Ordlöst om både gott och ont

Ordlöst eller ja, vad ska man säga

Det sista är temat i blommig fredag och visst blir man ordlös ibland. Ordlöst, när orden tar slut eller ibland också orken… Det är ett fåtal gånger i livet som jag blivit ordlös eller svarslös alltså så där på riktigt. Då oftast eller alltid på grund av dumhet så stor att den inte går att bemöta. I trädgården är det lite tvärtom. Det är det glada, oväntade, det spännande som gör mig ordlös.

Som knopparna jag hade hoppats men inte riktigt trodde på. För det här är inte bara ett vackert bladverk. Det fanns knoppar där också. Så nu kommer jag så småningom få se frösådda Pioner av P  x chameleon och P mlokosewitchii blomma för första gången. Kikade och jag sådde dem i januari 2012 så det är bara 4 år sedan. Ja allt är ju relativt… ..men sår jag några varje år så blommar det fortare. I vart fall vet jag inte vad jag ska säga. Jag blir bara härligt glad inombords. Och nu ska det bli spännande att se färgerna så småningom. Vem vet vad de bär på för anlag. Redan nu verkar bladverket hos minst en av frösådderna lite annorlunda mot övriga.

Ordlöst - Paeonia x chameleon i knoppPaeonia x chameleon i knopp, sådd 2012

Ordlöst - Paeonia mlokosewitchiiPaeonia mlokoswewitchii – en annan och ljusare ton hos bladen än övriga från sådd 2012

Ordlöst - Paeonia mlokosewitchii i knopp2 knoppar hos en av de frösådda P mlokosewitchii och så här rött är bladverket hos alla fröplantor utom en

Pratar du med växterna? Gick ut en sväng till häromkvällen i det underbara solskenet.  Skolade om en del frösådder men det är ett ordlöst jobb. Jag tänker, sorterar intryck och tankar, letar strategier och håller på. Men inte pratar jag med de små, åtminstone inte högt.

Mer orkes- än ordlöst när jag ser narcisserna som på håll kan se ut som något spännande flikigt men som bara är resultatet av sniglar… Nog om det… vi tar en gladbild istället, Tulipa kaufmanniana ’Heart’s Delight’

Ordlöst - Tulipa kaufmanniana 'Heart's Delight'

Det är blommig fredag på bloggen ’Bland rosor och bladlöss’ och temat är ’Ja, vad ska man säga…’ Klicka på bilden nedan för att läsa fler berättelser.

 

…Hoppas vi får en lika härlig kommande vädervecka! carina2blommig fredag


32 thoughts on “Ordlöst om både gott och ont”

 • Vad långt dina pioner har kommit! Jag längtar galet efter blomningen på min svavelpion det andra året jag får se den i blom. Förra året hade jag 3 blommor!
  Undrar hur många som kommer i år?

  Kram

  • Samma här! Köpte en via pionsällskapet som blommade förra året för första gången. Men så härligt djupt gul den var. Håller tummarna för att du får många knoppar i din.

   Kram, Carina

 • Så mange spennende peoner du har sådd! Den P.mlokosewitchii med det røde bladverket var helt nydelig! Den er utrolig vakker. Heldige deg 🙂

  Klem, Marit

  • Ja nu börjar sådderna så smått ge utdelning. Har sått de arter jag kommit över frön från. 4 av 5 mloko har den vackra bladfärgen just nu.

   Kram, Carina

 • Oj vilka pioner! Jag är just nu riktigt ledsen, för min fådda buskpion har någon marodör grävt upp och grävt ner eller… Den finns inte längre iallafall. Vem vet jag inte, men fyra ben har den nog. / Britt

 • Den där ”tulipan” töjer ens smilband från öra till öra! Helläcker i sin rätt vulgo utstrålning ;-)!

  Ha en riktigt god helg!
  /Anja.

  • Javisst gör dem man blir blad även om de är snudd på vulgära. Men när det inte är så mycket grönt och annat så piggar dem upp.

   Tack detsamma, Carina

 • Förstår din spänning. Visa gärna mer av dessa sedan i blom.
  Näckrostulpanen ’Hearts Delight’ är en av mina absoluta favoriter. Brukar ha dem i kruka som jag tar in först av allt att slå ut inomhus.

