få byta plats.

Athyrium otophorum v. okanum
Athyrium otophorum v. okanum – japansk öronbräken – det är så snyggt med det här bladutspringet. Det gulvita går sen över i grönt. Den här finns hyfsat lättillgänglig i handeln
Acer seedling - frösådd lönn
Acer seedling – frösådd lönn – i år än mer intensiv i färgen och den här fasen varar länge. Nu är bladen gröna, nej grönare men fortfarande är de överdragna men en karamellfärgad nyans
Nyanser - Acer seedling - frösådd lönn
Acer seedling – frösådd lönn

Nyanser finns även om jag…

..grävt sönder en del av de bästa kombinationerna när jag började flytta växter. Därför blev det mer nerslag i enskilda växter snarare än kombinationer. Jag länkar till Trädgårdsfägring där du hittar andra trädgårdsbloggar.

Ha en skön julivecka och titta på nyanserna…

23 Kommentarer

 1. Marit den 3 juli, 2020 kl 18:10

  Det er mange fine nyanser av grønt du viser her! Grønt er det en utrolig variasjon av ute i naturen. Hosta har veldig mange nyanser grønt/blått/ gult, og det så gøy å se hvor mange forskjellige det finnes av de. De frøsådde acer er helt nydelige!

  Klem, Marit

  • Carina den 4 juli, 2020 kl 10:22

   Tack Marit!

   Javisst blev de vackra… ..det var inte så många frön som grodde jag fick de för sent på säsongen men av de som grott är alla fina men de här två är allra finast 🙂

   Kram, Carina

 2. Marika den 3 juli, 2020 kl 22:09

  Hej Carina!
  Vackert med gröna toner, det är stor variation i färgskalan. Lönnen Atsugama, har en vacker färg, jag skulle kalla den gulgrön , medan Bengt Grive skulle ha fått det att låta lite mer poetiskt. Gillar de gröna hostorna med blanka vackra blad, tyvärr ser inte mina hostor ut att trivas. De blir mindre för varje år. Dina frösådda lönnar är riktigt fina. Pysslar om min lilla lönn, vet inte riktigt om växthuset är rätt plats för den. Den och hasselnötsträdet har överlevt såhär långt.
  Ha en trevlig helg / Kram Marika

  • Carina den 4 juli, 2020 kl 10:25

   Hej Marika!

   Håller med dig om att ’Atsugama’ ser gulgrön ut men det som är fascinerande med lönnar, särskilt japanska, är hur de skiftar färg över säsongen. Tråkigt att dina hostor inte trivs de brukar ju vara tåliga förutom en del nyare hybrider.

   Vad är det för lönn du har? Kan vara idé att låta den växa sig större där om den är på gränsen till var den är härdig.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Marie den 4 juli, 2020 kl 09:03

  Vi viser gerne farvestrålende blomster på vores blogge, men sandheden er jo, at haven i bund og grund er et grønt univers; men grønt behøver bestemt ikke at være kedeligt. Tværtimod synes jeg, man ind imellem støder på hostabede, som er alt for brogede. Bladformer spiller også en væsentlig rolle for, om en plantekombination lykkes eller ikke lykkes.i

  • Carina den 4 juli, 2020 kl 10:27

   Javisst gör vi det på gott och ont. Jag lyfter gärna fram resten av säsongen hos växter och hur vackra de är då. Man kan lätt förstöra intrycket av vackra hostor genom att göra en enda röra av de brokbladiga. Jag ser redan att några ska få flytta i norra lunden.

   Ha det gott! Carina

 4. Villroses hage den 4 juli, 2020 kl 11:00

  ”Rett plante på rett plass” er vel noe vi hageeiere baler med hele tiden. Jeg tenker mye på bladfasonger, men har nok ikke sett så mye på hvilke grønn-gul-blå-nyanser som passer sammen. Kanskje det blir mer flytting 😉 Elsker japanske lønner, og ble veldig lei meg da to tørket inn sommeren 2018. ’Atsugama’ er lekker, synes jeg! Både bregner, og spesielt Hosta, er noe jeg har mye av i hagen som har mye skygge. Praktfulle planter, og de med tykke blader blir omtrent ikke spist av snegler.
  God helg!

