Nepete subsessilis - skuggnepeta

Oplanerat i himlens färger

Oplanerat möte som gav ’himmelsk’ komposition

Vad blir ett hittebarn, en frösådd och ett ganska dyrt inköp? Jo en härlig komposition i månadsskiftet juni-juli. Ogenomtänkt placerade utan någon riktig tanke på färgen. I år passade alla 3 på att blomma rikligt och samtidigt. Om de speglar himlen eller tvärtom spelar mindre roll.

Frösådden är Nepeta subsessilis som står inom räckhåll från gången. En lagom ’högljudd’ doft sprider sig när jag kommer nära bladen. Blommorna lockar alla typer av flygande fän, humlor och bin inkluderade. Jag gillar växter med doftande blad med  ett undantag – honungslöken. I år är bladen mer gula än vanligt och blommorna lyser än klarare.

Nepete subsessilis

Irisen böjde sig ner och ser ut att prata vänligt med Nepetan. Färgen, nästan åsklikt blå, är det närmaste åska jag har varit i sommar. Eller minner den mer om en midnattsblå himmel när fullmånen lyser?

Iris sibirica 'Blueberry Brandy'Iris sibirica ’Blueberry Brandy’ tillsammans med Nepetans blad

Strandiris - Iris sibirica 'Blueberry Brandy'

I botten av rabatten har en hitteväxt brett ut sig, Veronica teucrium?, och lutar sig lojt mot det stöd som finns i närheten. Kanske vore den kortare och stabilare om den stått magrare? Även den en växt som gillas av mina flygande arbetare.

Blå som i himmelen - Veronica

Veronica

Veronican är inte så nogräknad utan väver sig in och umgås med alla, här tillsammans med Salvia przewalskii som blommor från mitten av juli och framåt.

Iris sibirica 'Blueberry Brandy'

’Blueberry Brandy’

 

Högt över de andra svävar irisen och på lite håll pratar den med alpmartonen som nu blivit riktigt stålblå. När Veronican och Nepetan blommat över friserar jag ner de rejält för att få mer blomning men framför allt finare bladruggar. Oplanerat eftersom det egentligen blev en avstjälpningsplats när jag behövde flytta andra växter. Både Nepeta och Salvia är lätta att odla från frö. Båda sorterna är frösådda med frön från STA, trädgårdsamatörerna. Bor du nära Göteborg så såg jag att botaniska hade plantorna av Nepetan till salu nu, mitten av juli 2017.

23 Kommentarer

 1. Linda den 16 juli, 2017 kl 10:07

  Åh, nu blev jag kär. Riktigt kär. Var hittade du nepeta subsessilis? En sådan bara måste flytta hem till min trädgård. Färgen är ju alldeles fantastisk. Växer det bara nepeta i den form som brukar kallas kattmynta. Hela kattgården är kantad med den väldigt tacksamma lilla växten. Tror du att min katt bryr sig? Nix, inte ett dugg. Hon reagerar endast på syntetisk kattmynta. Grannens Ester är dock tacksam och kommer gärna hit för att slicka på blommorna och stryka sig mot bladen 😉

  Tack för tipset om chilin! Ska ta en stickling. Har faktiskt planterat om den nu och tillfört benmjöl och epsomsalt. Ska också försöka att vara ordentlig och ge den näring när det som jag tillförde börjar ge med sig. Det ska bli spännande att se vad som händer 😀

  Ha en finfin dag!
  Kram
  Linda

  • Carina den 16 juli, 2017 kl 10:21

   Jag har frösått den. Påminn mig så kan jag skicka fröer senare i höst. Annars fanns den i Göteborgs botaniska nu 🙂 Det går ju fortare så… Hos mig brukar katterna lägga sig ner och rulla i kattmyntan och dess släktingar. Så de mår inte särskilt bra, växterna alltså 🙂

   Nu ska jag packa lite och ta mig till min dotter i Oslo några dagar.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 2. Marit Sønstebø den 16 juli, 2017 kl 10:36

  Vakre blå blomster du viser! Noen ganger er man bare heldig med plassering 🙂
  Takk for navnet på den Veronika teucrium. Den har jeg også, og den bare legger seg ned uansett. Men den har en nydelig blåfarge!

  Klem, Marit

  • Carina den 17 juli, 2017 kl 08:46

   Tack Marit! Jag är inte 100:a på att det är V teucrium men det är tydligen en gammal och ofta odlad art med många olika sortnamn. Antagligen är det en av de där växterna som man borde odla riktigt magert för de ska hålla sig strama och snygga 🙂

   Kram, Carina

 3. Marika den 16 juli, 2017 kl 11:22

  Hej Carina!
  Ibland blir det lyckat utan att man anstränger sig. Himmelskt blå blev himla fint.
  Ha en fin söndag /Kram Marika

  • Carina den 17 juli, 2017 kl 08:45

   Tack Marika! Jag blev väldigt nöjd när jag såg helheten 🙂

   Kram, Carina

 4. Karsten F den 16 juli, 2017 kl 15:32

  Hej Carina

  Det spontana kan bli fantastiskt. Om man planerar och tänker för mycket blir det ofta så trist och konformt.

