Charmerande charmör – vårens första

Charmerande charmör och lång väntan

Det finns många saker jag får vänta på. Ibland långt längre än våren i sig. I flera år har jag velat hitta vita eller åtminstone ljust rosa eller violetta frösådder bland nunneörterna… Ta Da… nu äntligen har de dykt upp. Som en matta i ett organiskt mönster och med en vacker färgskala så tänker jag mig fortsättningen under någon vacker buske eller tja varför vara måttlig, vi säger flera buskar. Det är olika namnsorter av Corydalis solida som korsat sig och börjat bilda en härlig mångfald. Nunneörten en Charmerande charmör… ..och en av vårens första.
charmerande charmör

En ljust aprikosrosa nunneört har dykt upp bland de andra och hon är inte ensam…

Charmerande charmör bland hundtänderna

En hundtandslilja jag haft länge, faktiskt en av de första jag köpte 1996, men som inte blommat på många, många år blommar igen. En riktigt charmerande charmör som blommar i det blekaste rosa man kan tänka sig. Den var inte riktigt utslagen när jag åkte på jobbresa 2:a april,  men när jag kommer hem så är den kanske överblommad så jag fick greppa tillfället.
charmerande charmör

Hundtandslilja, Erythronium dens-canis ’Charmer’ är återfunnen och blommar igen

Ingen tvekan längre det här är en grenad julros, en prustros eller stinkjulros för den som vill. Man kan ju hålla sig på lite avstånd och beundra skönheten. Inte en av de hårda frostnätterna har skadat den…charmerande charmör

Helleborus foetidus

Några saker jag fotade medan jag gick runt och sprutade Trico garden som jag hoppas ska hålla ute klövdjur. En av de sista sakerna jag gjorde innan jag åkte. Det ska bli spännande att se om det kommit några nya spår när jag kommer hem i slutet av helgen.  Strängen av urin jag duttade runt alla planteringarna i februari hade skyddat alla lökväxter mot både rådjur och harar. Men i slutet av veckan innan jag åkte kom den unga älgen tillbaka. Så nu testar jag nya metoder. Lite mer bakgrund hittade jag på Zetas hemsida. Ska bli spännande. Medlet ska vara väldigt effektivt säger många så jag håller tummarna.

Det är blommig fredag på bloggen ’Bland rosor och bladlöss’ och temat är ’vårens första’. Klicka på bilden nedan för att läsa fler berättelser.

USA är ett iland på alla sätt men jag har haft problem med att få datorn ansluten till nätverk när jag är på hotellet. Så tyvärr har jag inte haft möjlighet att läsa era blogginlägg de sista två veckorna. Men snart, måndag, är jag hemma och kan ta igen… både blogg och trädgård 🙂

…Tänk nu är det bara 15 dar till valborg! carina2blommig fredag

14 Kommentarer

 1. Kristinas oas den 15 april, 2016 kl 05:30

  Nunneörter är en favorit, så jag kan bara längta tills jag (eller snarare trädgården) har frösådder som visar sådan variation som du berättar om. Charmerande var verkligen charmerande. Alltid lika roligt när något kommer igen efter att ha varit saknad.
  Kram Kristina

 2. Laila den 15 april, 2016 kl 09:56

  Nunneört saknas här i vår trädgård, en oförlåtlig miss, måste bättre mig!
  Oj vad tiden går när man har roligt! Trädgårdsväder varje dag här men måste snart sätta mig med bokslut och deklaration – usch!
  Allt gott!/Laila

 3. Britt den 15 april, 2016 kl 11:01

  Jag har precis blivit ägare av nunneört och är SÅ glad. Jag hoppas på att den trivs hos mig och vill sprida sig.
  Stinkjulrosen har jag också. Inget vackert namn, och inte strålande vacker heller. Tycker jag. Jag försådde den, för den jag fick frön av, tyckte den var något alldeles extra. Sju år tog det innan första blomman. Klart den får vara kvar. En viss skönhet har den ju. / Britt

 4. Marika den 15 april, 2016 kl 12:13

  Så många skönheter, hoppas du få ha dem ifred. Inte kul med hungriga gäster.
  Ha en fin helg!
  Marika

 5. Charlotte (Tradgardsvagen.nu) den 15 april, 2016 kl 12:35

  Jättefin Nunneört den där blekrosa. Trevlig helg

 6. Marit den 15 april, 2016 kl 14:34

  Så fin farge på din Corydalis. Mine er hvite og rosa. Kanskje de kan dukke opp en ferskenfarget her også. Nydelig hundetann!

 7. Barfota i mossan den 15 april, 2016 kl 14:56

  Jag har rosa nunneört och den är så söt. Du kunde ju fått en av mig om du velat? Låter jobbigt med klövdjur som ska hållas borta. vi har dem här ibland under kallaste vintern men se brukar de hålla sig borta som tur är. Skön helg! Kram Katarina

 8. Lottaslund den 15 april, 2016 kl 19:18

  Önskar nu hett att mina nunneörter börjar visa variation. Den aprikos var ju ljuvligt fin!
  Ha en bra helg /Lotta

 9. Kitty den 15 april, 2016 kl 19:53

  Jättevackra!! 🙂
  /Kitty

 10. Rost och rädisor den 16 april, 2016 kl 08:25

  Underbar färg på din solida! Hoppas ”odjuren” håller sig borta från tomten.
  Allt gott
  /Anette

 11. lunasblogg den 16 april, 2016 kl 15:53

  Söt charmör den lilla aprikosfärgade. Har aldrig sett förut. De nunneört som trivs bäst hos mig är de vita,men så har jag också hållit på att dela dessa Corydalis.
  Lycka till med Trick garden. Själv tror jag inte det är sant ,men i år då jag har otvättad fårull uthängt lite överallt , så har jag fått ha alla mina tulpaner och annat ifred. Vågar knappt säga det om det är avbitet imorgon.
  Fortsatt trevlig helg och tack för kommentarer hos mig.
  Luna

 12. Katarina /En Grön Sida den 20 april, 2016 kl 07:51

  Åh, underbara nunneörter! Varför har jag inga? (Ja förutom den gula som dyker upp här och där alldeles av sig själv…) Hundtandsliljan väcker också habegär… Hungriga djur, exotiska så här i staden. Hoppas du finner lösningen så de håller sig ifrån trädgårdens godbitar. Ja, och nu i skrivandets stund har du ju kommit hem igen. Hoppas redan var bra samtidigt som det kändes gott att komma hem.
  kram
  /Katarina

  • Carina den 22 april, 2016 kl 19:58

   Peppar, peppar inga nya avtryck av stora eller små klövar och alla tulpaner är oskadade. Det var underbart att komma hem har sovit kass som vanligt men det fungerar när jga är ledig.

 13. Anita den 26 april, 2016 kl 13:02

  Den ljust aprikosfärgade nunneörten är helt utsökt och en verkligt charmerande charmör. Jag har prövat hundtandslilja i flera år men dom vill sig inte. Nu har jag köpt två plantor igen på trädgårdsmässan (vita) och ska pröva dom på ett nytt ställe som jag tror borde vara idealiskt. Så nu håller jag tummarna att dom kommer upp nästa år igen. Skam den som ger sig 🙂

  Kram Anita

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.