  • Carina den 7 juli, 2020 kl 09:51

   Så sant 🙂 Och dessutom så får vi allihop ha och äga våra egna facit för vad som känns rätt. Bladformerna är också viktiga kanske därför som jag gillar massiva hostablad bland sirliga ormbunkar. Atsugama har visat sig vara en väldigt fin lönn jag var lite tveksam först.

   Tack detsamma! Carina

 5. Anita den 4 juli, 2020 kl 12:58

  Ja hur många nyanser av grönt finns det egentligen. Det tänker jag ofta på när jag är ute på mina naturpromenader. Och visst är det väl konstigt att vi ofta förknippar orden blad, löv eller stjälk med färgen grönt. Jag var ute igår i trädgården och jobbade i flera timmar. Jag klippte bort utblommat och släppte fram bladen. Blad i olika nyanser av grönt … eller? Just ett par hostor jag har (okänd sort då jag fått dom av en vän som delat en av sina) är definitivt inte gröna utan blå.

  Du visar så många fina bilder på blad. Jag blir förälskad i flera av dom. Framför allt, Hostan ’Purple Heart, den tilltalade mig mycket, både i färg och bladform. Och dina Acer … Den du ångrade att du köpte är jättefin. Tycker dessutom om bladformen. Själv börjar jag få problem med mina blåtonade bladväxter, främst då hostor. Dom är lite svårplacerade, jag måste tänka om lite där. Lite omflyttningar kommer att komma.

  Och så hade du en fråga i din kommentar hos mig. Jag har svarat där men svarar även här utifall du inte ser det. Här är svaret jag skrev:

  Jodå, du har frågat om Tullgarn och pioner tidigare och jag har svarat men du har nog inte sett det. Jag har aldrig sett en enda pion på Tullgarn. Jag har heller aldrig hört talas om att det ska finnas pioner där. Men jag undrar om det inte kan vara Tyresö slott. Där ska finnas pioner, gamla som även räddats tror jag. Kanske kan du googla och se om du hittar någon information och om det verkar stämma med det du fick höra.

  Kram Anita

  • Carina den 7 juli, 2020 kl 10:00

   Tack Anita!

   Ja blad det är mitt liv tror jag. Jag älskar mina blommande växter för att jag kan skapa buketter med dem. Och det kommer säkert hitta hit fler sådana också. Men det är bladen som fascinerar mest och längst ute i trädgården. Strandirisarna är överblommade men nu står bladruggarna kvar som utropstecken i daggigt grönt.

   Det var det jag misstänkte – att jag frågat förut och jag kan mycket väl ha läst svaret även då… Det kan vara så att personen tagit fel. Tyvärr tror jag att hen i sin iver att sälja sina delningar också kan frisera sanningen en del 🙁

   Lönnen, Atsugama, har verkligen överraskat i vår. Jag valde den för bladformens skull, varje del är ju som ett litet utdraget hjärta, men nu i vår har färgerna varit ljuvliga. Å andra sidan är det så med många växter – de växer på mig.

   Kram, Carina

 6. Lisbeth Klastrup den 4 juli, 2020 kl 14:48

  Grønt har mange nuancer, lærte jeg, da jeg gik til akvarelmaling. Det var svært at blande den rigtige farve, der kan naturen noget helt særligt.
  Ha det godt
  Lisbeth

  • Carina den 7 juli, 2020 kl 10:01

   Javisst 🙂 Det har jag också kommit fram till när jag försökt göra trädgårdsskisser… Det gröna är väldigt svårt att få till på ett bra sätt. Men en sak har jag fattat… ..grönt är till största delen gult.

   Tack detsamma! Carina

 7. Lisbeths Haveblog den 4 juli, 2020 kl 15:22

  Det var mange fine bladfarver – den blå hosta mellem de mange grønne nuancer er smuk, og det er godt, at du sætter fokus på det.
  Antennaria plantaginifolia er også fin med tæppet af blade, der formmæssigt kan være flot mod store blade. Den kan desværre ikke købes i DK, kan jeg se 🙁
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 7 juli, 2020 kl 10:04

   Tack Lisbeth!

