Ett nygammalt rhododendronträsk

Handskrivna lappar från 90-talet

 

Rhododendron Vollblut

Rhododendron ’Vollblut’ från årets växtmarknad

Tog ett mentalt glädjeskutt när jag av nån anledning plockade fram en pärm jag inte öppnat på många, många år. Där bland små rhododenskrifter och kopian av en fantastisk bok hade den strukturerade sidan av mig skrivit och satt in lappar med namn, inköpsinfo, blomtid mm för rhododendron jag köpte i början av 90-talet. Då hade jag tagit ett kliv ner i ett bottenlöst rhododendronträsk. Tomten jag planterade hade sämsta möjliga förutsättningar för lundmiljö och små rhododendron men jag var en envist glad optimist, och jag kämpade.

Såg att min lilla kamtjatkarhododendron, Rh camschaticum, var en av de första jag köpte. Nu kan jag fundera på hur jag ens visste att –  den måste jag ha. Näst i tur för min trädgård var en liten Rh calostrotum Rocks 58 som var en extra bra selektion som fortfarande står sig. Jag hade god hjälp av en rhododendronbok som egentligen borde varit sönderläst. Inte särskilt stor eller tjock för den delen men en himla bra sammanfattning av de messt odlingsvärda.

Sen måste jag snabbt hittat till rhododendronsällskapet, hur gjorde man innan internet?, och nya inköp  på deras/våra vårmarknader. Två av de vackraste jag har idag är från en vårmarknad. Och det var kul att hitta namnen på dem. Kanske mindre bra trots allt –  det ena gav det andra och det blev ett besök i ett nygammalt rhododendronträsk. Nytt medlemskap i rhododendronsällskapet och nya härliga inköp på vårmarknaden. Blev lite ledsen i tanken på årets marknad när mitt förstahandsval inte levererats alls men hittade, naturligtvis,  5 andra. Glädjen blev desto större när förstahandsvalet stog vackert blommande i två exemplar på en trädgårdsdag ett par veckor senare. Det var helt enkelt meningen att jag ska ha en så’n och 3 andra små.. Bland annat en vit doftande, en liten miniatyr med härligt citrongula blommor och en söt liten rosa, ’Glendoick Gem’ som jag lyckades tappa bort den enda blomman på.

 

Rhododendron Stadt Westerstede

Rhododendron Stadt Westerstede från årets vårmarknad

 

Rhododendron Patty Bee

Rhododendron Patty Bee

 

Rhododendron impeditum Blue Steel

Rhododendron impeditum ’Blue Steel’

 

Rhododendron impeditum

Har för mig att den här lilla köptes för födelsedagspengar, Rhododendron impeditum

 

Rhododendron rufum

Inga blommor i år men den har hunnit bli rejält stor, en av buskarna från en vårmarknad för länge sen

 

Rhododendron makinoi

Rhododendron makinoi

 

Det är bladen jag gillar: smala, korta, långa eller  extraextra långa, stora, runda… Indument ett finare ord för ullkoftan en del blad omger sig med. Filtlagret som kan se ut som någon tappat en kanelburk upp och ner eller varför inte hällt ut silver över hela busken. Indumentet ska gärna vara tjockt och sitta kvar länge. Blommorna är mer en bonus på en buske som är vackert grön året runt. Antagligen blev jag omedvetet indoktrinerad på Isle of Wight. Från busshållplatsen och hela evigt långa vägen upp till övernattningsstället så vandrade vi under ett tak av rhododendron. Jag kan få en liknande känsla när jag vandrar upp längs bäcken i Göteborgs botaniska. Det är djungelkänsla över det hela.

I rhododendronträsket lärde jag mig att torv måste vara genomvattnad innan jag planterar i den. Ni anar inte hur många torvbalar jag snittat ett lock i plasten på och trätt ner vattenslangen i… ..När det började bildas en damm runt torven så brukade jag gå, hoppa, trampa runt… Allt för att torven skulle bli rejält genomblött. Antagligen har jag varit grannarnas samtalsämne över middagsbordet många gånger… Eller som min son sa i ett helt annat sammanhang – dem kan ’casta’ dig som den goda, excentriska häxan när som helst!

