nice-to-have - Gillenia trifoliata 'Pink Profusion' - gillenia

nice-to-have en växande lista

nice-to-have  är min lista över växter jag ser, läser eller hör om som låter spännande. Namnet på listan kommer sig av exakt det det är… Växter som jag skulle vilja ha. Jag har noterat en hel del genom åren men också hittat en del och kunnat stryka. En som finns kvar är den här vackra vinbärssläktingen…  Ribes lauriflorum ’Amy Doncaster’ 

Inte så lätt att illustrera själva listan när jag inte har bilder men jag har bilder av några av de jag strukit. Och några ljuvliga pioner jag hittade bilder av när jag gick igenom bildskörden från försommaren. nice-to-have är uppfyllt.

Gillenia trifoliata 'Pink Profusion' - gillenia
Gillenia trifoliata ’Pink Profusion’ – gillenia, finns numera till salu i Sverige
Hosta 'Bridal Falls'
Hosta ’Bridal Falls’
nice-to-have - Actaea japonica 'Cheju-do'
Actaea japonica ’Cheju-do’

nice-to-have listan i praktiken

Det är ju inte så att jag letar som en galning men eftersom jag har kort minne brukar det hjälpa att göra en anteckning. Och vad passar bättre än att göra ett axplock så här inför jul?

Tomten! Jag publicerar härmed officiellt min önskelista från mig till dig i nytt digitalt format. Vad tror ni? Kommer det gå vågor i luften som når tomten? Han borde väl också vara på väg att digitalisera sin verksamhet. 

genusspeciesform
Abeliophyllumdistichumroseum – vinterforsythia
Ageratinaaltissima’Chocolate’
Amsonia
Blue Ice
Arrhenaterum elatius bulbosumVariegatum
CeanothuspallidusMarie Simone
Chimonanthuspraecox
Clematis
’Blue River’
Clematis
Samaritan
Clerodendrum

Cornus
Midwinter Fire
CotoneastersalicifoliusGnom
Cryptogrammecrispa
Dahlia
Red Eyed Jill
Dahlia
Thomas Edison
Edgeworthia chrysantha
Eriobotryajaponica
FargasianitidaGreat Wall
Fargesia
Smaragd
Fargesia
Viking
Fargesiarufa
Fritillariagertneri
Fritillariajaponicakoidzumiana
Fritillariarecurva
Garrya

Geranium
Crystal Lake
GeraniumphaeumSpringtime
HamamelisvernalisAmethyst
Heptacodiummiconioides
Ilex
Golden King
IlexaquifoliumGold Flash
Indigofera
gulbladig
Kalmia polifolia `New Foundland´
LigustrumovalifoliumAureum
Menseziav longicalix
PersicariaamplexicauleBlackfield
PhiladelphuscoronariaAureus
Phyllostachysaureosulcata ’Aureocaulis’,
PhyllostachysnigraHenonis
Phyllostachysnuda
PierisjaponicaDebutante
PinusnigraBrepo
PinusstrobusLouie
PinusstrobusSea Urchin
Prunus
’Umineko’
Prunuslaurocerasus ’Gajo’
RibeslaurifoliumAmy Doncaster
Rosa
Dortmund
Rosa
Kir Royal
Rosa
Marie Dermar
Salixgracilistylamelanostachys
SarcococcahookerianaDigyna
SkimmiajaponicaMagic Marlot
Stachyuruspraecox
Syringapinnatifolia
Teucriumbetonicum
TsugacanadensisEveretts Gold
Vaccinium
’Pink Lemonade’
Wasabiatenuis
Viburnumtinus

En härlig sak med modern teknik är att flera av önskeväxterna har jag hittat hos er bloggare som jag följer. Visst är det fantastiskt. De olika bambusorterna, Fargesia, kommer från en artikel om bra sorter för södra Sverige osv. 