   Synd att du inte hittar Antennarian i Danmark. Tror faktiskt inte jag kan hitta den i plantskolor i Sverige heller. Tror det är en växt som många rynkar på näsan åt. Men jag såg den i en privat, mycket vacker trädgård, och jag skaffade en kruka där. På sikt när jag ska flytta den så kan jag kanske hitta ett skott eller två till dig 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Anni den 4 juli, 2020 kl 17:08

  Tänk att innan jag läste texten hann jag tänka att den där jättekattfoten skulle jag vilja ha! 😀 Jag tycker att den är snygg!
  Vad gäller gröna färger i övrigt tänker jag att de är allra vackrast på försommaren, när allt är nytt och skirt. Sedan blir det som en enda mörkgrön massa av allting – men det gäller ju inte i en trädgård där man tänker på kombinationer!
  Den där acer du först ångrade, den har jag också och jag har inte ångrat mig en sekund. En så spännande växt, rent av utsökt i sin form och färg. Måste nog gå ut och prata lite med min nu, känner jag.
  Vad gäller trädgårdarna jag besökte på Tusen trädgårdar så var just den med gräs och ormbunkar även min favorit!
  Kram!

  • Carina den 7 juli, 2020 kl 10:07

   Visst är den läcker! Jag vet att jag läst negativa kommentarer om den, som ju oftast tacksamma växter får om sig. Men jag hade sett den i en trädgård, använd på att fantastiskt sätt så det var ingen tvekan. Men jag tror det är därför den inte finns i handeln den har en väldigt alldaglig blomning. Jag köpte min som en delning i trädgården jag besökte.

   Kram, Carina

 9. Elna Slot den 4 juli, 2020 kl 23:06

  Hvis man sammensætter planter efter, at bladenes farver skal klæde hinanden, kan det blive rigtig svært – og sjovt, hvis man også tager hensyn til, at farverne ved løvspring og efterårsfarverne skal klæde hinanden. Jeg tror aldrig, man vil blive færdig med at optimere bedene. Man kan jo også tage bladenes former, blomsternes farver og former og blomstringstidspunkter med i det store puslespil😀.

  Hilsen Elna

  • Carina den 7 juli, 2020 kl 10:08

   Haha – ja så är det!! Och ibland sätter jag bara punkt. Särskilt så när jag försökt få till allt under hela säsongen – då blir det för komplicerat. Men när bitarna faller på plats är det ett roligt pussel.

   Ha det gott! Carina

 10. Helena den 5 juli, 2020 kl 12:44

  Oiii jag älskar gröna blad kan verkligen som du fördjupa mig de olika nyanserna & vilka som lyfter varandra Härligt inlägg!
  KRAM från mig!

  • Carina den 7 juli, 2020 kl 10:09

   Tack Helena!

   Visst är det fascinerande att gröna blad inte bara är gröna blad utan så mycket mer. Och att grönt kan klä grönt så vackert 🙂

   Kram, Carina

 11. Helena den 5 juli, 2020 kl 12:46

  Nu glömde jag svara på din aurikelfråga 🙂 Jag vattnar dem i kruka nästan varje dag om det är sol & varmt så måste de få varje dag såklart beror det på vart de står.

  • Carina den 7 juli, 2020 kl 10:11

   Tack för svaret! Och ett som jag misstänkte därtill… Kanske när allt är lugnare och jag behåller min morgonrunda med rutinsysslor att jag kan hålla aurikler 🙂

   Kram igen!

 12. Helene; Trädgård i Torslanda den 7 juli, 2020 kl 20:19

  En finsmakares inlägg och en kunnig sådan. Roligt att se det gröna i mer detalj. Har också blivit lite mer intresserad av detta med åren. Kul att det har kommit många nya ormbunkar i handeln. De klarar sig bättre än hostorna mot sniglar. Cyrtomium macrophyllum v. tukusicola ska jag titta efter.
  Ha det fint
  Helene

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.