 Ha en skön …helg!

logga_rosaline

10 Kommentarer

 1. Sabelhagens olivlund den 30 maj, 2015 kl 22:20

  Härligt inlägg om passion för rhododendron! Så många fina, jag är helt novis när det kommer till dem. Roligt att läsa.
  Haha ser dig framför mig där i torven:)
  Ha det gott
  Kram Maria

  • Carina den 31 maj, 2015 kl 07:23

   Det var ganska kul och tänk alla gånger jag nästan satt mig på ändan 🙂 Novis eller ej.. ..det är ju ganska svårt att få plats med alla olika sorter som finns. Du har så fantastiskt många vackra rosor.

   Ha det gott! Kram, Carina

 2. Anita den 31 maj, 2015 kl 07:26

  Men så härligt. Visst är det roligt att hitta sina gamla noteringar. Jag gillar ju rhododendron och har mer och mer börjat att titta på bladen … nästan bara på bladen. Tittade precis på gårdagens avsnitt av Gardener’s World (som går i sjuan på lördag f.m.) och där besökte dom en trädgård med massor av vackra rhododendron. Dom berättade hur växtjägare hämtat hem dom från Himalaya och visade böcker med fantastiska målningar och beskrivningar.

  Önskar dig en skön söndag!

  Kram Anita

  • Carina den 1 juni, 2015 kl 15:37

   Har läst en del om det och förundrats över deras utforskningsexpeditioner. Tur för oss att det fanns en rik överklass som själva eller skickade andra att utforska och hämta hem. Jag har kikat efter Rh luteum sen jag läste om din men än så länge har jag inte hittat den.

   Kram, Carina

 3. Marit den 31 maj, 2015 kl 09:20

  Hej Carina
  Gamle notater er gull verdt! Så mange flotte rhododendron du har. Jeg er også veldig glad i de. Liker spesielt godt de med ”ullkofter” som du så treffende kaller de ;)) Jeg har ingen av de her, men hadde flere der jeg bodde før. De er veldig fine.
  Tror jeg også er samtaleemne for naboene her. Tror de rister lett på hodet, og tenker at hun er gal…;)
  Men det tar jeg som et kompliment!

  Ha en fin søndag!

  Klem, Marit

  • Carina den 1 juni, 2015 kl 15:40

   Haha.. jag håller med dig – det är en komplimang! Det gör en gråblöt vinter på västkusten lite lättare när man har gruna buskar i trädgården. Det ser inte alls lika dött och tråkigt ut. Jag flyttade många rhododendron härifrån, bla en stooor Rh yakushimanum. Vi använde block och talja och drog ut den på en presenning. Sen fick vi ta traktor med kran för att sätta den på plats. Men i år blommar den fint igen 🙂

   Kram, Carina

  • Carina den 1 juni, 2015 kl 15:46

   Varsågod! Det bjuder jag gärna på. Och att dela lasterna måste väl vara bra?? Javisst är det skönt att vi förstår varann även om vi inte delar varje specifik passion. Träd och buskar kräver sin plats och jag har sett av dina bilder att du har en härlig trädgård precis som den är. Minivarianterna är känsligare, det har jag också erfarit 😉

   Kram, Carina

 4. Katarina Nilsson den 31 maj, 2015 kl 17:25

  Underbar skildring, våra resor till trädgårdsnördslandet påminner om varandra även om vi kan ha olika fokus. Rhododendron, nej, ännu inte blivit förförd, men dina bilder gör att jag inser att risken finns. Eller rättare sagt funnits med en större trädgård. Fast någon liten, ja, pytteliten skulle jag ju kunna… Köpte några minivarianter på Alnarps loppis, men den överlevde inte. Nu vet jag varför: Jag varken vattnade eller stampade på torven!!! =oP
  Tack för ett härligt o inspirerande inlägg!
  kram
  Katarina

  • Katarina /En Grön Sida den 31 maj, 2015 kl 17:26

   Ha ha! Jag tryckte på autofyll i kontaktformuläret o så blev det hela mitt namn, ha ha! Nema problema! Men det är alltså den vanliga Katarina /En Grön Sida, så du vet! =o)

 5. Kristinas oas den 4 juni, 2015 kl 05:59

  Men vilken lycka att hitta gamla anteckningar! Så många underbara roddisar du har och skönt att du hittade ditt förstahandsval.
  Grannarna här har nog slutat undra vad sjutton vi håller på med… 😉
  Kram Kristina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.