  Ha en bra helg
  Luna

  • Lovar de kommer absolut förevigas här. Har bara ett aber… Ska antagligen iväg ytterligare två veckor i slutet av maj och början av juni. Så antingen får jag hålla tummarna för riktigt kallt länge eller otroligt varmt snabbt 🙂

   Kram, Carina

 • Pionen moly…… hade jag under ett antal år i långrabatten – där den inte trivdes alls. Sen flyttade jag den till en av pallkragarna och där kom den faktiskt med en enda knopp som slog ut till en blomma jag inte gillade! *fniss* Att jag köpte den från början var för att jag gillade bladverket. Så den gav jag till min väninna och det tog bara en växtsäsong så var den precis så vacker som jag hade önskat mig….. Ja du, vad ska man säga om det!!
  KRAM
  Susie

  • Det är lätt att vara efterklok. Pioner har en liten egenhet att inte visa sitt rätta jag förrän när de blommat 2-3 år. Jag hoppas på god spridning några rosa och några gula.

   Kram, Carina

  • Jo det är kul och arterna är ju så vackra. Dessutom är de inte så vanliga i plantskolor. Oktober-november är en bra tid. Då bukar jag ’så’ fröerna i en burk med vitmossa.

   Ha en fin helg! Carina

  • Håller tummarna för att du får se åtminstone någon knopp i år. De jag visar här är ju tidigblommande så om det är senare sorter finns det gott hopp ännu.

   Ha det gott! Carina

 • Ja, ordöst kan skifta i känsla o upplevelse. I trädgården kan jag bli förstummad av allt det vackra, växtkraften och skönheten som bjuds. Vilka vackra pioner, så löftesrikt! Jag blir – tror jag – mindre ordlös då jag lägger märke till trädgårdens mindre roliga inslag, kan nog säga en del (kanske bara inombords, vet inte) som inte är helt olikt serietidningarnas @#%… ;o)
  Ha en riktigt härlig helg!
  kram
  Katarina

  • Du har en poäng i att marodörerna framkallar svador uttalade eller outtalade 🙂 Jag hoppas på rejäl värme nu så jag hinner få se blomningen också…

   Kram, Carina

 • Vackra bilder! Jag är sällan ordlös, däremot blir jag då och då alldeles orkeslös. Körde nog alldeles för hårt i trädgården i lördags, för i söndsgs var jag orkeslös – men det var rätt härligt att slå sig ner i solstolen i växthuset, sätta fötterna i en balja med varmt väldoftande vatten och lyssna på en bra ljudbok i solskenet:)

  Kram
  Linda

  • Ja orkeslös är vanligare än ordlös – helt klart! Din alternativa sysselsättning låter ju underbart lockande 🙂

   Kram, Carina

 • Så spännande med pionsådderna och fyra år var ju snabbt! De trivs his dig. 🙂 Ser fram emot att se bilder från deras blomning sedan (du får be om fotohjälp om du inte är hemma).
  Kram Kristina

  • Javisst var det snabbt 🙂 Jag är både glad och förvånad. Får se hur vi ska lösa dokumentation av blomningen. Det är nog lättare än att prata med vädrets makter i vart fall.

   Kram, Carina

 • Min testkommentar gick ju in så nu ska jag pröva att skriva en riktig kommentar.

  Är så imponerad av dina pionsådder. Paeonia mlokoswewitchii är min absoluta favorit och det är ju fantastiskt att din frösådda redan blommar, efter fyra år. Jag blev ju så orolig för två år sedan när min blev angripen av bladmögel. Jag skalade bort all jord omkring, klippte bort alla blad och la på ny jord. Och förra året kom den tillbaka, lika kraftig och fin som vanligt. Och i år står dom där igen, dom röda stjälkarna med lika röda blad och bådar gott inför den sköna månaden maj. En riktig kämpe och en välkommen sådan.

  Kram Anita

  • Det är så kul att din kommer tillbaka och trivs. Förlåt om jag tjatar men jag har redan gått en runda och sprutat Binab på alla pionskott och jorden runt dem, liksom på julrosorna. För det verkar verkligen göra skillnad. Tycker det är så ledsamt när de falnar ner av piongråmögel.

   Kram, Carina

   • Åh vad bra att du tjatar 😉 Jag visste att du tipsat om något men mindes inte vad. Jag har hittat det på nätet nu så jag ska skicka efter det och spruta på alla mina pioner.

    Kram Anita

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.