Paeonia 'Red Charm'
Paeonia ’Red Charm’ en riktigt julröd illustrerar önskelistan

Vem vet kanske hittar du något du gillar i min nice-to-have lista… Så småningom kommer en liknande men kortare lista över magnolior som är mer än värda att leta efter. Jag sa jag skulle försöka göra listan efter att jag nämnt Ledvinakorsningar när jag skrev om magnolior. Där länkade jag till bildsidor – listan här är tyvärr lite för lång för det…

10 Kommentarer

 1. Marit den 18 december, 2018 kl 13:20

  Oi, oi for en ønskeliste! Det du ønsker deg overlever nok ikke her, men mye fint du ønsker deg! I dag var det hele -15,8 grader her, og det er tøft for plantene ute. Jeg for trøste meg med at det er ca 20 cm med snø som er her. Gillenia ’Pink Profusion’ var helt nydelig! Det var også Kalmia ’New Foundland. Sukk… 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 18 december, 2018 kl 16:26

   Ja det är ju det, vet inte om det är bra eller dåligt 😉 Gillenia – kan du inte odla det hos dig? Den rosa har hittat in i sortimentet här och det gick från 0 – 100 på rekordfart märkte jag. Har inte -15 och inte 20 cm snö. Bara ett tunt lager och några minusgrader. Men idag gick jag en runda och fick en sån där obehaglig känsla – jaha det här blir nog vintern när mycket dör. Kan få en eller två dagar i början av vintern då när jag inte vet.

   Kram, Carina

 2. karsten F den 18 december, 2018 kl 15:02

  Hej Carina

  Super med en sådan lista!
  Jag tror jag har/har haft F. recurva. Dessa röda amerikaner är inte lätta. Den kom första året utan att blomma och året efter med massor med små spiror – sidolök? har satt dem djupare nu, och hoppas:)

  Ha en trevlig dag!

  • Carina den 18 december, 2018 kl 16:28

   Hej Karsten!

   Så kan det nog vara… Har antagligen bara sett den någonstans och skrivit för jag ska komma ihåg. Men innan jag skaffar kollar jag lite noggrannare särskilt när det gäller lökar.

   Lycka till – håller tummarna för blomning! Carina

 3. Marika den 19 december, 2018 kl 10:25

  Hej Carina!
  Det var en lång lista, hoppas tomten hittar några av dem. Tittade speciellt på dina dahlior, Thomas Edison är riktigt vacker, färgen är ljuvlig. På min önskelista står Wine Eyed Jill, hittar jag den , blir det ett köp, annars har jag tillräckligt. Eller kanske några Café au Lait får plats.
  Härlig färg på Red Charm.
  Ha det bra /Marika

 4. Inger den 19 december, 2018 kl 19:37

  Så praktiskt med denna önskelista. Själv har jag en lista på vilka växter som ska flytta, till stugan eller till ny trädgård… ?
  Kram och god jul!

 5. Linda den 19 december, 2018 kl 20:05

  Vilken fin önskelista! Tänk om tomten faktuskt kommer med gröna paket 🙂 Själv har uag alltid drömt om ett paket med svans och öron. Jag vill egentligen inte alls att någon ska slå in en kanin/hamster/katt/chinchilla i paket, men åh vilken dröm att få ett husdjur i julklapp. Det kommer nog dock aldrig att inträffa – både katten och maken säger nej å det bestämdaste. De tycker gott att det räcker bra som det är 😉

  Ha det riktigt gott!
  Kram
  Linda

 6. Marie den 20 december, 2018 kl 09:05

  Ja, sommetider virker det, som om der er en direkte forbindelse mellem de blogs, man læser, og ens ønskeseddel ?

 7. Anne den 20 december, 2018 kl 21:28

  Hei Carina!
  Å lage slike lister gir virkelig energi. Vi har en Gillenia. Den er så vakker og blomstrer ganske lenge. Nå er den blitt ca 150 cm, nærmst en busk..
  Klem Anne

 8. Lisbeths Haveblog den 22 december, 2018 kl 10:38

  Hvilken spændende liste. Den er længere end min 😉
  Jeg kender stort set ikke de sorter, du nævner, men så er der lidt at google i juleferien. Det ku’ jo være.
  Jeg håber tomten/julemanden finder dig i år, og at planterne tåler hans transport.
  Mange hilsener Lisbeth

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.