  Ha en trevlig söndag

  • Carina den 17 juli, 2017 kl 08:43

   Precis och om inte annat så tar det på krafterna att försöka få till den perfekta kombinationen 🙂

   Ha en fin vecka! Carina

 5. Sabelhagens olivlund den 16 juli, 2017 kl 17:09

  Så mycket vackert i blått! Jag gillar blått mer och mer:)
  Ha sköna dagar
  Kram Maria

  • Carina den 17 juli, 2017 kl 08:42

   Göteborg är känt, eller ökänt, för att vi alltid föredrar blått som klädfärg – har jag hört 🙂 Jag har gillat blått länge, länge.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Inger den 16 juli, 2017 kl 21:30

  Blått är flott eller vad säger man. Skuggnepetan frösår sig villigt hos mig.
  Kram

  • Carina den 17 juli, 2017 kl 08:41

   Vad roligt, det tror jag inte den gör hos mig… Hmm får nog kolla 🙂

   Kram, Carina

 7. Helene; Trädgård i Torslanda den 17 juli, 2017 kl 16:39

  Blått är alltid snyggt och det spontana kan bli väldigt vackert. Man får inte vara för snabb med att ta bort det självsådda. Har haft N. subsessilis men den har nog gått ut för jag kan inte minnas jag sett den i år. Får gå ut och kolla. Förmodligen har den blivit överskuggad av någon större granne och gett upp.
  //Helene

  • Carina den 19 juli, 2017 kl 09:27

   Mina fick flytta ut från halvskuggan och har nog tyckt väldigt bra om det nya soliga läget. Tycker den verkar rätt tuff så förhoppningsvis hittade du den 🙂

   Carina

 8. Anja den 17 juli, 2017 kl 18:17

  Ett supertrevligt inlägg, som vanligt! Du betraktar dina växter så som jag betraktar mina! Underbart vackra irisar ! Vilken färg!
  Nepetan blev jag stormförtjust i . Måste kolla i Botaniska. Skulle passa perfekt i en halvskuggig rabatt.
  Visst blir det extra kul när man oplanerat har i själva verket skapat en böljande ”vattenblänk” med växter. Alltså det låter så med olika blå nyanser.
  Ha det supergott!
  /Anja

  • Carina den 19 juli, 2017 kl 09:25

   Å tack Anja! Det värmer gott i hjärtat. Just den Irisen är helt otrolig eftersom den har så lite av andra färger i sig och är så mörk 🙂 Jag gillar också tanken på vattenblänk skapat av växter.

   Ha det gott! Carina

 9. Monne den 19 juli, 2017 kl 07:37

  Så vackert tillsammans! Ibland blir det riktigt bra, fast man inte planerat det själv 😉 Ha det gott/Monne

  • Carina den 19 juli, 2017 kl 09:24

   Tack! Visst är det så, nästan så att jag inte vågar röra det. Min erfarenhet är att jag aldrig lyckas återskapa det igen.

   Ha det gott! Carina

 10. Luna Ek den 19 juli, 2017 kl 07:57

  Så himla fint ihop och alla för sig. Irisar särskilt. Älskar allt klarblått så här års. Såg Veronican t. i en trädgård nyligen och blev kär i den också. Är det så att du vill begränsa din så tar jag gärna en bit.
  (har bytt mailadress: nya är ’luna.ek@telia.com’)
  kram Luna

  • Carina den 19 juli, 2017 kl 09:23

   Tack Luna! Jag ska tänka på dig när jag ska dela den så småningom. Verkar inte vara vanlig i plantskolor längre.

   Kram, Carina

 11. Anita den 20 juli, 2017 kl 14:47

  Tänk så bra det kan bli. Himmelska blå nyanser när dom är som bäst. Veronican liknar en jag har som jag inte har namnet på, har fått den en gång för många år sedan. Den söker, precis som din, stöd hos andra. Har prövat att flytta den till olika platser men den uppför sig likadant överallt. Nu står den lite undanskymd och sprider sina blå gracer när jag går på vandring på mina gångstenar i rabatten. Men jag gillar den, framför allt färgen.

  Kram Anita

 12. Enerhagen den 20 juli, 2017 kl 19:44

  Du har fått himmelen ned i bedene dine! Irisen var fantastisk vakker! Hvilken farge!!!
  Nyt høysommeren.

  Hilsen Jannicke

 13. Rost och rädisor den 21 juli, 2017 kl 18:21

  Så vackert och kul när naturen hjälper till på ett så lyckat sätt!
  Allt gott
  /Anette

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.