natur och trädgård i ord och bild

Försommargrönt, snövitt och blå wisteriafall

Försommargrönt, snövitt och blå wisteriafall

Försommargrönt, sol och rätt så varmt

Det var det som mötte mig i sydöstra USA, närmare bestämt North Carolina. Egentligen helt fel tid på året att lämna trädgården men ibland kan det inte hjälpas. Så jag letade fördelar för de finns ju där trots allt. Betydligt mer försommargrönska än hemma på västkusten. Och vitt i träd och buskar, Cornus florida/dogwood blommade för fullt där. Som de blommade… har aldrig sett blomsterkornell blomma så hemma. De blommade på bar gren och effekten av vita fluffiga moln längs vägkanterna var härlig. Hade  ett svagt minne att jag köpte en pytteliten i höstas och så var det. Och den har överlevt. Vi brukar oftast odla olika varianter av Cornus kousa men någon sa att florida visst ska fungera här.

Cornus floridaCornus florida
En rosa hybrid får visa hur otroligt de blommar… De växer överallt längs vägarna.

Det var inte bara vitt med jämna mellanrum längs stora vägen föll det blått nerför träden, inte bara ett utan många träd. Tänk ett väletablerat bestånd av vildvin i höstfärg men byt det röda mot blått…. Har aldrig nånsin sett wisteria växa så glatt och blomma så otroligt som de gjorde där. Jag kan chansa en hel del men att stanna vid vägkanten på 4-filiga vägar i båda riktningar.. njae. Fast så småningom så hittade jag ett bestånd som i vart fall slår allt jag sett i Sverige. Ville så gärna fånga någon på bild.

Första jobbveckan funderade jag en del på vad jag skulle göra under helgen. Bestämde mig för att köra till Smoky Mountains, ca 3,5 timma enkel väg på lördag förmiddag och sen stanna över till söndagen. På lördagen när jag skulle köra tillbaka till hotellet så hittade jag den här Wisterian… den fick duga.

Blåregn, Wisteria Blåregn, Wisteria Blåregn, Wisteria Blåregn, Wisteria

Att få en Wisteria att blomma så här hemma är nog något jag bara kan drömma om. Jag tror mer på blomsterkornellen 🙂

 …Enjoy!

carina27 thoughts on “Försommargrönt, snövitt och blå wisteriafall”

 • Åhh, så mye vakkert du viser! Wisteria er en drøm for meg også, men det er nok bare å glemme ja… De er utrolig vakre!
  Flotte Cornus også.

  Klem, Marit

 • Den wisterian var värd en chansning! Och nu får vi hålla tummarna för att även vi får försommarvärme och massor av sol efter alla frostnätter och regnskurar…
  Allt gott!/Laila

 • Det regnet över vattenytan är ju bara så fint. Hoppas blomsterkornellen blir till belåtenhet. I Malmö i helgen såg jag ett träd som var som täckt av vita blommor, men där var det omöjligt att stanna med bilen. Nästa gång jag kommer dit, har just det trädet blommat över. Vad det nu var för träd. / Britt

 • Så vackert!
  Wisterian blommade för fullt i Spanien när jag lämnade för några dagar sedan. Det var så vackert. Även judasträden blommade då.
  Här i Wales är våren i full gång och trädgården så fin!
  Ha det så trevigt!

 • Det finns alltid fördelar och där hittade du verkligen några! 🙂 Helt otroligt blåregn och blomsterkornellen går ju inte av för hackor den heller.
  Kram Kristina

 • Pust! Jag bara sitter här och stirrar lyckligt. Vilken Wisteria … och blomsterkornellen. Du hittade sannerligen bra fördelar. Jag tror att du var i North Carolina ungefär samtidigt som Masters i golf gick på Augusta i Georgia. Det är en av de finaste golfbanorna jag vet och jag följer den alltid på TV, mest för att se all blomning 🙂 De olika hålen har namn efter blommor … azalea, wisteria, dogwood mm.

  Kram Anita

  • Mmm.. jag har hört om fler som tittar på Masters från just Augusta av samma anledning 🙂 Då har du sett hur prunkande det kan vara.

   Kram, Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.